Projekt na garáž zároveň s projektem na dům

Dobrý den, chci se zeptat, zda někdo z vás řešil stejnou situaci. Právě řešíme projekt bungalovu a nevíme zda máme zároveň udělat i projekt na garáž, která bude oddělená od domu a bude na konci zahrady. Garáž by se stavěla až na ní prostě budou finance tj. cca tak za 2 roky od dokončení domu. Chci se zeptat zda je to nějak časově omezené, když garáž bude v projetu domu, jestli musí být do určité doby postavená. Za případné odpovědi předem děkuji. .
Odpovědět
Jde o to, jestli pred stavbou garaze budete potrebovat cislo popisne a popelnici. St. urad vam musi potvrdit dokonceni stavby (tj. vse, co mate v projektu), aby mohla byt stavba zapsana do RUIANu a vydano c.p. a prihlaseni ke komunalnimu odpadu. Domluvte se u vas na st. uradu. Nekde chteji dokoncit vse podle projektu, nekdo to neresi... Garaz se da postavit i bez souhlasu/umisteni/povoleni, pokud je do urcitych rozmeru. To byste pak resili v dobe, kdy byste ji zacali stavet. Ted je to do 25 m2 na pozemku RD, alespon 2 m od hranice sousedniho pozemku, atd. (viz stavebni zakon), co bude platit v nasledujicich letech se uvidi... Takze byste v projektu meli jen RD, to byste dokoncili a zapsali do katastru a na obci a az pak nekdy zacali s garazi. Nutne je dodrzet pozadavky uzemniho planu.
Odpovědět
To mě taky zajímá, protože přesně takhle to máme v plánu, resp. my bychom ji chtěli postavit hned, ale trochu se obávám, že dojdou peníze. Na stavebním úřadu jsem se zatím nepídila, ale řešila jsem to s projektanty a prý máme alespoň založit patky (aby nepropadlo stavební povolení) a pak údajně existuje něco jako částečná kolaudace. V projektu to budeme mít rovnou, protože jsme si vybrali projektanta, který řeší vše jako celek, takže by byla blbost nechat si to kreslit od někoho později za další peníze.
Odpovědět
Kazda stavba je samostatny stavebni objekt. To znamena ze se i samostatne kolauduje. Ale je samozrejme vyhodne to udelat vse najednou. Povolit muzete vse spolecne, kolaudovat nebo ohlasovat uzivani muzete v ruznou dobu.
Odpovědět
@jan1111 Dnes uz se RD nekolauduji, ani neohlasuje uzivani.
Odpovědět
@puhelin Mluvím obecne o stavbach. Z toho co jsem uvedl vyplýva to, ze stavby lze povolit najednou a pote stavet zcela samostatne s zacit je uzivat take nezavisle ma sobe. To ze RD nepotrebuje kolaudaci je specifikum daneho druhu stavby
Odpovědět
@jan1111 Dnes se musi potvrdit dokonceni stavby. Pokud se stavba jmenuje "rodinny dum s garazi", pak musi dokonceno vse, ceho se stavba tyka. Proto je nejjednodussi se na tom domluvit se stavebnim uradem. Je to o slovickareni a je zbytecne si nabehnout nepochopenim se.
Odpovědět
@puhelin To neni pravda. Stavbu si muze nazvat clovek jak chce, podstatne je deleni na stavebni objekty, to je rozhodujici. A uvadi se do uzivani kazdy stavebni objekt zvlast, jakou je to formou uz je jina otazka. Podstatne je aby kazdy objekt byl schopen samostatneho provozu. To je podstatne
Odpovědět
@jan1111 Ja se s vami nechci prit. Opet je jen o tom, jak si zakon vyklada ktery urednik. Co jsem popsala ja je z me zkusenosti, dokonce i primo na nasem dome (leden 2018). V soucasne dobe to resim u jedne stavby, kde to prizpusobuju dotacim a tam mi nepotvrdi dokonceni RD, dokud nebude dokoncena garaz, parkovaci stani, terenni upravy a zahradni domek. Takze to budou mit na dve samostatna povoleni.
Odpovědět
@puhelin no a to je prave ten nesmyl, ktery z toho plyne. Podle vasi logiky by pote kazdy objekt potreboval samostatne povoleni, coz je zbytecny. Pokud toto nejaky urednik pozaduje, je potreba zakrocit. Kdyz ja jdu ppvolovat stavbu, tak ja si diktuju v jakem rezimu ji budu projednavat v jakem povolovata a jak ji budu uvadet do provozu. Urednikova povinost je to jen zkontrolovat, ale nesmi vyzadovat nic, co nevyzaduje zakon.
