Názory na bungalov 5+kk

Dobrý den, jak se Vám jeví tento projekt z hlediska prostorová dispozice a praktičnosti? Pište cokoliv, co Vás napadá, co byste doporučili změnit. Děkuji. :-) Ovšem berte, prosím, s rezervou přesné pozice a šířku oken (budou užší), nemám na ten program již dále trpělivost. 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
Já osobně bych prohodila zádveří, šatnu a koupelnu s WC, a to v pořadí koupelna, šatna, zádveří. Nechtěla bych chodit kolem ložnic do obýváku a kuchyně. Pak bych dala dveře mezi zádveří a chodbu a z chodby do obýváku. Jinak ale OK.
Odpovědět
Profilova fotka
Já to samé co @zmrz_lina a ještě bych zvážila více oddělit zádveří od chodby. Taky mi přijde divné, že se jde do koupelny skrze komoru, ale to tak nevadí. Jinak se mi to líbí :)
Odpovědět
Děkuji moc za reakce! @zmrz_lina Z hlediska prostorového dobrý nápad. Koupelna by tak mohla být i větší a nemuselo by se do ní chodit přes tu komůrku. Také by se oddělila noční a denní část. Nicméně mám obavy, nakolik by se pak prodražily rozvody oproti původnímu návrhu. Mým původním cílem bylo mít odpady na jednom místě. Kvůli rozvodům jsem také mezi kuchyni a koupelnu umístila tu širší příčku, ve které měly být umístěny odpady z vany, WC a myčky. Ale zkusím ještě něco vykouzlit. @pavlie Oddělit zádveří, také dobrý nápad, jednoduše by šlo přidat příčku. To ano, super, děkuji. Ta komůrka měla sloužit k uložení vysavače, mopu, koupelnové a čisticí drogerie, ručníků, apod. Nicméně bylo by možná opravdu lepší ji zrušit, aby se nemuselo chodit přes dvoje dveře do koupelny, a udělat místo ní jen vestavěnou skříň. Anebo ty místnosti ještě přeskládat tak, jak bylo řečeno výše.
Odpovědět
Profilova fotka
@canis_lupus tak když ne přeházet celé, tak aspoň šatnu a zádveří, tam je to přeci jedno ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@canis_lupus No jednak dvoje dveře (já třeba lítám do koupelny pořád, hlavně kvůli malému dítěti), ale taky to nebude asi moc hezké, chodit tam kolem kýblů, to bych asi změnila. Jinak to máte pěkné, jednoduché. Máme taky "bungáč" 5kk a je to pohodlíčko :)
Odpovědět
Zádveří od chodby bych ani neodděloval, navíc když vede do chodby a ne třeba do obývací místnosti. Jinak souhlas s výše popsaným, prohodit zádveří se šatnou a ten prostor před koupelnou udělat jen vestavnou skříň, kolem které se půjde ke dveřím do koupelny.
Odpovědět
@zmrz_lina Jasně, to je fakt. Alespoň ty 3 pokoje vlevo se oddělí. A ten čtvrtý, co je vpravo, tak se kolem něj bude chodit, no. Nám by tohle asi zase tolik nevadilo. Momentálně tedy zkouším předělat ten návrh podle toho, jak jste psala předtím, tak to sem pak pošlu. Líbí se mi to tak víc, koupelna a záchod pěkně u ložnic (navíc koupelnu pak lze zvětšit), oddělená denní a noční část, ale znervózňují mě právě ty rozvody. Ale nějaký odborník by třeba přišel na to, jak by se to dalo vyřešit a rozmístit sanitární zařízení, aby tak ty místnosti mohly být a nemuseli bychom tam mít kilometr trubek. :-) @pavlie Tak já jsem si tam stejně představovala nějakou "zákrytu", aby ty kýble nebyly vidět. :-D Tedy ty posuvné dveře jsou tam opravdu k ničemu, protože tam bohatě stačí ta vestavěná skříň. Děkuji, chtěli bychom mít domek takový kompaktní, jednoduchý, praktický. Doufám tedy, že to nebude z venku jako krabice. :-D Jsem ráda, že mi píše někdo, kdo s tímto typem domu má pozitivní zkušenost. :-)
Odpovědět
@r4d3k74 Já bych to možná právě i oddělila. Jsem asi zdegenerovaná tím, že v současnosti bydlíme v domě, kde je zádveří tak malé, že si člověk sotva zuje pohodlně boty, tak těmi příčkami možná zbytečně "šetřím". :-N Ale to už je detail, to lze změnit snadno. @všichni Takže myslíte, že by ta koupelna šla nechat tam, kde je? Není moc malá? Mně se to zdá takové "na knop".
