Orientace obývacího pokoje na sever

Jsem na vážkách. Máme možnost koupit novostavbu - nízký bungalov, ale bohužel je tam nešťastná orientace. Vchod je z jihu a obývák s kuchyní má terasové dveře na S-SV a okno od sousedů na Z. Dům se nám jinak moc líbí, ale prostě váháme kvůli té orientaci. Do obýváku asi moc svítit nebude, ale zase nebude prát slunko do tv apod. (chci v tom zkusit najít nějaké výhody). Řešíme, zda je ta severní orientace stejně velké "zlo" u nízkého bungalovu, jako u patrového domu. Snažíme se utěšovat tím, že dům na zahradu vzhledem k výšce až tak stínit nebude. Máte to někdo podobně? Prosím o zkušenosti.
Odpovědět
Stínění domu bych se nebála, měli jsme byt v paneláku,kde byl obývák+balkon na sever a byla to pohodička,a vlétě tam mohl člověk alespon existovat. Varuji před terasou na jih - kolem nás ji má téměř každý a taky téměř každý po pár letech začal stavět posezení jinde, protože na takto orientované terase přes den nemůžeš existovat. My máme terasu na západ a totéž - když jsou vedra,tak až tak od 20 hodin večer na ni můžem vylézt. Před tím jsme měli veliký balkon u starého rd orientovaný na sever a bylo to moc prima,vůbec nám tato orientace nebránila využívat tento balkon celé léto.Příjemně využívat.
Odpovědět
Profilova fotka
@ebra01 zkus tuhle aplikaci pro simulaci světla na vašem pozemku ... https://www.suncalc.org/#/50.6627,13....
Odpovědět
My budeme mit terasu a obyvak s kuchyni na sever a jsem za to rad. Tchan to tak ma a je to fajn. V lete je tam chladek. Nedokazu si predstavit sedet na tom slunku v lete a pit po obede kafe 😉
Odpovědět
@ebra01 Ono záleží na spoustě věcí. Jako určitě bude místnost na sever chladnější a tmavší, než místnosti na jih a západ, ale pokud jsou dostatečně velká okna, nejsou před nimi třeba stromy, které to zastíní ještě víc, myslím, že se to dá. Dám příklad - mí rodiče mají ložnici na sever, hned u příjezdové cesty, za cestou jsou vysoké lípy a ložnice je tmavá a hrozně studená, naproti tomu babička má kuchyň na sever, velká okna a výhled do zahrady, stromy jsou až dál, a místnost je celkem světlá a příjemná. Vám tam navíc pomůže to okno na západ. Výhodou určitě je, že v letních měsících tam nebudete mít takové vedro. @catle Já myslím, že terasa na jih nemusí být vůbec špatná, pokud je zastřešená a má vyřešené stínění. Terasu na jih mají mí rodiče a díky zastřešení se tam dá krásně vegetit i v létě, teď si u ní přidělali ještě jezírko a to je teprv paráda :)
Odpovědět
Profilova fotka
Měla jsem obývák na sever s velkým oknem 5m délky a 2m výšky a bylo v něm vždy příjemně. Zato v ložnici na západ se nedalo spát. Posezení je asi dobré mít na sever (léto) i na jih (jaro a podzim)
Odpovědět
@hanih tak samozřejmě my třeba máme tu terasu na západ celou zastřešenou-přesah střechy přes celou velkou terasu a ostatní mají terasy také překrté,byť né přímo střechou,zastíněné,ale prostě vedro tam je. A mnohem větší než třeba na severní straně,to je fakt,to není o tom,jak je to zastíněno.
Odpovědět
Nejlepší terasa je vzrostlá třešeň nebo ořešák a kolem toho přes den posouvat zahradní nábytek. To je sen a mrzí mě, že při stavbě na zelené louce se vzrostlé třešně už nedočkám. Snad děti :)
Odpovědět
@catle Tak jasně, že na terase na západ nebo jih bude v létě větší vedro, než na terase na sever, ale to pořádné zastínění prostě udělá taky svoje. Ono dost záleží, co má člověk rád. My asi preferujeme víc světlo a teplo, takže pro nás je terasa na jih ideál. Kdo se rád před teplem a sluníčkem schová, preferuje terasu na východ nebo sever. Ale někdy holt není na výběr a musí se pracovat s tím, co je. S mužem teď bydlíme v domě, který má zahradu na sever a posezení máme až kus od domu, kam dům nestíní, protože na té severní straně je nám i v létě docela chladno. Každopádně vím z okolí o víc domech, kde mají terasu na jih či západ a normálně ji používají i v létě přes den, stejně jako my. Chtěla jsem jen poukázat na to, že ne vždy je terasa na jih v létě nepoužitelná.
Odpovědět
My teda máme dřevěnou terasu na jih (tu máme přes léto zastíněnou baldachýnem) a další terasu na západ, tam teď budujeme zastřešení a bude zimní zahrada. Na terase trávím celé jaro, léto, podzim. Dokud není zima tak tam snídáme, obědváme i večeříme - nemám vůbec pocit že bych se tam upekla :)). Nejsem zrovna opalovací typ, který by se opékal na lehátku a spíš vyhledávám v létě stín. Takže když se to udělá rozumně tak i terasa na jih může být moc příjemná.
Odpovědět
"když se to udělá rozumně" - jasně, poručíš slunci,větru a dešti :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?