Patrový dům, první verze - připomínky

Profilova fotka
Ahoj všichni, od architekta jsme dostali první návrh našeho půdorysu. Nějaké připomínky už k tomu máme, ale budu rád za každou připomínku, návrh nebo nápad.
Odpovědět
Profilova fotka
Tady je ten plánek, který se mi na poprvé nepodařilo správně nahrát.
Odpovědět
1,08 - spiz docela "zruky" od kuchyne, ale asi moc na vyber nemate 2.03 - uplne ma to vyzyva spravit od dveri vchod do satne a odtial nejake zatahovacky do spalne :) 2.04 - chodba cez 14m2... nieje to trosku moc? 2.05 - spravil by som tam aspon ciastocne detsku satnu, izby niesu moc velke, takze ssa bude casom isto hodit
Odpovědět
Profilova fotka
Mně příjde ten obývák strašně malý na to, že je ještě průchozí a ještě tam jsou terasovky, třeba jste zvyklí více sedět u jídelního stolu s návštěvou, nevím, ale fakt na knop. Vždy oblíbená připomínka mého muže... a kde bude velký vánoční stromek? Ta horní chodba mi příjde taky velikánská. Takový komplikovanější tvar domu jste volili z nějakého důvodu?
Odpovědět
Profilova fotka
@andik.cz Opravdu je 36m2 málo? Manželka trvá na tom, aby kuchyň byla propojená s obyvákem, takto to máme teď v bytě a vyhovuje nám to. Stávající obyvák s kuchyňským koutem máme 26m2, takže jsem si myslel, že 10m2 na jídelnu (kterou teď nemáme) by mělo stačit. Ta chodba mi příjde taky velká. Přemýšlím co s tím. Chtěli bychom všechny pokoje směrovat na jih. Zatím mě napadlo, že bychom mohli celý ten obdelník 2.06 + 2.07 (koupelna + wc) zrcadlově otočit. Tím bychom sice nezmenšili chodbu, ale dveře vtěstnali blíž k sobě a zeď mezi koupelnovými dveřmi a ložnicí použít alespoň pro vestavnou skříň.
Odpovědět
Profilova fotka
@andik.cz Ten tvar je dán tvarem části pozemku ve které můžeme stavět. Je z části ukrojen obratištěm a musíme tam vměstnat dvě parkovací místa.
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac Uvazujeme nad variantou, spojit ve spodním patře koupelnu s wc a z místnosti která je teď určena pro wc udělat menší spíž s dveřmí z obývaku. Manželce se to celkem líbí, já spojenou koupelnu s wc moc nemusím. S využitím skladu pro ukládání věcí dětí v budoucnu počítáme. Zatím má starší dva roky a tolik místa nepotřebuje. Nějaký nápad co s tou chodbou, aby zůstala zachována orientace pokojů na jih?
Odpovědět
Profilova fotka
Je potřeba v komoře, šatně, skladišti okno? Přemýšlím, nad tím, že kdybychom ho z místnosti 2.05 odstranili, bylo by tam víc ukládacího prostoru kolem stěn.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Jo, myslela jsem si, že ten tvar má asi důvod. 36m2 není málo, ale tak jak to máte načrtlé se zařizováky mi to málo příjde. Prostě ten prostor u TV je průchozí a hodně to ubere. My máme 47 pro průchozí OP ke kuchyni a jídelní kout a příjde mi to akorát. Kdyby průchozí byla část s jídelním stolem asi by to bylo v pohodě, ale ten prostor u sedačky mi příjde ňahláclý v porovnání třeba s kuchyní nebo jídelním koutem, ale to je jen můj postřeh. Našla by se spousta lidí, kteří řeknou, je to ok. Ještě koukám na tu TM, když máte vstup do ní poze ze zádveří, nevyplatilo by se ho trochu na její úkor zvětšit? A nebude vám vádit tahat prádlo z koupelny k pračce přes zádveří a pak zase od pračky. Kde bude prádelní koš? V TM a nebo v koupelně? Ono to přenášení a začne pak lézt ženě krkem. Snášet prádlo ze zhora...
