Podle čeho jste vybírali architekta/projektanta domu?

Zdravím, koupili jsme pozemek a nyní chceme začít řešit projekt domu. Podle jakých kritérií jste vybírali architekta/projektanta domu? Oslovili jste jich více a poté si "nějak" vybrali? Má smysl u rodinného domu začít s architektem nebo stačí jen projektant? Máme sepsán projektový záměr na 2-3 strany (= co očekáváme od domu). Díky!
Odpovědět
@brouk17 ideálně na doporučení někoho, kdo byl s daným odborníkem (a jrste lepe hotovym domem:-))spokojený. Je mozne si take prohlednout na netu reference a vybrat někoho, jehoz styl je vám blízký.. Architekt vám (dle mých zkušeností) udělá lepší provozní řešení domu než "obyčejný" projektant - proste x let skoly je znat:-) Pochopitelně existují i neschopní architekti i šikovní projektanti. Je to jako jakékoliv jiné řemeslo..
Odpovědět
Profilova fotka
Hledali jsme někoho v okolí na internetu, prohlíželi jsme jejich práce co měli v referencích, poptávali po známých a i tady, když se mi nějaký dům hodně líbil. Pak jsme vybrali 3 architekty, kteří se nám svoji prací nejvíce líbili a poptali je. Zpět se ozvali 2. U obou jsme byli na konzultaci kde jsme si navzájem řekli svoje představy a oni nám poslali cenovou nabídku za svoji práci. byla srovnatelná, takže jsme si vybrali pocitově toho, který nám svým přístupem a prací seděl nejvíce. Projekt řešíme už 3/4 roku, teď už jen čekáme na stavební povolení. Vše zařizoval architekt a jeho spolupracovníci, od první studie až po stavební povolení - nemuseli jsme ani na jeden úřad. Výhoda oproti projektantovi se kterým jsem jednala před lety byla, že architekt se zamýšlí nad stavbou jako celek - tedy řeší estetiku spolu s funkčností a logickým uspořádáním. Architekt byl několikanásobně dražší, ale vzhledem k výsledku nelitujeme.
Odpovědět
Profilova fotka
Projektant vám nakreslí co mu řeknete, architekt vám třeba navrhne a vymyslí lepší řešení. Náš projektant je super, ale třeba nás časem napadly už neproveditelný změny, se kterýma by možná architekt přišel... jinak jsem si navrhla projekt, na netu našla podobnou typovku, firma nám sedla, tak už jsme nikoho dalšího nehledali
Odpovědět
Profilova fotka
Ještě bych dodala, že asi hodně záleží na tom jak konkrétní představu o domě máte a jaký je pozemek. Pokud bych měla ideální pozemek a líbil by se mi např. nějaký typový dům tak by se mi možná zdála investice do architekta zbytečná. Já ale chtěla aby mi někdo poradil , řekl proč a jak je co vhodné mít uspořádané a také zvolil vhodnou orientaci a umístnění a tvar domu na pozemku. A to máme nakonec naprosto klasický tvar domu, kdyby jsme nebyli limitování šílenými požadavky stavebního úřadu, byl by dům podle prvotního návrhu architekta ještě zajímavější a nápaditější, ale bohužel úřad je stát ve státě.
Odpovědět
Kdybychom měli ideální pozemek, tak by mě to ani tak netrápilo. Ale tím, že máme velikost 17mx45m a vstup na parcelu z jihovýchodu, bude asi dobré nad tím trochu popřemýšlet a tím pádem vzít architekta. Doufám, že architekti spolupracují s projektanty a ti zase mohou dát kontakt na solidní stavební firmu.
Odpovědět
Profilova fotka
@brouk17 hledejte podle stylu práce, aby Vám sedli, a aby měli čas, to je teď docela důležité kritérium :-) . U nás ve vsi staví teď dům od jednoho malého ateliéru, jestli chcete hodím kontakt. Máte to i ve svahu?
