Přízemní dům - postřehy a připomínky

Prosím o zhodnocení návrhů přízemního domu. Co vy na to - nějaké tipy, chyby, nedostatky? Plánujeme menší přízemní dům se sedlovou střechou pro 4 člennou rodinu + výhledově v podkroví 2 pokoje jako pracovnu a hostovský pokoj+malá koupelnička. Ideálně aby schodiště mohlo být v zádveří, aby bylo možné do budoucna podkroví oddělit, ale není to podmínkou. Vkládám rovnou dvě varianty - která vám přijde lepší?
Odpovědět
Jaká je orientace ke světovým stranám?
Odpovědět
@puhelin díky, sever je dole .
Odpovědět
@edcbubu mne se libi prvni varianta s tim, ze bych: - zrusil spiz, prohodil technickou a samostatne WC (a dvere na WC rozhodne otvirat ven). Neda se treba to samostatne WC vecpat pod schody a mit ho pristupne z chodby? - kam date televizi v obyvaku? - dal bych dvere mezi obyvak a chodbu - zrusil bych okno v satne - ja osobne bych satnu zrusil, mel to cele jako loznici a dal na celou tu zed skrin a obecne, doporucuju si ty mistnosti vybavit na papire nabytkem realnych rozmeru, at vidite kolik tam mate kde mista... protoze treba nacpat dvouluzko do te loznice bude hodne tesne..
Odpovědět
@mirekb díky za tipy! Je pravdou, že na televizi jsem nemyslela, protože ji už víc jak 6 let doma nemáme a nepoužíváme, ale souhlasím s tím, že bude potřeba na ni udělat případné místo, protože kdoví co bude za 10 let. Technickou místnost bych ráda využívala pro zadní přikládání do krbu, takže tu posunovat nechci. Vytápět chceme elektřinou, proto v TM bude jen bojler a případně pračka+sušička. Ohledně šatny mám podobný názor - také mi ve většině případů přijde, že nepřináší moc benefitů navíc, u nás snad jedině to, že je manžel bordelář a šatnu je možné rychle zavřít. Příčku mezi šatnou a ložnicí bych řešila SDK příčkou nebo lépe přímo nábytkem.
Odpovědět
Mě se asi víc líbí první návrh, nemám k němu moc připomínek. Jen je pravda, že bych u obýváku udělala dveře do chodby, přijde i to praktičtější. Já osobně bych špajz určitě nerušila. Krom jídla tam můžeš uskladňovat různé kuchyňské roboty, prostě všechno, co se nevleze do kuchyně. My tam máme i mikrovlnku, takže když ohříváme jídlo, tak nás to neruší v kuchyni/obýváku, který máme propojený a ty pachy z toho jídla zůstávají za dveřmi. Šatna je otázka. Já s ní zkušenosti nemám, ale asi to může být dobrá věc, je to další prostor na uskladnění. Okno bych tam ale určitě nechala - v takových prostorech musíš mít přístup čerstvého vzduchu. Je otázka, jestli u toho prvního návrhu nechat to schodiště takto - budete chodit přes čistící zónu u vstupních dveří nahoru do pokojů. Je pravda, že naši známí to tak mají, protože mají starý dům, ale asi to není moc praktický, protože si tu špínu přece jen nosíš do obytných místností. Možná bych ho zkusila "otočit", převrátit - jako, aby se vstupovalo tam, kde jsou teď nakreslené schody č. 17, apod.- nevím, jestli jsem to dobře vysvětlila :-D S tou televizí souhlasím - chce to myslet na nějaký prostor pro ni. Jinak moc hezké. Máme to trošku podobně a musím říct, že jsme moc rádi, že máme přízemní domek, je to vážně super! ;-)
Odpovědět
@edcbubu no hlavne bych si fakt zkusil to vybavit nabytkem, abych videl, kde bude kolik mista. nejvetsi problem vidim v te loznici, pokud se nevzdate te satny :-)
Odpovědět
@edcbubu Když, tak varianta 1. Obyvák je strašně přesvětlený, bude problém s chlazením, není tam kousku zdi pro knihovnu, obrázky, zobrazovací jednotku (TV), relaxace jen v rohu na sedačce ...Do ložnice se nevejde běžné dvojlůžko. Jedna stísněná koupelna s jedním umyvadlem pro tři ložnice je zoufale málo. Pokud se má WC otevírat dovnitř, tak šedesátky dveře. Šatna tohoto tvaru moc nepřinese. Tak jen hezky spolu doma pokračujte na dalších variantách :-D
Odpovědět
@pepitocz Děkuji za připomínky! Dveře na WC mám navrženy 60, ostatní jsou 70 (do pokojů by mohly být i 80, ale zatím uvažuji s 70). Dvoulůžko v ložnici se vejde 160x200 (teď máme doma 140) + průchod kolem stěny 60 cm, což musí na spaní stačit. Šatnu zrušíme - případně ji pak můžeme řešit montovanou příčkou tak, aby ten prostor zůstal co nejvíc variabilní. Obývací pokoj chceme světlý a vzdušný. Předpoklad je, že ze strany, kde je nyní sedačka bude zastřešená terasa a možná i fólie, které nyní máme doma a moc se mi líbí, takže v kombinaci s venkovními žaluziemi se přehřívání určitě nebojím - nebo si myslíte něco jiného? Úložné prostory budou pod schody a mě vyhovují zavěšené skříňky až do stropu nad sedačkou, které neubírají místo a přesto jsou poměrně jednoduše přístupné, které budou sloužit pro uložení knih a dekorací. Všechny navržené místnosti jsou o 1/2 větší, než jsou ty, ve kterých nyní žijeme (3+kk = 45m2)- aktuální koupelna s wc je 1,6x2,1 m a rozhodně mi nepřijde stísněná, ale jen normálně menší. Osobně nechápu trend koupelny s více umyvadly - v koupelně bývám sama, tak si neumím představit proč by měly být dvě umyvadla v jedné místnosti?? Případně pro umytí rukou je druhé umyvadlo na wc.
