Projekt 6+kk

zdravim vsechny, prosim o pripominky, rady, navrhy na vylepseni naseho projektu. Predem dekuji 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Ja bych přihodila obyvak a kuchyň, potahnete daleko vodu.
Odpovědět
Upřímně, nepřijde mi to jako dobře vymyšlený projekt od profesionála, chodba v 2NP je stejně velká jako ložnice a pokoj, celé horní patro mi přijde předimenzované, pokud tedy nemáte 3 a více dětí, na druhé straně tam nevidím žádné technické prostory, kam dáte pračku a sušičku? Garáž bych dala aspoň mimo zateplenou obálku domu. Vidím tam i hodně nevyužitého hluchého prostoru, nevím jaký máme rozpočet, ale berte v potaz, že každý m2 vás vyjde na 30 tis, a takovej třetí pokoj o 20m2 kterej mi přijde zbytečný vám stavbu prodraží o 600 tis apod. A pak zjistíte, že nemáte ani kam dat vysavač a sušák na prádlo.
Odpovědět
@jitulka89 Pracka/susicka bude v koupelne. Technicka je soucast garaze(ta zadni cast).Ulozny prostor bude napr.pod schody-vestavene skrine, v 2NP vestavene skrine v chodbe, puda na krabice ve stitu strechy. Kazdopadne dekuji za nazor.
Odpovědět
Západní děcák má podle mě dost malé okno, na to jak je orientovaný
Odpovědět
@jose10r no tam jsou ke klasickemu okna ve stitu jeste dve stresni...
Odpovědět
Profilova fotka
@bery3 Pokiaľ sa dá a nie je stena v izbe moc zrezaná strechou (t.j je to plnohodnotné patro) a dá sa rozšíriť okno, tak by som ho jednoznačne spravil väčšie a strešným oknám by som sa vyhol veľkým oblúkom. Je to náročný a drahý detail pri výstavbe. Navyše strešné okná nikto nevyrába v takej kvalite, skôr či neskôr budete riešiť kondenzáciu vody na skle/ráme a pleseň. K pôdorysu: 1) Musí to byť dom v tvare L? Má to zlý pomer objemu/plochy -> horšie na PENB, horšie na vykurovanie, zbytočne väčšia plocha omietok a fasády. 2) JZ strana zabratá garážou, pritom je to po J najžiadanejšia časť domu. Nedala by sa dať niekam inam? Chcelo by to poznať situáciu na Vašom pozemku a obmedzenia. Každopádne si prerátajte plochu garáže x cca 30 000Kč a porovnajte to s cenou auta. Následne si odpovedze na otázku: Oplatí sa stavať garáž za xxx Kč, keď auto stálo yyy Kč ? 3) Akú veľkú plánujete rodinu? 4) Kúpelku v 1NP a v 2NP spravte presne nad seba priečkami aj so samostatným WC. Bude to jednoduchšie na statiku. 5) Zrušte všetky 45° steny a všetko nechajte kolmo. Budete stavať svépomocí? Ak hej, budete si pri rezaní všetkých tých cihiel trhať vlasy. Firma si to nechá bohate zaplatiť. 6) Z pokoja pre hosty by bola skvelá technická miestnosť. Dala by sa tam umiestniť aj práčka so sušičkou.
