Pokoje, terasa a světové strany

Profilova fotka
ahojte, rozmýšlíme jak otočit dům. někdo nám radil,nedávat terasu na západ - že si tam člověk ve vedru neposedí a markýza nepomůže. jinak nám to vychází pouze na severo-západ, nemáte někdo zkušenost? stejně tak s dětskými pokoji - máte je někdo na sever? Anebo na jaké světové strany je máte? díky Andre
Odpovědět
Profilova fotka
Sever neviem, asi chladné izby. My máme v byte spálňu a kuchyňu na východ, detskú a obývačku na západ. V dome bude obývačka s terasou a kuchyňa na juho- východ, izby na západ. Kúpelňa a technická miestosť na sever. Vchod do domu juho-západ. Cca. Je to mierne pootočené.
Odpovědět
My mame terasu tiez na S-Z a ja osobne som ju tak chcela, aby vecer, ked sa uz ochladzuje, este stale svietilo slnko na nu...a izby mame na J-V...teraz doma ich mame prave na S-Z a veru z vlastnej skusenosti ti poviem, ze to nie je bohvieco...v lete je tam vecer, ked ideme spat, hrozne teplo, neda sa tam dychat a zasa v zime vacsinou fuci z tej strany, tak je tam v noci zasa zima... takze do domu sme si to dali presne naopak :-) tak hadam budeme potom spokojni... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
terasu mame na jih, loznici - balkon na jih, stresni okno na vychod, detske pokojicky - JZ a druhy SV, kuchyn jih, obyvaci pokoj, jih.
Odpovědět
Jižní stranu máme bohužel zastavěnou sousedem, takže tam máme pouze pracovní koupelnu, jinak na východě máme pracovnu, kuchyň, jídelnu, obývák, terasu, a na západní straně pracovnu, kouplenu, ložnici, 2 pokoje a na severní části jsou místnosti jako kotelna, sklad dřeva, a 2 technické místnosti na cokoliv :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme terasu na západ a jsme spokojení. :-) Pere tam sice sluníčko od tří hodin odpoledne,ale řešíme to zatím slunečníkem a časem budem stavět zastřešenou pergolu.Terasu na SZ jsme měli u chaty a dobře ta bylo jen v horkých letních dnech.Na jaře,podzim a chladných letních dnech tam bylo zima a dost větrno. :-| Jinak na východ máme kuchyni,horní a dolní koupelnu,ložnici, na jih druhé okno z kuchyně,obývák, dětský pokoj,na západ druhý dětský pokoj,pracovna,terasové dveře z obýváku.Na sever máme jen střešní okno nad schodištěm.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 letech
Profilova fotka
dobrý den , máte někdo obývák pouze na západ(terasa pak jih-západ-sever) ? dispozičně máme obýváku na jih-západ , ale není to moc vhodné co se týče vnitřního prostoru .viz obrázek červeně označené jak by mohli místnosti být + světové strany , terasu bychom zvětšili nebo posunuli, západní stranu více prosvětlili okny (2,5 m obývák + jídelna 2m ) děkuji za info
Odpovědět
Já mám obývák na západ, propojený s kuchyní, která má okno na východ a jídelnou kde jsou terasová okna na jih. Mám ráda hodně světla. V zimě je to paráda. V létě to chce zastínit - my máme jen husčí bílou záclonu a stačí nám to. Terasa je rohová jih+západ. Na západní straně mám dopoledne stín cca do 13-14 hod. Jižní terasu mám zastřešenou průhlednou krytinou a v létě máme baldachýn. Západní strana je zatím nezastřešená, stín by vyřešila třeba nějaká mřížka s popínavkami, Měli jsme dělat pergolu, ale nakonec tam bude prosklená zimní zahrada.
Odpovědět

Odpovědět
My máme terasu i celý byt na západ a hrůza! Praží nám přímo do oken, je tu desny vedro, je to tu rovinaté tak nám svítí ostrý slunko přímo do očí až dokud nezapadne. Západ je pro mě nejhorší možná světová strana. Zlatý sever, tam má člověk aspoň klid.
Odpovědět
my budeme mat terasu aj obytné izby na sever a severovýchod u nás je to dané jednoducho sa inak nedá ale nelutujem nemusím dávať vonkajšie žalúzie ani tienenie na terasu ked sedís na terase väčšinou si musíš tieniť ak sa budem chcieť opalovať na slnku sadnem si dalej od domu do záhrady naplanoval som do izieb trochu väčšie okná aby boli presvetlené aj bez priameho slnka. som v nížine kde niesú velké zimy a niesom ani na veternom mieste. posledné dve zimy tu poriadne mrzlo asi dva týždne za celú zimu na juh budeme mat to čo dávajú všetci na sever (garáž, zádverie, kúpelňu, technickú miestnosť) svetová klima sa otepluje.
Odpovědět
Zatienit sa da vzdy, slnko si nevycarujes. My mame terasu na SZ. Na par horucich letnych dni funguje slnecnik alebo markiza, ale takuto slnecnu terasu vyuzijem od jari do jesene. Znami maju terasu na opacnu stranu a nonstop tam maju zimu. Prijemne je tam len tych 10-15 dni v lete, ked naozaj prazi slnko. Detske izby je dobre davat tam, kde je dost svetla. Na sever je lepsia spalna, kde dospeli chodia iba spat. Deti v detskej izbe travia podstatnu cast dna, hraju sa tam, ucia, mali by mat svetlo, citala som nieco o depresii z nedostatku svetla. :-) A detske hlavne vacsie ako spalna, kazdy dava 10 m2 detske a 16 m2 spalnu. To je teda hlupost.
Odpovědět
Profilova fotka
já nevím jsme z vysočiny sice se zde otepluje, ale od půlky září do půlky května se topí . což je 8 měsíců . je pravda že když je velkej hic tak nejlepší je terasa na sever- východ :-) jinak se to musí pořád něčím stínit
Odpovědět
Článek se načítá
natočenie domu na svetové strany záleží v ktorej oblasti to je , pri Hurbanove kde stále pečie celé leto a zima mierna, sa natočí ináč ako na Orave kde sú 3 tropické dni a ostatok zima tam jednoznačne denné miestnosti na juh, i v teplejších oblastiach je ale veľké teplo max 60 dní, vtedy sa dá tieniť presahom strechy a 300 dni je chladnejšie kde sa už slnko v pohode dá zvládnúť
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?