Opět žádost o poznámky k půdorysu

Profilova fotka
Dobrý den. Ráda bych poprosila o komentáře k našemu půdorysu. Je to první návrh od architekta podle našeho návrhu. Já osobně k tomu mám dost poznámek, ale i tak ocením názor dalších.
Odpovědět
a jaké k tomu máš poznámky? mně to přijde super :-) snad leda bych uvažovala o vchodu z garáže přímo do domu
Odpovědět
Profilova fotka
mě se líbí vše kromě obývacího pokoje s kuchyní, tam by to chtělo poskládat nějak jinak
Odpovědět
Já bych prohodil WC s šatnou mam rád odvětráné sociální zařízení oknem
Odpovědět
proč ti architekti dělají v domech tak malé pokoje? co to je 9 ,10 metrů?přenáší panelák do domu?
Odpovědět
Profilova fotka
@vodak01 určitě nechceme WC přístupné ze zádveří, to jsme zamítli hned na začátku @kulashaker1 Máte nějaký nápad? Klidně zvážíme jinou variantu. Tady se mi líbí, že je ta kuchyň částečně skrytá, ale třeba se najde ještě lepší varianta. @majanax to je jeden z bodů - celý dům budeme tak o metr protahovat smerem na jih (vstup ze severu), tím se pokoje zvětší na nějakých 12m2 to mi pro jedno dítě přijde už dostačující, zvětší se tak i obývák. My jsme měli jeden návrh jako mustr. Hodně se blížil naší předtavě a jen jsme ho "bajvoko" překreslili. No a když se to hodilo do programu, vyšlo tohle, takže to není úplně vina projektanta. @bayt to by bylo určitě fajn, ale nebyla to pro nás priorita, tak jsme to v rámci zachování dalších priorit oželeli :-) tak jako spíž například. Dveře z garáže budou směrem doleva směrem do závětří vchodu. Tak bodů mám hodně, často jde třeba jen o posunutá okna (rovnou si plánuju rozložení nábytku apod., to co je na obrázku je kromě kuchyně jen velmi orientační, posuvné dveře atd. Co je zásadní, tak od spodního dětského pokoje chceme okno na jih (prozatím to bude dětský společný pokoj, tak aby neměl okno do ruchu terasy), do obou pokojů se musí vejít psací stoly, uvažujeme o zrušení té zdi v ložnici, která měla oddělovat šatnu (uvidíme, jak dopadne ten zvětšený návrh, jestli to tam vyjde nebo ne, kdyžtak bude jen veliká skříň, třeba rohová), bude se trochu zvětšovat garáž, nějaké dispoziční změny budou i v koupleně.
Odpovědět
Mně se zdá dům řešený dobře - je to nemoc z povolání. Snad bych jen zvážila možnost přehodit zádveří s WC a šatnou, dostanu tak odpad i rozvod vody k WC blíž technické místnosti. A asi bych šatnu neuzavírala stavebně, ale řešila ji nábytkem jako součást zádveří. Pokoje jsou dostačující - uvědomte si, že malé děti se většinou zdržují s rodiči, čili v obýváku, malí školáci totéž - i domácí úkoly se píší většinou někde, kde je i matka - čili kuchyň. A puberták potřebuje v pokoji hlavně velikou postel, aby se po ní mohl válet - při čtení, učení, psaní úkolů, hraní na PC, s kamarády. Takže nač větší? Možná bych zvážila okno z ložnice na východ, je to příjemné a pokoj se odpoledne a večer nepřehřívá. Pokud na jih, tak úzký a vysoký - třeba jednokřídlové dveře s možností výstupu do zahrady. Dětský pokoj by mohl mít dveře i na jih, aby se večer opět nepřehřál. Ale celkově se mi koncepce velmi líbí. A tohle jsou drobnosti, které se doladí při další spolupráci. Jo a šatnu v ložnici bych řešila opět jen nábytkem - místo dělicí příčky může být mělká skřín až do stropu, třeba i otevřená, na ukládání menších věcí.
Odpovědět
Profilova fotka
Přijde mi to dobře vymyšlené, jen ty velikosti pokojů. Ten dětský, co nemá ani 10 m je opravdu málo. Když se tam dá skříň a postel, kam se dá psací stůl? Některý děti pak mají takový koníčky, že potřebují stoly dva.. na jednom se učí a na druhým mají rozložený letadýlka aj. To by mi bylo líto stavět barák a pak dítěti říct, že si v podstatě nemůže ani pozvat návštěvu, protože si nemá kam sednout, natož aby něco vyráběli. Syn měl pokoj cca 15 m a v pubertě nebylo kam šlápnout. Ale jinak dobrý ;-)
Odpovědět
Jen tři postřehy: 1. zrušil bych zeď mezi zádveřím a šatnou 2. zrušil bych zeď v ložnici mezi skříněmi a postelí, podle mě se bude akorát plést 3. přidal bych dveře do garáže - moje zkušenost je taková, že tam je spousta věcí a otevírat neustále hlavní vrata se vám opravdu nebude chtít.
