Přízemní dům - připomínky, návrhy

Dobrý den, prosím o připomínky k návrhu přízemního domu do tvaru L. Jsem limitován zastavěnou plochou (stavba svépomocí) a nechci patro. V regulativech je podmínkou sedlová střecha. Děkuji.
Odpovědět
@sadev Mě se nelíbí uzavřená kuchyně. Sice bych chtěla samostatnou, ale velikou i s jídelnou. Pak ještě toaleta č. 2 přes technickou, leda, že by byla jen pro domácí a ne pro návštěvy, já bych tam totiž určitě měla rozházený prádlo. :-D To jsou jen moje názory. ;-)
Odpovědět
@sadev Také preferuji otevřenou kuchyň, zachovala bych toaletu č. 1, další WC přidala do koupelny (pro nouzové :-D použití). Místo toalety č. 2 bych udělala šatničku přístupnou ze zádveří. Chodba se mi zdá zbytečně široká, tak buď zvětšit DP nabo dát alespoň vestavnou skříň - úložných prostor není nikdy dost. Jinak dost dobrý :-) :-)
Odpovědět
V současnosti bydlíme s manželkou v bytě, kde je kuchyň plně otevřená(novostavba) a po zkušenostech, nikdy více(rachot, pachy z vaření atd..). Nechceme ji také úplně uzavírat, spíš k sobě integrovat jídelnu s kuchyní s volným prostupem do obývacího pokoje. Na chodbě samozřejmě skříň na míru bude, postupně dopracuji základní vybavení ve všech místnostech. Co se týče wc č.2, jako variantu uvažujeme dveře místo do TM do zádveří z důvodu přístupu z venčí a jako nouzovka..:-), wc preferujeme rozhodně samostatné s oknem. Na obytnou část se mi sahat nechce, DP musí být stejné(kdo má 2 děti tak ví).
Odpovědět
Chtělo by to okótovat místnosti a dát základní rozmístění... kde sedačka, televize, jídelní stůl ... co bude třeba v té části obýváku bez oken?
Odpovědět
@sadev Mě se taky nelíbí samostatná kuchyně, připadala bych si tam tak nějak opuštěně, ale pokud s tím manželka nemá problém, není asi co řešit :) Zdá se mi ale docela úzká (i když to může být jen můj pocit...) Každopádně z vlastní zkušenosti bych doporučila dát dveře do spíže na druhou stranu a udělat kuchyňskou linku až pod okno - sama nejvíc pracuju na lince v místě, kde je okno, jednak je tam denní světlo, druhak mám u vaření výhled :) Taky mě napadá, že by dveře do spíže mohly být šoupací, kvůli úspoře místa... A poslední postřeh - v obýváku směrem do ulice je na kraji jen takové malé okénko, všechna ostatní, větší, okna jsou na druhé straně, nebude ten kout tmavý?
Odpovědět
Profilova fotka
Dvere do spize dovnitr jsou o nicem, uz takhle je to mala mistnustka a temi dvermi se skoro polovina "zabije".. navic celkove ta kuchyne mi prijde mala, kdyz uz ma byt oddelena od obyvaku tak at je aspon velka i s jidelnou, takhle male kuchyne kam se nevejde ani stul mi pripominaji panelakove nudle :-/ nevim tedy kam mate naplanovany v obytnem prostoru jidelni stul ale stejne to bude urcite neprakticke pobihani z/do kuchyne s plnymi taliri, pro piti, atd. natoz kdyz se bude varit neco vetsiho a bude potreba vetsi pracovni plocha (treba vanocni cukrovi, to se hodi kolikrat i velky jidelni stul), nehlede na to ze byt sama v kuchyni, to je to co ja bych nechtela, ale treba to nekterych kucharkam/kucharum vyhovuje.. jinak mi to prijde hezky vymyslene, ta druha toaleta by byla asi opravdu jako takova nouzovka, protoze chodit tam pres bordel a zimu v zadveri asi nebude nikoho moc bavit, stejne tak jestli je do technicke planovana i pracka, tak bych mozna zvazila pristup do technicke z chodby (idealne posuvne dvere do pouzdra)
Odpovědět
dveře do špajze směrem dovnitř mám úplně stejně a jsem spokojená (ony ty obložky vypadaj i líp, když se dveře otevírají dovnitř), nemám pocit, že bych přicházela o nějaké místo, stejně když tam člověk pro něco jde, musí vstoupit dovntř (jako ty dveře) .... vstup na wc přes technickou mi přijde takové nešikovné .... skříň na chodbě je super, máme to stejně .... o šatně neuvažujete?
