Projekt malého RD, prosím o připomínky a nápady

Dobrý den, prosím o jakýkoliv nápad k prvnímu nákresu. Bude se jednat o nízkoenergetickou dřevostavbu. Také by mě zajímalo, jestli je možné celý baráček vytopit krbovkami o jmenovitém výkonu 5 kW (konkretně se jedná o krbovky thorma gent), pán ze stavební firmy nám tvrdí, že prý s přehledem, co myslíte? Děkuji za každou odpověď.
Odpovědět

Odpovědět
@perditka Mě se to nelíbí. Vadilo by mi mnoho věcí-vstup z ložnice a pokoje do špinavé zóny (a špinavá bude, pokud tam budete topit, mít dřevo....), dveře od WC dříve nebo později někoho zraní. Vstup do obyváku zabarikádovaný sedačkou,špatný přístup k fr. oknu a terase nevyužitý prostor mezi kuch. linkou a jídelním stolem (takový podivně prázdný). Na WC není umyvadlo (to je myslím proti hyg. předpisům). Chyběla by mi i vana a druhé umyvadlo. Žádná technická místnost, žádné úložné prostory......a mnoho dalšího.
Odpovědět
Profilova fotka
já bohužel souhlasím s příspěvkem přede mnou. taky se mě to moc nelíbí, je to takové nedomyšlené. zkuste si vybrat nějaký typový ´projekt a ten si upravit podle svých představ. ;-) jinak se mě mimo jiné nelíbí dveře do dětského pokoje vprostřed místnosti a taky ten pokoj nemá okno?
Odpovědět
Chybí zádveří, nedokážu si představit, že si bude nekdo s někým povídat mezi dveřmi a ja vylezu v noční košili z ložnice... Dalsi a možná podstatnější vec je špína, mela by se oddělit špinavá zóna ( od bot, špína z venku apod...) od čisté zóny, kam uz jdu na boso popřípadě v pantoflích.. za další je tu chlad, ktery Vam od vchodových dveří půjde. Stačí až pár členů rodiny v zimě otevře dveře a vyletí Vam tam studený vzduch... Vubec se mi nelíbí řešení koupelny a WC. Dveře od WC naprosto nevyhovují tomu malému prostoru. A obývak s kuchyní by chtel určitě celý nejak jinak uspořádat... :-) Celkově to celé působí, chaoticky a bez nápadu... určitě bych zvážila začít od znovu :)
Odpovědět
Profilova fotka
Kde máte nějaké technické zázemí (kotel, bojler)? Ja budete chodit na terasu, přes tu sedačku? Když jí posunete, do pokoje se vůbec nedostanete. Může mít ložnice podle normy jen 10m2, není to náhodou 12m2?
Odpovědět
Ano dvouluzkovy pokoj musí mit podle normy vic jak 12m2...
Odpovědět
@bamak Děkuji za připomínky. Tak spoustu lidí má krbovky přímo v obýváku a taky mu neříkají "špinavá zóna". Když vyplním prostor mezi kuchyní a stolem, tak se k místu u zdi u stolu už nedostanu. Dům bude mít velkou půdu, takže věci které se nevejdou, půjdou tam. Ve sprše bude hluboká vanička pro děti (90x120x25) my dospělí se koupat nechceme. Sedačka bude šoupnutá nahoru, posunula jsem jí aby nepřekrývala výměru pokoje, nicméně to že se vstoupí do místnosti a tam hned gauč je pravda, přijde mi, že je tam ale dost místa aby se v pohodě prošlo kolem...
Odpovědět
@slabici bojler bude nad pračkou v koupelně. Elektrokotel v předsíni/chodbe. Ano je to pravda.
Odpovědět
Profilova fotka
@perditka V technické máme kromě bojleru a kotle taky rozvaděč na podlahové topení (to taky není úplně nejmenší krabička, i když plochá). Máme tam kýble, sušáky, žehlící prkno atd. atd. To nejspíš na půdu dávat nebudete, ale kam tedy? Chtělo by to o těch úložných prostorech opravdu popřemýšlet. Alespoň bych posunula dveře do dětského pokoje doprava a udělala dveře do předsíně.. ta špinavá zóna má opravdu něco do sebe, jinak se to roztahá všude. I kvůli únikům tepla v zimě bych zádveří zavřela.
