Názor na projekt patrového domu

Ahoj rád bych znal váš názor na náš návrh domu. Rozvržení místností si představujeme tak jak je uvedeno. Jedná se o patrový nepodsklepený dům se sedlovou střechou v mírném svahu. Dům si chceme realizovat svépomocí. Půdorys domu 10 x 11 m.
Odpovědět

Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, koukám už chvíli.Já osobně bych nedávala pracovnu hned do chodby, ale raději bych tam dala technickou místnost.Udělal bych zádveří, z vlastní zkušenosti.Možná bych se zamyslela nad dveřma na dvorek ( u kuchyně ), určitě bych řešila i pohled z venku.Ty dveře mi přijdou už moc.A hlavně bych nedělala ten oblouk u vchodu do obyváku, když máte všude rovinu ( ale nevím jak se to jmenuje ).Možná ještě jídelní stůl bych dala k oknu a kamna rovně a vedle si udělala zeď na dřevo.Ale máte to dobré, to jsou jen mé postřehy.Dáváte se na dobrou fušku, dělali jsme baráček sami , od základů a už nikdy.Sice se bydlí úžasně, ale byla ( ještě je ) to dřina .Držím pěsti ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mne se to libi, ja tuhle patrovou klasiku bez oddelenych saten preferuji pred aktualnim trendem bungalovu.. akorat bych oddelila zadveri, aby se na toaletu z obyvaci a hostinske casti nechodilo pres chladnou a spinavejsi cast predsine..
Odpovědět
Moc pěkný, jen to zádveří chybí. :-)
Odpovědět
Všem moc děkuji za názor. Tech. místnost je umístěna z důvodu, že odpady, teplá voda jsou co nejblíže koupelnám a kuchyni. Pokud by se v budoucnu měnil zdroj tepla za TČ tak hned za stěnou máme velkou zahradu, zatím máme v plánu elektrokotel. I další případné využití se nám zdá lepší, např. soláry, fotovoltaika atd. Pokud budu dělat něco na zahradě tak se pak budu moct jít umýt do tech. místnosti přes dveře pod přístřeškem. V budoucnu chceme místo pracovny ložnici pokud by těch schodů bylo moc. Zatím to bude spíše pokoj pro hosty. Dveře v kuchyni chce manželka, já bych je tam taky nedával, ale zase ustoupila jinde. :-D Nemyslím si, že budou často využívané. Předpokládám nošení občerstvení při grilování na zahradě atd. Ten oblouk z obyváku na chodbu nebude, máme tam v plánu zasouvací dveře. Krb plánujeme rohový. Spíše se chci zeptat zda se vám zdá prostor v kuchyni dostatečný, je to nějakých 1,2 x 2 m. Manželka tvrdí, že jí to dostačuje. Bohužel dveře na zahradu si vybraly daň na manipulačním prostoru v kuchyňi. Ještě jsem se chtěl zeptat zda horní pokoje nejsou příliš velké.
Odpovědět
Já se jen chtěla zeptat... v ložnici mi příjde, že máte jen jednu malou skříň, to se tam s oblečením vměstnáte oba s manželkou? Nebo máte i jiné prostory na oblečení? Díky za odpověď... @dyrup
Odpovědět
@dyrup Mě taky přijde, že máte málo úložného prostoru na oblečení, jinak super :-)
Odpovědět
@dyrup Ak bude varit len jeden, tak priestor v kuchyni je dostacujuci. Na 2 osoby to rozhodne nie je. Detske izby su pomerne velke, ale to nevadi :) Deti to urcite ocenia. Este ma napada, nevien aky sklon bude mat sedlova strecha a aka vysoka nadezdivka bude, ale to tiez moze do urcitej miery opticky priestor zmensit. A kvoli tomu aj pozor na umiestnenie vane, kde vyssi clovek by nemusel byt schopny sa postavit vo vani :)
Odpovědět
@dyrup Já bych prohodila obývák s kuchyní. Pak by se na dvůr mohlo chodit z obýváku přes terasu. Ta kuchyňka je pro jednoho možná dost, ale jestli máte malé děti (vidím postýlku), které chtějí v kuchyni pomáhat, tak to bude horší. Určitě bych dala zádveří. Pak nevím, zda záchod v přízemí není příliš zastrčený na to, že bude asi nejvíce používaný. Pokoje jsou slušně velké. Možná bych je zmenšila a udělala ještě nějakou místnůstku na odkládání různě sezónních věcí. Takových prostor není nikdy dost.
