Názory na půdorys, prosím

Ahoj, zrovna ladíme půdorys. Uvítáme jakékoli rady, tipy či připomínky. Vstup je ze severu, zahrada na jih. Pozemek je rovinatý. Děkuji a přeji krásný den :-)
Odpovědět
Asi jsem nenasla nic moc, co by mi vadilo. Ta predsin je trochu predverovana, ta mistnustka vedle bude nejspis nejaky kumbal/satna - boty, bundy a ta skrin v predsini spis odkladaci pro bezny provoz? Ta zed se dvermi do obyvaci casti je nosna, ze? Musi tam byt? Nebylo by to lepsi otevrene? Ale nic podstatneho...
Odpovědět
Profilova fotka
Vypadá to dobře,mě by vadil sporák otočený do obýváku. pokud tam chcete dát z druhý strana posezení, nevím, koukat do hrnců. Dala bych ho na levou zed, tím by byla vyřešena i digestoř . Zdá se mi, že si i nacintáte na podlahu při vaření od dřezu ke sporáku. Ale to je jen můj pocit. Ted je to takto moderní. Jen mě ještě napadlo zřídit si spíž.. Na konci linky po pravé straně, zrušit skříň na chodbě a prodloužit spižírnu. Jen názor. :). Když jsem zjistila kolik stojí potravinová skříň s výsuvy, tak jsem takto ubrala TM a mám spiřírnu 1x1,70m. Ještě jsem si všimla , že nahoře je WC bez okna, má to nějaký důvod to hluché místo? A v koupelně zrcadlo proti oknu ? Tam jsou ještě mezery, tam by to chtělo trochu promyslet. Kde budete mít pračku?
Odpovědět
@kafr místnustka po pravé straně od předsíně je technická místnost - bude tam kotel, popř. čerpadlo apod. Snad tam zbyde i nějaké místo na odkládání nějakých věcí jako kumbál. Ještě uvažujeme, že příčku mezi zádveřím a technickou trochu posuneme - zvětšíme zádveří a zmenšíme technickou. Ale to je ještě v jednání a uvidíme co nakonec bude pro nás výhodnější. Zeď, která je označená v plánku černě je nosná a bohužel se s ní nedá hýbat - nebo teoreticky se dá hýbat, ale byla by složitější a hlavně mnohem dražší stavba, takže to nechceme. @moozaj sporák a nábytek celkově je spíše jen orientačně naházený jestli se nám tam všechno vejde. Nyní řešíme hlavně rozmístění a rozměry pokojů. "Detaily" s rozmístěním budeme řešit hned také.. :-) Ale sporák nejspíše půjde na stranu ke zdi, kde se právě vyřeší i ta digestoř, že nebude muset být jen tak "ve vzduchu v prostoru" a nebudeme se přes ní muset koukat směrem do obýváku a vznikne celkem fajn výhled i z kuchyně. O spíži jsme uvažovali, ale než malá spíž nám přijde lepší mít větší kuchyň a potravinové skříně. I když víme, že to bude nejspíše mnohem dražší. A navíc zádveří už moc nechceme zmenšovat, ať se tam v klidu dá vypravit rodina, popř. vjet s kočárkem apod. :-) WC nahoře bez okna a hluché místo za ním je z důvodu toho, že nejspíše bude šikmá střecha - tudíž tam bude nízko strop, tak ať tam můžou i chlapi v klidu čůrat ve stoje :-D Jinak koupelna, WC a malá komora nahoře je ještě k řešení, ale nějak nás zatím nenapadlo jak to lépe vyřešit. Původně jsme měli WC trochu větší a posunuté místo kumbálu a koupelna byla zvětšena o část záchodu. Tím ale koupelna byla cca 4 x 3 metry velká - což se nám zdá opravdu hodně (velká i drahá), takže jsme to zatím zmenšili tímto způsobem a vznikl nám tím i malý kumbál navíc.. Pračku a sušičku plánujeme ve spodní koupelně v místě pod schody, které bude přístupné z koupelny. Trochu to jde vidět v pohledu na třetím obrázku. Ale zároveň si chceme nechat možnost mít případně pračku i v horní koupelně (není podmínkou). Jinak opravdu moc děkuji za všechny postřehy a nápady. Všechny doma probereme a zamyslíme se nad nimi :-)
Odpovědět
@elimatu Líbí se mi to celkově, vlastně bych ani nic moc neměnil. Jen ten sporák bych to prostoru nedával, když se vaří, tak to prská, takže za mě někde ke zdi. Pak ty skříně co mají vynechané rohy, ty bych určitě nějak využil a nenechával je prázdné. A dveře u zádveří bych nechal. Sice se může zdát že jich tam je hodně, ale má to i své výhody.
