Na co myslet při projektu - vychytávky v novém domě

Profilova fotka
Ahoj. Už tady bylo pár témat o vychytávkách v nových domech. Většinou jsou ale staršího data, tak bych rád obnovil diskuzi a zeptal se, na co jste ve svých domech pyšní, co vám usnadňuje život, co jste kde viděli a litujete, že jste to neznali při stavbě vlastního domu. Popř. nějaké moderní technologie, které by v novém domě v roce 2019 neměly chybět nebo na co by lidé při stavbě nového domu neměli zapomenout? Může to být cokoliv, obvyklé i neobvyklé. Ať už např. světlovody, LED osvětlení s pohybovým čidlem, rekuperace vzduchu, krb s přikládáním zvenku nebo obyčejný vodovodní kohoutek na zahradě. Díky moc za všechny příspěvky! :) Každý nápad se hodí.
Odpovědět
pěkná diskuze! já tedy moc nemohu radit, zkušenosti nemáme..jen jsem zvědavá, co tu lidé budou psát...můžu lobovat jen co se týká zařízení - bez myčky už ani ránu! :) úžasná úspora energie a času, vše je pohodlnější.. :D ale samozřejmě si počkám na zkušenosti s domy. Já - čistě teoreticky - vyhřívaná podlaha ANO, rekuperace mi přijde zbytečná a hlavně se bojím, ž kvůli ní bude zima. Dřevostavbu ne, nějak se mi zdá, že je křehčí a není v ní o nic tepleji než ve zděném domě. Krb za mě ne, dělá to jen svinčík a je s tím spousta práce. čidlo na světlo za mě ano, hlavně u vchodu, jinde v místnostech už by mi to ale asi vadilo. Do koupelny určitě protiskluzová dlažba a možná i do předsíně. U topení rozhodně termostat, na kuchyňskou linku led pásek s diodami.
Odpovědět
toho je mraky... je tu teď dům s trezorovou místností, tak za mě stačí v pracovně zazděný trezor alespoň na dokumenty formátu A4:-D
Odpovědět
@myfairlady naopak, rekuperace je nejlepší vynález od dob vynálezu myčky! Pořád čerstvý vyvětraný vzduch a přitom neuniká teplo.
Odpovědět
Profilova fotka
@raimok sám sis v podstatě odpověděl, je tohu tu mraky, sám jsem to někdi již psal, jen to nemůžu najít :-D Veškeré vymoženosti jsou otázkou peněz a stím spojitá následná údržba, takže si musíš říct chci jednoduchý funkční dům, nebo nabitý technologiemi ? TČ, soláry, kamna či krb, dřevo či cihla, zde již zmíněná rekuperace atd... Podlahovka super věc ( je to o penězích ) sám ji nemám, kamna mám, nemůžu si je vynachvílit, svinčík dělá kdo s tím neumí :-D dřevostavba za mě super, na teplo si nestěžuji.... Termost ( bezdrátový ) beru jako samozřejmost jako ovladač k TV ;-) čidlo na světlo zbytečnost, sepne to kdejaká kočka... před domem mám soumrakové čidlo, světlo se tak samo rozsvítí ;-) s tím pak souvisí příprava trubek pro kabely až buzdeš dělat desku tak z pod rozvaděče vytaháš truky na každý roh domu, pak na nic nezapomeneš. To samé s vodou, pokud ti nestačí jeden kouhout ;-) Doma toho je taky spoustu, zase v tom hrajou roli peníze, můžeš si osvětlit v podstatě cokoliv, různé niky nad vanou. světlo pod postelí ( vše mám ) linka samozřejmost, vše pořádně připravit do projektu... Pak dostatek zásuvek, data tv, antena, wifi, kamery atd... Až se nastěhuješ stejne zjistíš, že ti toho spoustu chybí a že by i to udělal jinak, ale takovej je život :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@raimok až se budeš nudit můžeš si pročítat a sepisovat si to :-) http://www.modrastrecha.cz/forum/voln... http://www.modrastrecha.cz/forum/modr... http://www.modrastrecha.cz/forum/proj... něco je starší, alě něco z toho určitě načerpáš ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Podlahové topení ve sprše, dostatek zásuvek např. na stromek nebo vůni do zásuvky (žalostně málo jich mám