Názor bungalov 4+kk

Prosím o názor k projektu,pozemek jde do špice a je úzký,proto je obývák na severu,na straně technický místnosti je silnice,proto pokoje jsou na druhé straně,dekuji :-)
Odpovědět
Máte schváleno, že můžete mít domek 0,5 m od hranice? Chodba, kde je 10 dveří jako na nějaké ubytovně. Osobně bych zrušil spíš a šatnu, která je podle mě z hlediska velikosti nepraktická. Zvětšil bych technickou místnost a zádveří. Otázkou ale je, zdali ještě někdy budete parkovat někde kočárek nebo už máte po parkování. Každopádně, já bych ty vstupní dveře neutápěl, spíš udělal stříšku nad vchod. Jinak tam moc asi vymyslet nepůjde, leda jít do patra. Na umývadla pod oknem pozor, nakreslil jsem si to tak taky, potom mě napadlo, že vlastně potřebuji zrcadlo :D
Odpovědět
Souhlas, zrušit spíž a šatnu, v téhle velikosti se vám tam stejně vejde jen malinká polička, zbytek budou nevyužité metry. Zádveří je malinké, na obouvání budete stát frontu - rozhodně zvětšit. Vstup je přímo proti dveřím do ložnice - intimní zóny. Pokud je to možné, přesunula bych vstup víc směrem k obýváku. Technickou místnost bych zvětšila o prostor chodby (dveře do posledního pokoje by se posunuly kousek směrem k obýváku). Pak by se z garáže vstupovalo do technické a ne přímo do čisté chodby.
Odpovědět
Profilova fotka
Na takovemhle půdorysu bych se vůbec nesnažila stavět bungalov, ale sla bych do patra. Můžete stavět takhle u silnice? Terasu na S, navíc ještě krytou zdi ze západu (jestli chápu spravne tu čáru) a domem z jihu asi moc nevyužijete, bude tam zima a tma. V zádveří se nehnete a nemáte kam uhnout, když chcete vedle šatnu, udělejte vchod ze zádveří, ať to máte jako unikovy prostor, az budete všichni chtít jít najednou domu.
Odpovědět
@davex ne, budeme ho muset postavit na hranici,toto je studie :-) No už máme po parkování :-) Šatna se Vám zdá malá? Nad tím utopenym vstupem popřemýšlim
Odpovědět
@llama hm,máte pravdu,bylo by lepší vstupovat do technické :-)
Odpovědět
@slabici Hmm,tak příště si koupím pozemek jiny,ať na můžu stavět podle Vas :-( , nicméně letos v létě mi rozhodně zima nebyla,spíše bych uvítala konkrétní podněty k studií..dekuji
Odpovědět
@lenakal my máme zádveří takto. Nalevo parkoviště pro kočárky, napravo skříně do U jako šatnu. Uděláme si je sami až ke stropu, takže úložné prostory pro sezónní věci tam budou. Teď ale zpětně bych udělal o něco širší dveře, kvůli světlu :)
Odpovědět
Je to celé nějak bez nápadu. Takové stodoloidní. Kde je sever na té situaci - nahoře, co je terasa?
Odpovědět
@davex hm,to se mi líbí,o jedny dveře mene do chodby :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lenakal a proč se vztekáte, když lidi napíšou, že to není dokonalý, jak to máte namalovaný? V létě vám tam možná zima nebyla, když bylo 40 stupňů, ale na jaře a na podzim to k sezení nebude, na rozdíl od terasy na J/Z ;-) A konkrétní podněty ke studii jsem napsala.. Ani nemáte jistotu, že to budete moct postavit na hranici, jak píšete. Ne každý pozemek je vhodný pro stavbu bungalovu. Dát si garáž na J a obývák na S chce odvahu. Nechcete to nechat nějakému architektovi? Tady by se to zrovna dost hodilo.
Odpovědět
@pepitocz spíše praktické...jo sever je terasa,nelze otocit
Odpovědět
co prohodit obývák s garáží?
Odpovědět
Článek se načítá
@slabici já se nevztekam ;-) ,na hranici to bude,chce to odbor koncepce a rozvoje...
Odpovědět
@majanax to nejde,tam je parkovací stani a zeď,viz nakres
Odpovědět
@lenakal no a nedalo by se to parkovací stání dát i s garáží na ten sever? :) a co nejvíc dům posunout na sever?