Odpovědět
Tohle je tedy ta druhá varianta s oddělenou noční a denní části a hygienou v noční části. Asi by to šlo, ale ty blbé rozvody... ]-( Největším mým favoritem je zatím varianta třetí - modifikace první varianty záměnou zádveří a šatny a vestavěnou skříní před koupelnou. Děkuji všem. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@canis_lupus No ještě bych si s tím pohrála. Třeba ta šatna nemá ideální tvar a hlavně je přístupná ze špinavé části, kde budou boty. Ta koupelna má trošku nepraktický tvar, možná by byla fajn technická místnost... Jaká je zastavená plocha a orientace?
Odpovědět
Předpokládám, že jsou tu i odborníci, kteří se stavebnictvím mají co do činění. Tak se zeptám - jak odhadujete cenu takového domu postaveného dodavatelsky (doufám, že to říkám správně - lokální firmy a kamarádi). Zaokrouhleně na statisíce, nebo půlmiliony, úplně od oka. Vůbec tomu nerozumím. Dělala jsem si předběžný laický odhad, který zahrnoval dům k nastěhování (bez nábytku, kuchyň ano, bez pozemku a zahradních úprav, střecha sedlová, stropy "nepochozí"), v základním standardu, a vyšla mi suma cca 1 500 000, je to možné?
Odpovědět
@pavlie To není šatna, ale sklad na krabice s nepoužívanými věcmi a "nepořádek", popř. i ty kbelíky. Je ale pravdou, že by bylo pohodlnější, aby se do té komory vstupovalo z chodby. Musela bych ji tedy otočit o 90° nebo změnit tvar přibližně na čtverec. Ovšem trváme na tom, aby zádveří bylo široké alespoň 2m. Momentálně mě nenapadá žádné řešení, ale máme na to ještě spoustu času. A ta koupelna je takto opravdu "divná" to je fakt, vůbec nevím, jak tam vše poskládat, zkusím zařadit tu technickou místnost. Ještě to celé promyslím. Tohle byl jen takový nástřel, děkuji za postřehy. :-) Zastavěná plocha 135 m2, orientace zatím vůbec netuším, jsme zatím jen v "úvahovém" stadiu.
Odpovědět
Článek se načítá
Koukla jsem do mapy na uvažovaný pozemek. Je čtvercový, není tedy až tak limitující. Dům by teoreticky šlo umístit "tak, jak je", tedy spodní strana nákresu jih (bez sousedů) a levá strana západ (také bez sousedů). Sousedé jsou na sever a na východ. Což je dobré, ovšem vstup do domu na aktuálním plánku je poněkud nepraktický, musel by se obcházet zleva celý dům. To jsem, pravda, neuvážila. Ale možná by to nebyl až takový problém, kdyby se vlevo od domu parkovalo auto (nějak bokem, ne pod okny). Uvidíme. S vnitřní dispozicí si ještě pohraju a poté se opět ozvu. :-)
Odpovědět
@canis_lupus no technickou místnost zařadit zkuste, kam jinam dáte kotel, bojler a podobné další "zbytečnosti"? A mi osobně přijde 1 WC na takhle velký dům málo. (My teda máme v projektu 5kk pro 4 lidi i dvě koupelny).
Odpovědět
@canis_lupus pro plánování domu je tvar pozemku jen jeden z mnoha faktorů - určitě si zjistěte jaké mají v obci požadavky na domy - zejména stavební čára, podlažnost (někde vám bungalov vůbec nedovolí postavit), osa a sklon střechy, zastavitelnost pozemku, atd.
