Připomínky k návrhu půdorysu podruhé

Druhá verze půdorysu, který nás zaujal. :-) Vycházel jsem z jednoho, který jsem našel tady na fóru. - V zádveří je velká skříň na boty a tak, bude zde třeba ještě nějaká lavice apod. - Chodba ve tvaru T, kde je v místě skladu a vedle schodiště (původně bylo v místě skladu WC - nepřišlo mi to vhodné) - Velikost TM doufám stačí - bude zde plynový kotel pro vytápění podlahového topení + boiler (nevím, jestli je tahle kombinace nejvhodnější, ale přijde mi to dobrý, pokud by byl problém s plynovým kotlem, bude aspoň teplá voda) - Velikost pracovny mi vyhovuje, hlavně aby se tam vešly poličky pro elektroniku a tak - Koupelna s WC, sprcháčem a umyvadlem, součástí bude i pračka (přemýšlím udělat shoz prádla z horní koupelny) - Kuchyň se spíží, přepážkou od obýváku a barovým stolkem byla pro nás nutností - Kostička uprostřed bude komín ke krbu - Nejsem si jistý s rozmístěním a počtem oken z kuchyně a obýváku - chtěl jsem, aby bylo světlo na místa, kde se jí a tak - Garáž - rozšířena, v rohu malý ponk jako minidílna + poličky, vchod i z terasy - Ve druhém patře jsem trochu bojoval s velikostí ložnice a koupelny, původně byla koupelna hrozně mrňavá, teď mám pocit zas z malé ložnice - v ložnici by byla vestavěná skříň a to bílé jsou nižší komody
Odpovědět
Profilova fotka
Mě se půdorys líbí, ačkoliv jsem fanda bungalovů. Akorát bych v dolní části spojila tm a sklad. V patře bych spojila koupelnu s wc a z toho prostoru udělala dvě koupelny - jednu malou pro rodiče (vstup z ložnice přes šatnu - ty skříně bych dala proti sobě, a mezi nimi by byl vstup do koupelny). Přijde mi škoda nemít soukromou koupelnu pro rodiče.
Odpovědět
Malá poznámka: zjistěte si reálné rozměry schodiště s podestou. Náčrtek sice nemáte okótovaný, ale takhle baj voko mi přijde, že je schodiště moc krátké. A když ho zvětšíte na skutečnou délku, tak to celé přestane vycházet. TM máte hodně daleko od kuchyně i koupelen. Dlouhé rozvody, budete dlouho čekat, než doteče teplá, což navyšuje spotřebu.
Odpovědět
Ok moc děkuji za názory. Stěna podél schodiště má 2,5 metru
Odpovědět
@majsa739 tak to máte vážně krátký. Počítejte minimálně 3 m, spíš o kousek víc.
Odpovědět
Profilova fotka
Ty schody opravdu nevychází, pokud by jste měli nejnižší možnou výšku stropu v přízemí 2,5 metrů + tloušťka stropu například 30cm tak výška jednoho schodu bude 21,5cm což je nesmysl, ideální je tak 15-18cm.Buďto točité schodiště nebo více prostoru.
Odpovědět
@majsa739 líbí se mi to :) a souhlasím s llamou, zvážila bych spojení TM a skladu, protože takhle působí, že nebude úplně dobře využitelný.
Odpovědět
@llama To je dost rozšiřování a velké změny. Co kdyby se použily schody bez podesty? Zas to má ale asi svoje úskalí tušim...třeba co se týká stěhování nábytku a podobně..
Odpovědět
@ookami_hime Zní to dobře, jen jsem to původně nespojil kvůli tomu, že v tom místě má být schodiště a nevim, jak by se řešilo bez té stěny tam
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě bych spojil TM se skladem, pračku bych dal do TM. TM bych posunul víc na sever, aby šla zvětšit pracovna. Dveře do pracovny bych nedělal z chodby, ale z obývacího pokoje a tím by šla zrušit ta zbytečně velká chodba. Raději větší pracovnu nebo TM než nevyužitou chodbu. Dále bych popřemýšlel o vstupu do garáže z chodby nebo TM. V dešti zajedete s autem do garáže a nákup v suchu odnesete domů... Horní patro - tam se vyloženě v ložnici nabízí ta šatna... Dále ty schody bych nedělal s podestem ale točité, ušetří se místo.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a kuchyň je zbytečně dlouhá, daleko je lednička od pracovní desky. Raději bych kuchyň udělal užší na úkor pořádné komory...
Odpovědět
@majsa739 za mě točité schody rozhodně ne, to je tak na rozbití držky. Ale každý to vnímá jinak.
