Povinné pasivní domy od r. 2020 - čištění rozvodů vzduchu apod

Ačkoli teď s přítelkyní hledáme náš první byt, rádi bychom si v budoucnu (s příchodem dětí) pořídili domek. Problémem je, že od r. 2020/2021 by dle nařízení EU měly být veškeré nové projekty domů pasivní. Přítelkyně studuje architekturu a právě o tyto domy se již druhým rokem v rámci své práce zabývá. A z hlediska zivotniho komfortu je stale nedoresena rada otazek - treba cisteni rozvodu rekuperovaneho vzduchu. Merenim dokazali ze po ca 7 letech od stavby je v pasivnim dome vice plisni a prachovych castic nez v normalnim dome a to i presto ze majitel rekuperacni jednotku cisti. Coz pro me jako alergika neni zrovna dobra zprava. Myslite ze bude sance stavet i za 10 let domy kde si budeme moci normalne vyvetrat oknem nebo ne?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
On nikdo neříká, že v pasivním domě nemůžete klasicky vyvětrat oknem. Plánuji pasivní dům a většina oken by měla být normálně otvírací. Můžete mi prosím poslat tu zprávu z měření, popřípadě nějaký odkaz na ni? A byly výsledky i nějakým způsobem vysvětleny? Moc mi nedává smysl proč by tomu tak mělo být. Potrubí rekuperace podle mě není úplně vhodným prostředím pro plísně.
Odpovědět
@petsmr větrat můžete kdykoli jakkoli, a je jedno jestli je dům pasivní nebo ne. Co se týče čištění vzduchotechniky, tak v tom není žádný problém. Zvlášť u tak malých instalací jako jsou RD. Zajímalo by mě kdo a jakým měřením přišel na to že v pasivním domě je více prachu a plísní. Je to nesmysl.
Odpovědět
Profilova fotka
podle mne je to jen lobby ekoteroristu, ja bych rekuperaci nechtel prave kvuli tomu cisteni - asi to jde vycistit, ale osobne o tom presvedcenej nejsem. Kdyz rekuperace bezi, tak je asi vse ok, ale kdyz ji vypnu, tak bych se plisni bal. Dalsi kurvitko do baraku. Co jsem o tom cetl jsou tam filtry, ktere je treba menit, coz zajiste vsichni majitele delat nebudou... Jak je to s hlukem od rekuperace? Jaka je navratnost? Jaka cena? Mate nejake priklady, at se ochytrim?
Odpovědět
Řekl bych že ano. Buď se do té doby konečně ten eurosocialismus zhroutí a společnost bude opět směřovat k větší svobodě jednotlivce, a nebo to určitě půjde nějak obejít (udělat to jen na oko s půjčenou jednotkou, podplatit úředníka, apod.).. Díky tomu, že musím sdílet kancelář, kde je rekuperace pro celou budovu a nemožnost otevřít si okno, tak jsem došel k závěru, že doma to použiji jen na odvětrání koupelny a WC, ale do obytných místností mi to nepáchne, po několika letech v takovém prostředí mám chuť prohodit cihlu oknem. Plísním bych věřil, už jsem viděl pár zmršených rozvodů, kde kondenzovala voda, problém je prach a nutnost čištění (kdo to odpovědně dělá a jak vyčistím například sonoflex a jiné spiro potrubí?) problém je suchý vzduch (to řeší třeba entalpický výměník, který má ale víc negativ než pozitiv) viz. http://www.airforum.cz/viewtopic.php?..., problém je hluk, přeslechy a podobné legrácky u většiny u nás- tzn. blbě navržených rozvodů, v potrubí se ztrácejí záporné ionty.. Takže osobně si opravdu raději vyvětrám oknem.