Odpovědět
Profilova fotka
@dyrup Momentálně mám manipulační prostor v kuchyni cca 2x1,2 m a stačí mi to. Nemám ale kupu dětí a v kuchyni netrávím svůj veškerý čas. Pravda je, že pokud se tam připlete přítel a chce si taky něco udělat, je to někdy náročný. Ale ne kvůli tomu, že bychom se nevešli do toho prostoru, ale proto, že v podstatě obsadíme ten prostor celý a pak vyndat něco ze šuplíku je problém ;-) Dětské pokoje nejsou nikdy dost velké, čím větší, tím lepší. Děti porostou a budou chtít svoje soukromí. V pokojíku 3x3 m toho moc nevymyslí. Mě se to líbí, i když všeobecně nemusím patrové domy
Odpovědět
Mně se to líbí,pokoje pro děti jsou až moc veliké,řekla bych,ale to ničemu nevadí. Co se týká kuchyně,já bych to tak tragicky neviděla. My jsme teď v podnájmu s kuchyní vč.jídelního stolu cca 6m2 a to se motáme. V původním bytě jsme měli 6m2 jen linku a s manželem jsme se vlezli i děti,když se pomáhalo. Záleží na co jste zvyklí. V paneláku žijí 4 členné rodiny a vlezou se bez problémů a někomu je málo 200m2. My budeme mít 100m2 na patro s o 4m2 menším obývacím pokojem a kk a taky budeme žít.:-) Ten váš návrh je pro mě pěkný,kompletně,tak by se mi to doma líbilo.:-)
Odpovědět
Zbytečná ztráta času. Stejně se to předělá - jak to bude se statikou. Půdorysně na sobě nesedí zdi. Komín je svislý? a vychází do dveří, vymetat se bude kde? Schodiště a koupelny na sobě nesedí. Síla stěn je katastrofa. Jaká střecha, sněhová zátěž, situačně blbost, - vůbec se s tím nepatlejte a vyberte si od Euroline nebo Gservisu a nechte si to překreslit a usadit. Mám to 500x potvrzené a funguje to. Vyberte si někoho kdo zná Sbírku zákonů č. 62 / 2013, které musí vyhovět projekt pro ohlášení, nebo stavební povolení A NECHTE SI TO PŘEKRESLIT
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@dyrup jo ty ústupky ;-) to znám ;-) .Tu kuchyňku bych zvětšila , ale je pravda že by se přehodila s obyvákem.Ale nenechte si do toho moc kecat, Vy tam budete bydlet, né my ostatní ;-)
Odpovědět
@dyrup Mě se projekt celkem líbí. Oddělila bych zádveří od zbytku chodby, aby v zimě nebyla studená a aby se neroznášely nečistoty po bytě. Co se týká velikosti pokojů - ano, jsou větší, ale myslím, že děti to ocení, klidně bych jim ten prostor nechala. Ještě mě napadá, že bych udělala nějaké vyklápěcí schody na půdu, aby bylo možné tam skladovat nějaké sezónní věci apod. Ad dveře z kuchyně na dvůr - nevím, jaký máte pozemek, jaký prostor na které straně domu, ale spíš bych udělala velké francouzské okno místo okna, které vede z kuchyně na jihozápad - kromě přístupu ven by zajišťovalo i spoustu světla do místnosti. Přijde mi to lepší, než dveře z kuchyně na sever. Navíc by zbylo víc místa na kuchyňskou linku. Ale to dost záleží i na umístění domu na parcele, jestli tam máte hned sousedy, tak by to asi nebylo ono. @stavonline Mě nepřijde, že by něco bylo vyloženě špatně... Komín se mi zdá rovný a vychází mezi dveře, zdi na sobě sedí a schody a koupelny taky. Z tohoto hlediska se mi zdá být vše v pořádku. Možná se to zdá, protože je jeden z obrázků menší...
