Orientace baráku na severovýchod - ano či ne?

Dobrý den, máte prosím někdo zkušenost s orientací baráčku na sever? Moc bych si přála domeček na prvním obrázku, bohužel je orientace severo-východ a já se bojím jak minima světla, tak nehospodárnosti s teplem. Na druhé fotce je obývák řešen na západ, kuchyň jih. Ale chtěla bych za kuchyňskou linkou francouzské dveře, to se mi zřejmě není dobrý nápad :-D koukali bychom za dva metry do plotu. Děkuji za postřehy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Z domem s touto orientací zkušenosti nemám, ale bydlíme v bytě přesně S-V a jsme tedy maximálně spokojeni -hlavně v létě, od oběda sem nepaří slunce, když se vyvětrá jen brzy ráno a pak zavře, vedro se do bytu nenatáhne a máme tu krásně příjemně, skoro jak s klimatizací... Ani v zimě mi nepřijde, že by tu bylo minimum světla - i když máme hodně různě rozmístěných svítidel. Zima tu tedy někdy je, ale spíš že soused po dnámi dlouhodobě není a ani v zimě byt netmeperuje... U domu bych se málo tepla vůbec nebála, dnešní moderní domy mají opačný problém - ne vytopit, ale uchladit.
Odpovědět
Profilova fotka
Já osobně jsem silne fixovaná na JIH a slunecni svetlo. Predstava, ze nemam kuchyn a obyvak na jih je pro me neprijatelna, ale jsem extrem.
Odpovědět
@poric Brzo poznáte, že jsou teplomilové a chladnomilové :-). Takže ta otázka vám moc nepomůže. A do čeho byste koukali, kdyby byl obyvák na SV straně domu, tam kde je teď koupelna? A co je za tím plotem? Dům, nebo třeba zahrada souseda?
Odpovědět
Přesně jak píše eileenk. My taky plánujeme kuchyň s obývákem na sever a těším se. Rodiče od ženy to tak mají a je to super. V létě si můžete dát na terase (ve stínu střechy) oběd a nemusíte se péct na slunci. Nedovedu si představit, že budu mít od června do září něčím zatažená okna aby nám nepeklo do místnosti.
Odpovědět
My máme kuchyň na S, jídelnu s velkým oknem na SV, obývací pokoj a ložnici sice na J, takže teď v zimě svítí slunce do oken, ale protože tam mají sousedé vzrostlé stromy, tak je slunce hodně tlumené. Dětské pokojíky pak máme na Z, to jsem si na podzim užívala, že jsem si sedla do křesla a krásně na mě svítilo slunce - tak jsem si kompenzovala "tmu" v obýváku :) Orientace není úplně nejlepší, ale je pravda, že v létě jsme měli naprosto parádně a hlavně, chtěli jsme bungalov a nechtěli jsme terasu k sousedům a na cestu. Takže ji máme do zahrady, sice umístěnou na SV, ale protože ji máme obrovskou, tak tam slunce svítí docela dlouho. Ale veškeré rozložení domu atd. jsme museli uzpůsobit pozemku, který je sice dlouhý, ale úzký a od půlky docela svažitý.
Odpovědět
@bamak Koukali bychom přímo do naší zahrady
Odpovědět
@poric tak nemuzete dum zrcadlove obratit? A mit obyvak s terasou smerem do zahrady?
Odpovědět
@bamak Bavím se o prvním obrázku, vstup do domu je z jihu, obývák s kuchyní je do zahrady :-)
Odpovědět
Profilova fotka
měli jsme terasu u bytu na sever a v létě super chládek, baráček také budeme mít orientovaný na sever, zatím nevím, jak tam bude, ale s orientací jsme v pohodě, nebude nás oslňovat slunce u výhledů, nebudeme muset zastiňovat velká okna. Zatím jsem s množstvím světla spokojená (máme stropy a svetla se zdá být dost a to ještě není bílá výmalba.) Určitě také záleží na množství a velikosti oken. Když na sever, tak větší okna aby bylo dostatek světla. My máme celou prosklenou stěnu :) Za mě jih nikdy, je to peklo v létě horko, v zimě přetopeno když se slunce opírá do oken. Navíc osluněný interiér také není nic co bych chtěla, ale každý to má jinak. Záleží jen na vás, většinou je to něco za něco. My chtěli soukromí a tak jsme zvolili severní orientaci.
Odpovědět
@poric nejak se v tom ztracim :-). Ja bych volila ten druhy pudorys, protoze tak bydete mit svetlo cely den. Nebo bych navrh 2 zrcadlove otocila- sice nebude zapadni slunce, ale treba lepsi vyhled.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme nyní ložnici a pokoj na SV a kuchyni s obývákem a terasu na JZ - a je to peklo. I když miluji slunce a teplo, tak sedět tam v létě není možné... Dům jsme záměrně orientovali tak, aby terasa byla na SV...
Odpovědět
Moc všem děkuji za komentáře, potěšili jste mě :-) Totiž ten první obrázek je můj vysněný plán, tak do něj asi půjdeme :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
od silnice nám vychází severozápadní strana, z boku máme západ a bližší štít vychází na jihovýchod. Kuchyně s obývákem je dole, na severní straně máme dětské pokoje a koupelnu s předsíní, myslím že je to to samé ale nebojím se toho. Je tu nádherně:-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
@kocicak123 dobrý den. Jen se chci zeptat jak se Vam bydlí na severní stranu a jestli nemáte nejake fotky terasy a interiéru ohledně světla. Díky.
Odpovědět
@poric Podle me uplny zaklad bydleni je prostor a svetlo. Obejvak budeme mit na zapad, takze dopoledne taky nic moc. Ale miluju hl. odpoledni svetlo. Moje sestra bydli v byte na sever a je ram furt tma, sedo, necejtim se tam. Koukat do plotu by mi nevadilo, da se nechat porust treba brectanem, nasazet tam kere...
Odpovědět
Jo a pocitame s klimou 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@leonek444 fotky mám v albech, nijak je neupravuji, světla je dost, ale my máme velká okna na celé severní straně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?