Projekt a jeho umístění na pozemek

Ahoj všichni, nedávno jsme si s manželkou koupili stavební pozemek a poslední dobou stále řešíme umístění našeho budoucího domu na pozemek a vlastně i jeho podobu. Protože je tady spousta z vás stavitelů s obrovskými zkušenostmi, chtěl bych znát váš názor než rozjedu nějakou akci :-) náš pozemek je na fotce v příloze, má 693m2 21x33 a příjezd jsem označil červenou šipkou. Zkoušel jsem nejdřív hledat v typových projektech, ale protože je umístění domu na parcele asi neobvyklé, moc jsem neuspěl, nakonec jsem tady na fóru objevil náčrtek bungalovu (obrázek č2), který by nám pasoval a má i pěkné rozložení místností vzhledem ke světovým stranám. Z našich požadavků bych zmínil asi toto: rádi bychom bungalov, ale pokud někdo máte nápad na pěkný patrový, určitě si nechám poradit, dále určitě jednu garáž v domě a dva dětské pokojíčky. Díky moc za rady a názory.
Odpovědět
Na mě tam je strašně málo úložných prostor a pokojicky bych dal alespoň 13m.
Odpovědět
Vsechmo hrozne maly, mala predsin kde se moc lidi nevejde, maly detsky pokoje, uzkej pruchod v loznici kterej u skrini bude asi 700mm, hajzl v TM tam je hrozna ta prizdivka aby byl schovanej kde se taky sotva projde, v garazi budeme muset davat auto k jedny strane porad aby ridic vylezl a uz tam neni zadny misto, obyvak moc uzkej, jediny co je dobry je vlastne chodba
Odpovědět
Ahoj, prvne bych na SU zjistila ulicni caru a hranice od sousednich pozemku - jestli vubec muzete jit na 2 m. Ze strany SV by to asi nemusel byt problem, ale ze SZ mate obytnou mistnost, tak by asi zalezelo na sousedech. Mame hodne podobny pudorys, jen se vstupem ze severu a rozmery pokoju hodne podobne, takze bych se toho nebala.
Odpovědět
Profilova fotka
Vyprdněte se na garáž – udělejte si o to větší bungalov(vestavené skříně a obývák ) a dejte si kryté stání s boudou na nářadí (kola) u vjezdu na pozemek – i kvůli odklízení sněhu - takhle budete v zimě odhazovat cca 3x10m jen abyste mohl vyjet z garaže. pokud to chcete nechat takhle docela pomůže udělat sv. výšku v místnostech o 10-15cm vyšší
Odpovědět
@mitchell2 Doporučuji oslovit architekta a pokusit se o patrový domek, vzhledem k menším rozměrům pozemku. V našich krajích začíná být trochu přebungalováno i přes negativní vlastnosti těchto staveb.
Odpovědět
@travas Jaké negativní vlastnosti máte na mysli?
Odpovědět
Profilova fotka
Není to největší, ale úplně bych se toho nebála - jen bych asi opravdu zvětšila dětské pokoje a snažila se, aby se mi ještě někam vešly velké skříně. Jinak obývák nemusí být mega velký - na co? Sice, když jsou malé děti, je fajn, když je někde v obývákokuchyni místo, kde se děti můžou popelit a hrát si:-), ale menší obýváky (spojené s kuchyní) dle mě ničemu nevadí, stejně se tam hlavně čučí na TV (pochopitelně, pokud je třeba 8 členná rodina, je to jinak)...už jsem to tady mnohokrát psala - bydlela jsem v opravdu prostorném domě s mega obývákem, jídelnou a kuchyní a neskutečně me to asi po roce začalo štvát - neútulnost, lítání, chyběla mi spíš další místnost v přízemí (byl to patrový dům). Po té, co jsme si postavili docela malý patrový dům a já jsme v něm tak šťastná, že je všechno po ruce, nemám zbytečné místnosti, v nichž se hromadí bordel a krámy, jsem se stala přívržencem menších domů - přijde mi to opravdu praktické. Je potřeba brát v potaz, že při menším domě si člověk musí opravdu dvakrát rozmyslet, co schová a co vyhodí, a tím vychovává k pořádku lidi, kteří neradi vyhazují a hromadí kraviny (a myslím, že jich není málo, třeba já:-) )..zkrátka se tam nehromadí bordel... za to v domě, kde je místa dostatek a věci je pořád kam dát, to hromadění láká ve stylu "to vyhodím/rozeberu později"). Je to poch. jen můj subjektivní názor, ale chtěla jsem vám to napsat, protože tady vám veština lidí napíše, že je to strašně malé, tak