Nový neosobní nebo starý dům s duší?

Ahoj, mame krasny pozemek, hotovy projekt, vyrizene stavebni povoleni..., presto ted uvazujeme o starem. Je to dum po tete, obrovske prostory a vyborne misto - ve stredu obce s veskerym vybavenim, coz v te vsi, kde je parcela, neni. Doted pouzivano jako letni sidlo, dlouhodobe investice nula, takze strecha, opravit komun, komplet voda, elektrika, vytapeni. Je to pamatkove chraneny objekt - dnesni rande s pamatkarem naprosto skvele. Bude muset zustat strecha - bobrovka, okna idealne zvenku replika, zevnitr klidne pulene na klicku, s dvojskem neni problem, s okapem take ne. Celkove na me NPU, respektive ten pan, pusobil velmi pohodove - sam rekl, ze je lepe za cenu nejakeho ustupku, kdyz i ten dum bude postarano. K tomu domu mam vztah, je to da se rict sidlo rodu od babicky, postaveno 1833. Sklepy ve dvou urovnich, krizove klenby foto dodam priste), prujezd na zahradu, take klenby, dole 3 mistnosti a byvaly obchod, v patre 4 pokoje, kuchyn, cerna kuchyn a kamrlik,pres cely dum pavlac. Zahrada, stodola a dilna. Tak a co ted? Novy dle projektu v cene 4,5-5 mi nacelili na cca 8-12 mil, coz neni unosny.
Odpovědět
Profilova fotka
ja vetsinou razim nazor ze rekonstrukce je cesta do pekel ale tohle je vyzva, navic pamatkove chraneno neni az tak jednoduche shodit bude to mraky prace, dost penez ale vysledek bude podle mne skvely, jen se na to musi s rozmyslem a spojit se s nekym opravdu zkusenym tech 8-12 mil je cena za co za rekonstrukci tohoto nebo za ten novy barak?
Odpovědět
@geodett za ten novy.
Odpovědět
Profilova fotka
@charado tak to jsou ale 2 sutereny, vnitrni bazen a vytah ne :)
Odpovědět
@geodett ne, ani jachta s pristavistem ci heliport vcetne vznasedla. Novy mam ve fotoalbu - tedy vizualizaci - zast. plocha 150 metru, zcasti na patro. Plus terasa.
Odpovědět
Profilova fotka
@charado to je podle mne uplne nesmyslne vysoka cena (pokud teda nejsou pouzity nejake specialni materialy), navic i to rozpeti 8-12 mil. je dost vysoke, pokud to mate na klic nechte si to nacenit od vice firem to musite poridit za polovic jinak kdyz pustite do ty rekonstrukce tech 8-12 mil. tak to bude neco :-)
Odpovědět
@geodett to je naceneno id nekolika firem - prave proto rozpeti 8-12. Pozadala jsem je i o naceneni "jen" hrube stavby - tedy zakladovka, hs, pod strechou. Kalkulace od nekolika firem v rozmezi 3,4 - 4,1 mil.
Odpovědět
@geodett jo a do reko 8-12 mil nepustim, lec je nemam.
Odpovědět
Profilova fotka
@charado nj tak asi maji vsichni hromadu prace tak pali ceny vysoko, jinak to nechapu, protoze desku, HS a strechu musite poridit do 2 mil. v tomto rozmeru musite hodit vse na papir a rozhodnout se jakym smerem se vydat zda rekonstrukce, novy svepomoci a nebo cekat na sportku a pak novy na klic ten uvod kdy clovek rozmysli co a jak je na cele stavbe to nejtezsi, mne to trvalo pres 2 roky nez jsem utridil myslenky a vyrazil (je pravda ze jsem skoro 3 roky hledal vhodne misto tak bylo casu dost)
Odpovědět
vypadá to super, ale jak jsem psala, do tohoto dáš 10 v pohodě
Odpovědět
@geodett rok a pul jsme hledali hotovy dum, loni na jare jsme koupili pozemek, cca pul roku projekt. Byli jsme rozhodnuti pro novy, jen...., cim vic to tohoto domu lezu, tim vic se mi tam libi. Na tomhle prace spousta, zas vyklidit, oklepat omitky zvladnem sami a na omitky a stuk nemusim volat firmu, to zvladne zednik.
Odpovědět
@iveta_89 kez bych je mela...
