Měření hlučnosti před stavbou RD

Ahojte lidi,mám velkou prosbu,týká se tu někoho měřění hlučnosti před stavbou RD..pokud ano,jak jste postupovali a dopadli,nebo jestli se to dá nějak obejít..Díky moc za rady..
Odpovědět
Jinak změřili nám denní hlučnost na 57,7 (limit je do 60 DB),tak denní hlučnost prošla a noční na 52,3 (limit je 50DB) tak zde nám to uteklo o 2,3 DB a teď nám projektant řekl že musíme udělat rekuperaci..nevíte jestli to jde nějak obejít,nebo co se stane když rekuperaci neuděláme?
Odpovědět
Kolko vas stalo meranie a ako to prebiehalo?
Odpovědět
Také nás čeká příští týden měření. Měření bude stát cca 12 tisíc a měří se hodina ve dne a 4 hodiny v noci. Prosím jak daleko budete stavět od sinice, silnice jaké třídy když Vám neprošlo noční měření máme z toho celkem nervy :-S
Odpovědět
Měření hlučnosti je nově požadováno do prosince 2015 prosím o info kdo již má za sebou dá se vejít do požadovaných norem???
Odpovědět
Merili nam to v polovine dubna 2hodiny v noci a 2 pres den ..mikrofon byl umísten 2 metry pred fasadou planovaneho RD..Celkem je to 20m od hlavní cesty 1trídy
Odpovědět
Víme jen ze kdyz vyjde hlucnost vyšší nez jsou stanovene normy tak vam napisou opatreni(trojsklo,rekuperaci,nebo posunout dum o nejaké metry) ktere hluk snizi..ale nevime jestli tyto opatreni musime/nemusime udelat.Jestli je to na nas nebo nám to mužou přikazat jinak nedostaneme stavebni povolení.Proč jim nestaci jednoduse podepsat papir ze souhlasime se stavbou i pres takovou hlucnost a ze nebudeme po nikom zadat jakékoliv opatreni ke snizeni hlucnosti..navic vedle nas je desitka dalsich domu,které stoji od cesty 3metry a zadnou rekuperaci nemaji,tak vubec nechapu kdo vymyslel takový trapný zákon..
Odpovědět
A jen pro srovnání my budeme platit 17 000 za 2hodiny mereni pres den a 2 hodiny přes noc
Odpovědět
Cože? To mi neříkejte... ježkovy oči!! To je pěkná pálka! :-S
Odpovědět
Jo je a my taky mysleli ze je to vse ..a ted kolik vyjde ta rekuperace dalsich 50 000 - 80 000..děs..a to těch 17 000 jeste nemame napsaný černé na bílým..prý se to muze pohybovat od 10 000-35 000..kazdý to ma jinak tak to jsme asi dopadli jeste dobre..jako uprimne jsme cekali víc,ale kdyz vezme k cemu to je tak jsou to vyhozene prachy!
Odpovědět
Přesně tak zase nový zákon na tahaní dalších peněz... u nás stojí také domy 3 m od silnice nikomu to nevadí a náš bude 30 m od silnice a musíme měřit a děsím se jak to dopadne :-S . Zajímalo by mě jestli vůbec někdo projde určenou normou...
Odpovědět
no určitě dejte vědět..budeme se urcite odvolávat a nebo zajdeme na hygienu,protoze jsme zjistili ze od 1.4 2016 byla uzavěrka nějaké silnice u Vizovic a teď to vsichni objiždí přes nás,takže od dubna do července tu bude zvýšený provoz,což nechapu že si nezjistili a presto nám to i za těchto podmínek měřili..uteklo nám to jen o ty 2 DB,tak snad by k tomu zvysenemu provozu mohli prihlednout..určitě tu napiste jak jste dopadli držím všem palce at nedopadnete jak my..
Odpovědět
@janinkajuricova 2DB není zase tak málo. Zvýšení o 3DB znamená dvojnásobná hlučnost....
