Názor na projekt domu - vaše názory a připomínky

Dobrý den, stavíme dům a zrovna nám přišel projekt. Prosím vás zkušenější o rady a tipy, co by šlo upravit nebo udělat jinak, praktičtěji. Bohužel jsme limitováni prostorem a zvětšit dům nelze. Díky za názory.
Odpovědět

Odpovědět
@svatosova_m moc se mi to líbí, jen bych dala u toho wc okýnko ;-) a na špajzu trváte?
Odpovědět
@shagga díky, zapomněla jsem dodat, že v té malé technické místnosti záchod nebude, je tam jen do počtu, kvůli nějakým normám. A spajz potřebuju, jsem na něj zvykla a vyhovuje mi :)
Odpovědět
@svatosova_m ty jo, já nevím, ale asi bych ten záchod ještě promyslela, mít jeden záchod pro 4 lidi a ještě v koupelně :-)
Odpovědět
@shagga no asi jo, něco na tom bude.. Díky za připomínku :)
Odpovědět
Záchod si nechte určitě. Jen ta představa, že máte návštěvu a někdo potřebuje na velkou. Bude se to tam držet hodně dlouho + bych možná popřemýšlel o malém okýnku. Na takovém malém domku si myslím, že se toho vymyslet víc nedá :)
Odpovědět
Nejsem tedy ten zkušenější ale i tak napiši svoje poznatky. Jako celek se mi to docela líbí. Chybí mi orientace na světové strany a kóty, které nejsou vidět případně čtverečí metry. Jinak nic zásadního ale me osobní kosmetické pohledy. Nechtěl bych okno nad dřezem (není známá výška parapetu), okno u jídelního stolu bych možná také posunul. Vstup na terasu, možná je umístěny takto aby rozestupy mezi okny byly na této straně domu stejně (nevidím kóty) ale zvážil bych, jestli ho nepusunout vice k televizi. Přece jen ta sedačka je dosti malá a každý kousek dobrý. Uspořádání koupelny bych si také promyslel, kvůli oknu. Přes to, že máte i sprchu se člověk někdy ve vaně slrchuje (nevím jak máte vysoko parapet) ale i pocitove z okna jakoby teče chlad a za mě nad vanou to není ideální. V pokoji a ložnici se mi úplně ndlibi, že při vstupu budu vycházet dost do skříně, která je dost blízko a nebude to vypadat úplně dobře i přes to že projít tam půjde v pohodě. U ložnice bych také přemýšlel kam případně umístit TV. V ložnici i třeba já osobně rozhodne televizi nechci, ale muze se stá, že člověk onemocní a bude dlouho ležet a televize přijde vhod. Na skříň si ji těžko umistite. Také pokud bude potřeba tak počítat s místem na postylku. Spíž je dost úzká na to ze má dva metry. Nebude úplně ideálně cela přístupná. Souhlasil okno v TM a záchod nechat. Jsou to jen mé názory. Nechci tvrdit že tam máte něco špatně! At se daří 😉
Odpovědět
Profilova fotka
Projekt jako celek nevypadá špatně, ale za mě obrovské mínus nedořešené skříně - ani v jednom z pokojů Vám nesedí skříň, všude překáží, čouhá. Tohle je hodně nedomyslené. Dál by mi vadil dětský pokoj naproti vchodu a u obýváku. Návštěvy budou dítě rušit, zvážila bych přehození s ložnicí. Druhé WC určitě ponechte, dnes už jsou dvě WC standart.
Odpovědět
Profilova fotka
"v té malé technické místnosti záchod nebude, je tam jen do počtu, kvůli nějakým normám" bless....
Odpovědět
Co je tam vedle té vany? Jinak se mi líbí.