Odpovědět
Dobry den, 1) Ano, L chceme. 2) Garaz mame schvalne na zapade, v lete byva v tech mistnostech nejvetsi horko, (my jsme trosicku na kopci), nechci resit zadnou klimatizaci, chci terasu na jih, takhle nam to vyhovuje. 3) Chceme velky dum, 3 deti. 4) Je to temer presne nad sebou. 5) radej si priplatim za sikmou stenu nez mit nekdy "cnici" roh. 6) uz jsem zminovala, pracku/susicku chci v koupelne, technicka je v zadni casti garaze, pokoj pro hosty je zaroven pracovnou. I vam dekuji za prispevek.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, za mě by bylo nepřijatelné umístění kuchyně, kam jednak všichni pořád chodí pro jídlo a pití a je to daleko. A já bych se nesmirila s tím sociálním vyloučením do rohu domu. Z šatny nahoře by byl u nás doma bordelkumbal. Šikmé rohy u horního pokoje zabily možné zařízení pokoje rozumnou skříní. Hodně, hodně blbá mi přijde ta velká chodba nahoře. Z hlediska stavby, využitelnosti, financí. Na prikladani z garáže, abych si šla z gauče obehnout celý dům... na to bych byla líná. A bylo by mi malé zádveří...pro rodinu s dětmi a bez úložných prostor v dosahu. To jsou věci, které se mi nelíbí, když se s naší rodinou vcitim do tohoto domu. Jo a ještě by mě štval ten mizerný pokoj, co mi zbývá na stáří dole 😂 A průchozí obývák může být taky trochu otrava. Za sebe mám pocit, že by šel půdorys udělat lépe, ale neznám vaše požadavky... Takové to "z toho neslevim".
Odpovědět
@bery3 mně přijdou hrozný ty šikmý stěny a výkusy na mnoha místech....teda víc věcí je k zamyšlení, ta obří chodba nahoře třeba je pěkné plýtvání postorem a penězi.
Odpovědět
Ten dům nevypadá zrovna malý, tam by se určitě našlo lepší místo na pračku/sušičku v koupelně. Takto se to dělá v paneláku, kde si člověk opravdu nemůže moc vyskakovat co se týká prostoru, ale když si stavím dům, tak už bych od toho chtěla něco víc...můj názor. Ale všechny ty předešlé komentáře mají hlavu a patu. Šlo by to s odborníkem udělat lépe.
Odpovědět
@sviva I vam dekuji za komentar, ovsem je z nej zrejme, ze jsme uplne uplne odlisne osoby premyslejic jinak z hlediska vyuzitelnosti/umisteni/lenosti.Takze pro me bohuzel nebyl prinosny.
Odpovědět
@jenye Jak uz jsem psala vyse, ja chci pracku/susicku v koupelne,prijde mi zbytecne to davat extra do jine mistnosti.Ale chapu, co clovek to nazor a jine preference.
Odpovědět
Článek se načítá
@bayt Ta chodba je vetsi, lepe nam to bohuzel nevyslo.Ale cast chodby pokryji vestavene skrine.
Odpovědět
@bery3 No spis to "nevyslo" projektantovi. Pardon, ale fakt byste to mohli mit mnohem vyuzitelnejsi, ten prostor. Date do toho x milionu a mesicu nebo i let stavby. Tak proc to tam sazet takhks... Nebo tohle asi ani nedelal projektant ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@bery3 to je v pořádku. Každý má jinou dynamiku rodiny a jiné požadavky na svůj dům. Možná by bylo dobré, doplnit návrh domu o ty vaše představy, které by měl dům plnit. Pak by bylo možné komentovat to totiž ke vztahu k vám, vaší rodině a vašemu rytmu domácnosti. Pro nás třeba bylo zásadní: Rozdělení na špinavou a čistou zónu kvůli pohybu ze zahrady, pohybu v domě a psovi Dostatek úložných prostor, protože hodně věcí Velká garáž, protože velká zahrada a les Dobrá dostupnost záchoda z dětských pokojů, protože noc Dětské pokoje na jižní stranu, protože světlo a teplo Technická dostatečně velká pro další mrazák, pračku a sušičku, protože prádlo nestraší v koupelně a Šatna v zádveří kvůli svrškům, taškám, kabelkám, botám a všemu tomu, co bereme do ruky až když odcházíme z domu Minimalizace chodeb, protože prostor domu s cenou za m2 taková jaká je, jde využít lépe Kuchyňoobývák v komunikaci se zahradou Všechny ložnice aby ideálně nesousedily s vodou, odpady atd. Bezbarierovost alespoň pro jednu větší ložnici, protože stáří a nemoci Manžel ještě přidával technickou na střed domu a obdélníkový půdorys Jo a ještě nechtěl aby ložnice sousedila