Projekt bungalov 4+kk - jaký máte názor?

Tak nějak jsme s projektantem dořešili náš domeček. Zajímal by mě Váš názor případně nějaké návrhy co by se dalo vylepšit ještě. Pozemek je ve svahu na jih od severu komunikace, takže naše požadavky byly hlavně všechny pokoje na jih. Prozatím je vyřešena +- dipozice. Jižní okna bych chtěla mít vysoké a úzké. pracovna je pouze na práci na počítači a manželovi zcela vyhovuje velikost. Do budoucna chceme vyřešit nějaké kryte stání se skladem na váchodní fasádě domku. Rozpočet máme cca 2,5 milionu max. 3 za stavbu včetně povrchových úprav. Na půdorysu je koupelna ještě vyřešena po starému nový obrázek ji řeši už podle našich představ.
Odpovědět

Odpovědět
máme pozemek sever - jih. Taky jsme chtěli vše na jih a bylo pro nás důležitější mít na jih do zahrady jídelní stůl než ložnici. Náš pohled.
Odpovědět
@r4d3k74 Ani nevíte jak mi váš komentář pomohl. Splodila jsem něcdo takového a příjde mi to uplně jiný dům o 100 % vícew využitý vzhledem ke světové straně. Vytvořila jsem dvě varianty. Jedna s pracovnou na konci a druha s pracovnou blíže a zachodem dále.
Odpovědět
Ten druhý návrh se mi líbí více. Na jednu stranu je ložnice příliš blízko vchodu a máte relativně daleko do koupelny, na stranu druhou, v ložnici je třeba chládek. Jen ten vchod z kuchyně a obýváku mi moc nesedí, ale to je asi individuální. Jinak je to takové čisté, málo místa zaberte chodba. Pracovna manžela na PC bude mít ty 4 metry? Hlavně to neuvádějte jako pracovnu, ale jako šatnu např. Ad WC z obýváku - nejsem si jistá, jestli Vám to projde, myslím, že spíš ne. A co tedy zrušit ten záchůdek vedle vchodu a udělat si pidi se vstupem z ložnice? Možná by se tam vešel i sprcháč. Ta místnost vlevo dole o výměře 7,85 m je technická? Ad koupelna - nebylo by lepší šoupnout WC vedle dvěří a udělat tam zástěnu? Třeba z luxferů? Nebo ho alespoň otočit, aby, když budete trůnit, nebylo vidět ze dveří? Kromě toho, jestli tam někdo vrazí, budete mít omlácená kolena. Pokud by bylo schované, nikdo neuvidí. A na závěr, promyslete si velikost pokojů, přijde mi to vážně malé. Bydlíme zatím v paneláku, máme dva pokoje cca o 12-ti metrech a v momentě, kdy tam dáte postele, skříň na oblečení, budete rádi za chodbičku mezi nábytkem, kterou projdete.
Odpovědět
@anetka2017 kromě toho, co už napsala charrado bychg zvážila i zarovnání dětských pokojů tak, aby byly stejné - aby se Vám dětičky v budoucnu nehádaly :-)
Odpovědět
@kataw Vzhledem k tomu že jsem to narychlo upravili díky nakopnutí @r4d3k74 tak pokoje určitě doladíme.
