Nápady k lepšímu půdorysu

Profilova fotka
Zdravím všechny, ráda bych poprosila zkušenější, zda by se vyjádřili k půdorysu. Bojujeme s místem. Bohužel se nemůžeme moc roztahovat (finance) :) Dům by měl být zachován v obdélníkovém tvaru a v rozměrech ve kterých je. Jsme úplní začátečníci a za každou připomínku budeme vděční :) Děkujiiii D.
Odpovědět
@danielacz ahoj, tak za mňa by som to upravil asi takto, ale to sú moje preferencie, takže sa to nemusí páčiť: Nakoľko sú hore dve izby (neviem koľko máte detí) tak tie by som ponechal ako detské izby, tým by som dole spravil rodičovský apartmán so súkromnou kúpelňou a šatníkom. Wc by som ponechal samostatné tak ako je. Kúpelňu by som zväčil na úkor terajšej spálne, vedľa kúpelne šatník a tá druhá izba pod spálňou by bola súčasná spálňa. Dole by zostal priestor na technickú miestnosť (práčka, sušička,..., kotol atď) to je izba vedľa spálne - tú by som ale zmenšil. Kuchyňu by som posunul viac do priestoru k technickej, so vstupom do špajze priamo z kuchyne. Tým pádom by vznikol priestor na stôl vedla kuchyne. Dúfam, že to chápete :)
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz kcemu jsou ty nudle v patre? prostor 3 a prostor 7? zvednete v patre nadezdivku o 3-4 cihly a budete tam mit vyrazne vice mista...
Odpovědět
@danielacz
Odpovědět
@danielacz Dispozice neni uplne spatna, ale co si myslim ze bude chybet jsou okna....v 2. variante loznice jsou hodne mala okna. A komin v obyvaku na roku take neni idealni.....co uzavrit schodiste smerem z obyvaku (predpokladam ze mate nastup na schody od loznice) a krb dat naproti jidelnimu stolu....bude hezky centralne a na TV stenu zbyde vic mista. Jinak pro urady byste meli mit WC od obyvaciho pokoje oddelene 2 dverma. V druhe variante mi prijde zbytecne velka kuchyn - zachovala bych za ni spiz. Neni oznacena orientace ale otazka je jestli by nebylo vhodnejsi obyvaci cast smerovat tam kde je kuchyn s jidelnou....kde bude treba terasa?
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 @jumpmans @ares11 @ares11 Děkuji Vám za vaše reakce. Všechny jsou opravdu k zamyšlení. Ještě tedy posílám dům jak bude stát na pozemku, včetně světových stran. Jinak z kuchyně by se mělo chodit ven do zahrady. Dole se počítalo s ložnicí, dětským pokojem (prozatím pro hosty) a s malou pracovnou, ze které se taky bude moct chodit ven. Kuchyň jsme chtěli větší, protože je u nás kuchyň hodně využívaná. Ale zase nechci aby byla tak moc velká na úkor obýváku. Bylo nám řečeno, že otevřený prostor s chodbou ničemu nevadí. Asi bych se nebránila oddělení chodby od všeho ostatního. Nahoře nám vznikl velký prostor, dva pokoje, koupelna a záchod. Ty postranní nudle jsou jen naznačené příčky, tento prostor bude nepřístupný kvůli střeše. Abychom ušetřili, tak jsme právě nechtěli stavět ještě nadezdívku a tím se to tedy zmenšilo a snížilo. Pokoj o 10m2 mi přijde například velmi malý na ložnici. Teď máme 12 a jsem zvyklá. Ale zase je to o názoru. Budem tam hlavně spát. Musíme to do konce měsíce vše doladit. :/ Jinak se snad stavět ani nezačně :)) Tak pište pište.. je fakt super, že jsou tady lidi co už mají postaveno a mohou klidně říct zda je to malé, nebo to stačí a kde naopak přidat, nebo ubrat. Předem děkujiiii
Odpovědět
Profilova fotka
Samozřejmě rozměry na pozemku jsou + - ... ale dům bude stát v té severní části, kde bude i branka. Takže pro mě bylo důležité abych z kuchyně viděla kdo je u branky.. a mohla také z kuchyně jít na zahradu a nechodit přes obývák. A zároveň aby byl vchod na druhé straně než je zahrada - kvůli autu, bude tam stání na auto.