Odpovědět
Mě se projekt líbí, v podstatě máme hodně, hodně podobný...teď už teda i bydlíme. My máme ještě mezi obývákem a chodbou navíc jedny dveře, jako v podstatě uzavíratelná chodba, který občas zavíráme (třeba, když jde hodně slyšet myčka, nebo lednička, nebo návštěva). Jinak obývák máme stejný, jen u jídelního stolu máme dveře na terasu a u pohovky máme klasické okno - prostě přesně naopak než u vás. Jinak špajz rozhodně ponechat - my ho máme a snad i menší, myslím, ale bohatě stačí. Každopádně by to do špajzu chtělo okno, alespoň malé. Držím pěsti, ať se dílo podaří! ;-)
Odpovědět
@svatosova_m pudorys se mi libi, jednoduchy, prakticky. Jak vychazi svetove strany? Zkusila bych poposunovat dvere a ev. Okna, aby skrine takto netrcely. Okna v pokojich budou francouzska? Dost to omezuje v rozlozeni nabytku a pokoje nejsou nejvetsi. Trochu bych prekopala koupelnu-sprcha vedle vany-walk-in a WC misto sprchy. Urcite bych nedelala posuvne dvere do pokoju-kvuli hluku a i cene. Vim, ze usetri misto, ale zkusila bych to vymyslet s normalnimi a oddelila bych obyvak dvermi-klidne posuvnymi. Jsou to drobnosti, ale pokud je nedomyslite ted, budete pak Mozna zklamani a nastvani, ze par centimetru dokaze nadelat velky problem /vim o cem mluvim/ :-( . A jediny vetsi roblem-technicka-takto se vam nevleze kotel, bojler...a zrusit druhe WC je trochu skoda. A jeste bych posunula drez a mycku dala nalevo od nej-takto bude prekazet.
Odpovědět
Článek se načítá
Mi se líbí ta obchodní strategie prodejců dveří do kapsy, kteří tvrdí, že se uspoří strašně místa. Jednak to je poměrně drahé a navíc, stejně to místo za těmi dveřmi potřebujete pro průchod. Taky jsem chtěl dveře do kapsy. ale zvážil jsem to a nakonec nebudu mít ani jedny. Jen jedny posuvné na zdi. Bylo by to u mě zase nějakých 40 000 navíc :) V tom půdorysu navíc zbytečnost, krásně dveře otvíravé dovnitř ke zdi. Nějaký špunt na zem, ať se neobije zeď a je to :)
Odpovědět
@svatosova_m je to tak, jen za to pouzdro do zdi date cca 6 tisic plus posuvne dvere nasobne drazsi. Takze klidne usetrite 50 I vice tisic-muzete to investovat jinam.
Odpovědět
Máme v podstatě stejně řešený dům, jen trochu větší. Špajz zrušit a spojit s technickou. Máme ze špajzu v podstatě úklidovou místnost. Vše se vejde do linky. S těma dveřma - ušetříte hodně, pokud dáte obyč. A i tak je to minimálně za čtyřicet. Zvažte dveře z obýváku do chodby. Je lepší to oddělit, hlavně v noci. Chci si posedět u skleničky a pokecat se ženou a děti přes ty jedny dveře slyší všechno
Odpovědět
@svatosova_m Chápu velikostní limity, s tím se nedá nic dělat. Za mě teda určitě ne vchod na záchod přes předsíň. Vyprdla bych se na tenhle malinký špajz a místo něj udělala samostatné WC s umývátkem, nuceným větráním a s vchodem z chodby (zarovnat zeď z kuchyně). V 1.09 bych udělala šatnu s pračkou a sušičkou na sobě (proč jsou vedle sebe, když nemáte místo nazbyt?). V kuchyni ne dřez pod oknem a přidat velkou potravinovou skříň. Kuchyně mi přijde na úkor OP dost velká, ale jestli hodně a rádi vaříte, tak ok. Asi bych zvolila raději kuchyni do L a měla tak víc prostoru na jídelní stůl. V OP mi chybí úložné prostory, např. knihovna, ale to opět záleží na vašem životním stylu. Nejsem příznivcem mít v obýváku jen sedačku a TV, případně ještě krb. Dveřmi bych oddělila chodbu a OP. Otvírání dveří do koupelny otočit ven a dveře do pokoje 1.04 bych odsunula trochu od zdi, aby se za ně daly dát po celé délce zdi skříně. V druhém pokoji a ložnici to bohužel nejde. Nelíbí se mi rozmístění nábytku v 1.06, ale to je urrčitě jen orientační.