v koupelně), vývody na čidla na světla venku kolem domu máme a vůbec nepotřebujeme, svítí nám pouliční lampa, světlo na čidlo jen u vchodu do domu. Nezapomenout na dotažení elektřiny k bazénu, různě po zahradě, podle toho, co tam bude. Ty vývody na různě poházené světla venku mi taky chybí. Promyslet přesahy střechy s ohledem na stínění v létě a nestínění v zimě ;-) Vchod do garáže, máme jen vrata a ocenila bych normální dveře na kliku. Krb je bezvadná věc, přikládáme z obýváku a binec není. Ale když lze udělat přikládání z chodby/technický, je to asi lepší. Pro ženy pak šatna u ložnice, pokud lze, pak i vlastní koupelnu u ložnice, spíž, dostatečný osvětlení v koupelně, pokud je patro, shoz prádla do prádelny. Dostatek odkládacího prostoru u vany/sprchy. Noční světýlka chodbě. Přenosný termostat. A kdo má dostatek peněz, tak určitě sklep ;-) Jinak nejsem zastánce přechytralého domu, protože 1) polovinu věcí bych si nepamatovala, kde se to má načudlíkovat, aby to fungovalo a 2) o to víc věcí se může rozbít.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici dovolil jsem si zkopírovat tvoje forum, viz můj poslední příspěvek, poslední odkaz ;-) proto mám natažené trubky a můžu kdykoliv cokoliv přitáhnout ;-) Přes střechy jhsem chtěl, byl velký příplatek ( není to priorita ) jinak víceméně souhlas :-) sklep by se hodil, větší garáž, dílna... copak sem milionář :-D
Odpovědět
Pro nás je třeba takový must-have oddělená část pro dospělé a pro děti. Prostě aby ložnice nesousedila s dětským pokojem. Ale málo který projekt to má :)
Odpovědět
Oddělené ložnice od dětských pokojů jak píše @bluetan Světlovod mamé v dlouhé chodbě - super věc nezapomenout na zásuvky jak píše @slabici Velkou technickou místnost Baterie u země na napouštění kýble - super Orientační světla v chodbě Zásuvka na vánoční osvětlení Nezapomenout na přípravu pro videotelefony, kamerový systém a podobně Vypínače na světlo u postele Ale toto jsou jen takové drobnosti, co má asi každý v hlavě...
Odpovědět
Shoz prádla z koupelny v patře do prádelny v přízemí.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky moc všem za příspěvky, těším se na další. :) Po pročtení tohoto i podobných témat to zatím vypadá, že jsou věci, které oceňují téměř všichni, ale taky vychytávky a technologie, které ne každému vyhovují. Většinou se všichni shodnou, že super je podlahové vytápění po celém domě, bezespárová podlaha v koupelnách, velká technická místnost, shoz prádla, spíž, noční osvětlení chodeb a schodů na čidlo a dost úložných prostor ve vestavěných skříních. Asi 50:50 je např. společná kuchyně a obývák. Ve všech diskuzích se najde asi polovina odpůrců a polovina zastánců. Stejně tak rekuperace vzbuzuje vášnivé debaty, půlka lidí si ji chválí, druhá půlka odsuzuje. Půl na půl jsou i názory na patrový dům/bungalov. Překvapivě taky krb/krbová kamna.
Odpovědět
@raimok Při navrhování a projektování se zajímat o nové stavební materiály, pracovní postupy, technologie , možnosti vytápění, větrání, výhody a nevýhody staveb (dřevostavba/zděný dům, bungalov/patrový) a nezapomenout, že po roce 2020 bude hodně věcí jinak. (něco málo můj profil a www).
Odpovědět
Článek se načítá
@raimok ad podlahové vytápění: dost uživatelů pasivních domů si stěžuje, že i přes podlahové vytápění mají pocitově studenou podlahu. Protože to prostě topí velmi malým výkonem a jen občas. Takže ve výsledku je v dobře zaizolovaném domě pro pocit tepla od nohou podstatnější "teplá" podlahová krytina (koberec, korek...), než způsob vytápění.