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Nechápu co je tohle za nesmysl najednou měřit hluk, vždyť přeci kdo nechce tak si u silnice nepostaví. Já u silnice I.tř. žiju celý život panelák je postaven cca 20m od té silnice a jsem zvyklá a je mi to jedno a ted když si chci postavit vysněný dům o několik metrů dál od silnice tak jim to jedno není ?? Nechápu co je tohle za nesmysly. Každý si dobrovolně vybírá kde chce bydlet. A my taky po nikom nechceme aby tam najednou stavěl někdo něco protihlukovýho. Žádnej z domků co už tam dávno stojí to nemá tak jak by to najednou vypadalo. Ví jak se proti tomuhle dá bránit??
Odpovědět
Profilova fotka
Nemám ověřenou informaci, ale prý stačí dát obytné místnosti na opačnou stranu od cesty =-) Tady to prý kdosi nechtěl a tak si raději nechal naprojektovat ohavnou 3m vysokou protihlukovou stěnu, žímž si myslím, že znehodnotí i sousední domy. Jsem zvědavá. Pokud se začnou stavět protihlukovky i u rodinných domů, to ta naše země bude vypadat. Teď člověk projíždí a kochá se, ale za pár roků.... :-(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
V tomhle státě už se asi všichni pomátli. Už jste se někdo setkal s požadavkem měřit hlučnost rekuperace ve vnějším prostředí, před uvedením stavby do užívání ? Tak takovou kravinu jsem ještě neslyšel. Někomu nařizujou reku, kvůli vnějšímu hluku, aby neotvíral okna a těm co ji maj kvůli pasivu zas měření aby nerušili ven. A nezapomenou zdůraznit, osobou podle paragrafu....
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 To nařizují vám? Bych chtěl vidět jednotku, která bude slyšet ven z baráku. Teda vlastně ani nechtěl :-D.
Odpovědět
Ano, to mám jako závazné stanovisko hygieny, cituji:"Před uvedením stavby do užívání bude předložen protokol o měření hluku v noční době prokazující dodržování limitů hluku z provozu vzduchotechnické jednotky s rekuperací tepla v nejbližším chráněném venkovním prostoru stavby na doložení souladu s požadavky ........ upozorňujeme, že měření musí být provedeno osobou uvedenou v pagrafu......" Jak si chtěj xindlové dohazovat kšefty. Teď jsem se dozvěděl, že podle nějakého nového metodického pokynu min.zdravotnictví, to mají hygienické stanice nařízeno u všech st.povolení v domech, kde je rekuperace.
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 U nás chtěli stanovisko hygieny z důvodu TČ v projektu, které ovšem nakonec ani mít nebudeme. Nikdo tam nic měřit nešel, zřejmě proto, že nemáme přímé sousedy a písemné vyjádření udělali asi za 2 týdny na základě papírových parametrů TČ. O měření hlučnosti rekuperace nic nevím, ale třeba mě před kolaudací někdo "příjemně" překvapí.
Odpovědět
To už asi nepřekvapí, já jsem ve fázi žádosti o ohlášku. Tahle buzerace platí asi od půlky roku 2016. Stát potřebuje nasbírat data o hlučnosi do roku 2020, odkdy bude rekuperace ve všech RD povinná.(to jsou ověřené informace z dobrých zdrojů, pokud by to chtěl někdo rozporovat) Ovšem jak je jeho zvykem, sbírá je za peníze občanů, aby zbylo více na rozkradení.
