Názor na projekt patrový dům

Ahoj prosím o názor na projekt patrový dům zastavěná plocha cca 80 m2, chci aby dům vyšel co nejlevněji, žádné zvláštnosti nechci, mám nástřel projektu mě se to líbí, jenom hodně oken. Díky za názor.
Odpovědět
1
2
Celkem dobrý, na první pohled tam nevidím žádnou strašnou krpu, na zdejší projekty je to víc než nadprůměr. Předpokládám, že dům bude kostka, okna celkem lícují nad sebou, takže to nemusí ani vypadat špatně. jen nějak nerozumím tomu komínu pro plynový kotel, ten se dá vyvést na fasádu a komín není potřeba. Zvážil bych díky tomuto kompaktnímu tvaru, zdali raději nepostavit dům jako pasiv, který nebude o moc dražší a vykašlat se na krb a komín, tvar tomu přímo nahrává. Pozor na přetápění krbem, zaměřte se na výpočet tepelných ztrát, tak bych od pasu řekl, že ten krb budete mít jen na okrasu, protože reálně nebude použitelný.. Nevím jaký strop tam plánujete, v případě použití spirollů ale nebude nutná střední zeď a ušetříte na základech a nosném zdivu, příčky bych volil SDK, nic lepšího neexistuje..
Odpovědět
@rimmer Dům bude 10 m x 8 m, krb budou tam krbová kamna na zimní přitápění a abych ušetřil na plynu (teď bydlím v paneláku a krbová kamna jsem vždy chtěl) a proč by krbová kamna nebyla k používání? Důvod? Děkuji za odpověď zajímá mě to. Strop bude betonový, obvodové zdi chci 30 cm ( heluz, porotherm, ceraterm) + 15 zateplení, příčky sdk? co to přesně je? A jaký je rozdíl mezi domem pasiv a normálním, budu to stavět svépomocí (najimat si řemeslníky)
Odpovědět
@rimmer příčky sdk sádrokarton ne to nechci.
Odpovědět
@henry77 Nepoužitelný, to asi @rimmer myslel proto, že se vám od něj bude obývák přehřívat. Možná zvažte ty šoupačky udělat větší, přes celou šíři schodiště (ne 900 ale 1600) a pak, budou-li po dobu topení otevřené, to bude asi trochu lepší, protože vám teplo od krbu půjde i nahoru.
Odpovědět
@henry77 A co světové strany? Ta kuchyně není moc dobře. Místo krbu možná kamna do 4kW. A co je to naproti vstupu? WC s bidetem v patře bych dal do koupelny. Místo bidetu možná bidetovou spršku.
Odpovědět
@pepitocz krbová kamna tam budou, naproti vstupu do domu? To je pokoj ( pokoj bez účelu až nebudu moct po schodech budu tam) V patře jsem chtěl wc já zvlášť v projektant ho měl společně s koupelnou a dole je wc odděleno zdí vysokou 1,5 m. Myslím že wc zvlášť je lepší.
Odpovědět
Profilova fotka
Osobně bych volila schodiště alespoň s jednou mezipodestou. A ten obývák a jídelnu bych taky zažila. Jídelna je hodně v koutě, takže ten, kdo bude sedět v rohu bude chudák. Jedině že by jste pokaždé ten stůl dotáhli :-/. Jo a ten obývák - televize je docela na blbem místě vůči sedačce. Možná by bylo lepší ty soupaci dveře zrušit a prostor lépe využít
Odpovědět
Profilova fotka
@henry77 Pokud je to pokoj bez účelu a nemáte teď pro něj využití, tak ho zrušte. Budete mít větší obývák a na stáří uvidíte. Pokud po něm budete toužit, není problém příčku dodatečně dodělat.
Odpovědět
Ještě dotaz je třeba dělat odvetrani radonu v zakladove desce když bude podlahové topení? Někde jsem četl že ano. Mám RADON vysoký ale jen do hodnot na které se vztahuje střední radonový index. Kdyby podlahovka nebyla stačí hydroizolace.
Odpovědět
Profilova fotka
@henry77 Co vím, tak podle legislativy je nutné dělat odvětrávání kvůli radonu už středního radonového indexu. Na druhou stranu, když budete mít rekuperaci, tak mi to přijde zbytečné, ale u sebe na baráku to mám dle projektu, takže jak odvětrávání, tak rekuperaci....
Odpovědět
Mě osobně by se nelíbilo umístění tv vůči sedačce. Zkusila bych tv dát namísto krbu a kamna dát do rohu jak jsou posuvné dveře a tv. Pokud by krb měl rohové sklo pak by bylo krásně vidět jak na tv tak na oheň z krbu. Nevím ale, jak je to rozměrově .
