Pořídit i klimatizaci do kuchyň-obýváku spolu s rekuperací a venkovními žaluziemi?

Profilova fotka
Zdravím, chtěl bych poradit, chceme stavět zděný bungalov o užitné ploše 131 m². Do domu chceme určitě pasivní rekuperaci a venkovní žaluzie téměř na všechny okna. Vytápění chceme pouze plynovým kotlem s podlahovým teplovodním topením. Ještě si pohrávám s myšlenkou dát klimatizaci do místnosti kuchyň - obýváku, kdy tato je orientovaná na jih a západ. Pozemek máme sluný. Dali byste jí nebo je to zbytečné utrácení peněz a radši je vrazit do něčeho jiného. Ale mohlo by jít i o alternativní vytápění, kdyby náhodou kotel vysadil. A není nad to mít v domě někde příjemně, když se zde bude navíc vařit. Ale nevím, s rekuperací a žaluziemi to třeba nebude potřeba. Kamarád však mám tuto místnost na východ, nemá rekuperaci, žaluzie jen vnitřní a navíc nemá nad touto místností půdu, má to volné až ke střeše a má tam jako ve skleníku. Má zděný dům. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
@vlada24 My davame, protoze rekuperace a zaluzie funguji do okamziku, kdy si otevrete okna. A ty my chceme mit hodne otevreny 🙂 Ale je to jen "zaloha".
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt A vy dáváte klimu jen do kuchyň - obýváku? Nebo do více místností? Na kolik vás vyjde? Pro mě za mě nemusíme otevírat okna vůbec, když tam bude příjemně, jen tedy na terasu. Tam se chozením určitě nějaké teplo do domu natáhne.
Odpovědět
@vlada24 Jen do te jedne mistnosti, protoze chceme mit urcite otevreno i na dyl.
Odpovědět
Profilova fotka
@vlada24 Udělejte si na klimu pouze přípravu a uvidíte. My to tak také budeme řešit, příprava nás vyjde na nějakých 7 tis., takže to není nijak závratná částka než to pak řešit dodatečně. Máme bungalov 140m2 (užitná plocha o něco méně) a jednotku máme navrženou jen jednu do kuchyň-obýváku, měla by to vše zvládnout sama, samozřejmě bude nutné nechat otevřené dveře do pokojů.
Odpovědět
@vlada24 @bayt takto nějak to fungovalo u nás v kanclu. Chlapi museli být oblečení v kalhotách a košili nebo tričku a ženy chodily v lehounkých šatičkách. Takže výsledkem byla puštěná klimatizace a otevřená okna. Jen majitel kupodivu docela prskal, když to zjistil... Jak by řekl klasik, No já nevím...školy nemám, ale to už.... Já bych se na klimu vyprdnul. Uvážlivě bych používal venkovní žaluzky a uvidí se. Udělal bych ovšem přípravu na multisplit. Při topení plynem nevidím přínos. Pro topení. Když vysadí kotel, tak se to přežije s přímotopem "za babku". Pokud někdo topí přímo elektřinou, pak ano. Pak bude přínos i ekonomický, ale ne proti plynu.
Odpovědět
@bayt Nějak to nechápu. Budete vypínat rekuperaci, když budete mít otevřená okna? nebo budete mít otevřená okna, abyste mohli pustit klimu? Nebo budete zároveň rekuperací tahat teplý vzduch dovnitř a chladit ho klimou? Některé myšlenkové pochody nechápu, omlouvám se. Ale pokud mám rekuperaci a venkovní žaluzie, rozumnou novostavbu, tak bych se na klimu vykašlal. Navíc, není to úplně zdravé, my máme klimu v práci, jsem na ni zvyklý, ale nedokážu si to představit u manželky a dětí. Těch pár horkých dní se dá přežít. My okna máme na jih a východ, letos byl týden opravdu pařáků, kdy svítilo i hodně sluníčko a teplota přes den nepřekročila doma 25°C.
Odpovědět
Klimu jsme dali, máme HS portál přes celou zeď obyvákokuchyně na jihozápad, sice nadstandardní přesah střechy, ale slunko sem paří i tak celkem dost, vyhřívá terasu a v létě bychom se upekli.
Odpovědět
@davex já si myslím, že je obecně docela potíž zachovat si zdravý rozum. Proto si spousta lidí myslí, že nechce reku, protože chce v létě větrat okny. VZT s rekuperací mi umožní neotvírat okna, když nechci a přesto mít doma zdravý (nevydýchaný) vzduch. Když otevřu okna, tak musím počítat s tím, že teploty venku a uvnitř se budou mít snahou vyrovnávat. Když nepoužiju venkovní žaluzie, tak mi slunko bude ohřívat interiér. Klima dokáže v létě chladit a v zimě případně přitopit. Není nutná k životu, ale značně zvýší komfort (během krátkého období roku). Zdá se mi, že spousta lidí hledá problém, kde není a není schopná pojmout základní zákonitosti.
