Plánek chystané rekonstrukce

Hezký den, prosím o radu. Rádi bychom z našeho 2+1 udělali 3kk - bez hýbání příčkami, pouze se chceme ze stávajícího obýváku napojit na odpady, vodu (možná i plyn) k sousednímu bytu, mají ve stěně, kde je náš obývák stoupačky. Sousedka souhlasí, jedná se vlastně o malinkou díru na napojení vody a odpadu. Byt je družstevní a já nevím co všechno potřebujeme oběhat před realizací. Kde všude se musí tento zásah nechat schválit. Předpokládám správně, že tedy zajistit si projektanta aby udělal plán rekonstrukce a poté to předat představenstvu a pak na úřad? Říkám si, jestli je nutný projektant (stojí asi spousty peněz), když se jedná o schválení jen toho napojení a vybourání kousku zdi na to napojení. Posoudí projektant i proveditelnost? Nebo kdo posoudí, jestli se tento záměr dá zrealizovat? Díky za rady.
Odpovědět
@handinka Tak takovouhle zalezitost jsem jeste nevidel, popravde ze to myslite jako vtip? :) Pokud ne, tak se domnivam, ze vyse popsane nemuze nikdo s mozkem v hlave schvalit... Copak jsme mysi, abychom vrtali diry jak nas napadne? :-D Obcas to je fakt jak ten Hurvinek a valka v tom stavebnictvi, ikdyz zde snad ani slovo stavet nelze pouzit.
Odpovědět
Takže doplnění. Stoupačky z jedné strany bytu,stoupačky z druhe strany bytu. A my se chceme napojit na ty druhe stoupačky, stoupacky ktere jsou pro druhe kridlo baraku, přímo ve zdi na ktere bude kuchyňska linka. Je to přeci jen trochu jednodušší řeseni než táhnout vodu a odpady přes celý byt. Takže budou dva vodoměry. Vodoměr-nově na kuchyň a vodoměr na koupelnu.
Odpovědět
@handinka Stoupačky ve zdi? Myslíte asi že za zdí je někde šachta, kam se chcete provrtat předpokládám? Stoupačky ve zdi jsem totiž ještě neviděl. Chápu proč to děláte, ale myslím, že tohle nikdo povolit nemůže, ikdyž s dvěma vodoměry by jste byli pozoruhodný úkaz ... :-D
Odpovědět
@lopp stoupačky ve zdi jsou bezne u starsich bytu.My v nekolika bytech mame taktez dva vodomery takze nic neobvykleho. @handinka realizaci jste si vymysleli sami nebo instalater?
Odpovědět
Tak včera jste mě tu trochu znejistěli, takže jsem vygooglovala projektanta se zaměřením na kanalizace a vodovod – žádné povolení od úřadu prý na to není třeba, stačí jen schválení družstva, je to drobná úprava, která se prý běžně dělá. Stačí se domluvit s instalatérem, který udělá hrubý plánek (není potřeba žádný složitější nákres) pro družstvo a až se úprava schválí může se začít pracovat.
Odpovědět
@handinka nejlepsi je si zavolat na stavebni urad a zeptat se predsedy druzstva.
Odpovědět
@lopp My máme v paneláku atypický byt, vedou nám přes něj troje stoupačky, z čehož na dvoje jsme připojeni, a máme tedy 2 vodoměry na studenou a 2 vodoměry na teplou vodu. Co vím, tak v panelové soustavě použité na Jižním Městě v Praze to také není nic divného, viděl jsem to ve 2 bytech.
Odpovědět
@viados my máme zase v centru prahy stoletý byt,cihla a ve zdi jsou dvoje stoupačky a my jsme napojeni jen na jedny.V druhém bytě jsme napojeni na dvě stoupačky a máme 2x vodoměr na teplou a 2x na studenou ...takže nic divného :D
Odpovědět
Profilova fotka
@handinka Jasně, když jsou v bytě už od postavení dvoje stoupačky, tak proč ne. Ale napojit se na stoupačky, které patří k jinému bytu mě přijde sice jako dobrý nápad, ale naprosto nereálný.
Odpovědět
Zdálo se mi to nejprve také trochu nereálné, ale už jsme mluvili s i dvěma instalatérama, projektantem zabývajícím se rozvody vody a odpadem, architektkou, všichni že ok, že se to dělá běžně. Nenapojíme se na byt, ale na stoupačky, na které jsem prostě napojené byty ve vedlejším křídle. Ale samozřejmě uvidíme, ještě to nikdo neviděl v reálu.
Odpovědět
Profilova fotka
odpad napojit lze, ale otvor se musí zvukově utěsnit! Vodovod nelze napojit, kvůli vodoměru... pokud nyní nemáte v každém bytě vodoměr, nelze předpokládat, že v budoucnu se to nezmění. Doporučuji obecně zavolat k vašemu záměru architekta, aby vám pomohl s dispozicí i stavebními záležitostmi, nejlépe hned na začátku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?