Postup s projektantem, je toto běžné?

Zdravím, vybrali jsme projektanta a on už po nás chce třetinu z celkové ceny projektu. Nemáme žádnou smlouvu, zatím proběhla informativní schůzka, na které si řekl o peníze. Docela mě to zaskočilo. Je to normální? Jaké máte zkušenosti? Ráda bych věděla jaký je běžný způsob placení. Díky.
Odpovědět
1
2
Náš projektant s námi absolvoval několik sezení, kdy jsme řešili půdorys s rozmístěním pokojů, konkrétní rozměry, okna atp. Když jsme si toto zafixovali, dali jsme mu zálohu odpovídající cca 1/3 výsledné ceny. Zbytek jsme doplatili, až když bylo vše komplet hotové.
Odpovědět
Profilova fotka
@terezaob my jsme měli první schůzku s projektantem, kde jesme řešili základní věci - zda jedno/dvou patrový, garáž uzavření nebo jen stání, velikost domu atd atd - z těchto informací nám udělal studii - při druhé schůzce jsme již dávali 1/3 zálohu, poupravili dispozice, měli jsme 2 měsíce na promyšlení a dotazy a ted si za 2 týdny jedeme pro hotový projekt a doplatíme zbytek ceny.
Odpovědět
Pokud se vám to nelíbí, což předpokládám, když sem píšete, tak určitě můžete oponovat tím, že mu můžete dát hned zálohu, ale ne tak vysokou a poté, co něco vypracuje si můžete domluvit na další. Prostě se s ním zkuste domluvit na podmínkách, které budou vyhovovat oběma stranám. To, že si teď řekl o třetinu, neznamená, že to tak musí být. Jestli si na svých podmínkách bude dál trvat a vy na ně nebudete chtít přistoupit, tak projektanta vyměňte a nebo si sepište smlouvu, kde bude vše jasně definováno. Tak nebo tak, by vám měl dát na tu zálohu nějakou stvrzenku o zaplacení. U nás to bylo tak, že asi po dvou měsících, kdy bylo jasné, že náš projektant již něco vytvořil, si také řekl o zálohu, cca. 20% z výsledné ceny, která v té době byla známa jen orientačně (+-5.000Kč). Takhle se to opakovalo asi ještě dvakrát, vždy po nějaké době a na konci, kdy dokumentace byla hotová a předaná, jsem doplatil zbytek. My jsme neměli až tak běžný dům, takže jsme nad projektem strávili poměrně dost času a pořád se něco dolaďovalo a podle toho se postupně měnila i cena za projekt.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak normální je 1 informativní schůzka - řeší se co chcete vy a co on je schopen Vám nabídnout, paK cenová nabídka na projekt nebo fáze projektu, smlouva, na základě smlouvy záloha a pak se projektuje. Je to stejný jako jinde, u jiných služeb.
Odpovědět
Pryč od něj. Pokud mu zaplatíte předem, tak už se s nim moc nepohne při nějakých úpravách. Je tady spousta příspěvků ohledně tohoto. My měli první schůzku s architektem, kde se zeptal na základní informace. Pak poslal cenovou nabídku, která obsahovala několik částí a bylo zde přesně popsáno za co platíme. Platby probíhaly vždy až po vzájemném odsouhlasení oné části projektu/studie
Odpovědět
Profilova fotka
U nás to bylo takto: 1. Informativní schůzka zdarma, kde prezentovali svoji práci, abysme věděli, jestli je to to, co hledáme a dali prostor pro dotazy 2. Příprava smlouvy (měli jsme i připomínky, vše se v klidu zapracovalo), při podpisu klíčová schůzka, kdy jsme podrobně popsali zadání, přiložili ho i stručně písemně ke smlouvě a zajeli se společně podívat na pozemek 3. Placení bylo po částech vždy PO odvedené práci (nejdřív architektonická studie, pak všechny stupně projektu a poslední část, až bylo stavební povolení)
Odpovědět
@terezaob Taky jsme to tak měli....u prvního....a o peníze jsme přišli a zůstal nám půdorys a dále pak už nic ]-( . U druhého jsme platili vždy až po předání jednotlivých částí projektu-architekt s touto podmínkou neměl nejmenší problém, dokonce nám to tak sám nabídnul, už máme papíry na SÚ :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@terezaob Já nic předem neplatím, až za hotové dílo. Asi je to reklama, ale zaslouží si ji :) Projektuje mi tojako.cz Obecně bez smlouvy ani ránu. Přece na stovkách tisíc/milionové investici nebudu šetřit pár drobných za právníka...
Odpovědět
Profilova fotka
@terezaob platil jsem cely projekt az pri predani, pokud nejake prenize dopredu tak jedine se smlouvou
Odpovědět
zizzy Ne je z Třeboně. Díky všem za názory.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
@annavth - Dobry den. Muzu se zeptat, jak to dopadlo s projektem od pana Lalika? Dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Pana Lalíka - projektanta z oblasti Krkonoš určite neodporúčam. Je to človek, ktorý vám je schopný povedať 20 krát za sebou, že to spraví "zajtra". Riešim s ním projekt už 8 mesiacov, ktorý mal byť hotový za 2. Podnikám už 10 rokov, ale s takýmto niečim som sa ešte nestretol. Každý slušný človek by sa mu mal vyhnúť oblúkom, ak nechce stratiť obrovské množstvo času a nervov. Matej Chodelka
Odpovědět
@matej_chodelka Momentálně řešíme stejný problém. Jsem zvědavá jak a jak rychle ho vyřešíme..
