Projekt bungalovu do L 6+KK+2G

Dobrý den, prosím o reakce na tento projekt, i vzhledem ke světovým stranám. Terasa by měla být u východu z ob. pokoje částečně zastřešená. V podstatě by měl cca vypadat jako dům 171, kde je ale třeba předělat vchod a otočit vjezd do garáže (obr. 2) Typový dům zde: https://www.prodom.sk/projekty-domov/... Rodiče + 2 děti + občasná návštěva našich rodičů děkuji moc za názory.
Odpovědět
1
2

Odpovědět
@petrk77 Co mi vadí: - dveře z garáže do obytného prostoru, bude to nevonět po celém domě. Jedny dveře jsou málo - neoddělení obyt. prostoru dveřmi, vlastně to ani nemůže být kvůli WC bez dalšího uzávěru - zabetonovaná kuchyň, při servírování budu obíhat krb, asi by to chtělo tu dispozici otevřít. Ty barovky jsou na dvě věci a krom toho se bude špatně obcházet stůl při servírování. - rohové okno nemá moc velký smysl a celé léto bude asi zatažené, - panelákový obyvák: sedačka > TV, trochu fantazie: knihovna, multimediální PC, místo na povalování. Ten obývák je vzhledem k velikosti domu dost malý. Zmenšil bych pracovnu. - jedna koupelna pro 4 ložnice je opravdu anachronismus. Minimálně 2. - málo úložného prostoru na mimosezóní a neosobní věci, ale třeba bude na půdě.
Odpovědět
@petrk77 prohodila bych souc.ku hyn s protejsim pokojem,at nebrhate s pohostestenim,pitim,jidlem... pres cely obyvak. A uplne nej by to bulo vyresene,aby se vstupovalo nedr.do obyvaku a navstevy tak vibec nemusely videt provoz.binec v kuchyni.
Odpovědět
@catle jen upresnim: tim behanim s pohostenim myslim noseni az na terasu-nyni dost nekomfortni.
Odpovědět
Profilova fotka
Jenom poznámka - největší pokoj je pro auta, asi je máte nejraději.
Odpovědět
Toto je varianta domu 171 jak jsem psal obr. 2, kde je ale třeba předělat vchod a otočit vjezd do garáže děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Ach jo....zajimalo by me, kdy si lide zacnou vazit sebe, sve rodiny, jeji jedinecnosti, charakteru mista, kteremu hodlaji rikat DOMOV a hlavne svych penez natolik, ze prestanou modifikovat uz tak priserne typove domy a zamysli se radeji nad tim, co skutecne v zivote chteji a potrebuji. To i ty nase ceske vesnice budou hned vypadat mnohem lepe...
Odpovědět
@carpatia co je špatně?
Odpovědět
@radim2015 dvougaraz bude sloužit i jako kolárna, dílna atd. Plánujeme v garáži 1 auto.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrk77 Treba to, ze jste nezacal svuj prispevek vlozenim pozemku a pak nepokracoval popsanim toho, co od sveho domu ocekavate a jaky mate rozpocet.
Odpovědět
@petrk77 ano,taky to tak mame - 1 auto,ale garaz velikosti 1,5. Mame v ni kola,skutr,vozik... Nechapu,jak si nekfo muze postavit takovou tu klas.minigaraz, ze tam snad suv ani nezajede nebo trebas dl.kombik.
Odpovědět
@carpatia pozemek 1140 m2, orientace vstupu je patrná z první fotografie. Počet osob jsem také uvedl. Rozpočet cca 4,5 mil.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@petrk77 To budete stavet svepomoci? Jinak se obavam, ze ten rozpocet je lehce mimo...To jen tak na okraj. Vyjadruju se k druhemu vlozenemu obrazku: 1) dvojgaraz v dome je kazdeho vec, za me hovadina jako blazen - drahe na vystavbu, zvetsuje zastavenou plochu, prodrazuje nasledny provoz domu, coz u bungalovu pres 250 m2, jeste s pekne clenitou valbovou strechou (jak jinak) bude i tak poradny ranec 2) ta koupelna za technickou je celkem dost ulet - jednak tam bude smrad z garaze, ktery bez okna tezko vyvetrate a k cemu tam tedy vlastne je? Navstevy tam asi posilat nebudete, aby se kochaly pri vstupu na wc vasi technickou mistostni, kde bude jeste navic naslapano, kdyz pujdete z garaze do domu (a naslapete si jeste i v hlavnim komunikacnim krcku, abyste se dostali do zadveri a mohli se zout). Jako druhou koupelnu ji asi taky nevyuzijete, kdyz soukroma cast domu je uplne na druhe strane. Tim padem tedy schazi i nejake samostatne wc a tato koupelna je timto naprosto zbytecna, protoze realne nepouzitelna. 3) Orientace kuchyne na jihozapad je skutecne jen pro otrle milovniky saunovani 4) Hostovsky pokoj s dvermi rovnou do kuchyne zase jen pro otrle milovniky vsemoznych libych pachu. Hlavne, ze tam je telka:D. Ale zase si hoste mohou odskocit od telky rovnou do lednice pro pivo... 5) krb u obvodove steny v baraku o parametrech energeticke cerne diry navrhne jen matematicky genius 5) detske pokoje na severozapad, to asi neni uplne nejlepsi napad (a jak se to hezky rymuje) 6) barak jako krava, ale ulozneho prostoru zoufale malo. Zato plytvani mistem vsudypritomne - napr. tech cca 10 m2 mezi jidelnim stolem a obyvaci casti, ktere jsou zcela k nicemu... To by bylo tak asi pro zacatek, co me k tomu napadlo...