Odpovědět
@travas koukala jsem na vaše stránky a líbí se mi jejich obsah, kde vysvětlujte možnosti pro lidi, kteří se začínají orientovat v problematice výstavby domu. Ale co se mi nelíbí je styl písma a grafika. Vypadá to retro, ale jak říkám, obsah prima!
Odpovědět
@luckavra Ano i já jsem již retro :-) a stránky se pokouším tvořit sám.
Odpovědět
Profilova fotka
@raimok K tomu pocitovýmu teplu podlahového topení.. dost podstatnou roli tam hraje to, jestli doma chodíte naboso nebo v pantoflích ;-) Když jdu naboso, tak opravdu cítím, jestli podlaha zrovna hřeje nebo ne. V pantoflích pocitově necítím nic. Kuchyně+obývák: zažila jsem obojí a na kuchyň v obýváku si nemůžu zvyknout, nevyhovuje mi to. Měla jsem kuchyň úplně oddělenou, a dost často se mi něco připálilo, protože nejsem typ, co stojí u hrnce a míchá celý dvě hodiny v kuse, takže jsem občas zapomněla, že zrovna ve vedlejší místnosti vařím ;-) Měla jsem i kuchyň jako kk v obýváku, oddělené barovým pultem a to mi vyhovovalo nejvíc. Viděla jsem na rodinu, když jsem vařila, zároveň jsem viděla na hrnec, když jsem se uvelebila v obýváku v křesle a nezapomínala na něj, ale zároveň byla kuchyň přece jen trochu krytá a nebyl vidět binec. Teď to mám otevřené a pohledově je tam binec prostě pořád. Takže hlasuju za kk v obýváku (nějak pohledově oddělené). Patrový/bungalov: za mě jednoznačně bungalov, i když jsem pravda nikdy v patře nežila. Ale stačí mi to na dovolený, kdy jsem musela běhat z patra do patra, zvlášť s malými dětmi to musí být za trest. Krb je hračka, ale pěkná, je z toho příjemný teplo, takže když se to umí a nedělá se při tom binec, je to k nezaplacení ;-) A rekuperaci nemáme, otvíráme okna ;-)
Odpovědět
@travas hezky den, díky za hezky web, taky jsem si početla. Můžu poprosit více info ke změnám od roku 2020? Díky moc.
Odpovědět
@jajinka121 Od roku 2020 se budou moci stavět pouze domy s tzv. téměř nulovou spotřebou. Co to bude obnášet je dohledatelné na internetu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajinka121 @travas Našel jsem třeba tohle: "Každý členský stát si požadavky směrnice zapracoval do národní legislativy po svém. V případě ČR to dopadlo tak, že „téměř nulová spotřeba“ je od skutečné nuly hodně daleko. Konkrétně pro rodinné domy po roce 2020 to znamená, že musí mít spotřebu o 25 % nižší, než domy stavěné dnes."
Odpovědět
@raimok Ono není ještě úplně jasno. Měly by být někde mezi nízkoenergetickým a pasivním, např spotř. na vytápění okolo 5 kWh /m2 rok.
Odpovědět
@travas Nevypadla ti tam 0?
