Návrh bungalovu 5+kk V2 - prosím o vaše názory, rady a připomínky

Dovoluji si založit druhou diskuzi, snad tím neporušuji pravidla. V prvním diskuzi se podařilo navrhnout přízemní domek obdélníkového tvaru 10mx15m. Bohužel po návštěvě několika vzorových domů by si manželka přála jiný tvar, než je obdélník. A co bychom pánové neudělali pro naše manželky. Takže vše začíná znova. Za vzor líbivého domu byl vybrán bungalov Idaho 5+kk. Znova připomínám naše požadavky: - stavba svépomocí (ideálně systém Ytong nebo VPC) takže max. zastavěná plocha 150 m2. - dva stejné pokoje pro děti (spíše větší); - ložnice aby nesousedila s dětským pokojem (může být i menší) + nutná šatna; - jedna pracovna; - v koupelně vana i větší sprchový kout; - jedno samostatné WC; - z obývacího pokoje dveře na venkovní terasu; - topení bude řešeno elektrické podlahové (asi pro jednoduchost topné kabely), takže komín sice nepotřebujeme, ale dle zákona musí být i druhé vytápění; - půdu bychom chtěli využít na odkládání lehkých věcí (krabice od TV a pod.), takže se někam musí vejít i skládací schůdky; Co se týče obytné části, nenapadá mě nic co by se dalo zlepšit, ale třeba vás něco ještě napadne. Teď hlavně bojuji se zádveřím, které je sice dostatečné na plochu, ale na každé stěně jsou dveře a je nevyužitelné. Proto bych moc rád uvítal rady jak přeorganizovat zádveří - TM - WC. Také mi připadá nepraktické chodit z obýváku do ložnice skrz zádveří. V TM počítáme s umístěním bojleru, pračky, sušičky, případně elektrokotle, pokud by se dělalo podlahové vytápění vodní. Hodně zvažuji i materiál. Určitě to bude Ytong nebo VPC. Hodně jsem četl o výhodách a nevýhodách. Nejvíc mě mrzí tvrdost VPC (problémy s rozvody, většinou se VPC řeší přizdívkou z Ytongu v kterém vedou rozvody, čemuž se chci vyhnout). Proto přemýšlím nad kombinací Ytong Lambda 450mm pro venkovní nosné stěny a vnitřní stěny z VPC 115mm. Schémata co zde přikládám jsou zatím kresleny pro venkovní zeď 300mm Ytong + 200mm zateplení a vnitřní zeď Ytong 150mm. Ale jak píšu, budu ještě měnit dle zvážení materiálů. Dále bych rád znal vaše názory na vytápění zádveří, TM, WC, šatny a chodby kde mi připadá podlahové topení nesmyslné, na druhou stranu tam něco musí být. Děkujeme všem za názory a rady.
Odpovědět
Tak to zadveri a Tm ten dum dost kazej:) fakt jako mit komunkmaci pres chladnejsi a nejspinavejsi zonu? A tm ma daleko do koupelny i kuchyne..leva cast jak pises celkem fajn...ale ten pravej obdelnik mi moc nesedi...i to ze nekdo furt bude behat do kuchyne pred tv..kdyz si domyslim jeji umisteni...zkuxdila bych celej obdelnik vzit..supnout nahoru..okynko z koupelny taky na horni stranu..prohodit tm a zadv...kuchyn a op..doladit tu komunimaci ve spojeni...
Odpovědět
Profilova fotka
Já nerozumím prvnímu požadavku - zastavěná plocha 150m2 - proč ? Od nového roku pro stavbu svépomocí toto omezení není, takže kdo chce, může i více. Orientace pozemku není úplně nejlepší, ale závisí na výhledech, podle nich bych orientoval obývací část. Na návrhu mi také nesedí, že z obývací části nepůjde vidět na vstup. Pokud je místo na šířku a výhledy odpovídají, obytný obdélník bych otočil o 90 stupňů a kuchyň dal na jihozápad.
Odpovědět
@paja_a_daja Půdorys se mi nelíbí zmnoha důvodů-některé jste už napsal sám, další např. dost velká vzdálenost od sedačky k TV, kuchyně je hodně malá-málo pracovní plochy, celkem dlouhé rozvody vody. Mě osobně by vadilo i okno za hlavou v ložnici. Co se týká půdorysu záleží i na velikosti pozemku, protože takto si při celkem malé obytné ploše zaberete spoustu místa z pozemku, pokud uvažujete nad VPC, tak tam by mělo být minimum dořezů, takže perfektně zpracovaný půdorys-což členitost zase zhorší. Ytong, bez zateplení-pro tepelné ztráty rozhodně horší varianta, než cokoliv se zateplením. Chcete topit elektřinou.....což je nejdražší varianta (samozřejmě s nejlevnějšími vstupními náklady), ale členitost domu zase zhorší TZ a tím prodraží vytápění..... Do zádveří bych topení rozhodně dala, protože v zimě, v dešti....tam bude nejvíce mokro, vlhko... Chodba se vytopí sama už jenom tím, že tam budou rozvody pro ostatní místnosti a WC? Navím, jestli jste to někdy zažili ve starém domě, ale chodit na studený záchod není zrovna příjemné a nemyslím si, že ten kousek trubky by byl nějaký finanční problém. Pokud chcete ušetřit, tak manželce vymluvte tento tvar a vraťte se k obdelníku ;-) . V koupelně plánujete i WC? nedokážu si moc představit, kam se všechno vleze.
