Projekt bungalovu 140m - dispozice

Profilova fotka
Dobrý den, máme rozestavěný domek. S podlahovou plochou 140m2 + 29m2 garáž + 42m2 terasa. Kromě nosných stěn a odpadů můžeme cokoli měnit. Mohl bych poprosit o názor na tuto dispozici? Plánujeme tam bydlet během pár let ve čtyřech, momentálně jsme dva. Předem děkuji za každý názor.
Odpovědět
Profilova fotka
půdorys:
Odpovědět
@daviid Mně to přijde fajn, akorát bych se zamyslela nad tím, zda krb nepřesunout k vnitřní příčce, než takhle oteplovat vlastně obvodovou zeď domu. Navíc pokud byste pak přesunuli technickou místnost, budete tam moci vytvořit krb s přikládáním zezadu z technické. Netradiční mi přijde WC se dvěma dveřmi. To může být nepraktické, pokud budete muset zamykat a odemykat pokaždé dvoje dveře. Hl. proto, že to bude i WC pro návštěvy. A zamyslela bych se nad tím, jestli chcete vážně procházet přes klidovou zónu do obýváku...i s nákupy to budete mít daleko.
Odpovědět
@bayt Tie tvoje nakupy cez cely dom....🤣 Zas a opat, terasa je na opacnej strane domu, tak snad nebudem chodit na zahradu cez detsky pokoj...
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt Díky za komentář, krb nejspíš bude jen na biolíh nebo elektrický pod TV, mezi prosklenými částmi kuchyně a obýváku je lednice - do kuchyně se nám ji dávat nechce, protože chceme americkou a ne vestavenou a v létě z balkonu půjdeme snáz pro led 🙂 WC se dvěma dveřmi asi není úplně optimální, ale nic lepšího nás ani projektanta v tomto případě zatím bohužel nenapadlo..
Odpovědět
@deto_oesya Tak já nevím, ale chtěla bych prostě mít asi kuchyni při ruce u vstupu. A ještě víc bych nechtěla lozit do těch "rušnějších" prostor skrze klidovou zónu. Určitě to jde i u bungalovu, co má terasu na druhé straně od vstupu. @daviid Aha, já to automaticky měla za krb 🙂 Zase většinu roku si pro ten led chodit nebudete, zato to budete mít daleko od linky, když půjdete pro jakékoliv potraviny na vaření 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Za mne hezky řešené ty pokojíky se šatnou a koupelnou, to je super. Ten průchozí záchod i koupelna s dvěma dveřmi podle mne zbytečné. Nechala bych koupelnu jen s přístupem z chodby a záchod také jen s jedněmi dveřmi z chodby. Ložnice je hned vedle a tak to není daleko a bude to i lepší kvůli hluku z koupelny - takhle by se přes dveře do ložnice hluk dostal snadno a mohl rušit spícího člena domácnosti. Terasu bude potřeba na léto dobře odstínit z boku- zapadající slunko v létě má ještě sílu. Máme to tak taky a je na ni fakt teplo. Tu lednici bych dobře promyslela, při každodenním vaření nedává smysl pro věci do lednice chodit tak daleko, ono je to pár kroků ale při vaření fakt tu lednici používám často a vyndávám věci hned vedle na linku a tohle by mě štvalo. Navíc bych mohla vzít najednou jen co unesu v rukou a pak se zase vracet... Promyslete to ještě.
Odpovědět
Profilova fotka
@daviid A příjezdová cesta je asi z toho jihovýchodu, co? Mě osobně by vadilo vstupovat do dětského pokoje ze zádveří (které navíc není oddělené!), raději bych přesunula vstup do domu až za garáž (zhruba do míst nynější ložnice, která má kolem postele fakt setsakramentsky málo místa a ještě se bude hodně na pytel zařizovat), udělala těch pár kroků navíc, ale měla v podstatě oddělenou klidovou a společenskou část domu. Ložnici bych zřejme přehodila s pokojem 1 a ten přesunula místo vstupu a zádveří. Nevím ale, jak moc je příjezdová cesta rušná. Dále se mi zdá hodně zbytečně široká chodba. Ten uzel koupelna, wc, ložnice je celý takový prapodivný. Osobně bych upřednostnila raději šatnu u ložnice, než v dětských pokojích. A ještě jedna věc - když u Vás bude někdo na návštěvě přes noc, kam se půjde umýt? Jednu koupelnu bych určitě udělala přístupnou z chodby. Chtělo by to ještě celkově "učesat".
Odpovědět
Profilova fotka
Úložné prostory pro rodiče jsou na můj vkus nedostatečné. Technická příliš malá. Kde dáte rekuperaci, topení, spoustu věcí potřebných v domě ... Šatna v zádveří je supr, ale tam se všechno nevleze a navíc bude u špinavé zóny. Nedokážu si představit chození do ní přes hromadu mokrých a špinavých bot. Orientace domu je bohužel problematická, ale chtělo by to vidět s pozemkem a výhledy. V kuchyni by mi u lednice chyběl odkládací prostor, který já nutně potřebuji, když tam něco dávám. Také bych zrušil L a dal na poloostrůvek i dřez (i když procházet přes kuchyň do obýváku nemám rád). Orientace sezení je dost zády k procházejícím a u mě by z toho byl nepříjemný pocit. Bydlet se dá v leččems a na mnohé si člověk zvykne - je to i váš případ ?