Odpovědět
Profilova fotka
Je to hezké, jen bych přemýšlela o uzavřené kuchyni a nešla by přehodit toaleta č 2 se špajzem a technická ?Sice by byla toaleta bez okna, ale dá se udělat vývod na střechu.Ale to je můj názor.Jinak bych asi teda otevřela tu kuchyň a udělala větší okna, na obr. mi přijdou malinká.Zbytek super ;-) Ale určitě to bude lepší než byt, to je jasné :-)
Odpovědět
Profilova fotka
asi bych prohodila wc2 a špajz s tech. místností a pak by mohl být vchod na WC2 z chodby, a tím by se z tohoto wc mohlo stát hlavní wc. Při odbíhání od televize či vaření je každý ušetřený metr doběhu k wc jen k plusu. Taky by mne zajímalo co plánujete naproti dveřím z kuchyně, zda jídelní stůl nebo obývací část. A co bude za rohem za kuchyní, kdyby tam měl být gauč, tak mne by vadilo, že nevidím na chodbu, že bych neměla přehled co se doma děje... na Jídelní stůl to je zase daleko z kuchyně.... tak jedině TV :-) Já bych u kuchyně asi upravila rozměry. Určitě bych ji rozšířila, a pokud to chcete mít i s jídelním stolem, tak klidně protáhla až na konec místnosti
Odpovědět
@sadev Dětský pokoje jsou super a úplně chápu, že musí být stejně velký. :-) Ložnice vedle vchodu není můj šálek čaje, ale pokud nebude dům situovaný přímo do ulice, asi se to dá snést (jinak bych ji preferovala do zahrady). Prohodila bych koupelnu a WC1 (tak nějak mi přijde, že rodiče z ložnice půjdou spíš do koupelny, kdežto děcka v noci častěji na WC). WC 2 je hodně neprakticky umístěné a souhlasím s názorem výše, že by vstup mělo mít z chodby (pro návštěvy a vůbec z OP). Takže prohodit technickou k vnější stěně a WC2 + spíž k chodbě. Dveře do spíže posunout doprostřed stěny (pokud se budou otvírat dovnitř), aby ve spíži mohly být regály podél všech tří zdí. Chápu, že v ní asi chceš mít okno, ale odvětrávání se dá vyřešit i jinak. Samostatnou kuchyni schvaluju, já naopak nejsem příznivcem otevřeného prostoru a spojení s OP (v domě to tak máme), protože připálím i čaj a sebelepší digestoř to na 100% neodsaje a navíc každá je hlučná.
Odpovědět
Provedl jsem úpravy podle vyhodnocení připomínek v souladu s našimi požadavky. S kuchyní si nejsem jist, do průchodu mezi obývací pokoj bychom volili zašupovací dveře a mohli tak oddělit kuchyň a jídelní kout. Pozemek je na klidném místě, bohužel delší stranou s přilehlou jednosměrnou ulicí, proto volba tohoto půdorysu, na příčky pro obytné místnosti přesto plánuji akku cihly(silné zdivo v projektu). Pro obytnou část jsem čerpal inspiraci v našem stávajícím bytě a považuji ji za dobré řešení(koupelna a toaleta mezi pokoji). Pro představu jsem do místností naházel nějaký nábytek a zanechal rozměry, program však neumožňuje moc variant.
Odpovědět
@sadev Tak druhý návrh mi přijde o 100% lepší. Vchod ne wc ze zádveří je lepší než skrz technickou. A tu obývací část jste vytvořil hezky "lišácky". Pokud to chápu dobře, tak tam budou velké zašupovací dveře? To mi přijde fajn. Prostor může být jak otevřený, tak i zavřený a hlavně je z kuchyně blíž ke stolu :) Za měla palec nahoře. Klidně bych si tak nechala dum postavit :) Máte už nějaký cenový nástřel? Pokud to není tajné :)
Odpovědět
Článek se načítá
tak tohle už je o dost lepší ... předpokládám, že kuchyňská linka bude o dost větší, příp. s ostrůvkem .... ale tu šatnu bych se tam stejně ještě snažila vecpat :D
Odpovědět
Profilova fotka
taky se mi to teď mnohem více líbí, ale pořád bych prohodila to wc2 a spíž s technickou... tím by se mohla i kuchyňská linka udělat do rohu, a ten vchod na wc2 by byl z chodby... nebo chcete ten vchod na wc2 mít určitě z předsíně? někdo to tak má schválně, že když pracuje na zahradě, tak může na záchod i v botech, že je to takový spíše pracovní záchod :-D
Odpovědět
To wc2 je takto účelově..jako pracovní z venku a jako nouzovka zevnitř. Kuchyňská linka bude větší, nechce se mi to v arconu modelovat, jde mi o vymezení prostoru. Ještě přidám návrh, kde je upraven vchod do TK z chodby. Mám dotaz, kde sušíte v zimě v novostavbách prádlo? Jde mi o to jak vyřešit v TK problém s vlhkostí.