Odpovědět
@davex Neříkám, že ji tam musíme dát, ještě ani nestavíme. Uvažujeme o tom. Ale - hodláme v případě otevření obýváku ven stáhnout rekuperaci dočasně na potřebné minimum (což možná bude celé léto, nevím) a bojím se, že kdyby byly velké pařáky, a byl by obývák půl dne otevřený ven, že prostě uvnitř bude vedro. Proto pro jistotu uvažujeme lokální klimatizaci, abychom PO ZAVŘENÍ obýváku mohli ten interiér nějak uchladit. Žaluzie jsou k ničemu, pokud jsou vytažené a okna dokořán. Rekuperace fajn, (noční chlazení, nejde samozřejmě vždy) - ale co jsem slyšela, spíš v kombinaci s těmi žaluziemi. Takže nevím, jak by jen noční provětrávání zvládlo uchladit místnost, která bude půl dne otevřená ven. Jen dodávám, že u nás jde asi o 10 metrů skla a jde otevřít až do šíře 6 metrů. A to je přesně to, co jsem chtěla, sedět uvnitř a vlastně být venku 🙂
Odpovědět
@bayt No, moc to nechápu, ale to nevadí, každý máme jiné představy. Já si právě v tomto případě prostě zajdu ven. A to mám také poměrně velké okna. 1xHS portál 6m, 3x francouzské 1,5m, 1x francouzské 2m. Ale můžu Vám zaručit jednu věc. V létě si určitě zachováte zdravý rozum a pokud bude venku dusno, horko, tak ten portál budete mí zavřený a žaluzie stažené a naklopené. Každý se snaží si zachovat uvnitř nějaký rozumný komfort. A to nemluvím o podle mě hodně důležité věci, a to prašnosti. Ať to nejde moc vidět, venku je strašné množství prachu, pylu, prakticky ve všech ročních obdobích. Počítám s tím, že budete mít i sítě v oknech, které alespoň zabrání hmyzu. Jinak, rekuperace zapnutá, když jsou otevřená okna, byť na nejmenší výkon je nesmysl. Ale tuto zkušenost si samozřejmě musíte získat sama.
Odpovědět
@davex Nebudem mít sítě proti hmyzu, to by šlo proti logice věci, že to chci otevřít ven (budou jen v ložnicích). Prostě bude obejvák otevřený ven i s tím, že holt uvnitř bude prach nebo hmyz. Máme to tak u našich v mnohem menším měřítku a je to super. Samozřejmě všechno má své plusy a mínusy.... Jinak rekuperaci stahuje na minimum v létě hodně lidí, ne? Prostě kvůli bakteriím spíš, a větrají okny.
Odpovědět
@davex
Odpovědět
Článek se načítá
@davex
Odpovědět
@bayt Nezbývá než popřát hodně štěstí.
Odpovědět
Profilova fotka
@davex @bayt a dobrý repelent a také odpuzovač vos.
Odpovědět
@radim2015 No, u našich máme dost dobrou lapačku hmyzu. Pro to, co teda vletí a už nevyletí. Ale ono toho kupodivu asi není tolik, kolik by člověk čekal. Dost hmyzu se zase vrátí zpět. Ale samozřejmě kdo chce být v přírodě, tak holt musí brát přírodu se vším, co do ní patří. Tj. i s vosama 🙂
Odpovědět
@bayt nejlepší práce je, která se nemusí udělat. Opakovaně čtu názory, že reku je otrokář, který Vám zakáže otvírat okna. To jako, že zbaví člověka své vlastní vůle? My třeba máme "obyčejnou" pasivní Atreu, 2 čidla CO2 a jednotka dokáže fungovat v automatickém režimu. Takže třeba nemusíme myslet na to, že když otevřem okno, že pojede jednotka. Nepojede, vypne se, protože ucítí svěží vzduch... A i kdyby jela, tak spotřeba je velmi malá, jedou tam 2 větráky na pár (max. desítek) wattů. Kde lidi berou ten názor, že otevření okna při spuštěné VZT vede pomalu k výbuchu supernovy? Ono se nestane vůbec, ale vůbec nic. Jednotce rozhodně ne, prostě pojede. Ale může někomu prasknout žilka, že snad dělá něco "zakázaného". Naopak i v létě je reku dobrý pomocník, kdy přes den, když je horko na chcípnutí, nemusím otevřít okna a jednotka mi větrá. Okna máme otevřené celé léto, když je snesitelně. Žaluzie lze naklonit tak, že dovnitř zároveň nejdou paprsky. Ideál. Zároveň ty stažené a nakloněné žaluzky bere hmyz, trochu, jako překážku. V létě je prostě víc potřeba myslet na to, že si třeba dovnitř navětrám teplo. Ale pardon, přes den si navětrat do domu teplo, protože miluju vzduch a otevřené okno a pak to večer budu klimovat? Tomu opravdu nerozumím. To si radši nechám přes den zavřená okna a půjdu si sednout do zahrady, nebo na terasu.