Odpovědět
Já osobně bych šel pocitově do rekonstrukce starého s duší. Záleží také na tom, kolik ten dům stojí, kolik Vám reálně zůstane na rekonstrukci, zda dokážete něco udělat svépomocí a jak rychle potřebujete bydlet. Peníze se dají ušetřit třeba zrovna na střeše. Namísto pálené bobrovky dáte betonovou. Vypadá to dobře, je to výrazně levnější a i zatížení střechy je nižší. Krásný příklad je nádraží v Uherském brodě, kde je na střeše po rekonstrukci betonová bobrovka Terran a památkářům to nevadí.
Odpovědět
Článek se načítá
to je otazka... rekonstrukce je vzdy s velkym otaznikem... dokud do toho nekopnete, nevite, co vas ceka... na prvni pohled to muze vypadat nejak, po kopnuti vetsinou zjistite, ze ty opravy budou daleko rozsahlejsi a nakladnejsi.... mam hned v okoli dva takove pripady... kamarad mel shodit jen strechu a udelat novou s podkrovim... kdyz do toho sahl, zjistil, ze musi shodit skoro vse... zustal jen kus jedne zdi a vetsina zakladovky... kus zakladovky museli take rozbit... takze nakonec stavel temer cely novy dum... my jsme zdedili dum take, resp tretinu... naklady na rekonstrukci vychazeli zhruba stejne jako novy dum... a to nebyl zdaleka tak stary dum jako je ten vas... na druhou stranu z toho vaseho domu muze vzniknout neco moc krasneho... otazka je, jestli to nebude za cenu toho noveho...kor jestli je pamatkove chranen
Odpovědět
Profilova fotka
@charado jasne spoustu veci clovek zvladne sam, ale je potreba nekoho kdo dum dukladne prohledne a zjisti zda nejsou potreba nejake zasadni upravy jako napr. podrezani kvuli vlhkosti nebo zda je v poradku statika, pak je mozne jet postupne strecha a mistnost po mistnosti, pokud je cas a vule tak to jde, ale musi clovek chtit
Odpovědět
@charado k tem omitkam... ano zvladne je zednik, ale ne kazdy zednik zvladne i oblouk a o to se to take prodrazi... klenute stropy apod veci rekonstrukci prodrazi... pocitejte, ze budete mozna muset podrezat zdi a odizolovat je...vyklizeni a oklepani omitek bude to nejmensi
Odpovědět
@tente84 doufam, ze ho koupim za odhad.
Odpovědět
No a k těm všem možným úskalím ještě památkáři. Ono něco jiného se řekne mezi 4 očima a něco jiného se pak píše na papír s razítkem. To jsou pak všichni alibisti a chtějí mít krytá záda.
Odpovědět
Boží dům! Moje volba by byla jednoznačná, ale já k moderně a mainstreamu nijak valný vztah nemám. Musíte si ujasnit, zda dokážete ten starý dům respektovat. Budete muset hodně studovat a hledat - hlavně v materiálech NPÚ, protože takové domy se nemají moc rády s perlinkami, betony, OSB deskami, PUR pěnami apod., a dělat něco v památkovém objektu s běžnými zedníky je na palici, všechno musíte hlídat, ptát se neustále jako ... a brzdit je. Dneska už málokdo umí s vápennou klasikou, když chcete, aby zachovali měkké hrany a neslo to stopy ruční práce, je to pakárna. To samé sehnat truhláře, který má staré frézky, protože repliku 150-200-letého špaletového okna s profilací nezvládne jakýkoliv truhlář. Dost pravděpodobně budete muset spřáhnout klenby táhly, vyměnit násyp - v žádném případě beton!!! Opravovat takový dům je mise, není to snadné, ale moc obohacující. Pokud nemáte několik milionů v kapse, bude to nadlouho. Ale takové bydlení neuvidíte na každé třetí fotce.
Odpovědět
@wegar moderne nepodleham a vysoky lesk mi nic nerika:-) Perlinka, osb deska ci purvpena me nenapadla - a ani me to moc nelaka. Zednika mam sikovneho - umi klasiku, umi nahazovat na rakos, ale dohled to bude chtit tak jako tak. Krizove klenby jsou v podzemi, v prujezdu je klenba klasicka a jinak rovne stropy. Uvazujeme repliky oken, dveri, strecha musi zustat bobrovka, ale nebavili jsme se o betonove bobrovce - predpokladam ale, ze by to proslo. Nemeli namitky ani vuci okapu, coz me prekvapilo. Zachovali bychom drevene podlahy, prece na dubovy prkna nebudu cpat lino, dvere opalit, obrousil a pretrit luxolem. Podriznout zrejme nepujde - z jedne strany kostel o dva metry vys, takze z bocni strany svah, zepredu silnice, z druhe bocni strany nakeoeny dum. Podriznout leda ze zahrady, coz nebude mit efekt. Chce to strasne moc pokory, ale odmenou by bylo ci bude bydleni v uzasnem dome. Nechci z toho udelat fabriku ani betonovou kostku, proste bych chtela dum k zivotu s zivotem, ne na spani. Co se penez tyce, par milionu by bylo, ovsem otazka je, zda-li to bude stacit.