Odpovědět
@carpatia asi na tom něco bude, nechápu tedy ale proč je to údajně top nejprodávanější projekt.. Jak uvádí na stránkách
Odpovědět
Zbytečně složitý projekt, který lze udělat daleko lépe a jednodušeji. My máme 5kk(210m2) obdelnik a garáž pro dvě auta, občas parkujeme jedno, jinak spíš vůbec,ale na věci super, kor s dětmi, když vidím kolik máme kočárků, motorek atd. Co se týče ceny, nám stavěl developer a cena před dvěma lety byla cca 4,5mil. Oslovte někoho kdo tomu dá nějaké rozumné řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrk77 Protoze lidi si bohuzel neuvedomuji, ze ten idealni dum pro sebe nenajdou nikde v regale v obchodaku a radeji se napasuji do toho, co jim nekdo naserviruje. A rict potom po case, ze jim neco nevyhovuje a nebo ze to melo byt cele uplne jinak, uz jim hrdost nedovoli...Tezko se priznava, ze se celozivnostni uspory utopily v necem, co nebylo tak uplne dobrou volbou. Me jen mrzi, ze tu hrdost nemaji hned na zacatku, nez se rozhodnou pasovat do neceho, co je navrzeno v lepsim pripade pro nekoho uplne jineho, v horsim pripade pro neexistujici unifikovanou lego rodinu.
Odpovědět
Každý, kdo se chystá stavět, prostě "nějak" začínal, takže chápu, že tohle je váš začátek. Nejprve co se týče rozpočtu - budete-li stavět s firmou, existuje taková obecná informace ve stavebnictví, takový průměr - střed cen a ten uvádí 25 000Kč/m2 zastavěné plochy při stavbě s firmou (u svépomoci s dodavatelskou výpomocí je to tak 22 nebo 23 000Kč). A za to bude takový průměrný dům průměrného vybavení....takže 4,5mil. je spíš na tu svépomoc... Druhá, dost důležitá věc je nejít na to poněkud "po prdeli" nalezením "hezkého" typového projektu (vím, že 99% lidí tím prostě začne, protože je to to, co je první napadne - jednoduché a zdánlivě efektivní řešení). Spíš to chce nejprve řešit, jak moc jste nároční na soukromí a podle toho si udělat tak nějak představu, kde bude obývák a pokoje vzhledem k zástavbě, je-li nějaká kolem. Z toho pravděpodobně vyplyne určitý obrys domu. Následně si říct kolik nás je, kdo bude využívat jaké místnosti a v duchu si nastínit chod domu. Např., otevřu, svléknu se, budu potřebovat někam dát boty, kabát, tašku...a už jedu. Stále myslím na to, aby dům sloužil mně a vše bylo po ruce, praktické, pohodlné...z toho si můžete kreslit první "výtvory půdorysu". Současně samozřejmě nezatracuji sledovat práci architektů a typových domů, které mohou sloužit jako inspirace pro různé vychytávky a detaily, které vás jako laiky nenapadnou. Až budete mít za sebou velké množství variant, dospějete k té "pravé", kterou je potom dobré předložit architektovi (mohu jen doporučit z vlastní zkušenosti, za ty peníze to opravdu stojí, architekta s nepřehnanými cenami si může dovolit skoro každý) v horším případě projektantovi, který vám pomůže výrazně doladit, upravit, někdy i kompletně předělat váš návrh. Nebo tam můžete jít rovnou a jen mu/jí povyprávět o svém životním stylu, zvycích atd. a odvede celou práci za vás. Pominu-li fakt, že tenhle půdorys má hodně much již výše zmíněných a lze jen spekulovat, jestli na takový dům vůbec máte rozpočet....apelovala bych na dvě věci - garáž v domě, ještě takhle velká, opravdu není šťastný nápad...a taky chodby, které akorát uklízíte a chybí v nich jakýkoliv úložný prostor, kterého je v domě poskrovnu, to vidím jako zásadní problém. Na Vašem místě bych to zkusila znovu a lépe....