Odpovědět
@henry77 V domě jedno samostatné WC, budiž, ale WC mísa by měla být v každé koupelně. Víš, jak to chodí. Přijdeš do koupelny, pustíš sprchu, sundáš trenýrky, voda crčí a šplouchá a už se ti chce. Poběžíš nahatý vedle na WC nebo budeš čůrat do sprchy? Určitě bych ještě udělal šachy s jídelním stolem, sedačkou a televizí. Na to je ještě čas. Kamna a komín bych nechal tam, co jsou. Kotel bude zcela jistě kondenzační s uzavřeným spalováním, takže nikoli komín, ale plastové potrubí. Jinak dům má hlavu a patu (je-li správně orientovaný ke světovým stranám). :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@henry77 myslel jsem to že se tam bude dost přetápět tím krbem, ty ztráty totiž nebudou velké a když přidáte na izolacích a zvolíte rekuperaci, tak se můžete dostat i do stavu, kdy nebudete potřebovat jak ten krb, tak ani plynový kotel a dům vytopíte levně elektřinou (navíc nebudou komíny jako tepelný most..) , ale tohle už jsou návrhy, které by vám měl udělat projektant (pokud je alespoň trochu schopný), cenově by jste mohl i ušetřit. Averzi vůči SDK příčkám moc nechápu, mají dokonalý povrch, z akustického hlediska je nic nepřekoná, lehce se staví a přestavují, stejně tak nad výběrem zdiva v kombinaci se zateplením pozvedávám obočí, chcete co nejlevnější dům, ale projektant zjevně nejede na stejné vlně..
Odpovědět
@henry77 taky bych ten "rezervní" pokoj spojila s obývákem. Takhle, jak to máte, je obývák hodně malinký, k jídelnímu stolu se pořádně nevejdete (není prostor na odsunutí židlí), i kuchyň je hrozně malinká, skoro žádná pracovní plocha. Když to spojíte, bude to sice dost nudle, ale prostorná a dobře zaříditelná. Další možnost "na stáří" je schodišťový výtah, tak to budeme případně řešit my. Ale máme rovné schodiště, na něj se výtah instaluje snadno a levně. Na zatočené je to náročnější.
Odpovědět
@pepitocz já mám zvyk od mimina, ze curat se chodí před sprchou/ vanou. To není věc, na kterou bych si vzpomněla až po tom, co se svlecu. 😀Naopak se mi líbí oddělené wc v tom, ze zatímco jeden se koupě, druhy muže jit v klidu na wc a nemusí běhat do jiného patra.
Odpovědět
@rimmer krbová kamna chci (zima padá sníh, koukám z okna a v kamnech praská) a ještě pocit levného topení, A proč obvodové zdi 30 +15 zateplení není levné řešení? Zateplení schová tepelné mosty a tady diskusi a i jinde píšou že je to lepší než přímo 40 zateplená cihla. A pan projektant mi udělá projekt podle toho co mu tak nějak řeknu. Díky rád si nechám poradit.
Odpovědět
Ještě dům je šířka 8 m délka 10,8 m (širší být nemůže úzký pozemek) Dotaz na topení mám v plánu obývák podlahovka a zbytek radiátor koupelna žebřík nebo mám udělat všude podlahové topení nebo všude radiátor, preferuji cenu nevím o kolik je podlahové topení dražší než radiátory. A když ten pokoj v přízemní zruším tak ten obývák bude nudle.
Odpovědět
Profilova fotka
@henry77 už jsem tady četla xyzkrat, že kombinace podlahovka+radiátory není dobrá. Do podlahovky jde voda o jiné teplotě, než do radiátorů 😉 osobně bych se přiklonila k podlahovce, aspoň nebudete muset řešit umístění nábytku ve spojitosti s radiátory a nebudou vám zabírat místo na zdech. Jinak @rimmer se vyzná, takže pokud máte kresliče (páč projektant to není, když maluje podle toho, co si řeknete a neporadí a nevymluvi vám třeba i evidentní blbosti), jeho názory bych fakt nebrala na lehkou váhu 😉
Odpovědět
Chci takový typ domu původně jsem chtěl jako větší sklon střechy a střešní okna ale dům na obrázku dvě plnohodnotná patra se mi líbí víc a podle mě i bude levnější menší střecha a nebudou střešní okna.
Odpovědět
@henry77 Jo jako romantika dobrý, ale časem to přestane bavit a zbude jen brajgl v obýváku a otrava se dřevem (toť zkušenosti těch, kteří to tak mají také). Co se týká zdiva, tak to už bylo probíráno mnohokrát a já ten cihlovzduch nemám rád z důvodů vysoké ceny, tepelných mostů, křehkosti.. pro mě už je to překonaný materiál, má jen dobrou reklamní masírku. Buď tedy použiji jenom zdivo bez zateplení, tak volím Ytong a podobné, které jsou sami o sobě celkem dobrým izolantem a dobře se opracovávají, nebo pak sendvič s tím, že nosné zdivo použiji co nejtenčí a tepelnou izolaci doženu v zateplení. Vhodná bývá volba VPC 175mm + zateplení, kde navíc dosáhnete i dobré akumulace (krb...), a zeď bude štíhlejší, pokud jdu vloženě po ceně, tak nešlápnete vedle s betonovou skořepinovou tvárnicí (best unika, betong..) + zateplení. Sám stavím ze skořepin svůj bungalov 10x15m a zaplatil jsem jen 70 tisíc za celé zdivo... @zmrz_lina se normálně červenám..
