Náš návrh domu, prosíme o rady a připomínky

Prosíme o Vaše návrhy, rady a připomínky. Za každý názor budeme rádi... ;-)
Odpovědět
1
2
Ahoj, nahoře bych udělala zvlášť WC a koupelnu :-) Protože podle počtu pokojíků, to budete mít 2x pokoj pro děti a ložnice a až děti odrostou, tak by to mohlo vadit..
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac ráda bych taky přispěla...ale bohužel nepřečtu popisy jednotlivých místností.... :-|
Odpovědět
@lin18 kdyz si na to kliknes a jeste jednou, tak se to zvetsi tak, ze je to citelne docela vpohode...
Odpovědět
Profilova fotka
máte dost prostorné pokoje v patře, tak bych zvážila udělat šatnu jako samostatnou místnost.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac ááá už to mám ;-) . Souhlasím se samostatným wc v patře. Navíc bych dala fr. dveře z obýváku na terasu. Taky mi chybí okno ve spížce. A pochopila jsem správně, že z chodby do obýváku nejsou dveře?
Odpovědět
@lin18 francouzské dvere jsou v plánu, samostatné wc jsme pplánovali pouze v přízemí, ještě musíme popřemýšlet. Z chodby nejsou dveře, nechceme prostor uplně uzavřít, chceme jej vzdušný. Dole nám přijde koupelna malá, asi ji přehodíme s technickou místností, ale mame strach, aby se tam vše vlezlo (TČ, centralni vysavac, pracka atd.), dále jsme chtěli mensi spiz(okno tam neplanujeme, jen pruduch) a zachod hned za spiz. Nahore se s tim pereme trochu vic, ložnice upně vpravo nad obyvakem nám přijde vpohode, ale ten pokoj na druhem konci nam prijde zbytecne velky a misto skladu asi nechame volny prostor na zakouti s PC. Taky nam nahore prijde malo střesnich oken (carkovane)... Jeste jsem zapomnel orientaci, nahore je vychod (je to pootocene o 90°)
Odpovědět
@flakac také mě hned napadlo, že bych asi prohodila dole technickou s koupelnou. Líbí se mi připomínka @lin18 o oknu ve spíži, my v ní větrali vždy. V horní koupelně mi WC v ní nevadí, jsme na to zvyklí. Otevřené schodiště a ještě k tomu chodba je super, ale myslím, že protopíte víc, než kdyby to bylo üzavřené, protože teplo vám bude unikat nahoru. My jsme doma kvůli tomu zeď stavěli, protože jsme měli teplo na schodišti a v obýváku byla zima. No a u horních dvou pokojů vedle sebe mi chybí okna, mám ráda světlé prostory. Doma jsme mívali v dětském pokoji o polovičním rozměru jedno střešní okno a jedno velké a šlo to, ale vzhledem k rozloze tady mi to přijde málo. Naopak se mi moc líbí kuchyň s obýkem, to je vymyšlené úžasně :-)
Odpovědět
@lucinkafr K tomu topení mas asi pravdu, ale stejne bude vsude podlahovka, tak to asi neni uplne dulezite...Nicmene jsme nad tím taky uvazovali a dohodli se, ze ty dvere tam pripadne dodelame, kdyz bude treba. S okny naprosto souhlasim, zda se mi tam malo oken, rikali jsme si, ze pridame jedno stresni do loznice(ikdyz je tam jeste okno obycejne), o oknu u vedlejsiho pokoje popremyslime, jsou tam navrzene 2, ale zase je to severni strana. Jinak děkujeme za pochvalu kuchyne s obyvakem, inspirovali jsme se tady podle fotek, z nichz nas jedna oslovila hodne a do toho prostoru to bude pasovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac ještě k těm dveřím....my to řešili tak, že mezi chodbou se schodištěm a obývákem máme posuvné dveře zasunovací do zdi....můžou se nechat úplně otevřené a mít vzdušný prostor, v případě potřeby většího tepelného nebo hlukového komfortu se zavřou ;-)
Odpovědět
@lin18 ano, i to me napadlo...je to zajimave reseni, ale mam pocit, ze je tam navrzena nosna zed...
