Nazor na projekt - 4kk bungalov so sedlovou strechou

Zdravim, rad by som vas poprosil o nazor na tento podorys. Orientacia domu bude smerom hore ako je na obrazku smerom na sever, respektive jemne na severo-zapad. Od vychodu mame jedineho suseda, preto sme tam ziadne okna nedavali. Uz som si precital CSN normy, par knih o architekture aj o feng-shui a nekonecne mnoho internetovych clankov a doporuceni ktore si castokrat odporuju. Zacinam sa dostavat do momentu ze neviem co by som tam este zmenil a vylepsil. Spajz sme dali vlavo kedze sme obaja pravaci a vychadzam z logiky prace v kuchyni z lava do prava... vyberiem jedlo z spajzu/chladnicky, ocistim/pripravim na linke a v dresu, potom sa presuniem k sporaku a nakoniec jedlo finalizujem uplne v pravo na linke. Sice prideme o moznost pridat dalsie okno, no tym ze je na zapadnej strane jedno velke, tak myslime ze tam bude svetla dost. Trochu ma trapia tie dva rohy ktore tam tym padom vznikli, no myslim ze to pojde doladit a kuchynu od obyvaku vizualne oddelit, napriklad podhladovym tramom, ukoncenim linky v pravo ako aj kuchynskym ostrovcekom s barovymi stolickami. Do satne vedla dveri pojdu najprv kola a podobne vetsie veci kym postavime garaz a zahradnu budku. Neskor tam dame asi satnu skrin na sezonne oblecenie. Uvazovali sme ci nedat posuvne dvere na vstup do obyvaku, ale pripada mi ze by aj tak boli stale otvorene tak by to boli zbytocne vyhodene peniaze. Do technickej miestnosti sme narvali vsetku hlucnu techniku ako pracku, susicku, mrazak, bojler. Budu tam ulozne priestory na drogeriu a podobne chemicke veci co nechceme v spajze u jedla. Vstup bude z chodby pretoze nam pride ze sa castejsie chodi k pracke a susicke z obyvacej casti ako z predsiene. V kupelni som dal zastenu k wc aby clovek na nom sediaci nemal stres kto mu tam vleti. Niekde som videl ze to riesia opacnym otvaranim dveri s nejakou zarazkou, neviem co je lepsie. V obytnych izbach som sa snazil blizit k idealnym rozmerom 2:3 az 3:4 s minimom rohov, preto su skrine za dverami aby tie miestnosti nenarusovali. Z miestnosti na juhu chceme vsetky okna ako dvere otvaratelne na terasu s vinimkou toho u gauca ktore bude neotvaratelne. Mam trochu dilemu ako ochranit dom pred prehrievanim v lete. Urcite chcem dat nejaky presah strechy aby som ochranil trochu aj fasadu a okna, no neviem ci dat 0.5m alebo 1m. Architekt by to mozno dokazal nejak spocitat podla lokality a orientacie domu. Na juznu stranu chceme dat drevenu terasu s pergolou, mozno len taku nezastresenu s moznostou natiahnutia plachy na tienenie v lete. Pekny den, Peter
Odpovědět
Fantastické. Až na chybějící dveře do obýváku.Je důležité oddělit obývák od spacího prostoru(televize, hovor večerní, větší pocit soukromí v obýváku, návštěva). Investice 15000 je dle mého naprosto zanedbatelná u investice 4 miliony. Chodba je dle mého příliš široká, ale to je věc vkusu a možná chcete dát velkou šatní skříň do chodby. Přikládám foto naší 1,3 m chodby(máme velmi podobný dům). Pocitově je příliš široká i ta naše, litujeme, že jsme nezvětšili pokoje na úkor chodby. Závěr:fantasticky jste to vymyslel!
Odpovědět
Profilova fotka
Za mě určitě dveře do obýváku. Tou chodbou se vám ponese hluk od televize . Proti přehřátí máme přečnívající střechu asi 60cm a venkovní rolety. Kuchyňské okno máme na jihovýchd a pak i na jihozápad a dveře z obýváku taky . Rolety v létě fungují bezvadně.