Odpovědět
Profilova fotka
@henry77 Souhlasím s @rimmer, že nad výběrem zdiva byste se měl ještě zamyslet. Osobně cihlovzuch považuji za jeden z nejhorších materiálů, co se týče poměru tepelný odpor/cena za m2. Jeho jedinou výhodou je, že s ním umí pracovat každý Franta z Horní dolní. Pokud chcete optimalizovat na cenu, podívejte se na betonové skořepinové tvárnice s vnějším zateplením. Mým osobním favoritem je pak VPC, tam je ale potřeba, aby s tím materiálem uměl projektant pracovat, protože abyste naplno využil jeho výhod, je potřeba tomu materiálu přizpůsobit dům už v době návrhu.
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer Vidím, žes mě předběhl :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@henry77 Jinak typ domu schvaluji, mám něco podobného (i když s jiným půdorysem) a spokojenost. To plnohodnotné patro je k nezaplacení.
Odpovědět
@rimmer Mě to bude stavět ne firma ale parta dva zedníci UK kteří tady už postavili pár domů a staví 30 zeď + 15 zateplení, phorotherm, heluz a umí to z toho když bych chtěl něco jiného tak aby to jako uměli, oni řeknou budeme stavět z toho a cena za hrubou stavbu bude... A co si myslíte o tom jak mi někdo radí ten obývák spojit s tím pokojem byla by to taková nudle.
Odpovědět
Profilova fotka
@henry77 ten typ domu je moc pěkný a plnohodnotné patro je super, také ho máme 😉 půdorysně je tvůj dům moc povedený, ten obývák bych nenudlila, ale my pracovnu máme a využíváme i nyní.
Odpovědět
@henry77 No když zvládnou vyzdít tohle a udělat i zateplení, tak by měli zvládnout i cokoliv jiného, zdění je v podstatě pořád na jedno brdo, navíc v případě třeba těch skořepin se zdí na 1cm maltu, to mi přijde ještě blbuvzdornější, než klasicky na tenkovrstvou. Snad máte dobrého dozora, asi ho budete potřebovat. Obývák bych nespojoval, máte tam plnohodnotný pokoj, který nejvíce oceníte v případě a) nějakého úrazu (zlomená noha) b) ve stáří, kdy se třeba nebudete moc belhat do schodů. Já když už, tak bych prohodil polohu TV s krbem, pořád na něj hezky uvidíte ze sedačky a navíc ten komín pak nepovede tak blbě tím pokojem nahoře ale může být v rohu 2.04
Odpovědět
@rimmer 1. komín, 2.kamna 3.kamna. Myslíte dát kamna na 2 nebo na 3 a když na 3 tak posunout ten otvor (dveře na chodbu) a když budou kamna takhle vzadu půjde z nich teplo i do kuchyně?
Odpovědět
Už je to zde opět. Cihlovzduch. Ať se dívám jak se dívám kolem nejvíce novostaveb je jednoznačně z cihel Heluz nebo Porotherm. Ytong je také kapitola sama pro sebe.
Odpovědět
Zdravím, mám velmi podobný dům, jen na přesný jih jsou velká dominantní fr okna a dispozice je variabilní sdk. Cihlovzduch je ideální na zadrážkování rozvodů, nik apod, mám z něj nosné a tlumící příčky, težké příčky považuji za dobré. Na obvod mám vpc, zateplený 20-25cm polystyrenem.stropy jsem řešil jako takovým domácím monolitem, kde na ipe180 jsou košičáky s vlnou 50mm a do nich pak vylitý monolit, Výhodou je po položení plechu okamžitá pochodnost. Na stavbu jsem měl tak levou a pravou, takže ty UK by se ten vpc naučili.
Odpovědět
@henry77 Kamna na dvojku, klidně blíže ke dveřím přirazit ke komínu, nebo existují nerez komíny, které by šli rovnou z vrchu kamen (pak se to dobře čistí, protože saze spadnou do kamen) schiedel má jedno takové řešení. Takhle na kamna uvidíte a zároveň nebudou tak na vás přímo sálat v této dispozici bych se nebál, že by teplo nešlo až do kuchyně. Hypokaust by mohl být také zajímavý, vyhřívalo by to patro, ale tohle je spíš otázka na nějakého krbaře. Já osobně razím filozofii dobře zatepleného objektu a topení elektřinou.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?