Odpovědět
Tak kupte domek starý "jakýkoliv" a udělejte si projekt na "totální rekonstrukci" prakticky to strhnete a postavíte celé nové a jste svými pány, ze starého dělat pasiv asi těžko může někdo chtít, pokud tedy vyloženě chcete "nový", dal by se i opravit "dle vašich představ" to už záleží na vás každopádně ve staré zástavbě máte "více svobody" než v novém satelitu, tam musí být vše "podle nejnovějších předpisů" u toho "starého" to zkrátka "nepůjde" a je to....
Odpovědět
@zeneva - Návratnost rekuperace není žádná, je to o tom pohodlí nemuset se ručně starat o větrání (na které většina lidí kašle a pak si všichni stěžují že mají doma plísně). - Čistění rozvodů vzduchu v domácích podmínkách, tak je prakticky zbytečné. Nemá se tam co usazovat. Většinou stačí opravdu měnit jen filtry v jednotce a víc není potřeba. - Plísně při vypnutí rekuperace... jako že mezi jednotlivým větráním se stihnou usadit plísně? Plíseň potřebuje k životu vlhko a to rozhodně v potrubí není. - Hluk bežící jednotky je minimální (cca jako lednice), takže když jí nemáte přímo v ložnici tak ničemu nevadí. - Cena celého systému pro 150m2 RD bude někde kolem 60-80tis, záleží jaká jednotka a komponenty se použijí.
Odpovědět
Všechno se dá nějak obejít, tak to snad půjde i po roce 2020 :-) A k tomu čištění rekuperace, už vidím jak lidi mění každé 3 měsíce filtry a nedej bože jednou ročně čistí potrubí, takže v praxi to bude ideální místo pro tvorbu všech možných potvůrek. Nemluvě o tom, že fakt nemám zájem aby mi něco hučelo nad hlavou, když se koukám večer na film. Takže ke mě domů tohle nepáchne dokud mě úředník s pistolí u hlavy nedonutí. Technické hračky mě baví, ale okno si rád otevřu sám.
Odpovědět
Ke komentářům zde: 1. výsledky té práce by měla fakulta zveřejnit v příštím roce, pokud si vzpomenu, dám sem odkaz 2. nejedna se o systém rekuperace kde se vyskytuje 'bordel' nýbrž rozvody vzduchu trubkami po celém domku (proud vzduchu není vždy dostatečný). A byl jsem poučen ze se jedna o zvysene namerene hodnoty plisni a nikoli prachu ale prachovych castic s patogeny. Problémem je prý také životnost trubek - né že by se rozbily, ale z počátku mají lepší vlastnosti díky kterým se spory nemají kde zachytit. 3. ano, investice do pasivního domu se majiteli (za předpokladu že bude pouze měnit filtry a provádět běžnou údržbu a nic se nerozbije) dle výsledků práce vrátí v horizontu 50 let ve srovnání s nízkoenergetickým domem. Reálně je investice nevratná, stačí 1 oprava rekuperační jednotky a máme návratnost o rok dále... 4. bohužel i rekonstrukce by měly být dle nařízení prováděny tak, aby odpovídaly pasivním standardům a velmi kuriózní na všem je, že i bytové domy budou muset toto vše splňovat... Dnes jediný kdo toto ve velkém řeší je v podstatě jen Trigema. 5. Pokud budu v pasivním domě větrat 1* denně tak, že v domě poklesne teplota o 2 stupne, zaplatím za topení téměř dvojnásobek oproti stavu bez větrání. Tím vlastně spíše prodělám...
Odpovědět
Profilova fotka
@petsmr vyjádřím se jen k bodu 3, protože ten jsem v poslední době hodně řešil a po podrobném prozkoumání situace na trhu jsem dospěl k tomu, že díky dotaci NZÚ se finančně nevyplatí (pokud nestavíte svépomocí, a možná ani potom ne) stavět pouze nízkoenergetický dům. Ve výsledku bych měl postavit dokonce levněji, než kdybych se na dotaci vykašlal a stavěl na B. Tak o jaké návratnosti mluvíte?
