Názor na projekt patrového domku

prosím o připomínky/nápady k tomuto projektu. Děkuji.
Odpovědět
Mě by chyběla špajzka, ale kuchyně je poměrně velká, tak se to dá vyřešit potravinovou skříní. Jinak mi to přijde v pohodě.
Odpovědět
Mě to přijde fajn a špajzka se dá vyřešit prostorem pod schodama :-)
Odpovědět
Chybí mi zádveří, ale někdo ho nepotřebuje. Jinak se mi to moc líbí! :-)
Odpovědět
přijde mi to super a nevím, co maj všichni pořád s tou špajzkou :-D jestli nejste zavařovací maniaci tak v poho :-) kde budete mít šatní skříně pro kabáty? a co je ten oranžovej flek?
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych oddělila zádveří od chodby kvůli teplu. Pod schody může být kumbálek nebo pidišpajzka. Dole je ten ostrůvek hluboký jenom 30 cm? Nahoře bych raději zmenšila pokojíky a zvětšila koupelnu nebo bych dala WC nejradši zvlášť. :-)
Odpovědět
Dle počtu postelí (pokojů) tam bude bydlet větší množství lidí, díky čemuž se Vám bude ve špičkách tvořit fronta na koupelnu/WC ...a vlastně nejen ve špičkách ... prostě někdo bude chtít relaxovat nahoře ve vaně a zablokuje komplet sociálku a je třeba bežet dolů ....Takže minimálně v patře bych oddělil WC a do koupelny dal 2 umyvadla vedle sebe. Nejsou úplně jasná okna, co se otvírá, co ne, co jsou francouzská okna - dle náčrtu do vypadá, že v obýváku bude výlez na terasu a vlastní terasa na východ (s dveřmi za sedačkou) ? Každopádně terasa pouze na východ není úplně optimální, budete tam mít stín, zvažte prosklený JV roh, včetně dveří, s terasou "přes roh". Vyřešíte si tím i kolizi se sedačkou. Jinak dobré, velmi účelně využitá plocha.
Odpovědět
Děkuji všem za reakce jsme 4, jestli ještě jedno dítko přibude je zatím otevřené, proto 1 pokoj navíc (zatím to bude pracovna). 2x do roka jezdí sestra z Anglie domů, tak se bude hodit i jako pokoj pro hosty. Přemýšlel jsem o více variantach jak vyřešit vstup, nakonec zádveří přeci jen vítězí a pod schodama bude úložný prostor. Oranžový flek? schody? :) Ostrůvek bude určitě aspoň 60cm široký. Jak bude kuchyň nakonec vypadat je ještě otevřené. Koupelna v patře je zvětšená a o odděleném WC ještě popřemýšlím. Chceme pasivní dům. Za měsíc bude mít můj projektant čas se věnovat našemu projektu, tak počítám, že při optimalizaci může dojít ještě ke změnám nejen v rozložení a velikosti oken, ale v přízemí by jsme rádi 2 francouzské okna (jedno fix). Budou kryté pergolou (bez střechy, pouze desky rovnoběžné s obvodovou zdí). Aby pergola v létě stínila proti přehřívání a v zimně nebránila solárním ziskům vychází mi její šířka na 1,2 - 1,5m (v létě/zimně si výpočet na místě ještě ověřím). Na východě bude klasická pergola krytá střechou (makrolon). Posezení bude možné přenést na jižní stranu nebo východní podle teploty. Na východě za sedačkou je okno, nejsou to dveře. V této chvíli přemýšlím o změně zdiva z ytongu 30 cm za VPC 17,5cm. Vychází mi to finančně líp při lepších vlastnostech domu. Protože projektant je teď zaneprázdněn a nechci ho zbytečně odvádět od rozdělané práce. Jsem rád za vaše připomínky a nápady :) Předělané půdorysy z VCP bloků:
Odpovědět
Ta druhá varianta je povedená. ;-)
Odpovědět
S těmi vypsanými rozměry oken už je to jasnější .... terase na jih OK. Jeden FIX (u kuchyně) a jedno otvírané francouzské okno (u sedačky) bude lepší, když jsou tahle blízko sebe - ušetříte nemalé peníze oproti 2 otvíraným. Navíc ten fix, který má jen úzký rám po obvodu a jinak jen sklo (v podstatě taková prosklená zeď), vypadá velmi efektně, lépe než když tam budou další (zbytečné) dveře. A také fix má vždy menší tepelné úniky. Předsíň v přízemí nebude mít přirozené světlo - zvažte celoprosklené dveře ze zádveří (pokud jsou vstupní dveře aspoň také částečně prosklené) a přidat fix prosklení na schodiště. Jinak Vám fandím ve změně materiálu, sám teď plánuji stavbu právě z VPC, ale 24 cm (plus 20 cm EPS) ... mám členitější projekt, 17.5 cm by bylo staticky na hraně. Výhoda Ytongu vidím jen asi v tom, že se z toho snadno staví svépomocí , případně je vhodný pro ty, kteří zásadně nechtějí sendvič (zateplovat), protože zateplovat Ytong není příliš logické ... ale pak je potřeba dát tloušťku Ytongu více než 30 cm.
Odpovědět
Nejsem přívržencem těchhle nebezpečných schodišť vtlačených na téměř jen 2 metry délky. Je to velmi nepohodlné, nedivím se pak, že si lidi stěžují na patrový dům, běhat po tomhle několikrát denně není nic příjemného..Dole by se hodila trochu širší chodba, v patře to stačí, tam není takový provoz.. Jinak se mi druhá varianta líbí.
Odpovědět
..jj, to schodiště je opravdu velmi příkré ... odpovídá to vůbec normě ? pokud ano, bude to opravdu nepohodlné, jak uvádí @kamilape ....... Mně vyprojektovali schodiště obdobného typu, ale s tím, že délka jednoho ramene včetně mezipatrové podesty je 3,50 m (2.8 metru je vlastní schodiště o 9 stupních plus 0,7 metru podesta), Vy to máte celé 2,19 metru, přičemž stoupání to překonává zřejmě stejné , nemám zvýšené přízemí ...
Odpovědět
@mp77 díky za tip @kamilape to schodiště mi taky dává zabrat. Zkoušel jsem ho protáhnou do obyváku, potom by ale musely být dveře do ložnice také z obyvacího pokoje což jsem nechtěl. V takovém případě by teoreticky vešla i malá koupelna pod schodiště (přístup by do ní byl z ložnice) a dal by se ušetři prostor místo stávající koupelny. Když se na to dívám, taky by šla zmenšit šířka kuchyně o řekněme o 0,5m a udělat ji ve tvaru U se stolem u jižní stěny. Pouze část obyváku by zůstala na původní délce a získat víc místa pro schodiště, chodbu a technickou místnost. Zkusím to nakreslit. Budu rád za nápad jak to vyřešit bez zvětšování zastavěné plochy.
Odpovědět
Článek se načítá
nebo dát schodiště místo koupelen, pod něj třeba spíž či komoru, zúžit trochu kuchyni a posunout zádveří..
Odpovědět
@kamilape @mp77 zádveří jsem přesunul na západ a spodní koupelku pod schodiště, které teď nebude tak příkré. Kuchyně je o něco menší technická místnost naopak větší, za což jsem rád.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?