Odpovědět
Profilova fotka
Prostor 10m2 na loznici je fakt maly, neodpovida normam na pokoj pro spani pro dva. Pokud nebudete spat s otevrenym oknem nebo dvermi, budete tam mit malo vzduchu.
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz presne jak pise @jakuda . Min na loznici je tech 12m a i toje na hrane. Jedine ze byste meli rekuperaci a pomerne intenzivni vetrani...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to vypada, ze se tedy jeden pokoj vyhodi...
Odpovědět
najmete si profesionála, protože v závěru na tom ušetříte a neproszavite neefektivně.. toť jediná rada
Odpovědět
Profilova fotka
Prehazejte to tak, aby koupelny a wc byly pokud možno pod sebou. Takhle tam máte roztahane rozvody po celém domě, to taky navýší trochu cenu. Připadá mi to trochu nedoladene. Na to, jak je to půdorysem velký dům, tam toho je opravdu málo
Odpovědět
Ja bych poradila spajz do domu- vedle kuchyne ta mistnost jasna spajz. Sjednotit koupelny aby byly pod sebou nebo alespon nejak navazujici. Aby v kazdym rohu nebyla jedna. Satnu a prostor na uklidove veci ci pradelnu bych tam taky nasla. Mame 10x 15 podobny obdelnik, se schodama uprostred. prvne jsme chteli take jedno rameno, ale bylo by moc dlouhe, proto jsme zvolili mezipodestu. Dole mame jeden pokoj, aby az nas deti z vrchu vyzenou jsme meli kde byt. Pak pradelnu a koupelnu. To hlavni. Trochu si s tim vyhrajte, bude to krasne
Odpovědět
Článek se načítá
Souhlas se @slabici . Na to, jak velký je to půdorys, je tam málo využitelného prostoru. A celá ta idea je taková schizofrenní. Kvůli financím nechcete přistavit tři šáry, čímž by se stalo horní patro mnohem využitelnějším, ale zaberete velkou část domu jednoramenným schodištěm, chodbou v patře, která nic nespojuje (všechny dveře do pokojů jsou hned u schodiště) a zabedněnými prostory pod střechou. I za tyto "místnosti" zaplatíte v rámci obestavěného prostor. Jestli máte omezené finance (jako většina z nás:) ), tak i na mnohem menším půdorysu se dá vymyslet plně funkční dům. Přízemí mi přijde logické, jen TM bych umísťovala a dimenzovala, až po znalosti vedení přípojek a zvolení tepelného zdroje. Např. pokud by byla vedle krbu se vstupem ze zádveří, můžete zvolit zadní přikládání a nebudete si tahat bordel do obýváku. To horní patro je taková nouzovka. Na druhou stranu se mi moc líbí, že jedete v jasných liniích a pravých úhlech. Žádné zbytečné odskočeniny a zkoseniny. A pozemek máte naprosto skvělý :)
Odpovědět
Profilova fotka
@lesla dům jsme nuceni ještě zmenšit.. O točitých schodech ještě jednáme. Zatím jsme návrh udělali takto..
Odpovědět
@danielacz Tudy cesta asi nepovede, ke stolu si nesednete, mít obyvák 9,5 metru? To je méně než v paneláku. Varná deska pod oknem-kam dáš digestoř? Minimum pracovního prostoru, ale zato hodně velký nevyužitý prostor kvůli fr. oknu. Miniaturní technická a zádvěří kde 1/2prostoru zaberou dveře....pokud by to nešloi jinak, tak bych se vzdala východu na zahradu z kuchyně, dala ji místo obyváku a obyvák místo kuchyně, zbavila se jednoho okna na západu a dala tam televizi, jídlení stůl otočila o 90st a šoupla ho k ostrůvku. Fr. dveře posunula, aby nepřekážela sedačka, kuchyni trochu zmenšila a přidala místo v TM.....vstupní dveře otočila-aby sis nestínila skříň.....
