Pasivní vs. Ned dům, jaký je rozdíl?

Zdravim lidi chtěl bych se zeptat jaký jsou rozdíly mezi Ned a Pasivnim domem kromě nuceného větrání(rekuperace)jaký tam jsou jiný věci a na jaký detaili dbát atd.popřípadě proč jste se tak rozhodli jak se vám žije
Odpovědět
1
2
@melin6 ty uvazujes o pasivu? Vsechno to zacina dokonalym projektem a ten ty nemas. Taky umisteni na pozemek je velmi dulezite kvuli solarnim ziskum a to u tebe znamena na opacnem konci.... Nefunguje to tak, ze kdyz nam jakykoliv dum naplacnes dost izolace, ze bude pasivni. Mam pocit ze to cele beres z nejakeho divneho konce. Najdi si dobreho projektanta a vsechno s nim prober. Ale to jsi asi slyset nechtel. Takze abych odpovedela na tvoji . Rozdil je ve spotrebe energie nutne k vytopeni domu. A pasiv nemame protoze jsme nechteli rekuperaci a dali jsme prednost pudorysu ktery nam maximalne vyhovuje pred usporou energie.
Odpovědět
Že to nemám vůči světovým stranám to vim a v čem ti ten projekt přijde tak nedokonalý?
Odpovědět
@melin6 jako vzhledem k pasivite? Nebo vzhledem k uzivani? Pro pasiv boys Mel mit co nejkompaktnejsi pudorys- ctverec, obdelnik, idealne patro. Obytne mistnosti na jih-zapad tam taky velka okna, technicke zazemi na sever.....to jsou vsechno jen obecne principy. Zalezi taky kde stavis- klima....je toho moc, je to vsechno velmi individualni a musi se to dobre spocitat. Tvuj navrh mi neprijde nejstastejsi- ale co nevyhovuje me, muze vyhovovat tobe. Napr. Koupelna daleko. Vstup do klidove zony, garaz daleko, jedno WC v koupelne nesplnuje normy, a z meho pohledu ani komfort....me osobne vadi I ta vystrcena loznice, neoddelene zadveri.....a mnoho jinych drobnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Základem je využívání tepelných pasivních zisků v domě (odráží se i v názvu). Z tohoto pohledu je nejdůležitější natočení dle světových stran (nebo zohlednění návrhu domu pokud víte, že natočení nemůže být ideální) a velikost a orientace prosklených ploch. Dále pak musí dům splnit požadavky na maximální hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění, neprůvzdušnost obálky a celkovou potřebu primární energie.
Odpovědět
@bamak i domy do L můžou bejt pasivní,žádný velký výčnělky tam nejsou,koupelna daleko od čeho? od ložnice je to 4m,z obýváku kde budu většinu dobu tak to je blízko,u vchodu dřív byla technická a bordelárna ale předělal jsem to takhle,garáž daleko je z důvodu že musím dodržet vjezd na pozemek,ale je povolený tam na ten vjezd dát rovnou garáž,nechtěl jsem jezdit přes celej pozemek autem už jenom z důvodu že to zabirá místo,vstup vyšel takhle ale to mi tolik nevadí,ložnice je takhle vystrčená schválně protože pocitově odděluje předsín s chodbou kde možná časem budou dveře to se ještě uvidí. A jaká norma určuje že musim mít 2 záchody?
Odpovědět
@melin6 klidek.....ptal ses, odpovedela jsem. Napsala jsem, ze tobe to vyhovovat muze. Domy do L a pasiv...teoreticky jiste, v praxi....s kvalitnim projektantem mozna :-). Norma urcuje, ze nemuze byt WC jedno, pokud neni samostatne ;-). Koupelna daleko od pokoju- zase zalezi name konkretni situaci, ja mam male deti, co v noci chodi na zachod.
Odpovědět
@bamak Ono to z toho spodního pokoje je 6m což neni tak strašný a prošlo by že by se dal druhej wc do technický?
Odpovědět
@melin6 to by proslo :-). 6m ve tri rano je dost, ale z toho deti rychle vyrostou ;-)
Odpovědět
@melin6 bungalov do L projde, a tam už se s tím musí pohrát. Můj projektant má pasivní bungalov do L. Ale aby "číselně" vyšel, tak je samozřejmě na jih, na severu nemá jediné okno, tedy koupelna je bez okna a má nevytápěné zádveří, které je zateplené a tedy má dvoje vchodové dveře. http://www.pasivnidomy.cz/domy/novost... i tak není pod 15, ale jen pod dotačních 20.