Odpovědět
Všem děkujeme za postřehy. Kuchyň s obyvákem nechceme prohazovat z důvodu přívodů pro kuchyň odpad, voda a elektrika protože bude rozvaděč u technické místnosti. Možná nakonec ty dveře na dvorek přesunem místo toho okna na levé straně v kuchyni a pak se zvětší i manipulační prostor asi to bude nejlepší řešení i když z té strany budeme mít v budoucnu sousedy a hned za domem jsme plánovali terasu a pokud se francouzské dveře přesunou tak se nebude vycházet přímo na terasu. Vyklápěcí schody na půdu nejspíše budou. S tím zápražím ještě uvidíme, protože hlavní vchod budou využívat hlavně návštěvy, ale když se vrátíme domů např. z nákupu nebo práce využijeme vchod z pod přístřešku na pravé straně, kde bude i pod schody "špinavý" šatník a botník který není vidět, ale určitě možnost zápraží u hlavních dveří zvážíme. Ještě nějak přemýšlíme, že ty místnosti pro děti zmenšíme a uděláme tam nějaké místnosti na odložení věcí, ale bohužel trošku nám plánování kazí nosná zeď. @stavonline Pravda projektant to ještě neviděl, ale vše jsme navrhovali, aby to sedělo. Hlavní nosná zeď prochází prostředkem domu. Šířku zdi určí projektant, ale i tak to bude sedět. Záchody jsou navrhovány nad sebou protože tam prochází nejtlustější odpadní trubka a na ní je napojená koupelna kde vana a sprchový kout jsou odsazeny od stěny, aby tam byl prostor na hlavu a tímto odsazením budou procházet trubky, aby se co nejméně zasahovalo do nosné zdi. Stejné odsazení je na horním i dolním záchodě pro odpadní trubku. Ano komín je rovný hned u nosné zdi, dvířka budou pro vybírání komína budou na chodbě. Situačně blbost? Pokud má člověk určenou nějakou stavební linii tak si těžko může točit s domem jak se mu hodí, jinak jak už píšu střecha bude sedlová. Díval jsem se na ty typové domy, vypadají hezky, ale stejně nesplňují naše požadavky a navíc vámi vyčítané koupelny, že nejsou pod sebou tak u těch typovek málo kde vycházejí ve stejné vertikální linii. Nezlobte se, ale spíše mi to od vás přijde jako reklama na uvedené firmy. Zde přidávám foto jak by jsme si to představovali, barvy budou jiné a to okno pod přístřeškem nebude.
Odpovědět
@stavonline @dyrup Jsem z oboru a jako úplná blbost mi to tedy nepřijde...nosná zeď prochází oběma podlaží a sedí...instalace taky....stěny v patře můžou být z SDK, takže kdekoli...situačně mi to přijde v pohodě - nejvíc na sever směřuje technická a koupelny...žádný problém....co bych vytkla, tak jen to chybějící zádveří...posunula bych stěnu směrem do pracovny, ať se vejde nějaká skříň a ať se tam dá i otočit.... Nevím, proč se zde řeší střecha a sněhová zátěž? To přece zvládne každý projektant, tady se pán ptá na dispozici atd,...Má základní představu, ne špatnou a s projektantem to doladí do konce...jo a co se týče 62/2013, tak to je pouze úprava 499 a ta nám určí, co má dokumentace obsahovat...na návrh stavby je lepší znát i jiné zákony a normy...
Odpovědět
@misadan Ano místnosti jsme se snažili umístit podle světových stran. Zádveří na chodbě doděláme a uvidíme zda chodbu malinko nezvětšíme. Díky za rady.
Odpovědět
Profilova fotka
mě se to líbí moc, jen tu chodbu bych asi udělal nějak větší - botník, věšák atd. dětské pokoje větší - nechápu lidi - co mají třeba 3 místnosti po 13 m2. Za mě 20 m2 a víc. váš projekt se mi fakt líbí.
Odpovědět
jako ty první fotky hrůza bez te střechy, nedovedu si představit dům bez střechy, myslím, že by Vám tam pršelo a tak, ale potom s tou střechou to vypadá už celkem dobře, je super, že jste nakonec našli peníze na střechu. Dům bez střechy není úplný
Odpovědět
@hanih - máte pravdu nebylo to v měřítku a rád bych to viděl usazené na čísle pozemku. Jako věčný kritik mě schází v tzv špinavé zóně rychle dostupné WC. Podobně řešené domky mám již realizované a prezentuji je na webu.
Odpovědět
@stavonline bohuzel dispozice domu a umisteni mistnosti nam moc nedovolovalo umistit wc jinak. I tak si myslim, ze je to od vsech stran skoro stejne daleko. Tim, ze se budeme hodne pohybovat na zahrade tak by naopak wc bylo hodne daleko pokud by bylo u vstupnich dveri. Tim, ze planujeme v technicke mistnosti umyvadlo, pracku, atd. a ke vstupu ze zahrady se bude vyuzivaz vchod pod pristreskem na auto tak pri velkem zaspineni se prevleceme a ocistime od hrubych necistot v tech. mistnosti, aby se neporadek netahal po dome.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?