Odpovědět
@maaarc mam z pamatkaru velmi dobry pocit - jak telefonicky tak osobne. A byli na me rovnou 3.
Odpovědět
Tuto staru herku predat nejakemu dobrodruhovi. Projekt na novy dom hodit do kosa a zacat uplne od znova. Pozemok mate, len ten nestastny divny projekt chce zmenit.
Odpovědět
@people zrejme jsi zastance moderny, ale to je individualni. Otazka je, jestli je projekt spatne zpracovan, nebo maji firmy tolik prace, ze berou jen ty zakazky, ktere se jim nejvuc vyplati. Ja sazim na druhou variantu. Ackokiv uznavam, ze napr. klempir rikal, ze papir snese vse, lec pracovat s tim uz tak snadne neni. Obecne ale projekt vsichni chvalili - co do podrobnosti zpracovani. Otazka je, jestli novy projekt - za predpokladu, ze chci zdeny dum a v prizemi garsonku pro mamku, neco vyresi. Jinak je tam obyvak s kuchyni, technicka, spiz metr ctverecni a vstup. V patre 2 pokoje, pidi mistnost, loznice se satnou a wc s koupelnou. Nic vic, nic min. Rozdil v cene cihel bude treba 300 tis, ovsem prace zustane stejne draha, pokud tedy nevypukne ekonomicka krize.
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím že sis odpověděla... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@charado já jsem u domu s obytnym podkrovim cca 110m2 podlahove topeni I s elektrokotlem komplet se vsim vsudy a dvojgarazi na 3 milionech.
Odpovědět
Bydleni by to bylo nadherne....taky problemy s novostavbou jsou velke plus.....ale ja osobne bych na rekonstrukci nemela nervy. Obdivuju vsechny co se do toho pusti. Projdete dum s nekym kdo tomu opravdu rozumi a odhadne vam realne naklady.....pak se rozhodnete.
Odpovědět
Já osobně bych do starého nikdy nešel . Jenom u mých prarodiču byly metrové zdi , vysoké stropy a třeba velké prvorepublikové vnitřní dveře , futra přes celou šíři zdi . Prostě atypická věc co bude velmi drahá . A co vytápění ? Pokud nebudete zateplovat , budete topit tuhými palivy ? Jinak protopíte za tři roky částku za co by jste měla nové auto. I tepelná pohoda nic moc, ze zdí jde stále zima. 90cm zdi z plných cihel izoluje stejně jak 5cm izolantu (polyše, vaty). Pamatuji se jak u mých prarodiču se vyměnily okna , zrušilo se lokální vytápění a zavedlo ustřední a najednou od země byla 30 cm vlhkost - mokré zdi. Muj názor je , že radši budu mít novou octávku než staré auto třeba tatra 603 . To staré je sice hezké , ale morálně zastaralé , nevyhovující dnešní době. I ten nový dum se dá udělat pěkně , aby vám seděl a jak si ho člověk zařídí takový ho má . Dispozicí , stylem , vnitřním uspořádáním a uděláte si tam vše podle svého a nejste omezeni stávající stavbou.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych do novostavby nešla. Za mě určitě starý a opravit.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych do starého nešel. Za mě určitě postavit nový.
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak k tomu nadpisu. On do toho starého někdo tu duši musel vložit. A to můžete udělat i Vy s novým domem.
Odpovědět
Kdybych měla neomezené fin.možnosti (to je nejpodstatnější), tak podruhé bych šla do starého domu s dlouhou historií. Ty klenby...krásné! Ale taková rekonstrukce svépomocí je tak na několik x let, ne-li po zbytek života. A hlavně musíte být oba stejně nadšeni a oba společně rozhodnuti. Jinak tady na MS mám pocit, že jsou dvě alba, která si tímto prochází. Ale jde vidět, že ti majitelé to dělají s láskou a nadšením.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?