Projekt, co a jak?

Dobrý večer :-) Tak jdu za vámi pro rady a vysvětlení :-) Rozhodli jsme se s manželem, že si splníme náš sen a začneme se stavbou domečku :-) Po dlouhém výběru a úvahach jsme se rozhodli pro typovy prohekt od.Euroline, možná s menšími úpravami. Bungalov chceme stavet tak, ze si budeme sami domlouvat řemeslníky, sami shánět a dodávat jim materiál na stavbu. Moje otazka zní, jak postupovat? Nechat si udělat projekt.přímo.u Euroline s menšími upravami a nebo si nechat prohekt podle toho vzoru namalovat vlastním projektantem, kterého si seženeme? Jeste se chci zeptat...známý (projektant) nam řekl, že dělá pouze stavební projekt pro stavbu, neobsahu žádné rozvržení pro instalatery, kde budou trubky na privod vody, odpady, žádné rozvržení přívodu elektriky, rozmístění zasuvek pro elektrikáře atd...žádný rozpočet...dozvedela jsem se, ze by rozpočet měla dle stavebního projektu udělat girma, co nam bude dum stavět dle cen materiálu, co budene chtit použít...akorat girma.pouze dela zaklady a stavi...na elektriku, rozvidy vody, odpadu.budeme mit.nekoho jineho....jak tedy udělat rozpočet, když kazdy bude delat něco jiného? A kdyz objedname typovy projekt.primo.od Euroline, bude.obsahovat rozpocet? Potřebujeme ho pro banku kvůli hypo...Dekuji moc za rady :-)
Odpovědět
Jeste se zeptam, zda je potreba vubec prohekt na rozvržení privodu vody, odpadu, rozvidu elektriky atd vubec mit? Jde onto, kdyz.by se náhodou stala nějaká havárie, kde pak trubky budu.v domě hledat, když nebudu mit projekt?
Odpovědět
Omlouvám se za chyby v textu, píšu přes mobil
Odpovědět
@cechylucy Jestli typový projekt nebo nechat nakreslit si musíte rozmyslet a spočítat sami. Někdy mají tyhle velké firmy akce a pak projekt výjde levně, ale většinou, jestli si od nich necháte udělat nějaké změny, tak ve finále zaplatíte podobné peníze jako za individuál a máte v domě více "kompromisů". V těchto projektech taky chybí spousta věcí-právě TZB, usazení na pozemek....rozpočet tam taky nebývá (ale to určitě zjistíte z 1 telefonátu, nebo na netu). Takže stejněmusíte za projektantem. Na TZB jsou spec. projektanti, na slepý rozpočet výpočtáři. Obojí potřebujete-TZB 100%, jinak vám nedají povolení-jak taky, bez vody a elektriky nemůžete stavět dům. A slepý rozpočet vřele doporučuji, protože jednotlivé firmy (řemeslníci) určitě svůj výpočet udělají, ale každý trochu jinak a vy pak nemůžete porovnat ceny zhotovení.
Odpovědět
@bamak Takže jestli dobře chapu, aby jsme mohli stavez, musime mit vzdy i projekt co obsahuje usazeni na pozemek a nejlip i projtatnta, co je zároveň i rozpočtárem? :-) Omlouvám se, ze tak ptám, ale jsme uplni laici v tomto ohledu :-)
Odpovědět
@cechylucy Na to, abyste dostali povolení/ohlášku nemusíte mít rozpočet, ale musíte mít projekt, který obsahuje všechny věci, co má. Tzn. i rozkreslení vody, elektra, kanalizace atd., situační výkres. Co má obsahovat projekt zjistíte ve vyhlášce č.499/2006 Sb., co je třeba k tomu, abyste získali stavební povolení/ohlášku zjistíte ve stavebním zákoně. Je třeba si rozmyslet, jestli budete žádat o územní souhlas a ohlášku nebo územní rozhodnutí a stavební povolení. Potom je třeba si rozmyslet, jestli budete žádat o toto zvlášť nebo si to sloučíte. V přílohách vyhlášky najdete rozepsané, co který projekt obsahuje. Od koho si máte vzít projekt, Vám nikdo neporadí. Poptejte si x projektantů ve vašem okolí, za kolik vám udělá kompletní projekt podle vámi vybraného z Euroline s několika změnami pro povolení/ohlášku/sloučené územko+povolení. A zeptejte se za kolik Vám to udělá Euroline. A máte jasno. Vzhledem k tomu, jak v tom dosti plavete, tak bych se možná zamyslel nad tím, jestli nepoptat projektanta, které Vám to celé vyběhá. Ono není to nic těžkého, ale už jen k napsání žádosti o vynětí ze ZPF musíte mít alespoň základní přehled anebo hledat a hledat na netu.