Odpovědět
@gargamell skříně co nemají rohy tak ten prostor určitě využijeme. Je to tam na rychlo hozene jen pro představu že tam nějaká skříň vejde ;-) Děkuji za nazor :-)
Odpovědět
Zdravím, na rozdíl od diskutujících nade mnou to já vidím docela nepodařeně. Předně máte naprosto ideální orientaci ke světovým stranám a tak bych se nebál použít i nějaký typový projekt, které jsou povětšinou šity na takovou orientaci a dělali to stavaři co domyslí více souvislostí, něž laikové. Jinak nevím na kolik je nutná orientace střechy štítem do ulice, logičtější a výhodnější bych viděl štíty směrem východ-západ, kde lze do štítu pak dát okna a na jižní stranu střechy např fotovoltaiku či termiku. K samotnému rozvržení místností snad jen to, že v patře je pokoj s oknem pouze na sever opravdu nešťastné řešení. Uskákaná vnitřní nosná zeď v přízemí je opravdu divočina a nenavazující stěna nad ní důkazem, že tohle kreslili opravdu laici. Doporučil bych se inspirovat vydařenými projekty jako je např. dům doubravka (a jejími modifikacemi) http://thermo-plus.cz/typove-projekty... nebo třeba siestou: https://www.thermohome.cz/siesta
Odpovědět
@rimmer děkuji i za trošku negativní komentář. Vše probereme i s projektantem, se kterým spolupracujeme :-) Co se týče, orientace štítu do ulice tak to je celkem nutné, protože že západní strany máme blízko soudedy, tudíž bychom si vzájemně koukali rovnou do oken a zároveň jejich dům z této strany dost stini. A i okolní zástavba má buď pultovou střechu nebo štíty orientované do ulice. Pokoj s oknem na sever je plánován pouze jako ložnice, takže si myslím, že to snad taková tragédie nebude. Co se týká nosné zdi tak to ještě jistě probereme s projektantem zda stačí mít nad sebou pouze zdi označené černě nebo by měly být "delší". U typových projektů nam vždy něco pro nás důležitého vadilo, takže jsme se rozhodli jít cestou individuálního projektu. U domu Doubravka např. Kuchyň na jih, spodní pokoj bychom museli mít s okny jen na sever, vstup do spodní koupelny před "špinavé" zádveří, absence technice místnosti. U Siesty pak pro nás nevhodna orientace štítu (Popř. umístění schodů ve štítu). Neodelene wc, technická. Ale opravdu děkuji za nazor. Všechmi příspěvky se budeme zabývat a zamyslíme se nad nimi :-)
Odpovědět
@elimatu Mně se to líbí. Hodně mi to připomíná projekt, co staví kamarádka. Přízemí bych (narozdíl od @kafr) nechala oddělené od chodby a schodiště, jak to máte navržené - nebude vám utíkat teplo ani "vůně" z kuchyně do patra a taky se odhluční. Zvážila bych jen zvětšení zádveří na úkor TM a osobně nejsem příznivcem barových pultíků, ale to je vaše věc. Jinak teda velkorysá ložnice a ještě s vlastní šatnou.... Do horní koupelny si dejte shoz na prádlo.
Odpovědět
@soleilll Ložnice se mi zdá taky dost velká a nevadilo by mi, kdyby byla menší. Klidně bych zmenšila ložnici a zvětšila dětský pokoj, ale moc nám to nevychazi. A že by místo ložnice byl dětský a místo jednoho dětského ložnice moc nechci, protože ložnice je na sever, což na dětský pokoj moc není. Spíše jsem uvažovala, že by se případně pak dal udělat vstup do šatny z dětského a v ložnici by se daly dát normální skříně. Možná nás ještě napadne jak to vyřešit lépe :-)
Odpovědět
@elimatu Tak fajn :-), jako za mě dobré. Poraďte se s tím projektantem ještě a uvidíte co vám řekne.
Odpovědět
Aktuální verze půdorysů. Detailnější náhledy mám na mém fotoblogu. Uvítám jakékoli postřehy :-) Děkuji
Odpovědět
Stavíme hodně podobný dům: http://www.dumprojekt.cz/projekty-dom... Dveře ze zádveří a z wc bych takto nedával, budou do sebe narážet. :-) Dole nebude žádná sprcha nebo vana? Vzdálenost od gauče k tv mi přijde hodně. My jsme dali TV na jižní stranu vedle toho velkého okna. Gauč je 3 m od stěny a odděluje tak jidelnu od obýváku. Kuchyň máme oddělenou zdí s průchodem 1,5m a šoupačky. Nahoře je zvláštní ten hluchý prostor 3,7m, my jsme nechali zvednout stavbu o jednu řadu cihel, aby mohla být vana pohodlně po šikminou. Snad to nebude vypadat zvenku špatně :-) ložnici budeme mít na sever a šatnu zvlášť, jako je na odkazu.
Odpovědět
Článek se načítá
@zebas Děkuji za reakci. Dveře jsem v nákresu jenom zapomněla přehodit - otevírání dovnitř :-) Sprcha je dole v koupelně - jako by za wc ve výklenku. Co se týče TV, tak se na ni moc nedíváme, takže nás ta vzdálenost netrápí. Naopak si myslíme, že je to takhle celkem fajn a že kolem sedačky jde pohodlně chodit ven na zahradu a zpátky. Jako bonus v tomto vidíme, že se tam vejde i případná početnější návštěva :-) S hluchým prostorem taky trochu zápasíme, ale zvětšovat kouplenu už moc nechceme - zdá se nám už dost velká. Ale jak to uspořádat jinak je oříšek. Každopádně moc děkuji za názor :-) Ještě jsme nyní udělali námi vylepšenou verzi :-)
Odpovědět
Námi vylepšená verze se vstupem z druhé strany než původně - nyní z přístřešku. Co myslíte?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?