Odpovědět
@bamak tak ono stejně spí s rodičema a pak už to třeba časem zvládnou sami, a jinak díky za odkaz
Odpovědět
Profilova fotka
není to můj šálek kávy, ale úspora energie je věc, která zajímá všechny majitele/stavitele domů. čistě ze zvědavosti mám dvě otázky. pokud postavím dva naprosto stejné domy - jeden jako ned, druhý jako pasiv, jak velká může být roční úspora z hlediska topení? druhá věc, která by mě zajímala je, o kolik procent bude ten pasiv dražší než ned? cenu pasivu určitě nebude navyšovat pouze rekuperace. je jasné, že mně tady nedáte přesná čísla, ale spíš bych uvítal, kdyby to někdo uměl nastínit orientačně pro laickou představu. díky za reakci!
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 Ono je to asi hodně individuální, protože pasiv se musí jako pasiv navrhovat už od začátku. Předělávat NED na PASIV by byla asi raketa, protože co se neošetří správně při návrhu se pak musí draze řešit technologiemi a izolacemi navíc. Mě podle kalkulací vycházel pasiv asi o 300tis víc, což při odpočtu dotace znamená, že mám pasiv o 180tis levněji než NED.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@tomas80 čistě teoreticky pokud postavíš dva identické domy s tím, že jeden bude pasiv ( rekuperace ) a ten druhý NED, tak jediné co s tím docílíš, je nekomfortní bydlení v NED domě. Protože oba domy budou perfektně odizolované, budou mít velké pasivní zisky a ty nebudeš moci regulovat přehříváni domu a výměnu vzduchu. V létě se uvaříš a v zimě ti teplo z topení půjde nekontrolovaně ven oknem. Pasiv není jen o rekuperaci nebo TČ. Pro mě je to jako životní styl. Stejně jako třeba auto. 90% populace má vysněnou Škodovku. Já BMW. Oni nepřesvědčí mne, že ušetřím a já nemám energii na to, abych jim ukázal alternativu.
Odpovědět
Já budu stavět z porfixu nebo z ytongu a na tom zateplení 200mm,okna budou trojskla s 6 komoráky,na stropě bude izolace 400mm a základy zatepleny 14mm izolace a na tom bude podlahové vytápění který půjde z TČ,rekuperačka co jsem tak četl tak vychází nák 80 000,- jednotka regulus 40 a zbytek rozvody a takový,nebo od Nibe od kterých budu mít TČ tak nabízejí rekuperační jednotku k tepelným čerpadlům,jinak by to u mě znamelo předělat projekt vůči světovým stranám a další věci co je potřeba k tomu
Odpovědět
@melin6 takže klasika úsporný dům na hranici NED
Odpovědět
@r4d3k74 :-D :-D :-D taky jsem byla podobne naivni, nez jsem pak videla cisla....tim si musi kazdy projit.
Odpovědět
Profilova fotka
spousta laiků ani nerozlišuje pasivní a NED, takže třeba diskuze na netu můžou bejt zavádějící (viz výše - projektant má pasivní bungalov do L se spotřebou 20 - to není pasiv, ale NED). My máme bungalov do L a nedokážu si představit, jak by z toho někdo mohl udělat pasiv. Máme ideální orientaci vůči světovým stranám, přísný parametry na okna, silný izolace, rekuperaci a FWE a oficiálně nám to vychází "pouze" na NED. Jak bylo řečeno, pokud chceš pasiv, tak musíš jet podle pravidel a dům sestavit podle nich. Pokud chceš NED, tak máš trochu volnější ruku, ale stejně ho neuděláš z jakýhokoliv projektu. Ideální je jít přímo po pasivních/NED projektech, ještě líp projektantech. Stavbu bych rozhodně nesvěřila jen tak ledajaký firmě, protože to je hlavně o detailech
Odpovědět
My stavíme bungalov do L a je NED (19). Výpočty s čísly pro pasiv u nás hovořily jasně. Kdo by před pár lety řekl, že se nad NED začne ohrnovat nos :-) Jak asi udělali nynějjší majitelé ze starých domů a chalup nádherné, pohodlné a levné bydlení? Začíná to být už docela komedie, a naši předci (pokud by byl net) by si ukroutili hlavy :-) Je to prostě jedna z mnoha debat spíše, jak už tu někdo psal, o životním stylu, financích a smýšlení majitelů. Pasiv i NED si bude chtít vždy každý obhájit, vytřepe různá čísla, ale hlavní podstata bydlení v domečku a proč vlastně stavíme, je uplně někde jinde.....