Odpovědět
Taky zrovna špekulujeme a vymýšlíme dispozici domu, tak co mě napadá: - na můj vkus je dole strašně moc dveří a komůrek - k čemu je dole koupelna, když jsou obytné místnosti nahoře? kdo se tam bude koupat? půjdu se dolů vykoupat a pak zas zpátky nahoru? - namísto toho bych koupelnu dole zrušil a z celé části "pracovna-WC-sklad-koupelna" udělal jeden samostatný prostor a znovu jej zkusil jinak rozčlenit (vchod - samostatné vchody byt-pracovna - WC přístupné od vchodu jak pro byt, tak i pro pracovnu - přijde pracovní návštěva a bude chodit na WC do obytné části domu?) - z pracovny by bylo příjemné francouzské okno do společné zahrady K oknům - půjčil jsem si teď zajímavou knihu Stavba rodinného domu od Arch. Smoly - píše, že plně dostačující je plocha oken 1/6 plochy místnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@bonavox no ona samostatná koupelna dole není zas tak marný nápad. Pokud je u domu zahrada a pokud na té zahradě plánujete makat sami (a ne najmutý zahradník), tak při té práci se člověk obvykle dost zapotí, někdy i ušpiní. A kdo plánuje děti tak tím spíš. Jak to vypadá s 2 dětmi po návratu z pískoviště si asi umíte představit. Takže pro mne dolní samostatná koupelna byla nezbytnost, přece si hlínu, zbytky trávy, písek,..... nebudu tahat nahoru do "nočního" prostoru. Akorát bych do dolní koupelny dala jen sprcháč.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@flakac Posuvné dveře do pouzdra jdou udělat i do nosné zdi, máme je tak. Pouze se připraví otvor širší o pouzdro a celé se to vynese patřičným překladem. Pro představu foto před zazděním pouzdra...
Odpovědět
@bbn Naprosto s tebou souhlasim, obcas si neco sam spravuji i na autě a dokážu si představit, jak je člověk zamazaný od oleje. A kdybych šel přes celý dům nahoru do poschodí, přitom musel zmacknout 3 kliky...to by mě asi přítelkyně zastřelila... @bonavox s těmi komůrkami máš pravdu. Již jsme se rozhodli zrušit kolárnu (přesuneme ji k samostatnému stání), zkrátili jsme dům o metr, přehodili koupelnu místo TM, TM dali místo kolárny a vchod dali na opačnou stranu vedle schodiště. Získáme tak větší koupelnu a větší TM (přecejen tam bude TČ, tlaková nádoba na vodu, centrální vysavač, pračka, bojler) na úkor o malinko menšího zádveří a o malinko menší pracovny. Mimochodem, pracovna nebude sloužit klientům, takže nepotřebuji wc v zádveří. bude sloužit pouze jako pracovna pro nás, v budoucnu možná jako pokoj pro hosty.(když se u nás podaří někomu picnout). Co se týká oken, tak když vezmu v potaz, co píšeš, tak jich tam opravdu přijde přidat. Jinak, jaký máte všichni názor na šatnu u ložnice pro rodiče?
Odpovědět
@hugo58 Díky, to jsem netušil, vidím, že je máš, nakolik je to finančně náročné? jedny nebo dvoje bych užil, ale mám strach, že je to palka v rozpočtu.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac Tak samozřejmě pouzdro něco stojí :-D Máme parallel pojezd a hodně široké, takže vyšlo něco přes 10 tisíc. Ta jednokřídlá jsou levnější, tak 7500, řekl bych, ale to tipuju. Nějaké navýšení je pak ještě na zárubních. Levnější řešení je udělat posuv po zdi, ale to tak netěsní a tam, kde dveře jezdí, nejde nic dát.
Odpovědět
Profilova fotka
@bonavox tak koupelna dole je pro mě nezbytnost....po práci na zahradě, ale třeba i jen pokud potřebuju umýt zablácené boty nebo třeba osprchovat kytky. @flakac posuvné dveře máme taky v nosné zdi...v tom bych problém neviděla. Máme je 160 cm velké...dvoukřídlé...a měli jsme je teda dražší než @hugo58 cca 10 tis vyšlo jen pouzdro...dveře počítám dalších 10. Ale ten komfort je k nezaplacení....větrání bez rizika rozbití kvůli průvanu a zvětšení prostoru. Pojezd před dveře bych nedávala....kvůli úklidu i kvůli prostoru.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac my jsme třeba samostatnou šatnu u naší ložnice zrušili, zvětšili jsme tak dětský pokojík. Místo šatny chceme velkou vestavěnou skříň, nějakou opravdu pěknou, co se bude ke stylu ložnice hodit. Mě by ta skříň v ložnici i dost chyběla, mít tam tak nějak prázdno a jen dveře.