Odpovědět
Profilova fotka
@andik.cz Manzelka by chtela technickou mistnost vyuzivat jako pradelnu, susarnu, takze predpokladam, ze kos na pradlo bude tam. Vytapeni bude plynem, takze by to mela byt cista mistnost. Jeste me ted napadlo, ze by mozna sla realizovat skluzavka z horniho skladu/satny primo do TM, ale na to se musim jeste zeptat architekta.
Odpovědět
@jakuda okno v skladisti/satne - osobne by som ho nerobil ak neuvazujete, ze to bude casom hostovska miestnost, alebo detska izba. V pripade, ze to bude vzdy len skladisko tak by som do toho nevrazal prachy, naviac usetris aj na vykurovani, pri umyvani okien... skluzavka - realizovat to pojde a je to jedno z najlepsich rozhodnuti na dome ake clovek moze urobit. Casom uvidite ake je to uzitocne a prijemne. chodba - oznac mi ktore steny su nosne, takto si niesom uplne isty, lebo mi to pride, ze nosne su len tie take "lodky"
Odpovědět
Profilova fotka
@akoinac Nosne jsou pouze ty zelezobetonove sloupy (Tecka a Lka)
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda Určitě udělejte shoz na prádlo. Máme i v bungalovu propojenípřes zeď z koupelny do prádelny, tahat prádlo po domě a už vůbec patrovém je hrůza. Žila jsem v mezonetu a tohle mě fakt vadilo, i to tahání čistého a vyžehleného prádla nahoru do šatny k ložnici, ale to jinak v patrovém nejde... Mně ta technická příjde veliká, ale záleží co vše tam ještě bude oproti rozkreslení. My máme třeba TM oproti vám narvanou i přesto, že ji máme přes 7m2. Příjde mi líto volného prostroru. V zádveří budete přece jen víc.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@andik.cz Předpoklám, že kromě té prádelny (pračka, sušička), kterou chce žena v TM mít, bude místnost sloužit jako skladiště. Tj, bude tam vysavač, čistící prostředky, a regály na různé nezbytné blbosti kterých není nikdy málo. Nemám strach, že bychom měli nějaký nevyužitý prostor. Na to ten dům není dost velký. Naopak mi příjde, že tam je pořád málo úložných prostor a přemýšlím, kam všude jde vtěstnat nějaké skříně, nebo kde se dá uvolnit nějaký prostor, který by se dal pro ně vyhradit.
Odpovědět
@jakuda premyslal som schody inak otocit, ale to by si musel prekopat cele. Najjednoduchsie bude len odrezat z chodby priestor, tym sa ti zvacsi satna pred spalnou ale budes musiet spojit WC s kupelnou a posunut par dveri viz obrazok este je tu varianta aj, ze miesto satne budes mat priechodziu kupelnu do spalne a miesto kupelne dalsiu satnu/sklad/cokolvek ine, ale to uz zalezi na tebe kolko izieb resp. uloznych priestorov potrebujes
Odpovědět
Nejlíp bude obrátit se na projektanta s tím, co chceš změnit. Tady se stejně nic nepořeší. Zajímalo by mne třeba, jaký máš nosný systém, protože tu máš nosné zdi podél i příčné, jaké budou schody - dřevo, beton? Projektant pravděpodobně ví, v jakém materiálu a v jakém systému a proč dělá, takže bych šla s připomínkami na něj. Já osobně bych asi fakt přehodila vstup s koupelnou, abys dostal koupelnu a záchod co nejblíže technické, a místo toho WC v přízemí bych dala spíž. Ale jak říkám, nejlíp ti poradí tvůj projektant.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda zdravím, já bych osobně pokud nejde hýbat se šířkou domu v té obytné části prohodila jídelnu a obývák, mě méně vadí, když se na terasu chodí kolem jídelního stolu než skrz relaxační část domu. Navíc to v létě může být výhoda spojíte stůl uvnitř a venku a máte bezva plochu na párty. Změnila bych to úplně, vadí mi tam dost věcí, ale Vy asi už nechcete? A okno v té horní šaťně bych nechala, protože místnost se ještě hodit může a prostoru na věci bude nahoře dost i tak. Okno přidělávat už ho pak v budoucnosti nikdo nebude. Mě by spíš chyběla šatna dole - větší úložný prostor na všechny bundy a boty rodiny v zimě. Do technické bych zvážila chodit z haly, aby bylo u vstupu místo alespoň na věšáky. A možná bych architekta vyzvala k dalšímu návrhu - co třeba úúúplně novému? My jsme to nakonec udělali a dopadlo to dobře :).