Odpovědět
@sadev v sušičce... do technické udělat odvětrání na fasádu.. sepne se samo při určité vlhkosti...
Odpovědět
Profilova fotka
@sadev Tenhle posledni upraveny navrh se mi libi uz hodne :-) ještě mne mozna napada dveře do koupelny aby se otevirali smerem do chodby, jak se oteviraji dovnitř tak ja se vždycky desim, ze by mne jimi někdo sejmul
Odpovědět
@sadev Jeden z nejlepších půdorysů, jaké jsem viděla :-) Moc hezky a prakticky to máte vymyšlené :-)
Odpovědět
@sadev ... sušička ....
Odpovědět
Tvar máte podobný jako my, ale uvnitř úplně jiné. Hezky jste to vymysleli. Jen ty dveře na záchod u vchodu bych volila do pouzdra; ven by se mohly střetnout s hlavníma a dovnitř to na mě působí hrozně stísněně. A vešlo by vám tam eventuelně ještě umyvadélko což se taky hodí, když někdo přijde z venku ho mít někde hned u vchodu. Kdybyste udělali vstup do ložnice hned ze zádveří (což teda nevím jestli by se mi úplně líbilo), tak by vám tam vešla šatna, což je fakt príma věc. (zas by to bylo daleko do koupelny, to asi není nejšikovnější, tak nic). Jinak moc fajn. Palec nahoru.
Odpovědět
@sadev Perfektní!!! Tahle mi to klidně můžeš postavit a stěhujeme se. :-D Jo a tu sušičku si už koupím sama. :-D :-D
Odpovědět
@sadev Jen se vrátím k tomu WC2 ze zádveří. Máme to velice podobně řešené a je to vopruz - chodit na záchod přes "špinavou" předsíň. Ještě nikdy jsme z venku nedobíhali na poslední chvíli, že WC hned u vchodových dveří bylo nutné a na údržbu to je rozhodně nepraktické. Chcete chodit na záchod z obýváku/kuchyně přes celý dům až k ložnici? A to samé akceptujete od návštěv? Pokud ano, pak je vše v pořádku.
Odpovědět
@sadev Poslední návrh je super. Co se týká prádla - pokud neprší a nesněží, sušíme venku i v zimě, pokud prší, sušíme ve sklepě, kde ale intenzivně větráme. Mí rodiče mají z půlky zastřešenou terasu a v zimě suší tam. K tomu jsme se ale zatím nedopracovali :)
Odpovědět
když nemlžu sušit venku, tak většinou v obýváku, kde máme krb... :-) Zkusila bych do projektu ještě umístit šatnu...
Odpovědět
Profilova fotka
čím budete topit?
Odpovědět
@hannyss Mně třeba přijde takový postavený nahlavu postavit dům a pak prádlo sušit v obýváku.
Odpovědět
Děkuji za Vaše návrhy a připomínky. Průběžně provádím drobné úpravy, aby se dalo reálně zastavět vybavení(např koupelna) a zbavilo se "hluchých míst". Ještě řeším technickou místnost, což souvisí s dotazem na topení. Jelikož chci stavět podle postupu na návrh NED od f. Porotherm (kombinace 25 cm cihla + 20 cm izolace), předpokládám nízké tepelné ztráty. TČ se mi bez dotace nevyplatí, plyn. přípojku mám realizovanou a jenom elektrikou se mi topit nechce, na to nebudou TZ tak malé. Zatím uvažujeme teplovodní podlahovku a plynový kotel, v obývacím pokoji v rohu s TM teplovzdušný malý krb. Šatna pro mne nemá takovou prioritu, abych ji narval na úkor stávajícího. Na obrázku je poslední varianta půdorysu.
Odpovědět
@martinape aspoň se tam zvlhčí vzduch při topení v krbu... ničemu mi to nevadí, večer pověsím, ráno posbírám. Mám možnost sušit i jinde v domě, ale není tam takové teplo, déle to schne... Pokud to jde, suším venku
Odpovědět
Technická místnost uprostřed domu? Má někdo zkušenosti s hlukem třeba z plynového kotle? A kdo má záchod vedle vchodu? Děkuji za komentáře.
Odpovědět
@vaclavjanous Mohu-li reagovat jako autor návrhu projektu. Hlučnost plynového kotle, asi záleží na typu, ale mám zkušenosti s kondenzačním kotlem firmy Junkers a přirovnal bych ho třeba k indukční desce v průběhu ohřevu. V podstatě za interiérovými dveřmi ji neslyšíte. A k půdorysu těžko co napsat, každý má své požadavky a potřeby, mé jsou zmíněny výše v diskuzi (WC v zádveří z důvodu dostupnosti z venku) a v TM bude pouze pračka(sučička) a kotel. Odvětrání(norma) je plánováno komínem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?