Odpovědět
Taky hlasuje za dveře do obývací části.Chodbou se nesou zvuky a pachy z kuchyně ani nekomentuji😉My navíc nejvíc topíme v obývací části ,jinde nám nevadí mít míň. Venkovní žaluzie vřele doporučuji.My máme v létě doma i zimu a pouštíme teplo do domu🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Krásný dům, čistý 🙂 Dveře do pouzdra jsou krásné a skvěle slouží, zařazujeme je skoro denně, fakt se to hodí. A k tomu Jihu mrkni na slunolam, je konstruovaný tak, aby v létě stínil a c zimě pustil nízké slunce. Nejlepší řešení jsou ale stromy nebo keře, co na zimu opadají 🙂 my jsme zvolili třešeň, co rychle roste.
Odpovědět
Dakujem za vsetky reakcie a rady, som velmi milo prekvapeny. Posuvne dvere do obyvaku urcite pridame. Lamem si hlavu nad tym ako zuzit chodbu, no rad by som zachoval aj tu skrinu za dverami do spalne a zatial ma nenapada ako toho dosiahnut. Radi by sme z manzelskej postele pozerali na stenu kde bude pekna fototapeta s prirodnym motivom a skrinu mali niekde bokom. Musim si este prejst par vzorovych domov a projektov aby som nachytal nejaku cerstvu inspiraciu. Vonkajsie rolety budeme urcite davat, pouzivaju ich vo vsetkych juznych krajinach a vedia preco. Presah strechy este prekonzultujem s projektantom, snad nam nieco rozumne poradi kolko by to malo byt aby to stacilo. Verim ze pri rozumnej architekture je mozne sa vyhnut pouzitiu klimatizacie. O tieneni listnatymi stromami som tiez cital a je to podla mna idealne riesienie, bohuzial si na to kym vyrastu nejaku dobu budeme musiet pockat. Ceresna je vyborny napad a viem ze sa daju kupit uz aj trochu vetsie stromy, nie len tie uplne malicke. Slunolam je super napad, uz hladam ake su moznosti a vyzera to dobre. Manzelke som vyhovel s podlahovym topenim ale budeme mat aj krbove kamna. Prave dufam ze sa nimi bude dat pohodlne vytopit v zime cely dom. Zatial mame jednu ponuku od ekopanely a oni tam davaju 3-5kw kamna, snad to bude stacit aby sa dostalo teplo vsade.
Odpovědět
@peter_pruchnerovic Mně se to teda moc líbí! Akorát bych asi ještě poladila obývák. Přijde mi, že vedle posezení máte dost hluchý roh. TV mít nebudete? Možná přirazit stůl k tomu poloostrůvku? Přijdete o ty barové židličky, ale nemyslím si, že se obecně moc využívají....
Odpovědět
Souhlasím s tím obývákem, je tam spousta nevyužitého prostoru, ale když tak přemýšlím, tak nevím, jak jinak bych to vyřešil/zaplnil (možná nějaký dětský koutek).. Chválim špajz, moc lidí ho nevyužívá, přesto je to super věc. Chodba je moc široká, bohatě stačí 1,1-1,2 metru.. Pozor na tu fototapetu, měl jsem jí, a po roce byla tak okoukaná, že musela dolu, doslova mě štvala. Ale to je u každého jinak
Odpovědět
Profilova fotka
To chceš v ložnici pouze jednu šatní skříň ? Počítáš s hloubkou dost přes 60cm ? Nelíbí se mi otočné dveře z předsíně do chodby a kolem jídelního stolu se mi zdá málo místa a nevyužitý prostor v rohu za sezením. Taky bych zrušil barové židle a poloostrůvek rozšířil o zvýšené skříňky směrem ke stolu a možná bych ho prodloužil eventuálně zmenšil hloubku kuchyně a špajzu. Co se týká přesahu střechy, tak pokud budeš mít okna na jih od země, tak od skla bych dal max. 150cm, na západní okno jedině žaluzii nebo stromy.