Odpovědět
Profilova fotka
@brouk17 případně ještě koukám, že jste z Brna tam funguje Partika, kdyby jste chtěli pasiv tak bych tam zašla, pán byl super, ale my pasiv nechtěli.
Odpovědět
@tulda27 Ve svahu to nemáme, je to rovina. Jsme z Brna, pasiv nechceme, stačí nám Béčko. Na Partiku kouknu, díky za tip. Zděný rodinný jednogenerační dům (pro 4-5 osob a psa). Přízemní nepodsklepený na základové desce, s podkrovím. Stylově orientovaný moderně, praktický, s úsporným provozem. Jednoduchý dům bez výčnělků, zákoutí, balkónů. Garáž nebo garážové stání.
Odpovědět
Profilova fotka
@brouk17 jestli to není svah možná bych ještě typový dům úplně nezahazovala :), ale samozřejmě hledej klidně i architekty, jen upozorňuju, že je to cenově úplně někde jindy.
Odpovědět
Profilova fotka
@brouk17 a vlastně většina firem s typovými projekty dělá i individuální návrhy, není to zas takový rozdíl (např. typ za 50, individuál za 80). to že máte šířku pozemku 17 m je ještě vpohodě :). A dávám ještě kontakt na zmiňované architekty, co dělali dům u nás v ulici, ceny apod. netuším, ale práce se mi líbí. http://www.3karchitects.cz/moderni-du...
Odpovědět
Upřímně, líbí se mi domy od některých archiktektů, ale prostě na to nemám. Takže holt projektant, za každého mluví jeho práce :) U typového projektu bych do toho šla, kdybych byla na 100 % spokojená a zohlednil nějak i světové strany.
Odpovědět
@tulda27 on je rozdíl architekt a projektant, architekt si bere vždy tak min. 10 % celkové ceny domu, tj člověk musí počítat cca půl milionu.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@bayt Tak i to je individuální ;) já s projektanty i architekty pracuju, ale je pravda, že je většinou já neplatím :))), nicméně moji známí začínají na 150 tis. a obvykle jsou to spíš 2-5% z ceny, samozřejmě věhlasní architekti budou daleko dražší. Náš jednoduchý dům by stál býval cca 150-200 bez dph kdybych neměla architekty kamarády. Tazatel nechce luxusní vilu myslím, že půl milionu už je v jeho případě přestřelené. NIcméně s 200 tis. bych počítala určitě.
Odpovědět
@tulda27 Pokud vím, tak ale odměna architekta se řídí sazebníkem ne? Může být vyšší, ale neměla by být nižší.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt tak třeba se pletu, rozhodně je to výrazně jinde než typové projekty, a o konkrétní cenu je stejně potřeba požádat konkrétního architekta na konkrétní práci. A jeslti je nějaký sazebník, který musí dodržovat, na to se schválně kamarádů zeptám :).
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt ps - kdyby to muselo být min. 10% z ceny díla začala bych konečně chápat, proč si architekta téměř nikdo na rodinné domy nebere ;).
Odpovědět
Já mám související dotaz, tak se přidám do diskuze. Jela jsem okolo hrubé stavby domu, který se mi typově líbí... Když si zjistím číslo parcely, můžu zajít na stavební úřad a zeptat se na jméno projektanta, případně se podívat podrobněji do plánů, nebo se na mě budou koukat divně?
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 myslím, že to nejde, zkontaktujte spíš stavebníka, uřad vas do dokumentace nahlédnout už nechat nemuze, jen v průb+hu řízení a to ještě možná jen účastníky řízení?? to si zas nejsem jistá ale dokumentaci smí vidět jen vlaastník nemovitosti, my jako projektantni od něj musíme mít plnou moc když jdeme třeba něco hledat v archivu nebo zkuste google já stavbu u nás v ulici našla :)
Odpovědět
Profilova fotka
@brouk17 TAk jsem se zeptala :). Nic takového jako minimální sazba neexistuje (u nás). Jinak k tématu jukněte třeba sem jestli Vás nezaujmou (staví se od nich v naší ulici přímo tenhle dům, mě se tedy osobně jejich styl líbí) http://www.3karchitects.cz/moderni-du... Nebo prolezte archi servery (namátkou https://www.archiweb.cz/p) co Vás osloví tak do toho ateliéru zkuste napsat. Pokud půjdete opravdu cestou architekta - důležitá je i Vaše "souznění", stejný pohled na věc. Takže to chce osobní schůzku a hodně dát na první dojem (reference až pak).