Odpovědět
@honzik75 No jako my jsme teplomilni a neocekavam, ze si budu pravidelne poustet klimu. Ale jednoduse ji chci mit v zaloze. Trebas ji nakonec ani nebudem instalovat a bude zbytecna. Proste ten koncept otevrenyho domu je muj sen.
Odpovědět
@bayt Kdo chce být v přírodě, tak do té přírody jde. Od toho ta příroda je. A já vím přesně, o čem mluvím. Rok jsme byli bez žaluzií, bez rekuperace, doma šílené horko. Větrali jsme a na velkých oknech byly desítky much, okna posrané. Sem tam nějaká vosa, pavouk a hlavně milion mravenců. Takže, RAID, který je taky docela sračka, permanentně v provozu a stejně to nepomáhalo na všechny místnosti. Přírodu mám rád, beru ji s vším, co do ní patří, ale dům není příroda 🙂
Odpovědět
@davex No tak ono fakt zalezi taky kde clovek bydli. U nas bohuzel hmyzu moc neni. U pole/lesa by to bylo jine. Na chalupe problem s vosama, u nasich jsem vosu cely leto nevidela. Navic Raid je spis takova hracicka - o realny fci neco vim a je nulova.
Odpovědět
@bayt No nulová úplně nebude, loni to na komáry fungovalo, dá se říct, 100%. Letos jsem neměl ani jednoho, tak nevím.
Odpovědět
@bayt téměř vše má 2 strany. Platí to u konceptu otevřeného domu i o prosklení. Všechno to vypadá na fotkách krásně, ale už nikdo neukáže ty mušince, mrtvolky much a pavouky zalezlé porůznu v domě. Tak to prostě je. Hmyz je tu stovky miliónů let, my jen pár desítek tisíc, jako moderní lidé. Jakmile se někde stavba s okolím "usadí" tak ji příroda zabydlí a neodradí ji od toho ani sterilní zelený golfáč. Velká okna máme a je to také dvojsečné. V zimě stačí malinko a sluníčko vykouzlí doma příjemně. Ovšem v létě z téhož dokáže peklo. Ale přeji každému, aby si mohl uskutečnit sen o bydlení a byl maximálně spokojen.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za názory. My bychom v létě v paneláku vůbec nevětrali okny, ale vzduch holt potřebujeme. Museli jsme si kvůli horku koupit i mobilní klimu. Proto se tak těšíme na řízené větrání. Mít zavřená okna je právě super kvůli pylu, prachu, hluku, teplu, chladnu... prostě samé výhody. Otevřená okna v horku určitě mít nebudeme, to můžeme jít na velkou terasu, co plánujeme cca 40 m² pod střechou domu. To nám vynahradi ten otevřený obývák. Jen nevíme s tou klimou, ale je dobrý nápad si udělat jen přípravu a pak se uvidí.
Odpovědět
@honzik75 To každopádně souhlasím 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Jenom zkušenost posledních dní - vždy jak projdu pod klimou (jediný zdroj tepla spolu se vzduchotechnikou) a ovane mě teplý vzduch, je to super. Už super není ten zvuk, který to vytváří, ale po chvíli jej nevnímám.
Odpovědět
@bayt To že hmyz vletí a zase vyletí z interiéru je více méně pravda (čím menší otevřené plochy tím více lítá dokruhu v místnosti a po celém domě). Ale v lepším případě vám jen pokálí bílé plochy a v horším případě vám naklade vajíčka do potravin. Člověk než poobědvá tak jídlo, které zůstalo na sporáku může vylít - než mouchy snesou vajíčka to je otázka 10 min. Za mě včely a vosy jsou menší zlo než mouchy.
Odpovědět
@vlada24 Já osobně bych do nějakého levného řešení v podobě klimy šel, pokud je ta možnost. Osobně bych ji využil jen nárazově... tzn. párkrát za léto potřebuju teplotu interiéru dostat o pár stupňů dolů - třeba proto, že v tropických dnech byla u nás návštěva a byly dlouho otevřené dveře na terasu apod. Takže by se třeba pustila přes noc (v obýváku/kuchyni), zvláště, když je teplá noc. Ale je to jen pro komfort - určitě se bez toho dá žít.
Odpovědět
Profilova fotka
@sasynkamil děkuji za odpověď. A vy klimu doma máte v kuchyň-obýváku? Nevíte, kolik se tak cca pohybuje i s montáží?
Odpovědět
@vlada24 Klimu nemáme, nebyl čas ani peníze řešit až takové detaily (až takové komfortní věci) . Nyní po pár letech jsme konečně pořídili venkovní žaluzie (měli jsem jen přípravu), takže jsem zvědav na léto.
Odpovědět
@vlada24 Asi bych uvažoval nad nejlevnější variantou (tzn. bez rozvodů apod.) ztn. klimu s venkovní jednotkou a ty cenově začínají od 20t. Otázkou by bylo kam ji umístit, aby nebyla tolik na očích. https://www.alza.cz/jak-vybrat-mobiln...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?