Odpovědět
Profilova fotka
@lenakal Já bych udělala spíž v kuchyni, tím pádem bych zvětšila možnou plochu zádveří a šatny. Určitě bych ho nedělala zapuštěné, ale stříšku před (z vlastní zkušenosti vím, že ani zapuštění nezabrání tomu, aby Vám nepršelo na dveře, když jsou na sever a ubrané metry pak chybí vevnitř). Velké francouzské okno bych dala spíše na východní stranu, kde nebude pergola - takhle velká krytá pergola na severní straně vezme oknu většinu světla (i ta polykarbonátová!), takže francouzské okno mi přijde v tomto místě zbytečné, postačí klasické balkonovky větší šíře. Technickou bych propojila s garáží - přijde mi to praktičtější než chodit z garáže rovnou do chodby (můžete si v technický udělat přezouvárnu ;-). Umyvadla v koupelně pod oknem bych také zvážila - co udělat pod oknem vanu a umyvadla hned u dveří? Jinak si myslím, že toho moc asi nevymyslíte na tak úzkém pozemku. Možná bych zvážila možnost dům trochu posunout k severu a zrcadlově obrátit - obývák na jih a garáž na sever.
Odpovědět
@vladusa85 máte pravdu,zapuštění zruším, francouzské dám na východ a k pergole balkónové dveře (větší)technickou propojim s garáží,obrátit to nelze
Odpovědět
Profilova fotka
Není to to, co bych si stavěla já (nelíbí se mi ta orientace pozemku, v obýváku bude takhle, jak je to nakreslené, tma), ale osobně bych kvůli lepšímu prosvětleni obýváku s kuchyní dala velké prosklení na východ, nějaké širší balkonovky na sever a velké okno na západ. Kuchyň bych udělala bez horních skříněk jako dvě I naproti sobě nebo jako L s ostrůvkem.
Odpovědět
Já bych ještě prohodila zádveří se záchodem. Tím by se vstup posunul víc k obýváku, do veřejné zóny (či jak se tomu říká). Návštěvy by nevstupovaly hned k ložnici, do soukromé zóny.
Odpovědět
@vladusa85 Technickou propojit s garáží nelze, zakazují to požární předpisy. Dveře z garáže nesmí být přímo do obytného prostoru (chodba není oddělena od OP) Pod oknem ani umyvadla, ani vana. Jde to i bez toho. Tomu "zapuštěnému" zádveří se říká závětří a žádná stříška ho nenahradí. Obrácená orientace by asi umožnila lepší řešení, souhlasím.
Odpovědět
Být Vámi, přizvu si odborníka. I na úzkém pozemku se dá vykouzlit opravdu krásný dům. Např.: https://atelierkunc.com/rodinne-domy/... Obývák tam je uprostřed, takže nemusí být na sever...
Odpovědět
Myslím, že je jen potřeba si pohrát se světlem do OP, případně může být i do dětských pokojů, kam je potřeba světlo. Udělala bych to prosvětlením přes střechu, předpokládám že máte plochou tak třeba světlíky v dětských pokojích a v OP pásové okno při stropu na západ případně i na jih, v koupelně opět pásové okno výše, aby tam mohlo být nad umyvadlem zrcadlo. Jinak je dům normální, samozřejmě jde experimentovat a ani nemusíte přizvávat nějakého architekta, např. vytvořit nějaké atrium směrem na západ, přišlo by do něj i světlo z jihu.
Odpovědět
@pepitocz opravdu nelze propojit technickou s garáží?
Odpovědět
@lenakal Opravdu ne. Ale když do té malůvky od @vladusa85 zpátky doplníš u garáže dveře, tak splníš podmínku, že dveře z garáže nesmí vést do obytného prostoru. Já bych ale stejně obývák oddělil.
Odpovědět
Profilova fotka
@pepitocz Když nemůže být technická propojená s garáží, je možné mít elektrokotel, bojler atd. přímo v garáži? Tady u nás to normálně mají sousedi v novostavbě a zkolaudovali bez problémů....
Odpovědět
@vladusa85 Kolaudační úředníci vědí prdlajs. Ale měl by to vědět projektant PO. @lenakal Abych tě potěšil: V jednom prostoru nemůže být digestoř a krb. Pokud tomu tak je, musí být buď digestoř jen recirkulační, nebo musí být přiveden potrubím venkovní vzduch ke krbu....
Odpovědět
@lenakal Doporučuji zrušit dveře z domu do garáže a chodit okolo. Mít výfukové plyny v ložnici není moc zdravé..
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?