Odpovědět
@bayt klasicku TV neplanujeme, mozno bude projektor alebo vetsi monitor na internetovu tv, ale idea je aby velka obrazovka nebola stredobodom obyvaku. Sice je tam hluchy roh, ale zas mi to sedi ze je tam akurat cesticka z chodby/kuchyne smerom k posuvnym dveram na terasu. Mozno by bolo lepsie keby bol obyvak trochu viac splosteny, tj. pomer stran blizsi k pomeru 2:1, aby tam pohodlne vedla seba vosla sedacka aj jedalny stol. Dost inspiracie som cerpal z tychto podorysov... https://www.origis.cz/origami/3kk/ https://www.origis.cz/origami/4kk/ https://www.origis.cz/origami/5kk/ aj ked nesuhlasim zo vsetkymi ich konceptami. Napriklad ostrovcek so sporakom je myslim dost neprakticky, alebo mat daleko kupelnu od technickej miestnosti. Paci sa mi aj idea mat jedalen naviazanu na terasu ako je to tu https://www.drevoastavby.cz/images/st... https://www.drevoastavby.cz/images/st... https://www.drevoastavby.cz/images/st... @luk92 spajz ten proste musi byt, varim rad a mam rad potraviny po ruke a zorganizovane. Pride mi lepsie ich mat v policiach na jednom mieste krasne viditelne ako v hromade skrin a suplikov. Chodbu chcem nejak zuzit, zatial som ale neprisiel na to ako preskladat okolne miestnosti aby to potom dobre sedelo. U tej fototapety mi pride ze tie prirodne motivy sa casom stanu sucastou interieru. V rodine sme zvykli mat taku tapetu cez jednu celu stenu - od rohu do rohu, a aj po 10 rokoch sa pozerat na Matterhorn bolo stale fajn. @radim2015 momentalne sme traja v 40m2 2kk, takze jedna 3m dlha satna skrin nam ulozne priestory zdvojnasobi. Sme zvyknuty casto triedit a zbytocne nehromadit oblecenie, mne osobne staci jedna skrina 2x1x0.5m. Otvaranie dveri som otocil z predsiene do chodby, dovodom bolo doporucenie feng-shui experta ze dom a jeho izby nas maju pozyvat, a preto by sa mali vsetky dvere otvarat dovnutra - samozrejme su urcite vinimky kde pre pravidla CSN normy to inak ako smerom von nejde a ked tam posuvne dvere tam nejde dat. Nad zmensenim kuchyne a spajzu som tiez uvazoval, tam sa akurat obavam ze by mi vznikol zub z toho rohu wc a z obyvaku by bola nepravidelna miestnost, mozno by to slo u spajzu potom doplnit nejakou skrinou zo strany obyvaku. U vzdialenosti v kuchyni medzi linkou a ostrovcekom som vychadzal zo zakladnych ergonomickych pravidiel, tj. ze medzi nimi musi byt odstup minimalne 1.2m aby bolo dost miesta na otvaranie skriniek a suplikov aj ked sa zohneme. Dal som tam z oboch stran ostrovceka k linke 1.2m aj ked sa to na prvy pohlad nezda. Barove stolicky su este otazne, neviem ci je to dobry napad.
Odpovědět
Spravil som par dalsich pokusov a toto mi z toho vyslo. Chodbu som zusil na 1.1m, sice sa odporuca minimalne 1.2 ale my sme obaja uzky, tak vedla seba prejdeme. Dvere s predsiene som nakoniec prehodil lebo do tak uzkej chodby ich otvarat mi prislo nerozumne. Obyvak mi dava teraz trochu vetsi zmysel. Spajz som zmensil a pridal zo strany obyvaku este skrinu aby opticky dorovnala ten rozdiel. Barove stolicky vyhodil. Krbove kamna by potom boli az prilis blizko ku gauci, sice maju maly vykon, no pol metra je asi mala vzdialenost. Preto som ich presunul na stenu spolocnu s wc s tym, ze by sa komin ciastocne vstaval do steny aby kamna tolko nevystupovali do priestoru. Este mi tam nesedi umiestnenie okna v pracovni, tam je prilis daleko od pracovneho stolu. To musim este nejak preskladat.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?