s dětskými pokoji 😄 A já to zase tlačila do uspořádání, abychom se přes den potkávali a neměli jsme ten dům, kde za pár let svoje pubertální děti ani nepotkám Asi to zdaleka není všechno, některé naše požadavky byly prioritnější než jiné, ale půdorys je zásadní věc. Jediná rada, za kterou si stojím: dejte tomu čas a kreslete si, hledejte, navštěvujte a buďte otevření i úplně jiným řešením! V nejhorším případě zjistíte, že první bylo nejlepší a budete si jistí. Bude to zrát a vyvíjet se. My začali u podsklepeného dvoupatra a máme nakonec bungalov. Trvalo to rok. Teď bydlíme druhý měsíc a byl to rok, který se nejdřív zdál jako ztracený a teď se vrací. A ještě možní poznamenám, že teď z baráku se mi některé věci jeví trochu jinak než se mi jevily z paneláku. Reálně když teď mám na krku 250m2 domu a 4000m2 zahrady, dvě děti, psa, práci a manžela v permanenci na dodělávkách domu...opravdu jsem ráda, že si v 11 večer přiložím skoro z gauče a nemusím jít v pyžamu do studené a špinavé garáže. Neříkám, že to tak musíte mít. Jen jsem chtěla říct, že namyslet si to fungování, které pak nastane, je....no, nelehké zadání.
Odpovědět
@sviva Ale od toho jsou tu projektanti a architekti. Vy jim popisete svoji predstavu, schematicky a oni vam z toho vytvori logickou dispozici. Tohle je fakt sileny.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin přesně takové jsem měla od projektanta očekávání, bohužel reálně toho schopný nebyl. Konkrétní požadavky zanést ano. Ale aby sám vyprodukoval pro nás funkční půdorys... to se nestalo. Co myslíte tím šíleným? 🙂
Odpovědět
@sviva Zalezi, jakou jste mela financni predstavu o jeho praci. A co jste mu zadali. Je tam spousta hluchych mist. Velka chodba vs. pidi zadveri. Zateplena garaz. Minimum moznosti na ulozne prostory.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin byl to projektant, ne architekt, ačkoliv si myslím, že jsou i skvělí projektanti a špatní architekti, spíš to píši kvůli představě o ceně. Levný mezi projektanty nebyl. Naším hlavním požadavkem byla pasivita domu. Dokonce si myslím, že na to byl i dobrý, jen se mi zdálo, že jsme ho chytli v době, kdy právě protože byl dobrý, nahrnuly se mu zakázky a najednou kvantita převážila kvalitu. Návrhy neposílal zlé, jakože nelogické uspořádání nebo nevyužitelný prostor, ale nebyly pro nás. Jednou udělal i takovou botu jakože...z naší strany bezbarierovost....z jeho strany přišel návrh s dvěma stylovými schody mezi kuchyní a jídelnou s obývákem 😄 Druhá věc je, že mě tohle přemýšlení baví a s ohledem k naší rodině pro mě možná bylo snazší a rychlejší, řešit si to sama než mu předávat dynamiku naší rodiny...takže třeba jsem v tom nebyla tolik sdílná. Každopádně za ten rok zrání mohly jiné souvislosti než neschopnost projektanta. A zpětně jsem za něj ráda a bylo to ku prospěchu.
Odpovědět
Profilova fotka
@bery3 Citim z vaseho prispevku a odpovedi, ze projektant jen prekresluje vase napady do graficke podoby a vy jste na svuj navrh natolik hrdi, ze vlastne chcete slyset jen pochvaly a kritiku zadnou. V tehle fazi bylo uz mnoho stavebniku pred vami. Chtelo by se skoro rict, ze je to vlastne vcelku logicka uvaha, kdyz predpokladate, ze si dum pro sebe nejlepe navrhnete sami. Bohuzel to tak ale neni, chybi vam potrebny nadhled, zkusenosti a souvislosti, diky kterym pak profesional snaze zasadi vase sny a potreby do kontextu a pretavi je v prakticky, logicky, ekonomicky a esteticky funkcni celek. Jste ted na rozcesti a je jen na vas, jestli date ted sve ego stranou a uvedomite si jak velka je pred vami investice a s ni souvisejici zodpovednost, a nebo budete dal trvat na svych predstavach za kazdou cenu a pozdeji budete litovat, ze jste si nenechali poradit. Bohuzel tohle uz zpetne umi priznat jen malokdo, protoze to zpropadene ego...Takze necekejte, ze vam tady nekdo z tech, kteri se vydali tou druhou cestou napise, ze to byla spatna cesta... Hodne stesti!