Odpovědět
@petsmr Tak předpokládám, že se nebude jednat o pasivní domy tak jak je určena hranice. To by lidi postavili bugalov možná tak na jižní moravě, a v beskydech a vysočině vůbec nic. Budou zřejmě nastaveny hodnoty podle faktoru tvaru a pod..
Odpovědět
@petsmr také se vyjádřím k bodu 3... nevím jak někdo může napsat že se investice do pasivu vrátí za 50let... Mám pasivní dům 150m2 zastavěná, 105m2 obytná + garáž. Zatím jsem na částce 900tis a chybí mi prakticky jen fasáda(120) plot, venkovní úpravy pozemku a samozřejmě v ceně není nábytek... 99% lidí za ty peníze nedokáže postavit ani běžný RD. Takže rozdíl ve stavbě pasivu a nepasivu je maximálně pár procent a návratnost rozhodně není 50let.
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Sledoval jsem Vaši práci na Vašem fotoblogu a upřímně mi bylo líto že nestavíte i na Jižní Moravě. Bez váhání bych si Vás najal na stavbu mého domu. Já bohužel nemám kapacitu a asi ani schopnosti postavit si dům svépomocí. Ale máte můj respekt.
Odpovědět
Článek se načítá
@jakuda jižní morava je pro mě opravdu trochu z ruky... :)
Odpovědět
Profilova fotka
@requied Jakože měnit filtry a čistit potrubí je pohodlnější, než normálně vyvětrat? To jako pro koho :-. ???
Odpovědět
@brokolicenoblhoch ano je, čistit potrubí není v domácím provozu nutné (bohatě stačí 1x za 10let) a výměna/vyprání filtrů 2x ročně zabere půl hodiny. Takže než každý den 3x otevírat a zavírat okna, tak je to toto rozhodně pohodlnější. Navíc doma klesne prašnost a takže není potřeba tolik utírat prach.
Odpovědět
@requied dobrý nesmysly tu plácáte, 1x za 10 let čistit vzduchotechniku - asi stejne jako se mýt jednou tydne, taky to stačí ...
Odpovědět
Profilova fotka
@brokolicenoblhoch Správně by se mělo větrat nárazově každé dvě až tři hodiny. Při více lidech v jedné místnosti i častěji. Včetně noci. Takže nejde jen o to jednou vyvětrat. Ale mít doma stále kvalitně vyvětráno a nepřekračovat dlouhodobě hranice CO2 v místnostech už není žádná sranda. Dříve se to dělo jaksi mimovolně netěsnostmi v domě. Dnes, když jsou domy dokonale utěsněny se to ale musí řešit jinak. Na to, jak rychle překročíte hranice CO2 v místnosti se můžete podívat třeba tady: https://naturesystems.cz/mereni-konce... A to čištění vzduchotechniky a výměnu filtrů taky neprovádíte každý den.
Odpovědět
@lopp V přívodním potrubí se nemá co usadit, jelikož veškerý vzduch do nich jde přes filtry. Odtah z kuchyně je na špínu nejnáchylnější a i tak po 10ti letech vypadá takto. Nehledě na to že odtahovaný vzduch se nikde s přiváděným nepotkává, takže i kdyby v té trubce rostlo buhví co, tak se "to" nemá jak vrátit do interieru.
Odpovědět
Profilova fotka
ja mam tzv. nerizene vetrani, staci neucpat vsechny skviry v dome a je to :-)
Odpovědět
dnes jsou možnosti provést rozvody z materiálů, nanopovrchy apod, kde to neulpívá
Odpovědět
Profilova fotka
Já se vrátím k původní otázce. Dnešní pasivní dům (podle německé normy) je něco úplně jiného, než je požadován "pasivní" dům od roku 2020 - ten je na úrovni dnešního nízkoenergetického nebo dokonce i horšího.