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji všem za příspěvky! @bayt Lednice - ano, souhlasím s tou lednicí, takhle po změně viz vizualizace níže už je to snad rozumnější 🙂 Chodba je 1,5m široká, bude nakonec nejspíš 1,4m, ale vzhledem k tomu, že je relativně dlouhá nám přišlo, že by její prostor potom už působil docela ztísněně, když by byla ještě výrazně užší. Ale možná to tak není, nevím 🙂 @sarkatr Nad změnou záchodu s dvěma přístupy uvažujeme, přemýšlím jak to udělat, pokusím se přes víkend něco vymyslet 🙂 terasu plánujeme celou zastřešit a ty světové strany jsem poslal špatně, níže opravuji ve vizualizaci. Tím zastřešením přijdeme o část světla do obývacího pokoje, ale vzhledem k celkové velikosti všech oken to problém snad nebude. Lednice - souhlas a děkuji za kritiku, máte pravdu. Tato varianta níže je lednice už hned vedle odkládacích ploch. @carpatia Ano, příjezdová cesta je jak píšete. Ulice je druhé třídy, ve špičce rušnější, ale dá se to.. nicméně okna na tuto stranu mít kvůli vyššímu hluku nechceme. S tím uzlem koupelna-wc-ložnice trošku bojujeme, co s tím? 🙂 @radim2015 Ložnice a úložné prostory - momentálně se počítá s 1,8m širokou skříní o výšce 2,5m hloubce 60cm + jedna komoda poloviční šířky. Nějaké bundy budou v šatně u zádveří jak píšete. Snad se do toho vejdeme 🙂 Technická nic moc, souhlas, ale rekuperační jednotka i pračka se sušičkou se tam vejdou. Rozměry TM 1,6x1,6m. V garáži plánujeme taky nějaké regály, ta nám snad pomůže v uskladnění nějakých věcí + časem zahradní domek. Kuchyň jsme změnili, můžete posoudit nový návrh. Náhled na situaci domu v zahradě přidávám. Ještě jednou všem děkuji, pěkný víkend.
Odpovědět
Dobrý den, - díky chybějícímu zádveří se budete nonstop dívat na boty na zemi, kopačky na fotbal, ruksaky s oblečením na gymnastiku a fotbal a judo atd.🙂 . Když už bych tak moc ignorovala klidovou zónu ( hlavní vchod vedle ložnic a okolo ložnic chození) , tak bych alespoň udělala zádveří. Já se moc omlouvám, ale mně to přijde jako šílená a neomluvitelná chyba u tak velkého a krásného a drahého domu. Nerozumím, že vám to projektant nevymluvil. - chodba je dle mého přehnaně široká. - ta lednice dle 1. nákresu mne pobavila🙂. 2. verze je mnohem lepší, ale nachodíte se skoro jak kůň od indukce k lednici a zpět. Ale celý obývák s kuchyní vypadá jinak naprosto super. - domnívám se, že jste zcela podcenili technickou. Máte 18 m 2 chodbu, ale TM jen 2,6. Kde budete sušit věci, které nemohou do sušičky, atd atd? - koupelnové dveře bych asi nechala jen z chodby, budete se ráno rušit... Vše ostatní se mi velice líbí. Krásný projekt ( až na to zádveří a TM).
Odpovědět
@daviid Umite si predstavit, ze dite do pokojicku chodi pres blato v zadveri (ktere ani neni oddelene, takze to budete mit az u obyvaku)? Ten pruchozi zachod je logicky, ale uzivatelsky nestastny, ale to uz vam psali ostatni.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Děkuji za názor, a dávám Vám za pravdu s oběma argumenty. @norikakaa Moc děkuji za komentář! Chybějící zádveří - už nechybí 🙂 Chodba byla 1,5m, nyní 1,3m. Snad snad je to dostatečné. Technická trošku zvětšena, víc bohužel asi nevykouzlíme, jedině na úkor ložnice, kde už taky není moc kde ubrat 🙂 Věci budeme sušit u aktuálně zlobivějšího z dětí 😄 Teď vážně - malý sušák v TM na věci co nepobere sušička a samozřejmě dokud to půjde tak venku. Nad každým komentářem jsem se zamyslel a udělal díky vám všem hodně změn. Děkuji moc. Pokud tam stále vidíte nějaké mouchy, sem s tím! DÍKY!
Odpovědět
Článek se načítá
To zádveří se mi MOC líbí. Ta chodba 1,3 je také prima, my máme také 1,3 a podél celé stěny máme knihovny. A pravidelně tam syn hraje fotbal se 2 spolužáky. 😉V té technické každý cm k dobru se hodí. Závidím vám tu šatnu! Za mne palec nahoru.
Odpovědět
Profilova fotka
Do zádveří bych otočil otevírání dveří a za ně dal věšák. Vstupní dveře bych asi nechal celoprosklenné a zrušil světlík vedle nich. Na posuvné dveře bych dal zrcadlo. Ale stejně bych asi řešil vchod z východu s posunutím garáže.
Odpovědět
Profilova fotka
Není to špatné, líbí se mi část s obývákem, kuchyní a terasou, ale mě osobně by vadilo, že není ani jedna koupelna přístupná přímo z chodby a musím se tam prodrat skrze nějaké pokoje. Budu si chtít umýt ruce nebo cokoli jiné, návštěva bude chodit přes ložnici? Vím, že máte umyvadlo i na WC, ale to není ono. Jednu koupelnu bych určitě nechala přístupnou z chodby. A mě by vadilo i to procházení přes celou klidovou zónu. Návštěva u vás posedí déle, děti už budou spát a návštěva bude odcházet kolem dětských pokojů. Nebo budete nemocní, budete chtít mít klid a budou vám kolem dveří furt courat přes den členové domácnosti, případně cizí lidi.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?