Odpovědět
@lin18 nevim, jestli je chceme davat zrovna pri vchodu do obyváka, ale vážně nad nimi uvažujeme při vstupu ze zádveří do chodby, abychom neubírali prostor v zádveří dveřmi, už tak je docela malé.
Odpovědět
@bbn přítelkyně šatnu chce, já se jí nebráním, zmenšíme malinko 2 pokoje (jsou dost velké, neuškodí jim to) Děti by pak v pokojích měli skříně. I tak vlastně nevím, jak velká by taková šatna měla být. Měla by sloužit i k uskladnění sezónního oblečení, protože tyto prostory nám trochu chybí.
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac Šatna je super věc :) My máme malinkou ložnici (9 m2) a v ní jen postel a vchod do šatny. Ta má 2 x 1,75 m (tedy 3,5 m2) a je v ní pohodlně všechno naše oblečení, plus věci už uskladněné po dětech v krabicích, plus třeba vysavač, žehlící prkno atd. Do šatny máme posuvné dveře po zdi, právě aby se neubíral prostor v ložnici ani v šatně. @bbn Nám právě zase vyhovuje víc prostor šatny než skřín. Klasika, co člověk, to názor a jiné požadavky a zkušenosti :-) ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@flakac my máme šatnu cca 5m2 (samostatná místnost) a klidně bych ji udělala větší. Máme tam všechno oblečení, sezonní věci, vysavač atd... Mě to max. vyhovuje, už jen proto, že manžel často lítá a vstává buď v noci nebo nad ránem a takto vstane a jde rovnou do šatny a nebudí mě otevíráním šuplíků, dveří od skříně, rozvícením světla a pod...v bytě, kde jsme měli skříň v ložnici, jsem z toho rostla :-p A musím říct, že spousta známých, co mají nově postaveno nám samostatnou šatnu závidí :-D @bbn v ložnici máme postel, noční stolky, TV, velkou květinu a 2 podlouhlé komody a bohatě to stačí, prázdné mi to vůbec nepřijde.
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 tak to je prostě o pocitu, já bych měla pocit, že je to prázdné :-) Mě tam prostě ta skříň pasuje víc.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě se to moc líbí, jen bych prohodila dole WC s tech. místností, aby byla u schodů a blíže k obýváku. Jinak jednoduché, praktické...dost místností na krámy aj. Moc pěkné!
Odpovědět
Profilova fotka
ještě jsem si všimla, že koupelny nemáte nad sebou pro jednoduchost rozvodů bych je hodila nad sebe..ale uspořádání jsou detaily...
Odpovědět
@lajlinka78 @bbn @lendy1 @hugo58 @lin18 @bonavox @lucinkafr Tak jsme to tak přehazovali, az jsme dospeli k poslední verzi. Opět k diskusi... Vypustili jsme kolarku, dame ji k samostatnemu stani pro auta, ktere budeme delat ze dreva. Přibyla také šatna na úkor pokojů, ale myslim, ze to ani moc nebude poznat, jsou dost velke. Nahore v koupelne bude vana, dole sprchac. Mimochodem kóty moc neřešte, překresloval jsem to sám a neživím se tím, takže rozměry sice sedí, ale bez chybicek to nebude :-D
Odpovědět
@flakac tak ten spodek je super, ta výměna zádveří a prohození koupelny s technickou tomu prospělo :-) . Akorát nahoře v šatně nevidím vstup, ten bude z toho pokoje vpravo?
Odpovědět
jj, ten jsem tam zapomnel dat, budou šoupačky v prostoru dveří pokoje... a take dole v zadveri kvuli prostoru asi dame soupacky(ale ty vestavene)... @lucinkafr
Odpovědět
Profilova fotka
dole zmenšit koupelnu, pokud bude jen sprcháč, zvětši t TK a zmenšit ten zub do pracovny. Nahoře bych šatnu udělala ve výklenku,..předtím se mi to zdálo učesanější...ale čím víc komůrek a šaten, tím vetší pohodlí a čisto..
Odpovědět
@lajlinka78 myslis, ze je takoupelna moc velka na sprchac? ja nemam moc predstavu... Ten vyklenek by podle mne na satnu stacil, ale pritelkyne chce velkou, kde budou nejen moje a jeji veci, ale i sezonni obleceni, takze tam toho asi moc nenadelam :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?