Jak řešit nesouhlas obce s napojením na komunikaci?

Profilova fotka
Může obec nesouhlasit s napojením sjezdu na místní komunikaci? Jaké mohou být zákonné důvody?
Odpovědět
@lamontana asi může, nicméně důvod bych řešil přímo s obcí. Nesouhlas bych čekal spíš od policie, která např. nesouhlasí kvůli špatné přehlednosti místa.
Odpovědět
Profilova fotka
Vím o jednom pozemku, kde nepovolili sjezd na komunikaci z důvodu, že sjezd byl v místě autobusové zastávky. Ve městě kde žijí moji rodiče, ale takové sjezdy normálně jsou a i realizované poměrně nedávno. Takže asi to nebude zákonný důvod, ale spíš bude záležet na individuálním posouzení. Nevím ale jestli o tom rozhoduje obec, spíš bych řekla, že policie nebo nějaký dopravní inspektorát, ne?
Odpovědět
O vjezdech rozhoduje vlastník pozemní komunikace a policie ČR, schvaluje na základě jejich vyjádření Úřad. Obec nesouhlasit může, je-li to sjezd z její komunikace. Pakliže tam žádost podáte, důvody zamítnutí toho vjezdu tam napíší. (co se týká vlastníka pozemní komunikace jako důvod může být odvodnění a nevím co...) Policie řeší především důvody bezpečnosti silničního provozu (rozhledový trojúhelník a tak...).
Odpovědět
Profilova fotka
o připojení rozhoduje příslušní silniční správní úřad na základě stanoviska Policie ČR, u místních komunikací je to obec, která by měla být zároveň vlastníkem místní komunikace, ve větším městě může mít i silnice vyšších tříd , kdy obec může být jen silniční správní úřad a vlastník např. Kraj, ŘSD apod. Pokud nevíte, kdo je pro danou komunikaci příslušný správní úřad zeptejte se na stavební úřadě, tam by to měli vědět (jinak se to dá vykoukat ze zákona 13/1997 § 40). Policie ČR by tedy měla udat důvody, proč sjezd nelze povolit (např. nevyhovující rozhled, blízkost významné křižovatky). Neměl by to být takový důvod jako odvodnění - to by jste měla dostat jako podmínku, že to vyřešíte. Pokud cítíte, že by mohl být problém zajděte si na konzultaci přímo za konkrétním policistou, co bude psát to stanovisko. Řešte to předem, mají to rádi, když se jich ptáte na názor a tak. Leckdy se pak dá i dojít ke kompromisu. A nám do toho ještě mluvila paní za odboru územního rozvoje, protože my se např. místo z nové komunikace připojujeme ze staré. Ale prosadili jsme si to. Případně pokud budete mít problém napište do zpráv, já jsem dopravní projektant zkusila bych Vám na to juknout - zda je to oprávněně zamítnuté.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
@tulda27 Dobrý den, nevíte jestli je možné přímo někam na polici zavolat a zeptat se na konkrétní cestu před koupí pozemku jestli mi k tomu něco řeknou? Děkuji :)
Odpovědět
@luci987 Na stavebni urady (odbor dopravy) pravidelne dochazeji na konzultace projektu lezicich na urade kapitani jednotlivych oddeleni Policie CR....muzete se ucastnit tohoto jednani nebo predat urednikovi situaci s pozadavkem a on to za vas probere.....doporucuji osobni jednani. Budou u toho pritomni oba organy statni spravy kteri o pripojeni rozhoduji.
Odpovědět
@martii1 Aha, problém je to v tom že pán na odboru dopravy mi nic neřekne.. emailem ani telefonicky jednat nechtěl, tak jsme se stavili osobně a stejně nám říkal obecná stanoviska a na cestu se ani nepodíval, že neví kde to má atd.. pouze nám sdělil, že se teda milostivě podívá jestli tam nebylo na cestu již dáno stavební povolení (dá mi vědět prej až v pondělí) od majitele (chceme koupit pozemek s podílem na cestě, která není zkolaudovaná), tak že jsem trochu v úzkých. Na stavebním nám prý povolení dají, protože ten pán tam je hodnej a odklepne nám prej cokoliv, ale od 1/2018 už tam neude a nevím kdo by nám RD zkolaudoval když on tam nebude a doufat, že si tam sedne někdo kdo nám to taky jen tak odklepne. :(
Odpovědět
Tak pak bych sla primo na Policii.....myslim ze je to odbor sluzby dopravni policie.....snad budou ochotnejsi a Policie ma hlavni slovo, odbor dopravy na stavebnim urade se vetsinou podridi stanovisku Policie. S timto jsem se jeste nesetkala.
