Nesouhlasné stanovisko - projekt

Dobrý den, Potřebuje se poradit, zdali se někdo setkal s podobnou situací a jste to dál řešili. Koupili jsme pozemek – nová zástavba v obci, v dané lokalitě zatím tam nestojí žádný dům. Jsme jedni z prvních, co řeší projekt. Dnes nám volal projektant, co nám vyřizuje stav.povolení, že paní na odboru koncepce a územního rozvoje má problém s vikýřem (hřeben střechy rovnoběžně s cestou, vikýř k cestě). A že pokud to neodstraníme z projektu, dá nesouhlasné stanovisko. ALE v územním plánu ani v regulativech toto zakázáno není, je pouze určena stavební čára, průčelí domu orientované k cestě a max. výška stavby – i dle toho jsme se řídili při výběru projektu. Náš projektant jí tohle všechno vysvětloval, ale nevypadá to, že by ustoupila. V původní zástavbě obce se stejně situované vikýře objevují – i když jich není mnoho. Nám se nechce předělávat projekt – to by znamenalo dát střešní okna, nejen že by nám to ubralo prostor v místnostech a přes střešní okno se podkroví mnohem více ohřívá, hlavně v letních měsících. Dům jsme vybírali s ohledem na to, že střešní okna nechceme (měla jsem v pokoji střešní okna a opravdu je v domě nechci) a teď jsme dostali (telefonicky) sděleno, že buď budou střešní okna - nebo nesouhlasné stanovisko. Co dělat když úředník rozhoduje o něčem, co není regulativem upraveno a nám tím škodí? Projektant samozřejmě situaci ještě řeší, ale chtěla jsem se zeptat, zda si tímto někdo prošel a popravdě jestli má cenu s paní bojovat a odvolávat se a podobně…potřebujeme vše stihnou do konce srpna a dost se bojíme průtahů. Děkuji moc za případné reakce.
Odpovědět
Profilova fotka
@m_martule00 Zajděte za paní osobně, pak uvidíte, co a jak.
Odpovědět
@vladimirsvorba to máme taky v plánu, tento týden to bohužel nestihneme. Jsem dost v šoku, tak alespoň zatím sháním info, jestli už si tímto někdo prošel apod...přece jenom slyšet "mě se to nelíbí, tak si to změňte" je docela blbé a měnit kvůli tomu typový projekt (který byl vybrán s ohledem na regulativy) není legrace.
Odpovědět
@m_martule00 Urcite chodte za pani, pripadne sa poradte s Vasim projektantom. Nam tez mnoho veci rozporovali a ked sme im vyargumentovali ze to neni pravda, alebo ze to nemaju na zaklade coho pozadovat, tak nam vsetko preslo ako sme chceli.
Odpovědět
Pisete, ze ma byt pruceli domu orientovano k ceste. To vy ale nemate.
Odpovědět
@puhelin průčelí je bráno tam, kde je vchod (dle stav.úřadu). Celá vesnice má hřeben střechy rovnoběžně s komunikací, tedy štíty jsou na straně - to je u nás ok a není to rozporováno. Jde jen o vikýř.
Odpovědět
Pruceli je predni strana domu, ta celni, viditelna od silnice. Pokud ona tam je jedina, kdo o tom rozhoduje, pak ji asi nepresvedcite. :( Bud ji vyjdete vstric, nebo si od ni nechate dat nesouhlas. S nesouhlasem potom podate zadost o stavebni povoleni, kde dostanete zaporne rozhodnuti, proti kteremu se odvolate a krajsky stavebni urad potom rozhodne, jestli ma ta urednice pravdu, nebo jste v pravu vy. Ale to vas zdrzi :(
Odpovědět
@m_martule00 domluvte se s jí nadřazeným odborem na krajském úřadě, aby jste věděla, jak se budou stavět k odvolání (každopádně to je záležitost na delší dobu) oni můžou její negativní stanovisko zrušit. Viz postup, co píše puhelin. A nebo za ní pošlete právníka specialistu na stavební právo. to se vám vyplatí Nikdo vám nemůže nařizovat, jak má stavba vypadat, když se vejdete do limitů daných regulací. Ať vám paní dá písemně, na základě čeho to požaduje. Tuhle vyjadřovačku dal do té slavné novelizace nějakej úplnej debil. "Ano bude líp :-) "
Odpovědět
@petros4 To oduvodneni by mela dostat v tom nesouhlasu. Jinak co si pamatuju pred 1.1.2018, tak pri spornych uzemnich planech stavebni urady vyzadovali zavazne stanovisko uzemniho planovani vzdy. Tady by to zjevne chtel jejich st. urad tak jako tak (pokud by projekt nezamitla uz sama obec jako tvurce tech podminek). Tim samozrejme nevyvracim vasi predposledni a posledni vetu, protoze chtit zavazne stanovisko uzemniho planovani na studnu, cov apod. je ulet.
Odpovědět
@m_martule00 průčelí není rovná se vchod. Tak sem dejte ten projekt. My jsme řešili výšku stavby, vše jsme měli dle informací ze SU a pak nadřazený orgán přišel s dalším regulativem. Naštěstí jsme se do daného rozměru vešli s rezervou 1 cm. Než jsme zjistili, že naštěstí vyhovujeme, tak nás málem trefilo. Představa, že veškerá energie vložená do projektu se oddaluje o další měsíc a bude něco zase stát je děsná. Zajít osobně co nejdříve,ať máte klid.