Odpovědět
Na ten vchod do garáže jsem zapomněla, když bude přes technickou, klidně to půjde a nic nebude v domě páchnout. Velikost pokojů je věcí názoru a životního stylu - syn měl 14 metrů, dva stoly, postel 2*2, k tomu úložný nábytek a když na to došlo, tak tam klidně uskladnil i deset kamarádů, nebyl to žádný problém.
Odpovědět
@inkajanakova Záleží, co se plánuje uskladnit v garáži. Jestli tam mají být i věci na zahradu, tak doporučuju dveře ven. Jestli bude na tyhle věci specifikcý zahradní domek, tak klidně dovnitř domu skrz tu technickou místnost. Případně, protáhnout garáž dopředu a udělat dveře z boku garáže směrem k domovním dveřím.
Odpovědět
No tie miestnosti - najmä spálňa má 2,5 m? to čo je za projektanta? veď sa tam ledva zmestí posteľ.. A ten priestor pred posteľou - aby druhý partner preskakoval cez postel... Je to potrebné ešte prekopač, ako základ - resp. prvotina je to v celku OK - len to treba upratať - najmä tú obývačko-kuchyňu - treba inak rozmiestniť. V kúpelni - malé okienko - bude tam tma - WC, šatňa bez okna - ee. Šatník na chodbe - pri tak malých izbách - nie. Radšej zväčšiť izby - do chodby bude stačiť aj šatníková skriňa. To isté platí pre spálňu - na čo je tam "akože" šatník? - keď sa využije iba jedna strana - radšej zmenšiť a rozšíriť spálňu a ponechať skriňu - bez priečky - veď to nedáva rozum...
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici Právě, v tom nejmenším pokoji není ani místo na psací stůl. Takže i když souhlasím s tím, že děti tráví většinu času s rodiči, tak i přesto se mi to zdá malé. Jinak pozatím budou mít děti ložnici v pokoji na jih, v tom vlíže obýváku bude herna. Rozdělíme je, až budou větší (aktuálně necelé tři roky a 3/4 roku). @atilius Zeď mezi zádveřím s šatnou určitě bude. Možná to je neobvyklé, ale já nejsem úplně z těch, co vymysleli pořádek a neumím v zádveří urdžet pořádek mezi botama a na věšáku. takže každý, kdo přijde, hned vidí bordel. Takhle přijdeme domů, vše dáme do šatny a zavřeme dveře. Zeď v ložnici je blbě namalovaná, ložnice se bude trohu protahovat směrem na jih a uvidíme, jestli se tam ta "šatna" vejde. Pokud by to mělo vypadat takhle nebo podobně, tak tam zeď určitě nebude. V garáži dveře budou (smerem do závětří a zezadu) @inkajanakova prohození zádveří a záchodu se šatnou je zajímavý nápad, zkusím o tom popřemýšlet. A nebo ten vchod přes technickou v případě zachování dispozice - taky zajímavý nápad. @ares11 Nnapadá nás, jak jinak vyřešit okno v koupelně při zachování velikosti garáže. Dům se může malinko rozšířit, takže ložnice třeba natáhnout na 3m, díky za postřeh. Jak jinak rozmístit obytnou místnost? Ráda zvážím něco jiného, zatím mě tohle přišlo jako nejlepší varianta. V šatně okno určitě dodělat půjde, aspoň malé, to bude. K šatně v ložnici viz výše. Příčka je to proto, že na naší skice to vypadalo dobře, v měřítku to už smysl nedává.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@atilius Dopředu se garáž bohužel natáhnou nedá - kvůli regulativu. Zahradní domek bude, nicméně do garáže se musí vejít ještě 4 kola na přezutí, kola, motorka a ideálně malý ponk.
Odpovědět
@jessika Tak všechny tyhle vyjmenované věci problém nejsou, ale když vidím, jak lítám ze zahrady do garáže každou chvíli pro tohle nebo tamto, tak si neumím představit, že bych chodil buď garážovými vraty nebo vnitřkem.
Odpovědět
Možná kdybys přehodila technickou a koupelnu, měla bys pak klidně možnost protáhnout garáž směrem dozadu. Vstup do koupelny by byl z chodby, stejně tak do technické. Ale nevím, jaký máte zdroj vytápění, co v technické bude, aby to nerušilo v ložnici. Jenom by pak byl problém s přístupem z garáže rovnou do domu, vcházela bys přímo přes technickou do chodby. Ale s nákupem je to mnohem phodlnější než obíhačka kolem domu. Současně bys mohla přidat dveře do garáže směrem do zahrady, popřípadě tam ke garáži přifrknout malý sklad nářadí na zahradu. A ty rady tady ber s rezervou, každý soudí podle svých životních zvyklostí. A ty musíš jít podle sebe. Takže si vezmi papír a dělej si poznámky, co kde a jak potřebuješ. Jak třeba vaříš, jestli konzervuješ doma, děláte veliké nákupy na týden, dva, na měsíc, jak ukládáš věci a co ti vyhovuje - skříně, police, prostě všechno. A tohle pak prober s projektantem a on ti poradí. neboj se, ta škola ho dost vycepovala.