Odpovědět
Já bych to neviděl tak tragicky...někomu vyhovovat může a třeba i vám bude. Zkrátka někde se začít musí a vy začínáte v typových projektech-v tom taky nevidím problém. Já bych začal s ještě něčím dříve a to jsou limity regulativy ÚP a specifika pozemku protože od toho se bude odvíjet TO, jestli tam vámi vybraný projekt RD vůbec půjde legislativně umístit (třeba na vašim pozemku postavit přízemní bungalov nebude možné). Pak bych si teda vybral z typových, ale třeba jen pro představu, dále bych "specifikoval" vlastní rodinu (od rozpočtu až po tajné sexuální záliby synáčka v pubertě) a toto přenesl na projektanta/architekta. No a co si budeme povídat...v drtivé většině každý potřebuje a chce tedy se někde najíst nějak to připravit, někde odpočinout, někam si zajít když příroda volá, někde si udělat hygienu a někam jít spát popřípadě někde relaxovat a k tomu přidat potřebné provozy. No a třeba tahle dispozice zrovna bude "sedět vám. A architekta Slinutýho až z Budějc vlastně nepotřebujete :-D
Odpovědět
Máme také poměrně velký bungalov (230 m2) s dvougaráží. Je to 4+kk, zádveří, chodba s velkou vest. skříní, koupelna s Wc, samost. WC, techn. místnost, sklad, dílnička a další WC se sprchou přístupné zadním vchodem ze zahrady. Je to ind. projekt, stavěno na klíč před osmi lety. Cena domu @petrk77 je určitě podhodnocena, zvlášť pokud nebude stavět svépomocí. Jinak často kritizovaná dvougaráž - máme a jinak bych nechtěla. Patnáct let v řadovce jsem parkovala venku a děkuji nechci. Ale samozřejmě záleží i na tom, jak často se jezdí - my oba jezdíme denně a je to pohodička - nemuset nejdřív odstranit led ze skel, jít suchou nohou do domu když prší, nosit nákup pár metrů atd. Cítit v domě není nic, ale je fakt, že mezi garáží a bytem je TM. Nejsme příznivci různých přístavků a zahr. domků, a proto v garáži máme ještě kola, sekačku, věci na zahradu, atd. manžel zde má po celé straně skříně s nářadím, věcmi k bazénu atd. Náklady na provoz domu bych také neviděla tak černě (jak píše @carpatia). My topíme plynem, za teplo a TUV platíme 1.000,- Kč zálohy, na elektřinu 1.100,- Kč (včetně provozu bazénu) a vodu 300,- Kč (máme 8m3 nádrž na dešť. vodu, kterou využíváme jak na zalévání, tak i na WC). Takže 2.400,- Kč měsíčně, za 7 let jsme letos prvně dopláceli na vodu, protože jsme měnili vodu v bazénu. Takže si myslím, že žádný ranec to není. V bytě 3+kk platíme víc.
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 ty brdo, tak to smekam pred Vasimi naklady (jako vazne). My teda mame vse na el., ale taky se drzime okolo 30 000 rocne a to mame malou patrovou drevostavbu. A pritapite krbem? Jsem netusila, ze je ten plyn zas o tolik levnejsi nez elektrina...
Odpovědět
@carpatia Ne - krb vůbec nemáme. :-) Ale garáž a sklad tedy nevytápíme. V garáži sice radiátor máme, ale je vypnutý. Jinak plyn i elektřinu máme vysoutěženy v aukci - u obou je asi dobrá cena.
Odpovědět
@carpatia @aneri53 Ono je třeba porovnávat porovnatelné u toho plynu a elektriky. Když někdo topí elektrikou a druhý plynem, je třeba u prvního vzít částku elektriky a u druhého elektriky plus plynu k porovnání. V současné době při současných cenách by to mělo vycházet tak nějak prašť jako uhoď...určitě ne výrazně v neprospěch elektriky. Zároveň ani jedna nepíšete na kolik stupňů domy vytápíte, to může taky výrazně ovlivnit výslednou částku...