jsem chtěla napsat ještě i jiný pohled na věc:-) - tedy trošku bych to zvětšila, ať máte víc úložného prostoru, třeba nějaká malá šatna v zádveří by nebyla odo věci, nebo víc vestavných skříní...ale opravdu stačí jen trochu - garáže bych se rozhodně nezbavovala, je to dobrý úložný prostor/dílna jiného druhu než má člověk přímo v domě (kočárek, lyže, kola, sekačky apod.), což vám zvětšení domu místo garáže nenahradí... a časem se to může stát třeba plnohodnotnou dílnou místo garáže, to bude na vás.... (my teď budeme stavět velkou garáž s hoby místností a vím, že by přítel bez toho nemohl žít :-D )...jako prvotní nástřel tedy OK a přemýšlet - nebo opravdu uvažovat o patrovém..dá se postavit na malém půdorysu a máte hned velkou zahradu:-)
Odpovědět
Profilova fotka
malý obývák s jídelnou a kuchyní, 25,3m2 fakt hodně málo :-( . Ze zkušenosti, opravdu je lepší větší prostor, dle mě se i líp uklízí, nemusím nic odsouvat, přesouvat. Menší pokoje by nevadily, kdyby děti měly vlastní šatny. Pokud není žádná šatna, pokoje určitě zvětšit a dát vestavné skříně. Zádveří strašně úzké. Taky bych se vybodla na garáž a raději udělala před domem třeba vpravo zastřešené stání a o to bych zvětšila dům.
Odpovědět
@mitchell2 pudorys je OK....Jen je to opravdu cele male, bez uloznych prostor. Pokud mate finance dum zvetsete, pokud ne, ozelte garaz, nebo udelejte patrovy.
Odpovědět
Já bych dala dům na patro ( nahoře prostorné pokoje + ložnice), tím pádem by se dole zvětšil obývací pokoj a mohla zůstat i garáž - je fajn v zimě nastoupit do teplého auta :)
Odpovědět
@sallinka17 tazatel zjevně nechce tak velký dům nebo na něj nemá nebo nechce dát tolik peněz a nezlobte se na mě, ale rada pro člověka, který se ptá na dispozici malého bungalovu, že si má postavit patrovy dům o stejné zastavěné ploše je úplně mimo..
Odpovědět
@mitchell2 domek to není nijak velký, ale to Vám nemusím psát, to víte.. dispozice je podle mého názoru ok, pokud bych něco zvětšoval, tak zádveří a udělal šatnu nebo poresil více úložných prostor..z komentářů si nic nedělejte dům je dostatečně velký pro normální čtyřčlennou rodinu... zdejší přispěvatelé mají potřebu se pochlubit, že oni mají na velký dům..
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jaroslav1987 I když máte pravdu, možná Sallinka nemyslela dům na patro o stejné zastavěné ploše...já jsem taky na konci svého prvního příspěvku psala o eventualitě patra, ale pochopitelně při velmi radikálním zmenšení půdorysu - logicky cca na polovinu, možná ne úplně, budou-li chtít malinko zvětšit - my máme taky pidi dům a vůbec se za to nestydím - máme patrový, zastavěnou plochu 70m2, užitnou plochu 103m2 a jak jsem již psala, pro nás ideál - jsme tedy jen 3, ale i 4 lidé by zde v pohodě mohli pobývat (máme dispozici 5+1):-) Vím, že tady většina staví větší dům a proto budou také doporučovat větší dům jako mají oni, ale je potřeba brát také v potaz, KDE človek staví...je rozdíl stavět někde na Moravě ve vísce a dát za pozemek 500 tis (nebo i méně) nebo u Prahy, kde za něj dáte 2 milinoy a více (nepíšu v Praze, neboť tam je to MNOHEM více), pak již na větší dům prostě nezbyde, ale zase jste u Prahy!:-). Takže dle mě se velikostí domu stejně nedá poměřovat, jak je kdo bohatý, záleží také, kde dům je:-) Ale jak jsem již psala, já zjistila, že malý dům je DOBRÝ dům:-))..proto zakladatelce/zakladateli fandím..a navíc se mi půdorys líbí, je to takové útulné a přijde mi to i dost praktcké...(o event. zvětšení některých částí jsem se již zmiňovala) ;-)
Odpovědět
@kikiwhite jelikož psala velké pokoje a dole garáž a velký obyvak myslím, že myslela... navíc dům na patro nevyjde v žádném případě levněji než bungalov (při stejné užitné ploše). To co jste psala o poloze domu je pochopitelně pravda, zase je potřeba vzít v úvahu, že v Praze jsou jiné platy než na Moravě...