Odpovědět
@charado Nakonec tím, že kuchyň a obývací pokoj je krásně na východ do zahrady a dělící zídka je možná pro TV, nám ten vstup z obyváku vůbec nevadí. Pracovnu určitě nazveme sklad, jde hlavně jen o schování PC soustavy což postačuje bohatě. V druhém návrhu je WC z chodky takže by neměl být problém ještě mě napadlo ho přehodit na stranu pravou chodby a vybírací otvor komína bude do záchodu. To drhí WC hlavně chceme když příjde návštěva, aby nechodila do hlavní koupelny. Z ložnice záchod nepotřebujeme, tě pár kroků dojdeme. 7,85 je technická. Koupelnu máme rozhozenou zatím orientačně a řešíme s manželem jaké by bylo ideální rozložení. Manžel nechce žádné zástěny, mě osobně by nevadila. O pokojích máme jasno jsou dva, a myslím si že docela postačují. Nejsou sice nějak extra velké, ale taky ne malé. Moc děkuji za připomínky určitě je zohledním v ladění
Odpovědět
Profilova fotka
Ložnice je opravdu malá - plánujeme taky 12,5m2,ale k tomu šatnu. Dále bych si rozmyslel jestli opravdu chci obývák s kuchyní 50m2. Myslím, že 40 m2 by stačilo a dalo by se s tím prostorem lépe pracovat. Dětské pokoje bych nechal někde kolem 12-13m2. Koupelna ze záchodem se dá taky upravit. Přece jenom dohromady to má nějakých 11 m2. Udělám wc z chodby a za záchod se mi vleze ještě sprchový kout. Hlavně bych doporučil uzavřít chodbu a udělat klidnou zonu. Jednoduše popsáno - tam kde máte umyvadlo, tak udělat zeď na chodbě. WC bych prohodil s koupelnou a tím bych se do koupelny i na záchod dostal až z klidové zony..a né kdesi ze vstupu a z obýváku. Dále bych řešil tu spíž nebo co to je za výsek v kuchyni. Něco tak malýho bych tam ani nedělal. Spíž musí mít podle mě alespoň 2,5m2, aby měla smysl. Poslední poznámka - nepřežil bych se dívat na tv a zároveň na kuchyň. Doporučil bych řešit návrh domu s architektem, přece jenom šikovný architekt, když vám sedne do noty, tak má úplně jiné cítění než projektant. Já si navrhoval dům sám - asi rok. Pak jsem zvolil projektanta, který nepřinesl nic závratného. Poté jsem šel o krok zpět (říkal jsem si) a našel si architekta, který nám nakreslil takový dům (z naší předlohy), že jsme z něj PAF.
Odpovědět
@slamer napada me jeste co prohodit loznici s tehnickou pokije oba v rozich dole mezi sebou. Samozrejme s upravou velikosti. Timpadem spajzka by mohla byt vetsi a hned bude po ruce u kuchyne technicka. S tim architektem asi mate pravdu. Akorat levy roh he primo sever otazka zda se tam loznice hodi.
Odpovědět
Profilova fotka
V prvním upraveném návrhu bych prohodila vchod s pracovnou, trochu protáhla zeď v obýváku naproti a celý obývák zavřela, abych měla koupelnu a pokoje v klidové zóně. Obývák s kuchyní 50m mi taky přijde zbytečně velký. Když už taková velikost, pohrála bych si se zakomponováním krbu někam do prostoru a ne ho strčit takhle bokem. Mohl by být pěknou dominantou. Pokud chcete oddělit kuchyň stěnou, udělala bych jí širší a třeba s tím krbem. Ta spíž v kuchyni je takhle malí k ničemu, to stačí potravinová skříň. Ono je to vůbec nějaký divný.. ložnici bych se taky snažila nacpat do klidové zóny a ne k obýváku s TV ;-)
Odpovědět
@anetka2017 Druhý návrh je obrovský posun k lepšímu. WC by melo být odděleno 2 dveřmi od obyváku. Technickou máte moc daleko od kuchyně, teplé vody se nedočkáte. Máme postaveno něco podobného a dlouho jsme ladili. Co takhle severní část přeházet-zprava- pracovna, technická (krb se zadním přikládáním) vstup, koupelna, ložnice. ;-)
Odpovědět
@bamak no na zaklade zdejsich podnetu jsem skreslila toto obyvak se zmensil na 7.4 m x 5.4 coz porad staci akorat nevim jak vyresit zachod s oknem oddelene od koupelny. Je to schema zatim ale myslim ze se to pohlo k lepsimu o dost. Ten krb mi prave prijde v idealnim miste v centru feni a neubira prostor ve stredu deni a nebude hned u TV. Dca zachody asi ozelim a timpadem jeden by byl samostatny od koupelny. Akorat to okno :(
Odpovědět
Článek se načítá
@bamak Zkusila jsem to jeste rozkouskovat ze tu pracovnu jsem hodila jak jste psal uplne do rohu u kuchyne. Nabizi se i krb s vlozkou s prikladanim z tech. Kazdopadne ted jedine vymyslet zachod samostatne nebo ho proste dat do koupelny.