Odpovědět
A kde budou mít věci děti? Mně by určitě ta jedna mini komoda, co je tam navrhnutá nestačila. Kam budete dávat kola, lyže, brusle, sekačku, zahradní nábytek, žehlící prkno, vysavač, kýbl, mop, brambory, pití, kde budete v zimě věšet prádlo? Na to všechno a spoustu dalších věcí tu není vůbec prostor.... Určitě bych to ještě promyslela a asi začala úplně znovu. Myslím, že je to tak malé, že se v tom nedá pohodlně žít:-)
Odpovědět
No, já si teda myslím, že to je v podstatě půdorys bytu...podle mě je nesmysl stavět takový domek. Možná třeba spíš pro starší pár na stáří, ale ne pro mladou rodinu. Chybí tam jakýkoliv úložný prostor - kam dáte vysavač, kam dáte kbelík a hadr? Kde budete mít uskladněno zimní oblečení? Pokud stavíte dům, tak to chce k tomu další místnosti, které s provozem domu souvisí - např. kde se budete přezouvat a mít věci na zahradu (nejen zablácené oblečení ze zahrady třeba), apod. A to nemluvím o takových luxusních koutcích, jako je třeba špajzka :-) Já jsem manželovi říkala, že bez technické a špajzky se nehodlám do žádnýho domu stěhovat. Pro mě jsou tyhle místnost v rodinném domu základ. Špajz teď máme v bytě a je to vážně super, vleze se tam hrozně moc věcí a nemusím je mít v kuchyni. V technické budeme mít třeba kotel, bojler, zařízení na čištění vody, umyvadlo, manžel tam bude mít svoje pracovní věci - montérky, apod., taky vysavač, pračku, sušičku. Nemusí to být nijak obrovská místnost, ale je tam všechno pohromadě a všechno je "schovaný". Trochu jsem se rozepsala, omlouvám se ;-)
Odpovědět
@majkll No my teď bydlíme ve třech na 33 m2 a kromě dětského pokojíku nám tu nic nechybí ;-) Ale chápu, že většina lidí si asi radši půjčí o miliony víc a nechá si postavit dům, který pak dokola jen uklízí. S těmi úložnými prostory máte pravdu, ale nějak už nevim kam to šoupnout. Jinak budem ještě sami budovat garáž s přístřeškem - tam by se měly vlézt ty kola atd.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Pokud počítám správně, tak máte výměru něco málo přes 72m2. Na tak malém prostoru je mnohem důležitější než ve velkém domě promyslet všechny detaily. Pak se i z toho mála dá vytvořit pěkný dům. Návrh, který jste předložila beru jako první nástřel ale je tam potřeba spousta věcí domyslet. Obrátil bych se na dobrého architekta, který má s podobně malými prostory zkušenosti. Pro začátek se zkuste podívat do skupiny Promyslený minidomeček do 100m2 http://www.modrastrecha.cz/group/6692/ Třeba tam načerpáte nějakou inspiraci. V první řadě bych ale zvážil, jestli to musí být ve tvaru L. Zarovnal bych ho do čtverce. Dostanete víc místa, zjednodušíte střechu a náklady na stavbu nebudou o moc vyšší.
Odpovědět
@perditka Každý má jiné nároky, tak jestli vám to bude takhle stačit tak v pohodě. J8 bych přecijen aspoň zarovnal to eLko. Obvodových stěn bude stejná dýlka a zvětšíte obytný prostor a zase ne o tak moc velkou sumu. Pokud Vám stačí taková ložnice, tak pro jistotu přejmenovat na DP a DP přejmenovat na ložnici, kdyby byl starostlivej úředník a myslel by si, že on zná lépe vaše požadavky. Pokud nejste sběratelé předmětů, který budou někdy užitečný a nikdy nakonec nejsou, tak úložných prostor moc třeba není. Sekačka nebo kosa, zahradní nábytek (pokud potřebujete a budete ho mít) a pod. se dá do nějakého zahradního domku. Naco to tahat domu. Tam se dá i převléci na zahradu. Můj děda s babičkou měli menší hospodářství, velkou zahradu a trávili tam fakt dost času a dělali tam víc věcí než že by se svezli na traktůrku a posekali angličák a vystačili si bez převlékarny, TM a pod.. I když já TM chtěl a dal jsem do ní francouzské okno, aby se dalo pohodlně vynést z domu prádlo a pod.