Odpovědět
Profilova fotka
@lamontana může, pokud je obec majitelem pozemku přes který nebo ze kterého sjíždíte. Nám nový sjezd nepovolili a dělíme se o původní sjezd, který vede ke starému baráku.
Odpovědět
Tak pokud nebudete mít vyřešenou dopravu k domku, je to problém. My třeba řešili pozemek a povolení bylo možné v případě, že byla zpracovaná studie, kde je jasně dáno, kudy povede komunikace, jak široká, kde budou parkovací zálivy, zda-li bude průjezdná či bude obratiště atd.
Odpovědět
Profilova fotka
@luci987 Zdravím, tak s tím jsme se také ještě nesetkali, aby se takto chovali. Na oba úřady si můžete dát žádost o stanovisko se situací pro cestu a připojení pak to řešit musí. Ale běžně se nejprve chodí "na konzultaci", aby člověk už předkládal předjednané řešení. Pokud tam cesta je a není zkolaudovaná měly by o ní dost vědět i na stav. úřadě - pravděpodobně prošla nějakým druhem řízení, není-li tedy stavěna načerno :). Záleží o co vám u cesty přesně jde. Už jste příslušného policistu vypátrala?
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj všem, tak náš případ dopadl následovně: Máme souhlasné stanovisko od Policie, ale silniční úřad v obci naši záležitost přerušil s tím, že nemáme souhlas vlastníka (ta stejná obec:)). A že si máme o souhlas zažádat sami. Žádali jsme a vlastník by nám souhlas dal, ale pouze stylem něco za něco. Poslední fáze je ta, že nám dá souhlas, až podepíšeme smlouvu na kanalizaci (více vlastníků) a složíme kauci 400tis, jinak souhlas nedostaneme. Po 4 měsících dohadování s obcí jsme se odvolali na Krajský úřad se stížností na postup Silničního úřadu. Úředníci na kraji nám sami řekli, že tento postup je neakceptovatelný a je to vydírání. Záležitost jim odebrali a přesunuly do jiné obce s rozšířenou působností se samostatným odborem dopravy. Dle zákona si má Silniční úřad vyžádat stanovisko vlastníka dotyčné komunikace, a následně rozhodnout. Bohužel v praxi zákon moc nefunguje, "vedení" obce si myslí, že může vše a občané jsou ovce, které se nechají vydírat, jen aby mohly stavět! Celý problém je v tom, že v projektu máme jímku, kterou schválilo Životní prostředí, neb v naší lokalitě kanalizace není. Je možné ji tam dovést 180 m za cenu 1,2 mil (je tam šest pozemků). Byli jsme i ochotni se s ostatními vlastníky domluvit a na této veřejné infrastruktuře se složit, ale obce zase došla s pokutami a kaucemi, které jsou úplně mimo. Takže nás čeká ještě kus boje.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Takže napojení na komunikaci vám schválí jiný silniční správní, to je super, ale proč je problém s jímkou, když vám ji požehnalo ŽP?
Odpovědět
Profilova fotka
Zatím neschválil, čerstvě to na něj přesunuli, takže doufáme, že do měsíce schválí. Dle vyjádření místostarosty nežijeme před 100 lety, abychom měli jímku, nějaká demokracie nebo právo ho nezajímá.
Odpovědět
Profilova fotka
@lamontana takovy jsou nejlepsi. Vsichni se budou mit dobre, I kdybychom je k tomu meli donuti.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Přesně tak, sami stavěli v době, kdy jim vše vybudovala/dobudovala obec a k nám přistupují stylem, máš na pozemek, tak 300 tis navíc vás nezabije...
Odpovědět
@lamontana to je přesné. Taky to tak vidim u nas v obci. Vse jim udělala kdysi obec o nic se nemuseli starat a maji nejvíc kecu k tomu zrovna ti kteří nehli ani prstem.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Zdravim vsechny, Take resime rozsireni stavajiciho vjezdu tak, aby mohla vjet 2 auta vedle sebe. Bohuzel jsme to jiz postavili a teprve nyni jsme zjistili ze je nutne mit souhlas. Navic jsme zjistili, ze obec planuje rekonstrukci nasi ulice (v majetku obce) a upravu stavajicich vjezdu. S nasim novym vjezdem nepocitaji. Podali jsme zadost o souhlas a upravu jejich projektu o rozsireny vjezd. Obec zadost zamitla, protoze by to znamenalo zmenu jejich projektu a prutahy. A. A navrhuji, abychom to resili az na miste pri rekonstrukci ulice. Podle nas by ale souhlas meli vydat, protoze jinak pri rekonstrukci silnice nemame narok nic vyjednat, ne? Jaky postup byste doprucili? Kam se odvolat? Dekuji.