Odpovědět
Moje vychytávky: * Zastřešená terasa * Krb na terase spolu s grilem (lávový kámen a rožeň) * letní kuchyně na terase * Stmívání světel na terase pro večerní sezení * Vytažená voda a elektrika ven pro budoucí rozvod po zahradě např. k bazenu * Bezbariériový přístup do domu * Vstup na terasu hned vedle kuchyně - pro stolování venku * noční osvětlení na chodbě na soumrakové čidlo * úklidová komora * výlevka v úklidové komoře * vypínač u postele na tlumené světlo v ložnici i u dveří * zásuvka hned vedle vypínače u postele např. pro mobil, pod nočním stolkem je pro lampičku * vyhřívání sprcháče * zapuštěná skříňka nad umyvadlem ve zdi (úložný prostor ale nepřekáží a zrcadlo lícuje s obkladem) * velké umyvadlo namísto jednoho malého nebo dvou velkých * bidet * centrální vysavač * elektricky výsuvný odpadkový koš v kuchyni * kuchyňské skříňky až do stropu * nika pro americkou lednici (hloubka 72 cm) tak aby lícovala s kuchyňskou linkou (hloubka 60cm) * prostor pro sušení utěrek v nice ostrůvku od podlahového topení a přesto stále přístupné * nika pro odvod teplého vzduchu za lednicí a troubou do rekuperace nebo komínovým efektem do podkroví v případě vypnuté rekuperace * žulová pracovní deska v kuchyni * zapuštěné kolejnice do sádrokartonového stropu pro závěsy namísto garnyží * rekuperace úložný prostor na boty v zádveří - u mě řešeno kontejnerovými šuplíky zasouvanými pod podestu schodiště * dvougaráž součástí domu - v suchu a teple do auta * dvougaráž napojená na zádveří - nehledáte boty jinde po baráku * dílna - pro nářadí na ven a opravy * Krytá schovaná popelnice u branky, u ní zásuvka * v dětských pokojích příprava závěsů ve stropě pro houpačku, hrazdu a jiné nářadí * Umyvadlo v dílně * Elektrické ovládání brány přes telefon * Nádrž na dešťovku spolu s čerpadlem * Magnety pro zabezpečovačku v montované do rámů výplní otvorů * Při alarmu zabezečovačky čidlo s kamerou pošle foto do telefonu - při chybným poplachu vím kdo zapomněl deaktivovat a že tam není zloděj :-) * Bezbariérový vstup na terasu pomocí HS portálu * síť proti hmyzu jako předsazené posuvné křídlo HS portálu které lze na zimu vyjmout * Zastřešení terasy a zastínění HS portálu proti přeslunění (v létě až do večera nepraží do mítnosti a ni na terasu) po té kdy je slunce nízko, zachází za dům. * Osvětlení ve vestavěných skříních * šatna a koupelna u ložnice * velké zrcadlo v zádveří a v šatně * zalícovaná digestoř v podhledu nad ostrůvkem - člověk se do ničeho netluče hlavou a nemusí nic čistit * skříňka na koště a lopatku se smetáčkem v kuchyni * dávkovač na jar zapuštěný v pracovní desce * čistící koberec na části zádveří hned u dveří - bordel z bot se nekoulí po celém zádveří * dostatek místa na boty, věšáků, a tyč na ramínka v zádveří * Koše v koupelně na tříděné prádlo spolu s pultem na odložení věcí, skládání * V koupelně a na záchodě zasklení oken s neprůhledným motivem - nejsou tak třeba žaluzie a přesto je světlo * koberec v ložnici a v šatně. Máme podlahové vytápění a nevadí to. * gumová očistná rohožka zapuštěná do zámkové dlažby před vstupem * počítat s napájením a kabeláží pro zvonek, stejně tak požární hlásiče * Vše(obývák, kuchyň, ložnice, sociálky) do stáří v přízemí, do podkroví pouze děti a skladové místnosti Ještě na něco vzpomenu, tak později...
Odpovědět
Profilova fotka
@rad5 :O Díky moc!
Odpovědět
"Špinavý" sprcháč v technické místnosti hned za vstupem - na odbahňování psů, bot, zeleniny ze zahrady... A vedle i místo na sušení zabahněného oblečení (kategorie zahradní/psí), které nemá smysl každý den prát. V kuchyňské lince zabudované koše na tříděný odpad (plasty, papír, kov, sklo)
Odpovědět
@rad5 proč zásuvka u popelnice?
Odpovědět
Je to kryte misto venku odkud je snazsi natahmout kabel na cokoliv( autonabijecka, vanocni osvetleni zahrady, apod.)
Odpovědět
@rad5 ..tak si spočítáme nakolik nás to asi vyjde ... nooo ... nějakej milion to bude, takže jdeme dělat kompromisy.. :-D :-D :-D
Odpovědět
@travas Dům s téměř nulovou spotřebou energie je budova, která plní požadavky vyhlášky 78/2013 Sb. (Budova s velmi nízkou energetickou náročností, jejíž spotřeba je ve značném rozsahu kryta z obnovitelných zdrojů). Obnovitelné zdroje viz. definice v zák. 180/2005 Sb. §2. Kritéria takového domu nelze zaměňovat s požadavky na NZE a PD.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?