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak neni to definitivni..jen navrh.. Dvere se zmensi v kuchyni..digestor i plotna se daji jinam.. Dvere se daji vzdy vyresit tema zasupovacima :) Chtela jsem z kuchyne ven na zahradu a nechodit pres obyvak..a taky sem pri vareni chtela videt na branku a na zahradu..hlavne kvuli detem ;)
Odpovědět
@danielacz Aha, já myslela, že takový jste si nakreslili a jste s ním spokojeni, jen hledáte nějaké drobné vylepšení :-)..... :-)
Odpovědět
@danielacz do té technické místnosti plánujete dát co? Obávám se, že se vám tam vejde tak kýbl s hadrem a vysavač... Kam dáte pračku, kotel, bojler, atd? Potřebujete dole dva pokoje? Přišlo by mi rozumnější zvětšit jídelnu a obývák. Třeba kolem stolu a židlí vůbec nepočítáte s manipulačním prostorem - na 120cm fakt nedáte část kuchyňské linky (ta má většinou 60cm) i židli (ta má tak 50cm). V obyvaku u gauče to stejné - máte tam 340cm včetně zdi a židle u jídelního stolu.
Odpovědět
Profilova fotka
A proč máte dole tolik pokoju, když je to patrový dům? Není pak lepší udělat bungalov a rozšířit ho?
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici @omcamauta S půdní vestavbou se počítá pro děti. Dole jsme chtěli ložnici a jeden malý pokoj - pracovna. Do technické místnosti chceme dát přesně kotel a pračku.. Píši, že nestavíme barák každý den. Myslím, že lidi mají ještě menší baráky a taky v nich velmi dobře bydlí :) Určitě bungalov nechceme, zas větší zastavěná plocha a tudíž všeho víc.
Odpovědět
Profilova fotka
Hledáme jen vhodnou variantu pro hezké a také praktické bydlení. Nezdá se mi ten prostor tak malý, pokud se podívám, že teď žijeme ve 42m2
Odpovědět
Profilova fotka
Nevím zda to není také o tom, že spoustu z Vás je třeba zvyklých na daleko větší prostor a tak si menší už nedovedou představit :) kdežto my máme malý a vše co je víc je pro nás tudíž logicky větší.. :) Jen nahlas uvažuji :) Je to samozřejmě všechno o financích a zase si postavit velký dům za 4mega s pozemkem je asi v této době poměrně zbytečným riskem..alespoň pro nás.
Odpovědět
Řešili jsme podobnou situaci, chtěli jsme patrový dům (právě kvůli financím), v přízemí obývák s kk, ložnici, malinkou pracovnu, jako zázemí pro nás, patro pro děti. Nakonec jsme se po četných peripetiích dopracovali k bungalovu 5kk (máme 3 děti) a vyjde nás finančně levněji (protože k tomu, co už máš dole - 3kk, přidáš v podstatě jen dva pokoje a ušetříš místo na schody). Vycházeli jsme z těchto dvou návrhů: http://www.euroline.cz/cz/projekty/ro... http://www.euroline.cz/cz/projekty/ro... Ty dva poslední návrhy jsou docela ok, ale bála bych se, že bude málo místa kolem jídelního stolu. Co přehodit sedačku s TV a krbem, bylo by tam min. opticky víc místa. Taky zádveří by sneslo víc cm na šířku (hlavně v té druhé variantě). Potřebujete dole plnohodnotnou koupelnu? Nestačilo by třeba jen WC se sprcháčem a velkou koupelnu s vanou mít nahoře?
Odpovědět
Profilova fotka
@danielacz bungalov nebude o moc dražší , nepotřebuješ dělat pochozi patro a schody :-) Jinak jsem celý život žila v paneláku o 60ti metrech. Teď jsme v domě jen dva a můžu říct, že do domu o 80ti metrech bychom se nevešli. Potřebuješ spoustu věcí, co v paneláku ne. A když už stavím dům, tak se do něj chci vejít i s různými koníčky, co mám a v paneláku byly ve sklepě :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?