Odpovědět
@jan1111 Proc ale takto postupuji minimalne dva stavebni urady, na sobe nezavisle?
Odpovědět
@puhelin ja mluvim obecne o systemu, pokud mluvite o dvou konkretnich uradech, je zapotrebi znat dva konkretni projekty a jejich povoleni. Treba je tam neco co zkazil projektant a urad nemel jinou moznost.
Odpovědět
@jan1111 Vzdy se jdu nejprve poradit s postupem a potom teprve zacinam kreslit. Urcite si nebudu pridelavat praci s tim, ze to nejprve nakreslim a pote teprve jdu projednavat. To same doporucuju i zakladateli teto otazky. Protoze kazdy urednik si zakon vyklada po svem.
Odpovědět
Článek se načítá
@puhelin kdyz stavim rodiny dum, neni co resit. Zkouknu regulativy, uzemni plan a nakreslim dum. Tam neni co resit s uradem. A to ze si urednik vyklada po svem je jeho problem. Bohuzel, spoustu projektantu neni dosratecne vzdelanych, aby vedeli co muzou a co ne, pak to dopada tak, ze se ptaj uredniku a ty vymysli blbosti.
Odpovědět
@jan1111 Mohla bych oponovat, ze urednici byvaji casto mene vzdelani, nez jsou projektanti. Ale bohuzel, posledni slovo ma vzdy urednik a nema smysl se s nim dostat do sporu. Prave kvuli tomu nizsimu nebo nedostatecnemu vzdelani si kompenzuji svuj hendikep direktivnosti a stoji si za svym, i kdyz rikaji nesmysl.
Odpovědět
@puhelin tim rikate jen to, ze to radsi klientovi prodrazite a zeslozite nez abyste to udelala tak,jak se to delat ma. A hlavne pravne neni mozne vydat dvoje umisteni stavby na jeden pozemeK. Takove rozhodnuti je snadno napadnutelbn, vlastne neplatne. Je to nesmysl jak z logiky veci, tak i pravne.
Odpovědět
@jan1111 takže to ve výsledku klientovi stejně prodražíte (minimálně o svou nebo jeho práci s tím, že se bude dodatečně dohadovat s úřadem, že nemá pravdu) a ještě mu tu stavbu zbytečně zkomplikujete (což se mu může prodražit např. i na dalších věcech - třeba na hypo).
Odpovědět
@jan1111 Zajimave... Zeptam se na to vedouci st. uradu, se kterou to ted projednavam. Budou to 3 rozhodnuti na nove stavby na jednom pozemku a problem v tom nevidi. Uz vidim urednika, ktery uzna svou chybu a pristoupi na reseni projektanta/stavebnika, prestoze zodpovednost za vydani rozhodnuti nese on... Vy byste na to pristoupil?
Odpovědět
@puhelin ja po urednikovi nechci uznavat chybu, ja chci aby tu delal od zacatku spravne, tudiz k zadny chybe nedojde.
Odpovědět
@ookami_hime tak snad cele jednani, at je jakekoliv je obsah dohodnute ceny. A jestli mi to bude trvat dlouho ci to bude rychle je jen moje sikovnost. Za posledni dva roky si nevzpominam na pripad, kdy bych nedostal povoleni ve lhute. Nebo mate pocit ze je lepsi poslouchat urednika a jit za nim jako ovce? To snad je, urednik je tu pro me, ne ja pro nej.
Odpovědět
@jan1111 Muj postup je takovy, ze vzdy jdu se stavebnikem na urad predjednat vse ohledne stavby, at maji predstavu, jaky to cele ma prubeh. Je to z me strany ferove a predem je jasne, jestli je ten jejich plan komplikovany nebo to muze mit hladky prubeh. Urad mi sdeli, od koho chteji vyjadreni, stanoviska nebo posudky a nemusim se s nimi pak dohadovat. Lidi si mysli, ze to zdrzuje bud projektant, nebo st. urad, ale kdyz pak slysi od "nejvyssi instituce", jake doklady k tomu jeste potrebuji... Znam i nekolik projektantu, kteri odmitaji urady obchazet a nechavaji to na stavebnikovi...
Odpovědět
@puhelin to je v poradku, kdyz to tak delate. Ja se treba bez toho obejdu, me staci uzemni planovani. Ale o tom se tu nebavime. Bavi me se o tom, kdyz zacne urad diktovat podminky, jako ze chce na kazdy objekt povoleni zvlast. To je ten nesmysl
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?