Odpovědět
@jessika Ahoj, takže k oknu v kúpelni: 1. varianta - posunieš garáž viac k ulici - zväčší sa okno, 2. varianta - priečka do spálne - tým, že by sa zrušil ten "akože" šatník - môžeš spálňu zmenšiť o min. 30 cm - tým že posunieš priečku /kúpelne/ - čím zväčíš okno. Tá obývačko-kuchyňa. Je tam hluchý roh - hneď ako ideš z chodby - to "L"-ko neviem či je to schválne ale je to zbytočné rovnako ako tá šatníková skriňa pri vchode do obývačko-kuchyne - o to by sa mohla zväčšiť kuchyňa, t.j. priečka z WC bude plynule prechádzať až ku kuchyni - máš o jednu 60 cm skrinku v kuchyni viacej - to už by bolo lepšie -tým pádom sa ti tam zmestí do tej vysokej časti aj chladnička - bude menšie "L" ko v kuchyni Len taký malý postreh - ten jedálenský stôl je nejakom divnom merítku - nakoľko je väčší ako sedačka, rovnako aj jedálenské stoličky sú skoro tak veľké ako kreslo v obývke.. V tej obývačko-kuchyni máte hluché miesta - za stolom smerom k stene nie je nič - nevyužitý priestor - treba to nejako prekopať..., znovu rozkresliť a rozmiestniť nábytok, ktorý by bol v mierke.. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@ares11 Některé věci jsem tu už psala a musím znova - stejně jako to o dveřích do garáže, které budou zezadu do zahrady @atilius , musím znovu napsat, že garáž víc předsunout nelze kvůli regulativu. :-) Druhá varianta stojí za zvážení, ale pokud se posune ta příčka, tak budeme stát přečd rozhodnutím, zda zvětšit okno v koupelně nebo prodloužit garáž.... Ta se nám zdá pořád hodně malá.... "To "elko" tam je myšlené proto, že za ním bude lednice, jak je myslím z plánku vidět. Zrušení té skříně, zvětšení kuchyně a udělání jí jen do "L" by si šlo, to promyslíme. Navržené je to tak proto, že jsme chtěli mít kuchyň jakoby oddělenou v koutě, trochu stranou. Ale díky za koment, promyslím to. Stůl je v jiném měřítku? Možná fakt jo, pořád se mi zdál moc veliký :-) Za stolem směrem ke stěne bude pracovní stůl s počítačem (přitiskntý k severní stěně, až v rohu, budeme proto trohu posouvat/zmenšovat okno). Pracovní kout bude opticky oddělen asi knihovnou. TV pak bude na stěně vlevo, směrem na ní otočený gauč. Ten bude v protoru. Sice to není ideální, ale nevím jak jinak to vyřešit. Rozmístění nábytku je v obýváku jen nastřelené.
Odpovědět
@jessika máte to docela hodně podobné jako my (uspořádáním) přehodila bych šatnu a WC aby mohlo mít okno, tu šatnu v ložnici bych se snažila vymyslet jinak. Jsem jen na mobilu tak špatně vidím ty velikosti, když tak mrkni je mě do alba "projekt".
Odpovědět
Profilova fotka
@angie.shy Jak už jsem psala výše, určitě nechceme záchod v zádveří, takže šatnu a WC přehodit nemůžeme. :-)
Odpovědět
@jessika Jj, něco už jsem dočetla... Pokud jste si tím jistí, tak ok, nám se to osvědčilo. Před dveře do WC se nikdy nejde v botách, není to po "špinavé" trase
Odpovědět
stůl je ve správné velikosti, je to krásně vidět. Stůl takto osazený židlemi má rozměr minimálně 80/120cm
Odpovědět
Máme velice podobný obývák - tvarem, velikostí i umístěním oken. Také jsme chtěli trochu oddělit kuchyň, ale nakonec nám přišlo líto, nevidět při vaření přes to velké okno (3,5 m) do zahrady. Gauč jsme situovali v tam, kde máš stůl a Tv je tam, kde máš to menší okno (to okno máme posunuté blíže k tomu velkému). Vznikl tak temnější koutek, při koukání na tv nepotřebuješ tolik světla. Naopak jídelní stůl máme u 3,5 m okna. Máme i spíž. Kuchyň je jakoby otočená o 90 stupňů. Jsme ve fázi hrubé stavby a zatím to vypadá dobře.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?