Podlahové vytápění v celém domě

Zdravím, chci se zeptat na vaše názory ohledně podlahového vytápění v celém domě (ve všech místnostech). Myslíte si, že je to dobrý nápad v kombinaci s TČ nebo je vhodnější mít v ložnicích a dětských pokojích radiátory?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
@tomus My budeme mít podlahovku úplně všude, ale máme bungalov, ti co mají patro si často nahoru dávají právě radiátory
Odpovědět
@venouska do druhého patra bych to chtěl kvůli koupelne, protože tam si myslím že je ta největší přidán hodnota oproti radiátorům.
Odpovědět
@tomus v kombinaci s TČ je poněkud nesmysl dávat radiátory. Důvodem je horší COP neboli účinnost čerpadla.
Odpovědět
Kombinace není dobré řešení. Jsou tu na to i diskuze. Do podlahovky topíš +- nějakými 30 stupni, což toto pouštět do radiátorů je o ničem.
Odpovědět
@candat o to právě jde. Většina výrobců uvádí v tech, parametrech závislost COP na rozdílu mezi venkovní teplotou a teplotou oběhové vody. Vyšší teplota oběhové vody znamená větší rozdíl a horší COP. Ten pokles je velice výrazný. Stačí se podívat na uvedené závislosti a uvědomit si, že do PT se běžně topí teplotou mezi 25 až 30st ale do radiátorů min 40st a to ještě pokud jsou nízkoteplotní radiátory.
Odpovědět
V koupelnách jsou radiátory naproto k ničemu. Jsou to místnosti které jsou nejvíc vytopené ve vzduchu samy o sobě, protože se tam koupe, sprchuje, umývá, pokud není naprosto obří ta koupelna, tak tam zima není. Co se ale neprohřeje jsou dlaždice, čemuž radiátory naprosto nepomohou, jen nutí člověka přitápět na víc, protože pocitově jde chlad od nohou, tzn. pocitově je zima i když vzduch je příjemný nebo už dokonce horký. Jinak máme dvoupatro, všude podlahové vytápění, komfort skoro větší jak v bytě, klasické radiátory už nikde. V koupelně máme jen topné žebříky, ale netopí se jimi, spouští se jen občas na dobu tak aby usušily ručníky nebo prádlo v zimě.
Odpovědět
Máme podlahovku úplně všude a naprostá spokojenost. Kombinovat určitě není dobrý nápad.
Odpovědět
@e346 taky jsem zjistil, že žebříky jsou jen na sušení ručníků. Nemá ani smysl komplikovat topení napojováním žebříku na teplovodní rozvody.
Odpovědět
@tomus Proč si myslíte že že by měly být v ložnici a koupelně a v dětském pokoji radiátory? Jaké informace vás k tomu vedli. Každopádně platí co napsal zubr487, použitím radiátoru se jen topení zkomplikuje a částečně ztrácíte výhody TČ.
Odpovědět
@wpavel Nic mě k tomu nevede jen otázka jak to mají v domě zařízené ostatní. Já to mám v plánu mít podlahové topení v celém domě jen jsme si to chtěl ověřit. Jinak beru že klíčové pro mě je mít podlahové topení v koupelně, obýváku a pracovně, protože tam mi přijde že ten přínos té teplé podlahy je největší. V ložnici člověk většinou spí na posteli takže je asi jedno jakým způsobem je ten vzduch ohřátý proto jsem se na to ptal.
Odpovědět
@tomus Pokud máte novostavbu, tak teplou podlahu nečekejte, jen nebude tolik studit.
Odpovědět
@tomus v tom případě to neřešte a dejte všude PT. Jen si to těmi radiátory zkomplikujete, zbytečně prodražíte a navíc si zhoršíte účinnost systému. Jinak je to jak píše @wpavel. Podle teploty podlahy skoro nepoznáte, zda se topí nebo ne. Já mám citelně teplejší podlahu jen v koupelně, kde jsem udělal hodně malou rozteč mezi trubkami.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Máme patrový a taky jsme dali podlahovku všude. Připojili jsme tedy na teplovodní rozvody i žebříky v koupelnách, ale vědět o tom dřív víc, neudělala bych to, je to zbytečné.
Odpovědět
Jeden dodatek který se netýká nových domů. Je doděláváni PT do starých domů kde jsou podstatně větší TZ, potom se majitel snaží dohnat výkon podlahy zvýšením teploty vody do podlahy a neuvědomuje si že dlouhodobé překročením povrchové teploty podlahy 27st. je nezdravé pro krevní oběh nohou, je na to nějaká norma. Jak tu někdo už psal u domů s nízkou TZ je topení podlahy takřka neznatelné. V začátcích PT přišel soused se slovy vždyť ti ta podlaha netopí je studená.