Odpovědět
@torpen No ono se to tak úplně přesně porovnat nedá, protože při topení elektřinou dostaneš myslím nižší sazbu na 20 hodin denně, 4 hodiny jsou drahé. Takže i provoz všech spotřebičů v domácnosti tě vyjde levněji v nízkém tarifu, ale zase ty 4 hodiny vysokého tarifu se pořádně prodraží. Ale kwh z plynu je o dost levnější než kwh z elektřiny. Když jsme to porovnávali a počítali, tak nám pořád plyn + elektřina vycházel o dost lépe, než plně elektrifikovaný dům. Nyní máme elektřinu a plyn dohromady 2.100,- Kč/měs., jen elektřinou bychom se dle našich propočtů dostali kolem 3.000,- Kč/měs. Navíc elektřina zdražuje rychleji, a ještě bude. Jinak topíme na 22-22,5 st. v obytných místnostech, v ložnici na cca 19-20 - na spaní máme raději chladněji. Upřednostňujeme sprchu před vanou, tam se také dost TUV ušetří. Orientaci domu máme dobrou - vjezd a vchod od severu, ložnice východ a pokoje jih a západ. Tam máme velká fr. okna a když v zimě svítí sluníčko, kotel kolikrát sepne až k večeru. Upřímně - byli jsme překvapeni, když jsme se nastěhovali z řadovky (patrové a vnitřní), že máme v novém domě zhruba poloviční spotřebu plynu na topení a ohřev vody.
Odpovědět
Takže jinak, vzorový půdorys je typový dům, otázka zní jak to udělat aby bylo ok. Saunovat se nechci ani v kuchyni ani v ložnici. Bohuzel nejde dát všechny místnosti na jednu stranu. Projektanta mám je to v řešení, jen jsem chtěl názor jinde. Moc všem děkuji za konkrétní názory a nebylo by od věci kdyby jste přidali vaše půdorysy domu pro inspiraci. Protože pár jedinců podle mě bydlí v 1+1 a honí si zde ego. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@aneri53 rozdíl v ceně kwh ve vysokém a nízkém tarifu u sazby d57d je asi 20 halířů ;-)
Odpovědět
@aneri53 Ano, souhlasím, že s tím porovnáním je to takové ošemetné...těch faktorů je tolik - počínaje výpočtem tepelných ztrát, cenou elektrokotle/plynového kotle, jejich servisu, údržby, míry protopení a výhodnosti tarifu, existence technologií v domě, výšky stropů atd atd. Každopádně to máte cenově přívětivé a tahle forma vytápění byla správná volba. :-)
Odpovědět
@petrk77 Náš dům mám v albíčku, můžeš se mrknout. Ohledně přehřívání domu si pohlídejte především západní stranu. O jih ani tak nejde, pokud Vám projektant dobře spočítá přesah střechy, tak v létě do jižních místností svítit nebude, naopak v zimě se Vám pokoje krásně prohřejí. Západ je horší - v létě tam pere až do večera, tam je potřeba pořešit stínění. Nenechte se odradit některými názory, ale popřemýšlejte i o nich a s projektantem to dolaďte do podoby, která Vám a Vaší rodině bude vyhovovat. Přeji hodně štěstí a rychlou a bezproblémovou stavbu.
Odpovědět
@zmrz_lina Nevím, jaké jsou teď tarify, my před těmi osmi lety, kdy jsme se rozhodovali, čím topit,jsme po propočtech a zvážení všech variant jednoznačně skončili u plynu. (samozřejmě záleží i na tom, kde je plynová přípojka, my ji měli u baráku). Někdo topí elektřinou, ale polovinu zimy přitápí krbem, ten jsme my za žádnou cenu nechtěli. Srovnatelně (možná i lépe) vycházelo pouze tepelné čerpadlo, které ale tehdy stálo kolem 300 tis. Kč. Takže když jsme do kalkulace započítali i pořizovací náklady, byl plyn jasná volba.
Odpovědět
@carpatia Co je na tom tak špatného, že to vzbuzuje v tobě takovou averzi? Nemám garáž ale garážové stání a jako domácí kutil mi o prostě chybí a bude chybět, když vím, že v zimě nikde nic neudělám. Mají pěkně oddělenou klidovou zónu od rušnější, akorát bych více zapracoval na detailech. Lidi nechápou, že někteří prostě nevydělávají 20 hrubého a můžou si dovolit žít v lepším standardu. Já jsem tedy průměr, ale kdybych byl nadprůměr, taky si udělám garáž :)
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Já si myslím, že někdo kdo má příjem 58 000 hrubého může stavět i menší domek bez garáže. Nebo je nějaká podmínka při vysokém příjmu stavět vilu? :-) Já si myslím, že jsme nadprůměr a stavíme normální dům bez garáže. A nemáme potřebu si něco kompenzovat. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?