Odpovědět
@mirekb Šatnu zrušíme. :-)
Odpovědět
@edcbubu My máme ložnici a šatnu podobných rozměrů a je to fajn. Nicméně krom nočních stolků tam nemáme a neplánujeme žádný nábytek, právě díky šatnám, kde všechno vejde. Určitě se s tak malými pokoji nevyhnete rekuperaci, rychle se tam vydýchá vzduch.
Odpovědět
Profilova fotka
@edcbubu jestli můžu jen k TM, máme taky prikladani ze zadu, a díky tomu a drevu je to spinavější místnost, pračku bych tam nechtěla. I tak to máte takové dost malé, kam date dřevo? Kam koš s pradlem, kam úklidové prostředky a kýbl, vysavač... nevidím komín, ještě přibude obestavba. Do příčky, kde máte pouzdro pro dveře toho taky moc nenavrtate. Ještě to pořádně promyslete, ono vypad jak se tam vše hezky vejde.. Jo a ještě by mi tam chybělo okno pro pořádné vyvetrani občas tam prostě coud vlitne. Větrák mi přijde málo.
Odpovědět
@edcbubu Tak hlasuji pro variantu A, bez satny, jen vestavna skrin. Ale taky zalezi co tam bude, v tom patre :) Mame to hodne podobne, ale jsme ve fazi velkych nedodelku, puda jen skladiste, pristupne z chodby po vysouvacich schodech. :) V koupelne tedy mame dvojumyvadlo, jsme 3 a jsem zan rada, pac momentalne vstavame jak naschval vsichni najednou a chlapi se mi tam dost motaj! :) Nevim, zda jsou v obyvaku oboje okna francouzska, ale urcite bych dala venkovní rolety ci zaluzie, kvuli přehřátí a soukromi. My na ne do obyvaku cekame a uz ted se tu peceme. Uplne jsme zrusili dvere z obyvaku do chodby a zadveri. Jeste tedy nemame zadne, ale uz jsme se rozhodli, ze jsou zbytecne. Teplotni rozdily pri dnesnich materialech nejsou zadne a na zachod chodime pres zadveri, takze by to bylo furt 2x zavrit, otevrit. Mate to hezke!
Odpovědět
Článek se načítá
@edcbubu Nemůžeš srovnávat s něčím, "co stačilo". 45 m2 je garsonka. Skříňky nad sedačkou já bych nechtěl a pořídlil bych si normální postel 200/180. Co na tom, že jste měli jen 140 širokou. Dveře bych běžně dával 80ky. Dům by měl být nadčasový, čili jít nad současné zvyklosti. Když se kolem 7 ráno vyhrnou všichni z postele, tak jedno umyvadlo nemůže stačit, obzvlášť, pokud se u něj ještě někdo krášlí. Ve vyspělém světě platí počet koupelen = počet ložnic - 1. A ten obyvák se bez klimy neuchladí. Vždyť je tam kolem 15 m2 prosklené plochy! A taky nezapomeň, že v zimě oknem uniká 3-4x více tepla, než stěnou.
Odpovědět
Děkuji za reakce a tipy! Jeste to tak 10x predelame, ale zakladni predstavu uz mame. ;-)
Odpovědět
@edcbubu Pokud trochu umíte pracovat s počítačem, tak si stáhněte program SweetHome 3D. Je zdarma. Jednoduše si nakreslíte půdorys s nábytkem. Pak se jakoby můžete prostorem procházet. Jednak se v něm dělají úpravy podstatně snadněji než na papíře a uvidíte jak to vypadá a zda nejsou nějaké kolize s nábytkem. V knihovnách je dostatečný výběr nábytku a samozřejmě si můžete upravovat rozměry a barvy.
Odpovědět
@edcbubu určitě první varianta, ta se mi líbí. Za sebe bych dala všude 80 dvere, nikdy nevíš, do budoucna, co bude. Zrušila bych šatnu v ložnici, ta je k ničemu. Já jsem taky bordelar, jen bych prostě zavřela dveře do ložnice a hotovo. Okno bych tam dala na sever, ať to i z ulice trochu vypadá. Na dvě umyvadla jsem měla podobný názor, že jsou zbytečná. Dneska, když mám dvě malý děti,který musí dělat všechno spolu a ještě se mnou, tak je to boj a nadavam si, že jsem nedala dvě nebo aspoň jedno velký s dva kohoutky. Takže bych dala otvírání ven a dvě umyvadla. V novém domě teď určitě budou dvě. Dala bych dveře z chodby do obýváku. Ne kvůli teplu, ale kvůli odhlučnění. Když se večer koukám na telku, nebo když k nám přijde navsteva, můžou děti v klidu spát a my se bavit. Aby byla prosvětlená chodba, mám ty dveře téměř celé prosklené. Funkci plní. Jinak dobrý
Odpovědět
@78marcela S těmi 80 dveřmi souhlas i do koupelny a WC. Nevíte jak na tom budete zdravotně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?