Odpovědět
Profilova fotka
Ajaj, tak to je zvláštní projekt.... Jak už bylo mnohokrát řečeno, spousta nevyužitého prostoru vniveč a naopak nacpat pračku se sušičkou do koupelny, která má cca 7m2?? Jako fakt? Nevím no, radši zmenšit chodbu, zbavit se výkusů, nesmyslných sražených rohů a udělat pořádnou technickou místnost na místě, kde bude využitá. Mám větší koupelnu než vy (skoro 10m2) a rozhodně bych tam pračku se sušičkou nesnesla, bylo by ta málo místa, ani nevím, kam bych je dala. Ještě musíte umístit někam koš na prádlo, s 3mi dětmi toho prádla nebude málo. Mám technickou, kde mám pračku, sušičku, velkou skříň, kde v horní části máme ručníky, povlečení a ve spodní jsou výsuvné koše na špinavé prádlo, máme 4 a je to taktak a jsme 4členná rodina. Jako tohle všechno nacpat do koupelny 7m2 si nedovedu představit. Budu se zase opakovat, ale přijde mi to, že opět největší komfort má auto.... A projekt na mě působí tak, že jste náhodně rozmístili pokoje do prostoru, který jste si předem určili, zkoseními jste vyřešili prostorové nedokonalosti a nutné místnosti jste napcali tam, kde zbylo místo. Jako na to, že to bude velký dům, je to teda strašná patlanina.
Odpovědět
Profilova fotka
Asi jenom zopakuji to, co už bylo v předchozích příspěvcích - šikmé stěny, střešní okna, garáž v zateplené části, malé zádveří, bez technické místnosti a přidám kuchyň do U se špatně zařizuje - lepší je dvě I, místo na jídelní stůl je malé, divně rozložený obývák, WC uprostřed potřebuje "rekuperaci" pro odsávání z mísy (už se opakuji a asi přestanu), schody ústí do sešikmené střechy a dalších mnoho věcí. Opravdu to chcete a bude se vám to líbit - my můžeme dát pouze své zkušenosti, ale bydlet v tom nebudeme.
Odpovědět
Profilova fotka
@carpatia přesně! Od včera, co to čtu, si říkám, že tady se očekávají jen a jen pochvaly...
Odpovědět
Celé to horní patro je katastrofa, dolní tak napůl. Jestli chcete spláchnout pár milionů do záchodu, tak dobrý - jinak to dejte architektovi, jehož práce se vám líbí, ať pro vás vytvoří projekt. Je to pravděpodobně vaše největší životní investice, tak ať to stojí za to.
Odpovědět
@radim2015 Jak jste poznal, ze WC v projektu rekuperaci nema?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Nepoznal 🙂 , ale rekuperaci nikde nevidím a tak jsem to odhadl.
Odpovědět
@bery3 máte v tom krbu přikládání zezadu? my ho máme, ale technickou máme uprostřed domu hned kousek za roh od krbu - přikládáme co 1,5 hodiny, tak pozor na to, nezdá se to, ale dost se tam nachodíte, opravdu by se mi nechtělo chodit takto přes celý dům. Navíc když třeba zatápím tak tam jdu po chvíli znovu až se to rozhoří apod. To zadní přikládání je skvělé a praktické, ale mělo by to být kousek od obýváku. Co třeba i to horní samostatné WC dát do koupelny a pak tam máte i okno a ušetříte za jedny dveře a takovéto výčnělky příček?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?