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 Naopak, jsme teprve na zacatku procesu, takze zmenam se nebranim vubec zadnym. Sirka domu je kvuli odstupovym vzdalenostem tech 11m. S tim hybat nejde. Zbytek je otevreny. Tady jsem to dal, abych nasbiral co nejvic podnetu pro druhe kolo. Kazdy ma urcite ruzne pozadavky, napady, zkusenosti. Navic spousta veci cloveka pri koukani do planku ani nenapadne. To chce realne zkusenosti. Nas hlavni pozadavek byl, aby byly vsechny obytne mistnosti orientovany do zahrady. To menit nechcem, ale jinak budu rad za jakekoliv napady, pripominky a postrehy, ktere budu moct architektovy predlozit.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda chtějte tedy ať Vám primárně vytvoří ten obytný prostor, tedy pokud ho plánujete využívat standartně k posezení v klidu. Ostatní věci se pak vyvinou, je to proces :) musí to zrát. Je dobré, mít klíčové věci, od kterých se odrazíte ( u nás např. větší technická se zadním přikládáním do krbu a orientace obytného prostoru na jih nakonec "utloukla" architektčinu představu kuchyně na východě s výhledem na vstup do domu a schodiště na východ ;) ). Ale také byl původní návrh s "uskřípnutým" průchozím prostorem. Máte to těžší limitem šířky, ale dá se s tím pracovat, 11 m není zas tak málo :). Držím palce a těším se na další návrhy.
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě se chci zeptat, přemýšlím nad zrušením pokoje 1.01, který měl sloužit jako pracovna a pokoj pro hosty. Tím by vznikl velký centrální prostor pro obyvák, jídelnu a kuchyni. Manželka by pracovnu chtěla, ale shodli jsme se, že to by řešily dva pracovní kouty (jeden v obýváku a druhý nahoře v patře u ložnice). Nicméně se neshodneme na tom, jestli je potřeba pokoj pro hosty. Co si o tom myslíte? Je lepší vyčlenit pro občasné přespávání (převážně členů blízké rodiny) samostatný pokoj, nebo se smířit s tím, že jednou za čas bude návštěva okupovat obývací místnost, která ale díky tomu může být o 12m2 větší.
Odpovědět
Z pozice architektky mam pocit, ze s danou dispozici moc nesouhlasite, jinak byste ji neprezentoval tady a neptal se na rady. Pokud uz od zacatku mate tuseni, ze je neco spatne, tak nikdy nebudete spokojeny. Pro vetsinu lidi je novy dum/byt zavazek na cely zivot a mela by to byt radost. Vase tuseni je spravne, dispozice domu je takovy trosku "vyslizmus". Pokud by se jednalo o katalogovy projekt, tak budiz, ale pokud je dum sity vam na miru, tak presne ty postrehy, co tu pisete vy jsou spravne......zbytecne velke chodby (na pomer celkove plochy domu), mala obyvaci cast, nezariditelna satna 2.05 (na tak velky prostor jen jedna rada skrini nebo je to budouci dalsi pokoj?), spiz daleko od kuchyne, WC 1.04 divne v uvitacim prostoru, zbytecne velka (neutulna) koupelna 1.05 , detske pokoje odhaduji nemaji 60cm skrine a pokoj 2.01 neopovidajici ulozny prostor (v budoucnu bude skrin divne trcet pred dverma), vase loznice ma zbytecne vyplacany prostor na neco jako satna (satna by se dala udelat usporneji s lepsim vyuzitim samotne loznice), WC 1.04 bude mit silnejsi clovek problem s vytocenim v mistnosti, WC 2.07 pri stavajicim usporadani neni normove a umlatite se tam, zbytecne vycnivajici sloup v predsini ...... takhle bych mohla pokracovat dal. Pokud se jedna o uplne prvni ideu, na ktere se bude pokracovat, tak to ma budoucnost - v opacnem pripade, zkuste jineho architekta.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?