Odpovědět
@tulda27 Tak ano, v individuálním případu vám známý udělá barák třeba za 8 % nebo za pivo, ale běžná sazba je prostě 10 % a u známých jmen i víc. Normální člověk si na normální rodinný dům architekta nebere. Vyplatí se to u domů tak od 6 mil víc a to tady má každý spíš jako horní limit.
Odpovědět
Profilova fotka
@brouk17 podle vzdalenosti, jeden na sruby je v Cechach a druhy na Morave takze tam kde jsem to mel bliz :))
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 půdorys toho domu je skvělý 😉jen se doma neshodneme na tom, jestli se hodí na vesnici 😁 já tvrdim, že ano, muž že vůbec 😁
Odpovědět
@noemi77 na stavebním úřadě Vám povolí nahlížet do dokumentace, ale moc bych na to nesázela, že v dokumentaci bude pravý autor. Do dokumentace se podepisuje ten, kdo má kulaté razítko, ale projekt kolikrát dělají jiní lidé.
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt když myslíš, tak si to mysli, ale psát to na veřejné forum je dost matoucí, když žádný takový "tarif" neexistuje @zmrz_lina Až to bude hotové já Vám to vyfotím a uvidíte :), vyfotím celou ulici ;) schválně jestli manžel vybere vhodný dům k nám na ves :))))
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 kvůli mě to dělat nemusíš, mně se to líbí a muž si to už nebude dávno pamatovat, že jsme něco takového vůbec řešili. Nicméně jsem rada, že soused vedle nás má bungalov se sedlovkou a ne s valbovou, jako všichni ostatní. Zdá se mi to hezčí a na vesnici právě i víc pasující.
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina tak že bys porovnala vizu a realitu, sama jsem zvědavá jak to tam zapadne. Taky jsem za klasické domky kolem radši, zatím ty tri nejbližší jsou se sedlovou, ale jeden stan už také vyrostl. Kdybych nestavěla na faaakt mini vsi mám dům úplně jiný (ala Neyaa ale s patrem kvůli výhledu :))
Odpovědět
10% procent za práci (jen) ARCHITEKTA je dost přemrštěné - piokud si rozumíme v tom, že architekt dělá studíí, a s projektantem spolupracuje na projeku pro stavební povolení a téměř nebo vůbec se nepodílí na prováděcím projektu či různé administrativě, což už je technická/technologická PROJEKTANTSKÁ piplačka Já se u dnes již poměrně prémiového architektonického atelieru dostal (před cca 3 lety) na celkovou cenu projektu ve výši 5% z projektované ceny domu, do fáze prováděčky, vč. studie na začátku, kde jsme si ujasňovali, co vlastně chci :-) Další skoro 2% spolkly návrhy interierů, návrh a projekt plotu, zajištění všech 3 potřebných průzkumů,, vyběhání všech vyjadřovaček až do fáze zajištění stavebnho povolení.
Odpovědět
Profilova fotka
Oslovil jsem jich víc, hlavní kritérium bylo, jak jsme si sedli u pohovoru. Potom jsem taky hledal někoho, kdo se bude podílet na celé stavbě domu. Nechtěl jsem, aby "jen" načmáral projekt a hotovo.
Odpovědět
@tulda27 tak ja jsem prave architekty obepisovala, tak vim, co rikali a jak se to pohybovalo
Odpovědět
@adelkav Urcite do dokumentace cizimu cloveku nahlednout nepovoli. To by mohl nahlizet i potencialni zlodej a vedel by presne, jak se v dome orientovat... Do dokumentace daji nahlednout jen s pisemnym souhlasem (plnou moci) vlastniku domu.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?