Odpovědět
Pan Michal Lalík z Krokonoš, tak tomu se rozhodně vyhněte, kdyby za každý slib byla cihla, už máme materiálu na mrakodrap. V srpnu 2021 podepsána smlouva na projekt, bohužel uhrazena záloha (převodem, s paragonem). K dnešnímu dni (06.06.2022) není ani studie ani vrácena záloha. Na konci ledna 2022 jsme s ním rozvázali spolupráci, jelikož pan Lalik zvolil stejný postup jako píše pan Chodelka. Přešli jsme k jinému architektovi v únoru 2022 a projekt je hotov už se vyřizuje stavební povolení. Pokud se najdou další podvedení pište, na pana Lalíka je podáváno trestní oznámení, pokud nás bude více je tu vysoká šance, že tento pán bude za své jednání náležitě odměněn 🙂. Nad 100tis se jedná už o kriminální čin.
Odpovědět
Ešte raz by som chcel DÔRAZNE varovať pred človekom menom Michal Lalík - ktorý sa tvári ako projektant. Je to podvodník a momentálne jeho prípad smeruje na Políciu ČR, ktorá ho bude riešiť. Ak sa nájdu ešte ďalší poškodený, ozvite sa mi na 724 386 758
Odpovědět
S Panem Lalíkem mám velmi špatné zkušenosti, objednal jsem si od něj projekt příjezdové cesty i s vyřízením na úřadech. Na začátku slíbí vše, jak to půjde rychle, nic není problém, ve smlouvě má i 100% garance vrácení peněz při nespokojenosti (už měsíc z něj dostávám 6tis kč, prý čeká až mu lidi zaplatí). Realita je však taková že přinutit ho k jakékoliv činnosti je téměř nemožné, telefon nebere (pokud nevoláte z jiného čísla) pouze odmítá hovor přes zprávu že zavolá později, nebo že to tento týden bude atd, když zavoláte na příslušné úřady tak zjistíte že nic neposlal, nebo nereaguje na výzvy i když vám bude zarputile tvrdit že čeká právě na tyto úřady. Projekt který „zhotovil“ z vetší části zkopíroval z jiného a k mým účelům byl nepoužitelný. Vyvarujte se spolupráce s ním pokud chcete někdy bydlet nebo mít něco hotové. Tento člověk je ukázkovým příkladem dnešní zkažené společnosti.
Odpovědět
Profilova fotka
Přidávám se k příspěvkům,kdy byl poptán Michal Lalik,aby zařídil povolení výstavby plotu a zaparkování karavanu. Koncem září 2021 si vyžádal zálohu 9000 Kč po níž slíbil okamžitě započetí prací. Pak už je to stejné jako u ostatních. Nezdvihal telefony,sliboval,prosil o čas. V květnu 2022 jsem ukončila plnou moc a Michal a Lalika vyzvala k vrácení zálohy. Požádal o strpení než mu kdosi zaplatí faktury, peníze mi nevrátil.Celou záležitost jsem napsala na Vaše stížnosti. cz. Ti problém na svých stránkách zveřejnily a vyzvali Michala Lalika k vyjádření. Poté mi přišla SMS se slibem,že záloha bude vrácena do týdne a to bylo vše. Nyní jsem problém předala ČOI.Jednaní Michala Lalika vnímám jako podvodné a tímto bych chtěla varovat další zájemce o jeho služby.
Odpovědět
@matej_chodelka Dobry den, mam stejny problem jako Vy. Rada se pridam k predani na policii CR. Toto jednani je pro me nepripustne a chtela bych vyzvat vsechny ostatni poskozene, aby se k tomuto pridali. Prece nechcete aby mu to proslo. Moc dekuji
Odpovědět
@ansuz Dobry den, mela jsem stejny problem s Panem Lalikem, mohla bych poprosit o kontakt na projektanta ktery Vam projek dokoncil? Nechci opet nekomu naletet na plane sliby. Moc dekuji
Odpovědět
@katerinaondrackova Posláno do soukromé zprávy. Nechci zveřejňovat údaje, pod tímto vláknem, které patří zloději Lalikovi. Pokud chcete ještě zpestřit život tomuto podvodníkovi, který jen slibuje, nechte si odkoupit dluh vymahačskou společností, není to tak výhodné, ale ten pocit, že dostane to co zasel je mnohem zajímavější, než orgány těmto lidem určené. Ty se k němu dostanou jen o chvilku později 😉.
Odpovědět
Dobrý den, mám stejný problém, skoro rok a půl. Samé sliby a lži. Na stavební úřad zaslal pouze datovkou společné oznámení záměru, žádnou projektovou dokumentaci, nic. Se stavebním úřadem nekomunikuje. Poslala jsem mu odstoupení od smlouvy se žádostí o vrácení zálohy.
Odpovědět
Profilova fotka
@monika_michalova3f dobrý den, Mohu se zeptat jak ukončit plnou moc? Stačí jen odstoupit od smlouvy? Mám totiž stejný problem
Odpovědět
@ansuz Za co jste na něj podávali trestní oznámení? Já resím podobné potíze s jiným projektantem. Tahne se to dva roky, neco malo udelali, ale naprosto nepodstatne veci.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?