Odpovědět
Profilova fotka
Mate to celkem fajn :)souhlasim s vetsinou zachod ponechat. Nicmene okno nad drezem (mam to taky tak) je super. S tema skrinema je to blby. Mozna bych dum o trosku prodlouzila a pridala mezi ty dva pokoje satnu. Nevim jak velke mate deti? Ale cim bliz detsky pokoj k obyvaku tim lip. A pokud zrovna nehonite finance dvere si tak nechte. Taky je mame a je to opravdu daleko lepsi pocit. U nas bych je nejradsi mela vsechny, ale neslo to.
Odpovědět
@svatosova_m My mame hodne podobny dum - viz foto pudorysu a stavby v mem profilu. souhlasim s tim, co uz tady bylo receno 1) dat dvere mezi chodbou a obyvakem 2) druhe WC - to bych si nenechal vymluvit za zadnou cenu. Ale jak ho do te technicke chcete narvat, to fakt netusim. Bojler s kotlem nad sebe nedate. Mrkni na moje fotky - nase TM je o cca 70cm kratsi, ale neni tam susicka a zachod. pod bojler dame jeste pracku, ale tim to konci. 3) loznice rodicu mi prijde moc uzka. Postel ma na sirku 2m, zbyva metr na prulez, tzn. 50cm pro kazdeho - to fakt neni moc. Papir to snese, ale nakreslete si to na zem... 4) pokud by to slo, dal bych okna v tech dvou pokojich (1,05 a 1,06) i na tu druhou zed. mame to tak a ty pokoje jsou diky tomu uzasne prosvetlene, v porovnani s tim tretim pokojem je to neskutecny rozdil. 5) trochu bych ubral na sirce obyvaku a pomohl tim tem pokojum 6) kde chcete mit ulozne prostory v koupelne?
Odpovědět
@svatosova_m Nelíbí se mi vstupy do pokojů rovnou do boku skříně. To samé u umyvadla v koupelně. Vzdálenost mezi dvěma kuchyňskými linkami je na me moc veliká, zbytecny nevyizitelny prostor navic a dost se nabehate. Na mě moc soupacich dveří - za mě jsou spupacky nouzové řešení, pokud se nevejdou normální. Zde je problém normální umístit- viz kolize se skříněmi. Diskutabilní mi přijde vchod do tm/wc ze špinavého zadveří a spiz bez větrání uprostřed dispozice. Jako nastrel dispozice dobrý, ale ještě je tam spoustu věcí k doladění (např nesmyslná tloušťka příček - do příčky 100mm trubku od záchoda opravdu nezasekate:-), poloha okna a jidelniho stolu tak nějak napul - to bude vypadat hrozně; nebo okno zakryte skříní v pokoji vlevo dole atd. atd.) @mirekb proč by nešel dát kotel nad bojler? To je naprosto standardní řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, víte už z čeho budete stavět? Ta celková šířka je taková hodně neučesaná. Prověřte tu šířku příček - aby do ní šly sítě a pouzdra na dveře. Ofiko tu ložnici nechte kde je, ale já bych tam tedy šoupla dětský pokoj a měla menší ložnici u obýváku. Měli jsme takhle velikou ložnici i s postýlkou a šlo to. Malé jsou děti chvilku a ten dům je malý není třeba je pak rušit večerními dýchánky. Kuchyň si nechte rozvrhnout od uživatele verunky - najde funkční řešení všude. Určitě Vám umístí i jídelní stůl. Já bych zkusila prohodit špajz s WC, vstup do špajzu vedle ledničky, na WC se alespoň odsune od vstupních dveří, špajz půjde přirozeně větrat, uvidíte co z toho vyleze, asi nebude tak veliký špajz, ale mě by to mělo vycházet lépe. Za mě - pokud máte na té straně alespoň trochu zahrady - udělala bych ještě francouzké okno z toho většího pokoje (1.05) U pokoje 1.06 bych prohodila stůl se skříní (tu dáte za postel) a začne to vypadat lépe. Obecně má člověk u stolu sedět směrem ke dveřím, sem by se hezky hodil rohový stůl a proti posteli knihovna apod.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?