Odpovědět
@omcamauta Toto ještě vyřešené nemáme, nicméně na sousedních pozemcích stejných rozměrů dva bungalovy stojí a zastavěnost vychází přibližně na 18 %, to by mohlo vyjít, co jsem se dívala, ty koeficienty bývají kolem 0,2 až 0,3, tedy 20 - 30 %. Byl to jen takový prvotní nápad. Řekla jsem si, že dům musí mít maximálně tyto rozměry, potřebujeme dispozici 5+kk a ve volném čase jsem zkusila udělat nákres a dotázat se "poradního sboru" hlavně z hlediska prostorové dispozice domu, zda by byl takový dům "použitelný" a praktický. Odnesla jsem si z toho řadu zajímavých poznatků (další WC, tech. místnost, vstup do šatny, atd.) a i kdyby bylo nutno kvůli úředním záležitostem půdorys změnit nebo dokonce udělat patro, budu tyto poznatky mít na paměti a bude se mi to lépe vymýšlet. Toto zejména jsem od této diskuze očekávala, jestli mi rozumíte. A děkuji za Vaši reakci. :-)
Odpovědět
@canis_lupus Ten druhý je mnoem lepší, praktičtější, na rozvody bych se "vybodla", vím, že řešíte každou korunu-my taky :-), ale schválně jsem se dívala, stavíme něco podobného a voda+odpady komplet všetně práce, izolace, ventilů....25 tisíc. Takže metr se, nebo tam jsou stovkové položky a budete v tom celý život a opravdu oceníte-hlavně s dětmi, v noci a tak koupelnu ce nejblíže. Technickou místnost určitě udělejte, někam kotel, bojler a tak musíte dát. Ještě bych trošku přeházela kuchyni-jídelnu-ten stul mi tam moc nepasuje ;-)
Odpovědět
@bamak Tak pokud se to opravdu výrazně neprodraží, tak by to tak bylo lepší, jen to líp poskládat. :-) Děkuji za názor.
Odpovědět
Profilova fotka
@canis_lupus Nejsem stavebník, ale právě jsme jeden bungalov se zastavěnou plochou 130 m2 dostavěli - vnitřek dodavatelsky, hrubá stavba firma. Milion a půl je podle mě směšná částka, to je tak na tu hrubou stavbu (nebo mohlo by být, nás stála víc), ale záleží možná na regionu (my jsme Praha). Třeba to tak někdo ale má? Našla jsem toto a dle mé zkušenosti to docela odpovídá: https://www.master-design.cz/blog/obe...
Odpovědět
@pavlie No jo, v Praze je práce mnohem dražší. Možná bude lepší poptat se rovnou řemeslníků a firem v místě a domluvit se s nimi přímo a napočítat to. A nestřílet od boku. Já jsem to počítala tak, že jsem si vygooglila každou položku zvlášť a spočítala. Za práci jsem připočetla 30 % ceny materiálu.
Odpovědět
Profilova fotka
Podobně velký dům na klíč nás stál 2,5mil bez kuchyně, vnějších přípojek aj. Dodavatelsky to tipuju na 1,8-2 mil. Ale ještě k tomu musíte připočítat ty vnější pripojky, jinak to k bydlení nebude
Odpovědět
My máme bungalov na klíč bez kuchyně cca 3,5milionu......hrubá cca polovinu, ale tam mocprostoru k navyšování ceny moc není, uvidíme ten zbytek, kamarádka má o něco menší, stavěl její přítel-téměř všechno kromě střechy, podlahovky, elektřiny a jsou někde kolem dvou mega i s kuchyní :-). Záleží z čeho, jaký zdroj topení chcete a pak můžete statisíce ušetřit-nebo neušetřit na kachličkách, podlaze, koupelně, kuchyni.....
Odpovědět
u toho MD se zbláznili - 0,9 násobek svépomocí proti firmě?? :))
Odpovědět
@canis_lupus když přidáte ruku k dílu, budete dělat jednotlivé profese dodavatelsky, nebudete vymýšlet blbosti, tak se do 2 mega vejdete.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemají být náhodou na tolik místností podle normy minimálně 2 WC?
Odpovědět
@honsik Urcite ☺ Ono je tam vic veci proti vyhlaskam.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?