Odpovědět
Je to tak, ty požadované pasivní domy od roku 2020, totiž nejsou vůbec pasivní.
Odpovědět
Ono jde taky o to, že odvětrávání a vzduchotechniku musíte také pravidelně čistit. Jinak bude samozřejmě zapráskaná prachem a špínou. Je to stejné jako u auta... jednou za čas jej prostě musíte vysát a vyměnit olej. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Z vlastní zkušenosti.Rekuperaci jsem pořídil před dvěma lety.Důvod byl ten že v domě se neustále držela velká vlhkost a tudíž časté plísně.V zimě okna mokrá.Nepomohlo ani podříznutí domu,zateplení,výměna oken.Bojoval jsem s tím přes 15 let.Po spuštění rekuperace všechny problémy byli rázem pryč.Hned první zima to prověřila.Vlhkost spadla z 80% na 50%.Na oknech ani náznak orosení.Plíseň od té doby neznám.Podle mě to byla nejlepší investice do domu.K těm filtrům.Jsou tam dva.Jeden na nasávání vzduchu z venčí.Ten prakticky za dva roky je furt čistý.Druhý je na nasávání vzduchu z bytu.Ten se mění pomalu každé tři měsíce.Kvalitní rekuperace si toto hlídá a upozorní na výměnu sama.Určitě i v novém realizovaném domku natáhnu rozvody pro rekuperaci.
Odpovědět
@dreambox Já vůbec nechci snižovat rozhodnutí pořídit si rekuperaci, ale moc nerozumím tomu, proč jste měl předtím v domě stále vlhkost a plísně. Asi se jednalo o starý, rekonstruovaný dům a prostě někde byla chyba. V novostavbě se to neumím představit. Bydlíme 5 let, stěhovali jsme se na zimu (19.11.). Vlhkost od začátku +- 50%, orosená okna jsme neměli nikdy a plíseň ? Co to je?? :-D Je pravda, že pravidelně větráme a asi trochu víc protopíme, než kdybychom měli rekuperaci. Ale když vezmu její pořizovací cenu, tak návratnost v nedohlednu :-(
Odpovědět
Já nějak furt nechápu, proč se u rekuperace řeší návratnost. Řeší se snad návratnost například rozvodů vody po domě? Vždy´t oproti chození s kýblem ke studni se takový rozvody vody nemůžou nikdy zaplatit.
Odpovědět
Třeba já jsem rekuperaci chtěl ze 2 důvodů, z nichž ten druhý je specifický pro místo, kde stavíme: 1) Větrání bez průvanu studeného vzduchu - chci mít na spaní čerstvý vzduch, ale větrání okny v zimě v noci znamená studený průvan, moje žena je citlivá i na průvan z mikroventilace. Rekuperace čerstvý vzduch předehřeje tím vyfukovaným. 2) Větrání bez zvýšení hluku - stavíme 60 metrů od hlavní železniční trati (ale týká se to i těch, co mají nedaleko silnici, nebo jaký hlučný provoz) - s rekuperací budeme moci mít těsně zavřená okna a přitom čerstvý vzduch. Zkuste si sami, jaký je rozdíl v útlumu hluku mezi okny otevřenými na mikroventilaci a těsně zavřenými.
Odpovědět
@martinape To máš pravdu, já jsem se asi blbě vyjádřila. Mělo to vyznít tak, že abychom neměli v domě špatný vzduch a třeba i ty plísně, musíme prostě odpovídajícím způsobem větrat a v důsledku toho o trochu víc protopíme. Jinak důvodů, pro jsme si rekuperaci do domu nedali, bylo samozřejmě víc, nejen to, že se to nikdy nemůže zaplatit. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda muzu taky tu studii o mereni poprosit?
Odpovědět
Profilova fotka
@margot_ka To asi není na mě. Já ji nemám. Jen jsem ji chtěl vidět, ale prý bude zveřejněna až příští rok.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?