Odpovědět
Profilova fotka
@paja_a_daja Mi se to moc nezdá, jako spací část v pohodě bych řekl, ale kuchyně se mi zdá velice malá, málo pracovní plochy, ale záleží jak moc se u vás kuchyně využívá. Obývák se mi zdá moc veliký, sedačka a tv jsou dost daleko od sebe a co mi nesedí vůbec je to zádveří, v zádveří wc, pak se jde do ložnice, na můj vkus až moc dveří v tom zádveří.
Odpovědět
Vstup do koupelny z venku ? A navíc ze závětří hlavního vstupu ? Ty dveře navíc zaberou dost vnitřního prostoru a omezí dispoziční členění zařizovacích předmětů koupelny. Doporučuji prohodit koupelnu s pracovnou. Tu nudli šatny u ložnice vypustte a udělejte si raději vestavěnou skřín, budte elegantnější jak po funkční a estetické stránce tak i po ekonomické. Počítám že sever bude nahoře.. . Kuchynský kout si desjte k TM včetně spíže, uštříte rozvody vody i nějké ty kroky. Obložky dveří do hajzlu máte napasované do rohu. To nebude moc hezké. Jinak jděte do VPC. Drážky máte s elektrickou drážkovačkou udělané za den . Navíc tvarnice ze Sendwixu mají vylehčovací otvory, kterýma se dají tahat kabeláže. Pořádně to zateplete a topit můžete elektrickými rohožemi. Ušetříte pořizovací náklady za topnou soustavu (komín a vše s tím související) bez problému i 200tis a více. Provozní nebudou vysoké při dobrém zateplení a vyhodné sazbě elektřiny.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě se nelíbí ten tvar, proč to odskočení? To se prodraží na střeše. Nejlepší je obdélník a tady by šel. Kuchyň bych dala směrem ke vchodu, ne na druhou stranu místnosti. A topení na WC určitě ano, jinak vám bude zima od nohou, až tam budete trůnit. Většinou jsou ovladače topení v TM, takže trubky vám tam stejně povedou, tak proč tam nemít i topení v podlaze. V zádveří určitě topení ano, i tak tam bývá zima z toho courání sem tam.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak už psali ostatní, tvar divný, kdyby aspoň takový patvar splňoval nějaký účel, ale spíš mi to přijde zbytečné a jak psala @slabici, zbytečné peníze navíc za šílenou střechu. Nelíbilo by se mi chodit furt přes zádvěří - do ložnice, do koupelny, na wc... Do toho ještě ta malá kuchyň, malá koupelna. V zádveří neumístíte nějakou šatní stěnu nebo věšák, protože jsou ze všech stran dveře. I ta sedačka v obýváku mi moc nesedí, 6 m od protější stěny, na které bude případně TV, to je šílená vzdálenost a když někdo bude chtít jít na wc, nebo do pokoje, furt vám bude přebíhat před zorným polem :-(. Jste ve fázi plánování, překopejte to celý, dokud to ještě jde :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Rozhodně bych popřemýšlela nad argumenty, co už jsou tady napsané, protože všichni mají pravdu. Bohužel pro manželku...Obdélník jste změnili na patvar. Bohužel tím jste dali přednost estetice nad praktičností a funkčností. To zádveří je podle mě nejvíc neštastné. A to nejenom, že tam nedáte žádnou skříň, tak v zimě budete chodit z teplého obýváku do teplé ložnice přes studené a mokré od sněhu zádveří. Pochybuju, že manželka bude 5x denně šůrovat zem, jen abyste si nenamočili papuče až tama budete chodit. Když už tak bych taky posunula pravý obdélník směrem nahoru, vchod do levého obdélníků byste mohli dát z obýváku (ne ze zádveří). Známí to tak mají - ze zádveří se jde do obýváku a po pravé straně dveře do chodby, odkud se jde do pokojů a koupelny. A divné mi to nepřišlo. Tím pádem bych dala místo momentálního obýváku kuchyň (čímž ušetříte i rozvody vody) a budete ji moct hodně zvětšit a klidně ji udělat do tvaru U. A obývák teda dáte k francouzskému oknu. Pokud chcete trochu zapuštěný vchod do domu, tak pravý obdélník posunete nahoru jen o něco. Druhou variantou je posunout ho úplně do roviny a dostanete dům do L.
Odpovědět
Profilova fotka
A jinak pokoj 1 a ložnici máte orientovanou na východ a z vlastní zkušenosti můžu říct, že pro mě je do děs. Celý život jsem tak žila u rodičů a létě jsem se naprosto nevyspala, protože od rána mi do oken neskutečně pařilo slunce. Takže pořídit dobré těsnící rolety. Okno v ložnici za hlavou je taky neštastné řešení. Možná bych prohodila ložnici a pokoj 2 a v tom výklenku, který vzniká kvůli ukončení chodby bych udělala šatnu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?