Odpovědět
Líbí se mi vchod hned vedle vjezdu do garáže, kdyby se přes oboje protáhla střecha garáže, bude z toho moc fajn závětří. Osobně bych měla k půdorysu následující provozní výhrady: TM je mrňavá. V TM bych za sebe chtěla mít i dřez nebo ideálně sprchu na špinavé mytí (zablácené boty, pes...), místo na sušení promáčených bot a oteplovaček a tak. A tím pádem by měla být hned u vstupu, ať se ta špína netahá po baráku. Pracovnu bych udělala o hodně větší, aby mohla sloužit i jako hostinský pokoj a na stáří jako ložnice. Ložnice v patře není malá, ale má blbej tvar. Do těch komod se pohodlně nedostanete. Když už jsou koupelny pod sebou a v dolní je pračka, tak bych určitě udělala shoz prádla. Okno za sedačkou se vam bude zrcadlit v TV.
Odpovědět
Článek se načítá
Kolik vam vychazi v loznici ulicka mezi posteli a komodama? Rekla bych, ze bude hodne uzka
Odpovědět
V přízemí přehodit sklad+TM s koupelnou. TM a sklad budou hned za vchodem, což je lepší. Vdálenost TM od koupelny se dole nezmění, ale zkrátí se vzdálenost TM od horní koupelny. A horní koupelna by fakt stála za to rozdělit na dvě. Jedna přístupná z chodby, druhá z ložnice.
Odpovědět
Tak jsem udělal ještě pár změn ve spodním patru. TM prohozena s koupelnou a celkově zvětšena, přidáno uymvadlo a bude místo na další výbavu + na skladování úklidových potřeb apod., sklad pod schody zrušen, pže mi přišel nevyužitelný, schodiště bude zakřivené, pže by se musel celý barák roztáhnout o 1,5 metru (nemyslitelný) a v kuchyni je zvětšená spíž a kuchyně je celkově zmenšena. Pracovna zůstává stejná, opravdu mi na moje bastlení bude stačit tahle velikost, jen ten vchod z obýváku se mi moc nezamlouvá, ale tohle je jediné řešení. Ještě teda bych dal okénko do spíže @funnym Mezi postelí a komodami je cca 0,5metru
Odpovědět
@majsa739 takovéhle schody vám nejspíš do rodinného domu nepovolí. A i kdyby jo, tak je jen otázka času, než si na nich někdo srazí vaz. To jsou schody tak na rozhlednu.
Odpovědět
A když už trváte na točitých schodech, tak bych tedy opravdu udělala tu pracovnu ve velikosti, aby se v ní dalo pohodlně bydlet. Protože když budete mít úraz nebo budete na stáří špatně chodit, tak po točitých schodech rozhodně do ložnice nebudete chtít lézt.
Odpovědět
@llama proč by se takové schody nepovolili? To nejsou klasické točité úplně úzké, to vypadá jako klasické úzké Ucko. Pokud budou dostatečně široké, neměl by to být problém ani z funkčního hlediska.
Odpovědět
@ookami_hime protože jsou moc příkré. Tedy aspoň podle obrázku mi to tak připadá - samozřejmě bez rozměrů jen odhaduju.
Odpovědět
@majsa739 u toho druhého návrhu - jak dlouhá vám vychází severní stěna podél které je kuchyňská linka? Jinak původní návrh kuchyně mi přijde určitě lepší, máme to podobně a je to bezva. Jen bych zrušila tu zbytečně dlouhou příčku a místo toho protáhla půlostrůvek oddělující kk od obýváku. Dřez do rohu bych určitě nedoporučovala, navíc se vám do té nové nevejde větší lednice pokud byste časem potřebovali a připadá mi tam takhle strašně málo úložného prostoru. Ta spíž bude dost teplá a budete mít problém např. najít vhodné umístění myčky. Jinak dveře z obýváku do pracovny mi osobně taky nesedí. Spíš bych jí fakt zvětšila aspoň na 9m2 a nechala dveře z chodby. Spodní koupelna by klidně stačila poloviční, spíš bych ten prostor využila k tomu dát tam TM a koupelnu k sobě. Budete to mít lepší z hlediska rozvodů a získáte prostor pro pracovnu. JInak v té zdi ze strany schodů může být klidně průchod, skříň nebo cokoliv podobného. Je to hodně praktické a neplýtvá se prostorem.
Odpovědět
@llama aha, rozumím :)
Odpovědět
Tak jsem některé místnosti vrátil zpět do původní verze - třeba kuchyně by byla malá pro spotřebiče apod., některé místnosti jsou prohozené a dům celkově šiřší o 0,7m kvůli schodišti. Počítal jsem s tím, že například toto https://www.dumabyt.cz/image.php?sour... schodiště by se teď do chodby mělo vejít.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?