Odpovědět
Profilova fotka
jde o povinnost §77 zákona o ochraně veřejného zdraví (jeho novelizace z 12/2015) buzerace to určitě je,ale je to prý dělané proto, aby se nemohlo stát, že si někdo postaví dům u silnice, kde jsou překračované hlukové limity už před stavbou a pak bude požadovat protihlukové kompenzace po správci komunikace. Co se týče té VZT jednotky ven, ta to nejspíš souvisí s vnášením nového zdroje hluku do hlukově nadměrně zatížené lokality. Ta je třeba předložit HS měření před zahájením prací, protože dle rozhodnutí nejvyššího soudu z roku 2012 nelze v žádném případně do hlukově nadlimitně zatížené lokality vnést už vůbec žádný zdroj hluku:-(...pro majitele RD je to buzerace jako blázen, HS to vyžadují od všech a když jde o skladové areály, nadjezdy, mosty apod, tak jdou na ruku developerům,(stačí jim jen namodelované akustické studie formou výpočtu, kde se vychází ze zastaralých dat ohledně sčítání aut apod.), protože by neměli jinak šanci tam ty své obludnosti např. v podobě skladových zón postavit:-( . Jako naprostá pitomost mi příjde, když po švagrech HS požaduje hlukové posouzení v přízemí, když rekonstruují podkroví ve svém samostatně stojícím domě????? Mmch měření má být myslím prováděno 24 hodin v kuse, pokud možno se sčítáním aut, aby bylo opravdu prokazatelné hlukové zatížení..2 hodiny za den asi nejsou uplně všeříkající:-( pak jste ale na měření za 30 tis:-(
Odpovědět
@lutta to jste malinko odbočila jinam. Po mě nepožadují měření před zahájením, ale před zahájením užívání. Navíc to není v lokalitě nadměrně zatížené, ale naprosto klidné. Koneckonců obec má zpracované hlukové mapy, kde je to jasně vidět. Je to o vnášení nového hluku, ale instalovaná jednotka, navíc instalovaná uvnitř má certifikovanou hodnotu hluku a ta je nižší než normou povolených 40dB v noci. Takže vyžadovat certifikované měření na něco, co ten přístroj venku ani nezaznamená je prachsprostá zlodějina provozovaná na úkor občanů. Žádné jiné měření předepsané nemám, jen rekuperaci na hranici pozemku (v nejbližším místě cca 10m), kde bude hluk 00nic, ale vysolím za to prachy na úrovni poloviny nákupní ceny té jednotky.
Odpovědět
Profilova fotka
@petros4 tak to už je úplna buzerace...výše uvedeným jsem je chtěla poukázat, že HS chtějí naprosté nesmysly po drobných stavebnících,ale po "velkých rybách" nejdou:-( Je to smutné:-(
Odpovědět
@petros4 Ve vetsine projektu to mame take jako podminku ke kolaudaci a to casto ani nemame zdroj hluku v objektu.
Odpovědět
@martii1 v tom případě jde o nehoráznou šikanu stavebníků. Chtít měření bez zdroje hluku. Čím to HS odůvodňuje? Celé měření je navíc zcela nesmyslné, protože není uvedeno, v jakém výkonovém režimu má jednotka běžet. Proto, že chci i doma mít ticho, mám jednotku o jednu kubaturu vyšší než by bylo potřeba (zanedbatelný rozdíl ceny) a pojede max na 50-60%, tedy hlukově ještě mnohem níž, než je výrobcem dáno.
Odpovědět
@petros4 Protoze jsou dane nejake limity hluky pro den a noc a ty musi byt dodrzeny pro novostavbu i kdyz vy nicim situaci nezhorsite. Pokud ale hlukem stavitel prispiva, tak je mereni opravnene. Ale souhlasim ze je to trak trochu sikana.
Odpovědět
@petros4 ..oni to budou chtít na 100% výkon ;-) :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Fakt pochybuji, že na plný výkon bude rekuperace slyšet i v případě, že člověk bude stát přímo vedle domu. Natož z 10 metrů...
Odpovědět
Mě na tom nejvíc vadí, že si musíte platit autorizované měření, i když předem víte, že výsledek bude o.k. Pokud tyto informace stát požaduje, nechť si je zjišťuje za svoje. Platím daní víc než dost. I za každou cihlu, kterou nakoupím. Každý objekt bude přispívat hlukem. Horší bude hluchá sousedka, co jí doma řve televize, že to je slyšet 50m daleko. Proto jde nepochybně o státní šikanu.Nevím, proč mám dokazovat svoji nevinu, když je předem technicky daná už výrobcem.
Odpovědět
@martii1 .. Protoze jsou dane nejake limity hluky pro den a noc a ty musi byt dodrzeny pro novostavbu i kdyz vy nicim situaci nezhorsite. Můžu malou otázku. Píšete u novostavby, lutta zmiňuje příbuzné, kteří rekonstruují. To je toto měření povinné i u rekonstrukcí, pokud neinstaluju úplně jiný tepelný zdroj typu TČ např.? Omlouvám se za dotaz, zatím jsem potřebné zákony apod. nestudovala. děkuju
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?