Odpovědět
@madla74 Co myslíte tím odvolat? Podle mě tady zádný manévrovací prostor nemáte, máte černou stavbu a pokud do nich budete vrtat, tak vás to nechají zcela legálně předělat dle vaší projektové dokumentace, Já bych zašla na obec, poprosila o kontakt na stavbyvedoucího který bude řídit rekonstrukci silnice, zašla za ním a snažila se nějak domluvit předběžně s ním-aby věděl co a jak, připadně aby vám řekl, jestli nebude chtít nějaké výkresy aktuální stavby, povolení od policie ......navrhnul nějaké řešení, zakreslil si to do jejich projektu....
Odpovědět
@bamak diky. U nas ale zatim zadna stavba silnice neprobiha. Obec si jen pripravila projekt a zada o stavebni povoleni rekonstrukce silnice, pak budou volby a pak budou zadat dotaci a teprve pak mozna bude nejaka stavba. My ale potrebujeme resit vjezd hned. Aktualne je v miste vjezdu mezi nasim pozemkem a silnici sterkove odstaviste v sirce asi 15m, takze pokryva stavajici i zamysleny vjezd. Podle me bez prvotniho souhlasu obce to nebude ochoten udelat ani ten stavbyvedouci, nebo ano? Diky.
Odpovědět
Profilova fotka
@madla74 tak to je zrovna opravdu věc co změníte během výstavby té komunikace. Nechte obci běžet jejich řízení, až ho dostanou dejte si žádost a řešte to stavebně až bude stavba probíhat. Buďte rád, že vám nedají rovnou pokutu za černou stavbu, ale navrhují nějaké i když ne úplně správné řešení. Až budou mít povolení (a asi i dotace) určitě už to půjde 😊.
Odpovědět
Profilova fotka
@madla74 a můžete to pak urychlit, když budete mít v ruce stanovisko policie, ale počkala bych až doběhne to řízení ať si neděláte zbytečné problémy. Doufám, že vám tam vyjde Rozhled 😎
Odpovědět
@madla74 To na věci nic moc nemění....máte černou stavbu, určitě by se dala "zlegalizovat" žádostí o změnu během stavby (nebo jak se to jmenuje), ale to už vám neudělají, protože by museli předělávat vlastní projekt. Pohlídala bych si výběrové řízení na zhotovitele a co nejrychleji s ním pak řešila realitu/papíry ;-) .
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Dobrý den chci se zeptat koupili jsme pozemek dostali jsme od obce plány kde mají být vjezd ale my jsme chtěli vjezd jinde proto jsme si zažádat jestli nemůže být jinde ale přitom jsme se ptali jestli původní vjezd kde měl být kdyby náhodou jsme chtěli realizovat jestli do budoucna můžeme říkali nám že není problém že vjezdu tam mají všichni sousedi a že je v plánech že není problém bohužel jse vyměnilo vedení obce a obecní ráda v celé se starostou nám není naklone jednoduše jsme pohádani tak nám obec nechce dát souhlas vjezd který opět chceme realizovat na původním místě nám nechtějí povolit nemají žádný argument je to prostě jen otom že nás nemají rádi protože jsme jim řekli pravdu proto jse ptáme jestli jse člověk nějak může dovolat spravedlnosti jestli je nějaká cesta jak obejít obec a vjezd legálně zřídit napsat stížnost na obec nebo tak aby to přijel někdy vyšetřit děkujeme za konstruktivní odpovědi
Odpovědět
@gomola3 Pokud jste se někdy domlouvali s někým "na hubu", je to opravdu těžko vymahatelné. Takové věci se řeší psaným textem. Takže: Sjezd na pozemek povoluje obecní úřad. Podali jste si žádost? Pokud ano a sjezd nelze realizovat, měli byste dostat zamítavé rozhodnutí s odůvodněním. Jak to teda bylo odůvodněno?
Odpovědět
@gomola3 Pokud citíte podjatost, může vám povolení sjezdu vydat jiný úřad.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?