Odpovědět
Zatím písemně nic není, volala projektantovi aby mu řekla, že si to máme změnit. Jak tu bylo řečeno, nikdo nám nemůže nařizovat nic navíc, když nic neporušujeme, ale stejně se to děje. Zatím mě z toho zjištění málem švihlo a samozřejmě všechno budeme řešit co nejdřív s projektantem. Nejdřív se domluvit co a jak, osobně se zkusit domluvit a pokud to neprojde tak holt nesouhlas a na základě odůvodnění bojovat dále. Závazné stanovisko je v té novele akorát tak naprd, dost jsem se toho bála, ale prostě se nám koupě pozemku protáhla a novela vešla v platnost, no nenaděláme nic.
Odpovědět
@puhelin To odůvodnění bude pravděpodobně blábol o venkovském stylu blabla , znám to sám, když jsem s nimi bojoval kvůli ČOVce. Že bez připojení na kanalizaci mi dají nesouhlas, i když to nebylo technicky možné se k ní dostat. Až jim museli vodáci napsat (přes známého), že i kdybych chtěl, že mě nepřipojej. Tak vydali souhlas, ale v odůvodnění je sposta keců, jak je to nevhodné řešení a jak politika je připojovat se na městské ČOVky, proto, že se jim to nelíbí, no ale nemůžou nic dělat a musej mi to povolit. A vůbec je nezajímalo, že to je ČOVka ohlášková s max. parametry certifikovaná st.zkušebnou. A ještě ten debil, volal na vodoprávní a tam je seřval, co si to dovolujou, jako vodoprávní mi dát kladné stanovisko, když oni na ÚP s tím nesouhlasej. To jen ukázka, co tam sedí za .....
Odpovědět
@petros4 Kdyz to je tezke - jedni kopou za zajem obce a druzi za zajem uradu a musi si vzajemne ukazovat svoji silu a zaroven si jeden druheho musi predchazet... Ja jsem za sebe rada, ze se hlida raz staveb, protoze lide casto nemaji soudnost a do klasicke zastavby placnou neco odlisneho, protoze chteji ukazat svoji specialnost mezi sousedy. Na druhou stranu to musi byt i z druhe strany v mezich, aby z toho nevznikla uplna sikana. Problem ale delaji i nadrazene krajske stavebni urady, nektere si delaji vlastni vyklady stavebniho prava a na obecnich stavebnich uradech jsou pak za pitomce, kdyz s takovym vykladem prijdou. Ale nadrazeny urad ma posledni slovo...
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin pro studny a napriklad zarizeni na zastavenych pozemcich rodinnych domu uz se ZS nevydava od 1.9. :-)
Odpovědět
@bedna03 Aha, diky za informaci. Ptala jsem se na podzim, tak to nejspis jeste zpracovavali zadosti z leta.
Odpovědět
Tady by měl rozhodující úlohu sehrát projektant. Pokud si je na 110% jist, že splnil regulativy UP, může argumentovat nedůvodným zasahováním do autorského díla. A neustupovat. Viz též: MMR - Závazná stanoviska orgánů územního plánování - Metodický pokyn - 3. vydání: Č. j. MMR-38672/2018-81 V § 96b odst. 3 stavebního zákona je mj. uvedeno, že „…Jestliže shledá záměr přípustným, může stanovit podmínky pro jeho uskutečnění“. Součástí podmínek nemůže být podmínka, která má projektový charakter, neboť i úřad územního plánování je vázán předmětem řízení a jenom k němu se může vyjadřovat, nedisponuje s dispoziční zásadou zakotvenou ve správním řádu, tu má jenom v případě návrhového řízení stavebník a nikdo jiný, a proto by neměl do svých podmínek vtělovat svoji představu o stavebním záměru.
Odpovědět
@m_martule00 ono to opravdu bude kdo z koho. Chápu Vaše důvody. Zašla bych osobně za tou paní, snažila se jí přesvědčit, že nemá pravdu, vyfotila těch několik domu s vikirem. Mezi řečí se zmínila, že jste to konzultoval s právníkem a ten řekl, že máte pravdu vy :-D.... To hodně zabírá ;-). Pokud neuspejete šla bych za jejím nadřízeným.... No a pak za tím právníkem-pokud byste to chtěli hnát takto na sílu.
Odpovědět
@puhelin to bohuzel bylo taky spatne, nebot podle metodiky Ministerstva pro mistni rozvoj se zadosti podane pred 1.9. mely stat bezpredmetnymi. Coz by jim usetrilo dost prace...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Tak právě tímto jsme procházeli posledního půl roku. Nakonec nám nezbylo než ustoupit a upravit střechu, tak aby to odpovídalo regulativům obce. Štít domu musel být kolmo k silnici, my jsme ho měli vodorovně, i když jsme přidali zepředu další štít, tak to nepomohlo a prý by to narušovalo architektonický ráz krajiny a blabla...Smutná zkušenost, obec byla absolutně nevstřícná v čemkoliv ustoupit. Paradoxně ve stejně ulici stojí totožný dům (dcera starosty), tam problém nebyl. Naštěstí jsme nemuseli změnit celý dům, ale pouze upravit střechu. Nakonec se vše prodloužilo o několik měsíců...teď už jsme mohli stavět, nebýt nevstřícných úředníků :-(
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?