Odpovědět
@anetka2017 Pěkné....pořád lepší a lepší. Co se týká 2. WC, chápu, že byste se bez něj obešli, jen nevím, jestli se bez něj obejde hygiena.....úředníci pořád víc a víc zasahují do soukromých věcí lidí a snaží se to "okecat" tím, že zajišťují lepší komfort, šetření energiemi.....ale tyhle blbiny bude vědět projektant. My máme 2.WC v technické. Jestli chceš mrkni ke mě pro inspiraci, máme to podobně. TAkto umístěná kuchyně má jednu nevýhodu-ze západu ti dost omezuje možnost mít okna. Ale někomu by to vyhovovalo kvůli přehřívání, já jsem ujetá na světlo a teplo v létě mi příjde normální :-). Ale ono se špatně radí, když neznám váš životní styl, preference......Jestli můžu poradit, sepiš si body na kterých trváš-třeba bungalov, WC s oknem, pokoje na jih.....pak doby které bys ráda měla, ale případně je oželíš.....pak si to zkus namalovat a nakonec si to představ, jak se ti tam bydlí (ráno vstaneš a......), pokud máte 2x za měsíc návštěvy z rodiny, pak obyvák 50m není moc, pokud ti bude vadit, že kamarádi dětí budou courat přes obyvák, tak odděl vstup. Pokud naopak chceš mít o dětech přehled a nevadí ti, že někdo uvidí vyndaný hrnec na lince (mě ty argumenty, že návštěvy vidí nepořádek v kuchyni vždycky rozesmějí-buď v domě bydlíš a žiješ a pak je to vidět, nebo jen uklízíš a pak neuvidí nikdo nic :-D ) tak to nech takto.....prostě je toho hodně. Vždycky z něčeho budeš muset slevit a udělat kompromis, navíc během stavby zjistíš, že toto a tamto by šlo udělat jinak a lépe.....ale věř mi, nakonec se budeš tak moc těšit, až už budete hotoví a budeš se moc stěhovat, že ti bude úplně jedno kde co je ;-) . Ale třeba dlouhé rozvody a nekonečné čekání na teplou vodu, abych mohla opláchnout hrnek od kafe, litky zbytečně odpuštěné vody mě osobně pekelně štou (mají to tak naši ve starém domě), na to jsem si já osobně dávala pozor. ;-)
Odpovědět
@bamak s tim WC u nas problem neni staci jedno to mam overene. Spis si rikam, ze dnesni doba je zajimava. Jedno WC mi prijde jako normalni vec kdyz je oddeleno od koupelny. A kdyz jednou za mesic prijde navsteva tak pravdepodobnost ze budou mit vsichni litacku je minimalni. My prave mame ze zapadu hned souseda a jeho garaz takze tam uplne staci klasicke okno na prosvetleni. Od puvodniho prvniho navrhu vidim vyrazny posun ve vyuzitelnisti plochy kuchyne a obyvaku. Stul jidelni ted nerusi provoz obyvaku. Dokonce i komin bude uvnitr a ne na stitove stene, jak rika muj tatka vypada to jak lokomotiva pak :D ten obyvak je ve skutecnosti s kuchyni jen 44 m zbytek je ta chodba. Priorita je hlavne mit prostor kde se budem nejvice vsichni zdrzovat a to je obyvak kuchyn a terasa. Moc diky za cenne komenty. V puvidnim navrhu mi porad neco dchazelo s tou kuchyni a pokoje takove nudle byly. Ted to vychazi hezky + satna + komin uvnitr + kuchyn navazuje krasne na terasu.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, nečetla jsem to celé, takže jestli jste to už řešila omlouvám se. Já bych vzážila ozrcadlení celého domu. Vznikla by Vám pak obytná místnost otočená Jih/východ a to mi přijde pro letní a ranní pohodu lepší :). Nicméně píšete, že na východě bude časem přístřešek, tak by to asi bylo v kolizi :).
Odpovědět
@tulda27 ono z toho vychodu je prave komunikace hlavni, ne uplne frekventovana, ale prece jen bude 7 m od steny a koukat do cesty jsme nechteli. Ale nebyt te cesty taky by to tak urcite slo i takto. Celkove v letnim obdobi sice bude slunko vychazet u leveho dolniho rohu ale na podzim, zima a jaro uz bude prosvirat uz do obyvacihi pokoje a kuchyne bez problemu.
Odpovědět
Profilova fotka
@anetka2017 máme to podobně, také máme raději velké okno na jihozápadní roh než do jihovýchodního kde je ulice :). Jen právě díky tomu vím, že by to obráceně bylo v ideálních podmínkách lepší. Na západě se v létě uvaříme a budeme to muset stínit. Tak ať to dobře vymyslíte i postavíte.