Odpovědět
@melin6 a nech mi @bamak napokoji, nebo tě kousnu :-D
Odpovědět
@preciz vitej chlape, tak kolik druhu cukrovi jsi ztrestal ;-)
Odpovědět
@bamak celkem asi 10ks (z 6 druhů)...opravdu na to nejsem ;-) Ale keř svítí jak o život, pohádky a pohádkové písně znám nazpaměť a s prskavkama tančím :-D (i dnes jsme tu měli vánoční tanečky s dětmi) ...s takovým posunem se příští rok možná dočkají baby i fotek papírového řetězu kolem mého "lulu" :-D
Odpovědět
@xhex tak to je asi na mě. O pasivu se v ČR mluví právě v souvislosti s dotacemi a tedy se o pasivu mluví u hranice 20. Jestliže je dotace na podporu výstavby pasivních domů nastavená na 20, tak se to u nás IMHO bere jako pasivní dům. ten dům je i v katalogu pasivních domů. Takže ano, můj projektant má dle NZÚ pasivní dům. To, že není pod 15 jsem psal.
Odpovědět
@preciz ses frajer, ja jim jenom linecke a rohlicky a upekla jsem jen linecke :-( . A to stihli ty nase kobylky sezrat driv nez jsem ho slepila :-D. Jeste ze jsou babicky. Deti dokazou zazraky. A pristi rok budes soutezit o nejhezci venec.
Odpovědět
Profilova fotka
@r4d3k74 já se ztotožňuju s centrem pasivního domu a odbornou literaturou a za hranici považuju 15, ale je mi jasný, že se to může vykládat různě. I tak je 20 u bungalovu do L moc pěkný číslo ;-)
Odpovědět
Jen malé doplnění a připomenutí pro budoucí stavebníky. Od 1.1.2020 musí PD splňovat požadavek pro tzv. " budovy s téměř nulovou spotřebou energie".
Odpovědět
@travas doufám, že se do toho bude započítávat faktor tvaru budovy ať nemusí každý stavět patrovou kostku a dále i oblast a orientace pozemku, abych nemusel stavět jen na jižní moravě a nemusel mít francouzská okna do ulice, protože to bude jih. Ta čísla jsou na nic. Ať lidi staví úsporně, ale co je úsporně. Když postavím NED 100m2 třeba u hranice 30 pro 6-ti člennou rodinu nebo pasiv 250m2 pro dvoučlennou, tak kdo staví úsporněji?
Odpovědět
@r4d3k74 Co obnáší BUDOVA S TÉMÉŔ NULOVOU SPOTŔEBOU ENERGIE, lze nastudovat třeba na TZB.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas jak se docílí toho, že dům má TÉMěŔ NULOVOU SPOTŔEBU ENERGIE? to zní jako sci-fi. takové hodnoty nemůže mít ani polystyrenová krabice... opravdu mně to není jasné. papír snese všechno, ale, jak to uvedou do praxe? to se přestane vyrábět pálená cihla a nahradí ji vatové nebo polystyrenové zdivo? těmto věcem fandím, protože by měly v budoucnosti chránit přirodu, ale nevěřím, že něco takového bude v roce 2020 plošně fungovat na základě vyhlášky. jediný dům, který jsem zatím viděl fungovat bez energie, je v hostětíně (byl tam i princ charles). stál x miliónů a pokud si dobře pamatuji, je celý z přírodních materiálů. byl jsem tam kdysi v lednu na školení. venku bylo kolem -5 a opravdu se tam několik týdnů před mým příjezdem netopilo, ale na nějaké válení se u televize to moc není. tím, že tam nic nehřeje, je tam pocitově chladněji.
Odpovědět
@tomas80 Jak jsem uvedl lze to nastudovat. Není to o tom že dům by musel mít 0 spotřebu. Že tato norma bude platit je hotová věc.
Odpovědět
@bamak Podle kalkulačky na TZB to vychází na pasiv,hodnota je U = 0.15 W.m-2.K-1 ale uvidim až co mi napíše projektant
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?