Přístavba jedné místnosti k RD

Dobrý den, Měla bych na Vás dotaz a chtěla bych Vás poprosit o radu. S manželem bydlíme na vesnici, kde vlastníme RD. Dům je ze všech stran obklopen silnicí, takže je na pozemek vidět. My bychom rádi přistavěli jeden pokoj pro budoucí dítě o velikosti cca 25m2. Na internetu jsme se dočetli, že pro tyto stavby není potřeba stavební povolení ani ohlášení. Včera jsem však vznesla dotaz na stavební úřad, kde mi bylo řečeno, že toto platí pouze pro nějaké úschovny nářadí, altany apod. V našem případě prý musíme stavbu ohlásit s předloženou projektovou dokumentací. Moje otázka zní, kolik může stát projekt takovéto jedné místnosti? Případně, kolik by mohla stát pokuta, kdyby jsme stavbu neohlásili? Stavěl jste takto někdo? A když uz jsem u toho ptaní, na kolik podle Vás může přibližně přijít takováto holá stavba včetně střechy? Předem Vám moc děkuji za odpovědi
Odpovědět
Na internetu toho napíšou :D Určitě toto vyžaduje povolení pokud to je propojené s domem. Projekt v závislosti na náročnosti přístavby může být cca 7 - 15 tis. odhaduji. Budete muset mít i radon, PBŘ stavby a pravděpodobně i PENB, to Vám ale upřesní na stavebním úřadě co třeba ještě k projektu doložit. Samozřejmě počítejte s tím, že pokud provedete stavbu bez povolení vždy se může stát, že to vše budete řešit dodatečně + náklady řízení 100 Kč za řízení o nařízení odstranění stavby + pokuta u ohlašovaných staveb v rozmezí 0 - 200 tis. Dále pokud to máte obytné vždy riskujete, že Vám to může, když to nemáte povolené otřebat pojišťovna o hlavu v případě nějaké pojistné události, atd. Prostě povolit a neřešit.
Odpovědět
Cena 7 az 15 tis za projekt je trochu mimo. Musi se udelat standartni projekt pro ohlaseni stavby vcetne PBR, statiky, vytapeni, silnoproudu apod. Formalni veci dokumentace budou stejne rozsahle jako byste delali novy dum, jen vykresy budoIu mensi. Dokumentace min. 40 tis,. Cena za realizaci dle tabulek cca 300 000 tis. se vsim vsudy, to bude asu horni hranice. Jde o odhat dle obestaveneho prostoru. Pokud to postavite na cerno, zaplatite pokutu a projekt na pristavbu budete stejne muset delat pro dodatecne povoleni stavby. Ovsem pak to nebude v rezimu ohlaseni, ale stavebniho rizeni
Odpovědět
@jan1111 Trošku z drahého kraje, já zrovna přistavuji jeden pokoj v přízemí a zvedám střechu včetně dozdění, projekt včetně vyjadřovaček a novel pro rok 2018 mě stál 27000,- :-)
Odpovědět
@kopca89 Pak je otázka co je to za člověka, když si spočítáte kolik stojí software, pojištění a pak samotné náklady projektanta, nejde se dostat pod 600 kč/ na hodinu bez daně. V tom případě má ten váš projektant hotovou celou dokumentaci za 1 týden, ale včetně všech profesí, vyjadřovaček a pod. To je trochu nereálné. V případě, že nemá legální software a ani pojistku, pak je ta cena asi ok.
Odpovědět
Ahoj. Naší přistavovali 2 pokoje a musely žádat o stavební povolení z důvodu, že barák měl více jak 150m2. Projek ke stal 12 tisic. A stalo to bez topení a střechy 200 tisíc.
Odpovědět
@jan1111 To by si myslím nelajznul, má zaměření i na vodní díla a dělá projekty pro města úpravy koryt řek atd. a působí jako velice slušný člověk, kancelář nemá, dělá vše doma v bytě.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj, rada bych se zeptala, jak je to s tou přístavbou do 25m2 když je “prilepena” na baráku - jestli je to teda na ohlášení nebo na souhlas, četla jsem si toho spoustu a jde mi z toho hlava kolem. Dekuju moc za odpověď :)
Odpovědět
@adrianaaaaaa U pristaveb, provozne propojenych s domem, nezalezi na plose. Provozne propojene znamena, ze z jedne casti do druhe projdete nejakym otvorem. Zjistete si nejdriv, jestli po pristaveni je mozne mit na vasem pozemku stavbu tak velkou (jestli uzemni plan zastavenost pozemku nejak neomezuje). Pote to bude urcite na umisteni a ohlasku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?