Odstupová vzdálenost garáže od sousedního pozemku

Mám specifický dotaz. U volně stojící garáže je to jasné - platí 2m od sousedního pozemku, ale můj dotaz směřuje na situaci, kdy garáž je součástí domu. Dá se i v takovém případě, kdy garáž by byla v projektu "vysunutá" do strany tak, že by se dostala na vzdálenost 2m od hranice souseda, aplikovat toto pravidlo 2m? Nebo platí odstupová vzdálenost jako u domu? Předem díky za reakce.
Odpovědět
Každá stavba by měla být 2 m od hranice pozemku. Ale lze požádat o vyjímku. Pokud je součástí domu (je potřena zjistit, jestli je rozdíl, jestli je garáž propojena s domem dveřmi), pak domy musí být od sebe vzájemně 7,5m. Nejlépe odpoví stavební zíko a ještě lépe příslušný stav.úřad, který pak bude povolení posuzovat.
Odpovědět
@walckiers Než to budeme řešit se stavebním úřadem jsem chtěla zjistit, jak to obvykle stavební úřady řeší, příp. jaký je v tomto ohledu výklad zákona, příp., zda existuje nějaká judikatura v tomto směru. Garáž by měla být propojena s domem dveřmi. Obávám se, že se vzdálenosti 7,5m mezi námi a sousedem nevyhneme, ale stále doufám, že by se mohla uplatnit nějaká výjimka. Soused má bohužel obytná okna směrem do našeho pozemku.. Ještě by mě zajímalo, zda, když bychom neměli vůbec žádná okna domu směrem k sousedovi a on směrem k nám obytná okna má, tak zda to stačí k tomu, že nelze vzdálenost 7,5m mezi námi snížit (i kdyby s tím soused souhlasil)? Obávám se, že ani zde žádná šance není, ale stejně se pro jistotu ptám. :-N
Odpovědět
Šance určitě je, ale nejlépe se fakt poptat. Přinejhorším zrušit ty propojovací dveře a pak se hodnota 7,5m bude uplatňova jen na domy, ne přistavěné garáže.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud je garáž součást domu (nestojí samostatně), bere se to jako jeden celek. Každopádně o výjimku zkuste zažádat (samozřejmě za předpokladu souhlasu sousedů) a zkuste si zjistit předběžné stanovisko SÚ
Odpovědět
@catt82 Souhlas sousedů není nutný, lze získat výjimku z odstupové vzdálenosti i bez jejich souhlasu.
Odpovědět
@petraxname Ta vyjimka je klasicke rizeni, kde jsou sousedi ucastniky rizeni a jejich souhlas je tudiz nezbytny.
Odpovědět
Odstup od hranice sousedova pozemku by měl být 3,5 m. My budeme mít garáž součástí RD a vzdálenost od sousedního pozemku je cca 3,2 m a na SÚ to prošlo. Žádná vyjímka se řešit nemusela.
Odpovědět
@kolousicele Ono to nemusi byt 3,5 m od sousedova plotu, ale 7 m od sousedniho domu (dle vyhlasky). Tzn., ze se spravedlive deli 1/2 na 1/2 pro kazdy pozemek, ale pokud je soused od plotu dal, vy muzete mit i mene nez tu polovinu vzdalenosti.
Odpovědět
@puhelin no a vidíš, já tu výjimku bez souhlasu sousedů mám :-)
Odpovědět
@petraxname Asi to urad vyhodnotil jako zbytecne. A snad to ani sousedovi nevadi...
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname my máme garáž v hranici a pokud by s tím soused nesouhlasil, tak ji tam jednoduše nepostavim a to z vlastní slušnosti. Také by se mi nelíbilo, kdyby na společné hranici stavěl cokoliv bez našeho souhlasu 😉
Odpovědět
@puhelin Ne, dál to soused taky nepostaví, dodržují zmíněný odstup 3,5 m od hranice pozemku. Každý stavební úřad na to kouká jinak :-D to co jinde povolí, by jiný úřad zakázal.
Odpovědět
Článek se načítá
@kolousicele Tech 3,5 m je vymyslene cislo, nema oporu v legislative. Nevim, kde na to prisli, ze by se tim cislem mel nekdo ridit...
Odpovědět
@puhelin Ok máte pravdu :-), nicméně pokud bychom se měli řídit dle 7 m mezi RD tak to ,,spravedlivě" vychází na zmíněných 3,5 m od hranice pozemku .
Odpovědět
@kolousicele To ano, ale pokud prijdete prvni, klidne vam muzou dovolit postavit 2 m od hranice a sousedovi, ktery zacne povoleni resit po vas, nezbude nic nez dodrzet zbyvajicich 5 m. O spravedlivem rozdeleni vyhlaska nic nepise :)
Odpovědět
Profilova fotka
Máme garáž spojenou s domem, ale ne dveřmi, jen stěnou. Máme ji 2m od hranice pozemku, ale zároveň 7mu od domu souseda. Plati to jako podmínky pro dum
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?