Odpovědět
Profilova fotka
@jaroslav1987 Já to s tím patrem nemyslela kvůli financím, ale spíše kvůli prostoru na pozemku, bungalovy se hodí spíše na větší pozemky...je jasné, že o co ušetřím u patrového na střeše nebo základech, tak dám zase za betonové stropy, schody, věnce, lešení apod...protože je fakt, že když je na netu nějaký hodně výhodný levný domek, je to většinou bungalov, takže na tom, že patrem se moc neušetří, opravdu něco bude....ale nikdy jsem to nepročítávala, takže nevím:-) K těm platům - no zrovna u mě to teda neplatí - já jsem učitelka na SŠ a učitelé mají všude stejné tabulkové platy :-D ...a přítel zase pracuje v Mladé Boleslavi...jinak se v Praze asi obecně platí lépe, ale nemusí to být automatické pravidlo...
Odpovědět
Profilova fotka
Oprava předchozího - "nikdy jsem to nepropočítávala.." (ne nepročítávala :-D )
Odpovědět
@kikiwhite já vím, že vy ne, ale nepripadal mi pro to jiný důvod, pozemek 700m2 se mi nezdá malý. Je mi jasné, že jsou profese, které jsou placené stejně, ale průměrná mzda je v Praze vyšší...
Odpovědět
@jaroslav1987 Mně zase přijdou mimo Vaše rady. Na bungalov, aby se dali využít jeho přednosti a ideální umístění na pozemku k světovým stranám by pozemek měl mít ideální velikost min.1200 m2.
Odpovědět
@sankovab Na internetu lze dohledat mnoho pojednání o výhodách a nevýhodách staveb typu bungalov. Něco málo viz můj profil a www.
Odpovědět
@travas ja jsem žádné rady nedával, psal jsem svůj názor, můžete se podívat kolik lidí tady má pozemek kolem 700m2 a ma bungalov a mnohdy i větší.. tazatel ma pozemek 700m2 ten asi nezvetsime ze jo? A chce bungalov a já mu rozumím, nerad chodím po schodech.. nepřijde mi, že by svým řešením nějak významně zabíjel výhody bungalovu..
Odpovědět
Ahoj všichni, konečně jsem se dneska dostal k fóru a moc všem děkuji za reakce ! Co se týče základní otázky jestli bungalov nebo patrový dům, tak jak jsem již psal, vždy se nám líbily bungalovy, ale pokud byste někdo měl typ na patrový domek, který by nám orientací garáže, terasy atd pasoval, určitě bych se podíval, ale moc jsem jich bohužel nenašel. Jinak bungalov určitě nechceme kvůli ceně, dům stavíme doufám poprvé a naposled tak vím, že to něco stát bude. Jinak, vidím to podobně jako většina z vás, dispozice dobrý, ale ty úložné prostory jsou opravdu minimální, i když teď v paneláku se vejdeme ještě do mnohem menších :-) Myslíte, že by stačilo ten dům, roztáhnout na délku cca o 2m a o nějaký kus "roztáhnout" ty místnosti ? Je pravda, že bych ho radši roztahoval do šířky, ale tam by mi to asi moc nepomohlo a delší bungalov už by asi zabíral místa opravdu hodně. Zvažujeme i variantu bez garáže, což by vyřešilo problém s místem, ale je fakt, že 4 kola, lyže, sekačka, nářadí, zimní kola na 2 auta, atd, někam stejně budu muset dát a další "stavbičku" na zahradě už se mi moc dělat nechce...ještě jednou, díky všem za reakce !
Odpovědět
@mitchell2 Myslím, že dispozice není nic moc, než se dostanete do obýváku projdete celý dům. Vše je dost na těsno. Tento typový dům je špatný. Vykašlete se na katalogy a zajděte za architektem a udělejte si projekt který sedne na pozemek a splní všechny vaše požadavky, zda patrový nebo přízemní vyplyne ze situace, ale za mě radši patrový. Variant jak zastavit pozemek je 1000, neupínejte se k jedné, projektovat stylem "tady to o metr roztáhneme, tady to o pul metru zkrátíme" je zhůvěřilost. Existují nějaké proporce, nějaká kompozice a podobně. Šetříte na nepravém místě. Ve finále vás architekt vyjde levněji než katalog.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?