Odpovědět
@perditka Vlezete se, ale řekla bych, že většina lidí staví dům, aby měli pohodlnější bydlení, zahradu, více prostoru. A jak píše @janaa1 chcete vlastně postavit dům s půdorysu bytu, což je nesmysl. Ten dům není na pár let ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme taky celkem malý dům. A doteď jsme žili v paneláku. A věř, že ty věci, co v domě navíc potřebuješ, opravdu existují. Taky jsem si myslela, že to nemusím řešit. A jak jsem ráda, že máme větší technickou, kam se to všechno vejde. Nevím, jak ostatní, ale my lítáme věčně na zahradu a do domu. A ne kvůli tomu, abychom si tam dali kafe.. takže už máme prostor na odkládání bot a oblečení ze zahrady, abychom to vůbec netahali domů. Těžko se na podzim budeš převlékat v zahradním domku. Mám boty na zahradu a stačí v nich vlítnout do zádveří a máš tam hlínu. Když je uzavřené, dál se to nenese. U tebe v půdorysu přes to přeběhne dítě, co poběží z pokoje a pak můžeš opravdu uklízet pořád ;-) Taky se mi líbí malý domy, protože nechci být otrok úklidu. Ale fakt to chce promyslet. Tohle mi přijde jako první nápad, nad kterým jste asi moc nocí neproseděli. Ten nápad se zarovnáním do čtverce taky není od věci. Jo a k tý půdě..věci na uskladnění tam dáte, ale pochybuju, že tam budete lézt pořád. V tomhle domečku to bude o strmém žebříku rovnou nahoru. Těžší věci se tam blbě nosí, děti se tam zabijou. To už máme taky vyzkoušený.
Odpovědět
@perditka Já chápu, že si obhajujete to, nad čím jste nejspíše dlouho seděli a dumali, taky chápu, že máte omezené finance....nám se taky každý směje, že máme malý domek :-) ....a to ho máme cca 2,5x větší než vy. |Taky se mi nechce zbytečně uklízet, děti se jednou odstěhují.....všechny tyto argumenty chápu. Ale ty děti budou jezdit na návštěvu, s celou rodinou, na víkend, nebo i delší dobu. Jako babička nejspíš budete i hlídat vnoučata, nebo možná vaši rodiče jednou budou potřebovat péči.....to místo se využije. Argument, že víte, že chybějí úložné prostory, ale prostě jste nevymysleli kam s nimi je vážně dost špatný. Dům stojí hodně peněz, vy ty peníze (prostor) chcete co nejlépe využít....nikdo tady netvrdí, že musíte stavět zámek. Jen to, že nesplňujete několik hygienických předpisů a nemáte to správně promyšlené a propracované.....což ostatně víte sami, jinak byste sem půdorys nedávali a nechtěli radu. Pokud chcete malý, ale účelný a praktický dům dejte na radu jakuda...mimochodem on má krásný a vymakaný ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
já bych asi začala od znova a zkusila se mrknout na nějaké katalogové projekty... Nic z toho asi není úplně ideální, ale když by se popřemýšlelo, co využijete a co ne, trochu to zkombinovat, tak by se dalo použít následující:
Odpovědět
Souhlasím, že je to takové nepraktické bydlení, ale pokud se Vám to takhle líbí...proti gustu. Opravdu bych popřemýšlela o úložných prostorech. Možná by se vešli nějaké vestavěné skříně až do stropu do chodby, s tím, že by se ještě posunuli dveře v děcáku až dejme tomu k obýváku. Dětský pokoj mi přijde dostatečně velký, dá se tam vymyslet spousta nápadů na uspořádání nábytku a když by nebyly dveře uprostřed, bylo by to asi lepší. Jen bych přemýšlela ještě, jak udělat alespoň nějak zádveří. Přece jenom je to opravdu nepraktické. Vešla by se ještě sádrokarton. příčka třeba se šoupacíma dveřma?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?