Odpovědět
@cechylucy Neomlouvej se, před 2 lety jsem na tom byla stejně. Pro povolení potřebuješ projekt domu, inž. sítí, osazení na pozemek-aby věděli, že dodržíte normy. A pak vyjádření dalších stran-ČEZ, plynaři, O2, hygiena, hasiči......a spoustu dalších, mírně se to liší podle oblasi-to ti přesně řeknou na stav. úřadě. U ohlášky ještě souhlas sousedů. Slepý rozpočet k povolení nepotřebuješ, ale bude se ti hodit k porovnání nabídek řemeslníků, Jinak se v tom nevyznáš, použijou jinou terminologii, jiný materiál a jsi vedle, jak ta jedle :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@cechylucy My jsme měli projekt od Euroline, tedy beze změn a v realizační podobě. Změny jsme pak nějaké dělali, ale ne velké - zvětšení okna, posunutí příčky, Projekt i obsahoval něco jako rozpočet, ale samozřejmě takový rozpočet, který spíše odpovídal ceně stavby domu na klíč. Rozpočet pro banku jsme si pak dělali sami. Ale byl tam přiložen i slepý rozpočet, dle kterého ti firma mohla nacenit jednotlivé práce. Usazení na pozemek a sítě jsme si nechali udělat u místního projektanta - cena byla, myslím, okolo 9000 Kč, ale to může být různé. Jinak v typovém projektu od Euroline byly i výkresy elektro, vody, odpadů, požární zpráva. Ty rozvody jsme dodrželi tak na 90 %, něco jsme si upravili dle potřeby.
Odpovědět
Zajdi na stav. úřad, řekni mám tento pozemek, jsou nějaké omezení ohledně stavby? (někdy Sú omezuje některé věci-sklon střechy, zastavěná plocha, tvar střechy, počet pater.....). Taky se poptej jaké vyjadřovačky budeš potřebovat-měli by ti dát seznam (pro ty pak potřebuješ umístění stavby na pozemek, jinak se nehneš) Pak si zjisti, za kolik ti projektant udělá projekt-individuál a za kolik ev. překreslí ten koupený. Taky ho opros, ať ti řekne, co by se v tom koupeném muselo dodělat-on bude vědět a docenit ti to. Určitě taky zná projektanta TZB a rozpočtáře. Takže ho pozvi na kafe, dones mu flašku a pumpni ho o informace....podle toho uvidíš, chápu, že počítáte každou korunu, kdo taky ne, ale jestli dáš za projekt 50 tisíc, nebo 70 se už celkem ztratí, ale kvalita bydlení (desítky let) může být úplně někde jinde a v neposlední řadě i v prípadě prodeje rozhoduje funkčnost a líbivost domu. ;-) A pak už jen pevné nervy a hodně štěstí v byrokratickém kolotoči (velmi,velmi pomalém) :-D
Odpovědět
Ale musí se dokreslit "venkovní sítě"
Odpovědět
@bamak Lepší je požádat o územně plánovací informaci, ať má seznam dotčených orgánů a zda může svoji zamýšlenou vůbec stavět černé na bílém ;)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?