Odpovědět
Profilova fotka
Nechci se k dispozici nějak vyjadřovat, každému vyhovuje něco jiného, má jiné požadavky a potřeby... jen jedna poznámka, budeme mít obývák s kuchyní 52m2 (9,3 x 5,6 ) a celkem trnu, zda to nebude moc namačkané - linka, ostrůvek stůl a obývací prostor. Zkus si rozvrhnout tohle vše na délku 7,3m, tak jak to máš na obrázku - podle mě je na ostrůvek málo místa. A pokud někdo píše, že 50m2 na obývací prostor je moc, můj názor je ten, že je to pro nás centrální prostor, trávíme tu jako rodina nejvíc času, vařím s mužem nebo dcerou, setkáváme se tu s přáteli, trávíme společné večery... raději budu mít menší ložnici, kam se jdu jen vyspat, ale tady chci mít prostor pro vše potřebné... ;-) Tak ať se dobře rozhodnete, bude to váš dům ;-)
Odpovědět
@qeszi to je prave itazka red kdyz se loznice hodila na druhou stranu musely se pokojiky dat do ctverce a ubraly obyvak z 8.3 na 7.3 ono ten ostruvek je spis takova pracovni plocha a otazka zda vubec ho realizovat kdyz kuchyn muze byt do L a rovnou napojena kominikacne se stolem. Kdyz si to rozkotuji a predstavim tak mam 60 cm linka + 80 cm prostor mezi linkou a pultem , pak pult cca 50 cm k nemu stul 1.8 a stena s tv cca 30 vyjde mi na obyvak cca 3.3 m coz bude pri sezeni na sedacce k tv pres 2.7 m coz je tak akorat. Pripadne vzdy jde upustit od ostruvku a razem he to o 50 cm vice. Kazdopadne oproti puvodnimu navrhu i kdyz je obyvak kratsi o 1 m porad pusobu uceleneji a vyuzitelneji.
Odpovědět
Profilova fotka
@anetka2017 Takhle ano, ale většinou se počítá linka 60cm, prostor mezi linkou a ostrůvkem 110cm a ostrůvek 90cm... pak ten stůl, kolem stolu musíš projít... bylo by to naplácané. Pokud oželíš ostrůvek, je to o něčem jiném... ;-)
Odpovědět
@qeszi no jeste to poradne promyslim s tim ostruvkem je pravda ze ostruvek bud velky nebo zadny
Odpovědět
Takže asi finalni verze pro projektanta, který se ještě pobaví s detaily a normami. CO myslíte ? Z amě s manželem jsme spokojení a díky vám jsme to poladili k obrazu svému.
Odpovědět
Takže plusy: jednoduchý obdélníkový tvar a povětšinou dobrá orientace místností mínusy: neuspořádanost příček (všude samý roh, prostor při vstupu do obýváku jak jsou kamna těžce využitelný, technická místnost - či co to je nešťastně řešená se zbytečným koutem ke komínu), malá spíž, ložnice na sever, obývák s kuchyní dost mrhající místem, příčka ve středu mi absolutně nesedí, při jídle neuvidíte na TV, zbytečně to rozsekává prostor, tohle bych celé přeřešil. no víc než 50% dát nemohu. Co třeba něco takového? :http://www.projektydomov.com/projekty/010-eko120/
Odpovědět
@anetka2017 Taky bych se tu ložnici snažil posunout tak, aby měla okno východní. Ta pracovna musí být fakt pracovna? Potřebuješ tam hodně klidu? Nestačí nějaký kout s tím počítačem. Prostě aby to nepotřebovalo svoje stěny, dveře. TV stěnu bych zrušil, gauč dal zády k jídelnímu stolu a TV na stěnu kde je gauč
Odpovědět
@r4d3k74 Nakonec jsme po uvaze a vzhledem k okolni zastavbe a komunikaci zvolili puvodni pudorys. Nove reseni co jsem se snazila dat nejak sama do hromady nakonec opravdu zmensuje obyvaci prostor vztupem dvermi z chodby a nutnosti pruchodu do kuchyne. Dalsi vec je ta ze pristup do mu je ze severu a pocitove clovek nema kontakt s predni casti domu. Do budoucna planujeme z vychodni strany sklad a pristreseka tak i loznice nakonec by asi nebyla uplne koser. Presto moc dekuji za nazory.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?