Orientace bungalovu 4kk

Zdravím, řekl by mi nám někdo názor jak by situoval dům na zakroužkovaném pozemku? Plánujeme 4+kk(cca.100m2) bez garáže. Varianta 1) Do teď jsme zamýšleli něco jako (!) celkem častý půdorys, který je na druhé fotce (vstup ze severní strany, obývák na jih).. Chceme jedno velké okno a zastřešenou terasu (obojí jsme mysleli spíš na jih kvůli většímu soukromí protože opodál stojí dům rodičů ale rádi si necháme poradit.) Varianta 2) Jako další nás napadá dům otočit tzn. delší část domu dát západ/východ (vstup z východní strany).. výhodu vidím v prosvětlených pokojíčcích a “hezčí” resp. delší část je do zahrady (zahrada bude sdílená s dalším pozemkem, takže tam o místo nejde). Líp by tam asi vypadala i terasa a fr. okno. Na druhou stranu vidím menší soukromí.. Pozemek má zhruba 550m2, 16,5 x 27m Kdo si najde chvilku, budeme moc rádi!
Odpovědět
Mně přijde jako jasná volba půdorys, co přikládám. Odstíníte si souseda z východu a příjezdovou cestu druhého souseda ze severu a pokoje budete mít krásně prosluněné.
Odpovědět
@renatka_k moc děkuji za názor. Ješte dopíšu pro všechny, že příjezdová cesta z hlavní ulice je “naše” resp. sdílená s pozemkem rodičů(ti mají domek vzadu na západní straně🙂)
Odpovědět
Omlouvám se za nákres. Já bych to umístila takto: modrá jsou okna, to OB je obývák. Obývák bych dala na jiho-západ, aby byl světlý. 2 ložnice na západ, 1 ložnice na severo-východ. Ovšem budete koukat na dům rodičů(Stromy by to časem mohly zlepšit). Pokud dáte dům na druhou stranu, budete mít větší soukromí, ale ztratíte asi výhled. Budete se dívat do zdi sousedů na východě.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud máte vybraný dům 13.5 m tak na pozemek 16.5 m ho v tom delším směru ho neumístíte musíte mít na každé straně dle zákona min 2 m odstup od hranice (obývák na jih, pokoje západ/východ). Pokud ho umístíte podélně tak zase máte obytné pokoje na sever a to je opravdu v podzim-zima hodně tmavé. Pokud chcete spojit co nejvíce svých požadavků na tomto pozemku (velikost domu, umístění pokojů a terasy) je to prostě pro dobrého alespoň projektanta. Ne hledat typový projekt. Já bych asi také šla cestou domu do L. Pokoje v západní části s chodbou na severu okny na jihu, vstup a obývák východ. Nejsem si ale jistá, že se to pak vejde do 100 m2. Obecně natlačit všechny pokoje a zázemí domu do takové plochy už je výzva, to co dáváte má 135 m2 zastavěné plochy. To pak tedy generuje cca 100 M2 čisté, možná tedy mluvíme o čisté obytné ploše? 🙃
Odpovědět
Na výjimku se svolením sousedů jde překročit zákonem stanovené 2 m. Vzhledem k tomu, že,, cesta" je rodičů, to asi nebude problém(my to měli stejně). Ale samozřejmě to není ideální.
Odpovědět
Profilova fotka
Třeba nějak takto jen zrcadlově otočit
Odpovědět
Profilova fotka
Další
Odpovědět
Profilova fotka
Poslední 🙂 Vchody vychází z východu
Odpovědět
@barushka0404 ta 2 a 3 jsou skvělé, moc děkuji! 🙂 OBYTNÁ plocha má být cca. 100m2🙂 Prvotní nápad byl "obelníkový" tvar (delší část domu po delší části pozemku tzn. dům by byl kolmo k sousednímu domu a východní strana by byla bez oken) Sever - vchod, koupelna, technická, ložnice Jih - dětské pokoje a obývák Západ - obývák spojený s kuchyní Co si myslíte o tom? .. Vaše návrhy také super, líbí se mi ty dětské pokoje, že by byli na západ hezky prosvětlené.. jako mínus beru že by kuchyně byla taková zapadlá a blízko domu sousedů.. Víc by se mi líbílo mít výhled z kuchyně směrem k našim (dům v dálce na západě) protože tam bude naše společná zahrada..
Odpovědět
Profilova fotka
@kokoko123 tak použijte ten váš prvotní obrázek projektu jen vyměňte okno v kuchyni místo na sever ho dejte na západ a nebo zkuste nakreslit podle sebe. Projektant vám to pak nakreslí v reálu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?