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně, jak píší ostatní - u podlahovky to skoro bosou nohou nepoznáte, zda topí nebo ne. Prvně jsem měl pochyby, zda vůbec funguje 🙂
Odpovědět
@tomus máme dům s obytným podkrovím a všude podlahovka. Vůbec jsem nezamýšlel nějaké radiátory nikam, jen do jedné z koupelen jsme dali kombinovaný topný žebřík, který používáme hodně výjimečně, možná dvakrát za rok, jinak není potřeba a i o tom občasným zapnutí by se dalo polemizovat, jestli to bylo potřeba. Mám známé také s podlahovkou a ti si dávali malý radiátor pod střešní okna a když jsem se jich ptal, tak z nich vypadlo, že to vlastně taky byla asi zbytečnost. Jinak my máme plynový kotel a tam výrobci nabízejí mj. i dvouokruhové kotle právě pro dvě různé teploty (podlahovka x radiátor). U TČ to neexistuje? Jinak ale za sebe říkám, že podlahovku všude a radiátory jsou zbytečné.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme patrový dům všude teplovodní podlahovka a jak píší výše, ze začátku jsem měla pochybností, zda vůbec funguje 🙂 až potom mi bylo vysvětleno, že u novostaveb, které mají nízkou TZ ani nepoznáte, že je podlaha teplá 🙂
Odpovědět
@kofejn záleží na definici tepla, určitě to nebude prijemne hrat, ale dlazba je pak komfortni na chuzi bosky. Prirovnal bych to k teplote dreva bez PT, dlazba bez PT i v teplem baraku je tak studená, ze z toho jde fakt chlad. S PT se to nedeje.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofejn proč by v novostavbě nemohla být teplá podlaha? Nějak tomu nerozumím ;-)
Odpovědět
@slabici Protože novostavba má mnohem menší TZ než starší domy a tedy na vytopení nového domu potřebujete mnohem menší výkon a teplotu otopné vody v okruzích a to se projeví "nehřející" podlahou. Prostě stačí málo, aby bylo teplo 🙂 Řekl bych, že jestliže je k potřebnému teplu v novostavbě potřeba citelně teplé podlahy, tak je někde něco špatně.
Odpovědět
@slabici výkon PT záleží na rozdílu interní teploty a povrchové teploty podlahy x plocha. Novostavby mají malé ztráty, PT topí velkou plochou a proto stačí malý teplotní rozdíl.
Odpovědět
@slabici To je jednoduchý, když do podlahy nejde teplá voda, nemůže být teplá podlaha. A co je teplá voda určí nejlíp drahá polovička či děti, když mají vlézt do bazénu.
Odpovědět
Máme patrový RD, tepelko a podlahovku všude. Taky bych nedával kombinaci radiátoru a podlahovky - nevidím v tom smysl - spíš komplikace. V koupelnách a WC je příjemně teplo díky tomu, že dlažba lépe vede teplo než jakákoliv jiná podlaha (samořejmě když se netopí, tak je zase chladnější). V každé z koupelen máme i malý kombi topný žebřík a ty napojené na podlahovku (nemyslím si, že je to nějaká moc velká komplikace navíc zronva ty topné žebříky). To že můžeme topný žebřík zapnout i na EL je výhoda, např když je období, kdy netopíme, anebo když přijdeme v zimě s dětmi mokří, tak ventilem na žebříku zavřeme přívod do podlahovky a dáme na max a oblečení/boty do rána uschnou.
Odpovědět
Profilova fotka
@radim83 : O dvouteplotním/okruhovém TČ jsem neslyšel - zřejmě proto, že čím větší požadovaná teplota na výstupu (resp. rozdíl teplot oproti venkovnímu prostředí, kde TČ "sosá" energii), tím klesá účinnost (COP) TČ. Takže smysluplnější je využití hlavně pro PT s teplotou vody někde kolem 30° C.
Odpovědět
@petr86 Panasonic AQUAREA dvouokruhové verze dělá. Třeba WH-ADC0309J3E5B
Odpovědět
@kofejn on není problém vytvořit druhý okruh, ale uvědomte si, co to všechno znamená V kombinaci TČ+PT je přímé propojení, kdy TČ využívá obrovskou akumulaci podlahy. Díky tomu má dlouhé intervaly topení a tím nízkou četnost zapínání čerpadla. Jakmile tam vrazíte druhý okruh, musí být mezi TČ a PT nějaký směšovač. TČ pak nemůže využít akumulaci podlahy a v určitých situacích ani nejde zajistit požadovaný průtok čerpadlem. Proto se v tomto případě přidává taktovací nádrž. TČ pak reguluje radiátory a druhý okruh PT pak musí mít další vlastní regulaci. Takže přidání druhého okruhu a je jedno jakým způsobem znamená 1) velice výrazné prodražení systému přidáním taktovací nádrže a druhého směšovacího okruhu. To navýšení může být jen na materiálu min 30000Kč 2) zhorší se životnost TČ 3) zhorší se účinnost systému, protože TČ musí topit na vyšší teplotu. Největší debilita je, pokud si někdo dělá druhý okruh jen pro žebříky v koupelně a garáž. To jsem již párkrát viděl. To se pak opravdu vyplatí.
Odpovědět
@zubr487 Já spíš beru druhý okruh na vytápění bazénu. Ale jestli umí do jednoho chladit a do druhého topit jsem už nezjišťoval, příplatek jen za možnost druhého okruhu mě odradil. Jestli někdy bude bazén, tak bazénové TČ vyjde levnějc.
Odpovědět
@kofejn Toto jsem zjistovala a mnohem vyhodnejsi financne i z hlediska udrzby je samostatne TC jen pro bazen.
Odpovědět
@kofejn Určitě ne jeden chladit a druhý topit.
Odpovědět
@bayt souhlas, taky bych na bazén dal radši levné bazénové čerpadlo. Určitě to vyjde levněji a zbytečně se nehuntuje drahé hlavní TČ.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?