Projekt našeho domu - posouzení

Ahoj, poprosil bych místní členy zda na našem projektu vidí něco vyloženě špatného nebo co by se dalo v rámci lepšího žití poupravit. Je to zatím takový prvotní nástřel, takže prostor k úpravám tu ještě je. Bude se jednat o zděný bungalov s většími přesahy střechy, garáž bude mít střechu rovnou, střecha vazníky + střed použit jako pochozí půda a uskladnění věcí. Zdít se bude z broušené cihly 44 s nebo bez integrované izolace, popřípadě z 30 + 15 EPS nebo nějaký minerál. Vytápění nejspíše plynové + podlahové topení + topná tělesa v tech.místnosti + gáráž a nějaké ty žebříky WC + koupelna. Krbová vložka v obývacím pokoji, pokud možno se zadním plněním z technické místnost, vložka nejspíš s rozvodem teplovzdušným popř. s výměníkem a napojeno na akumulační nádrž. Dvougaráž je pro mě nutnost, tu mi prosím nikdo nerozmlouvejte, jsem motoristický fanoušek, takže to bude mnou nejčastěji navštěvovaná část domu :-D Předem děkuji za jakoukoliv připomínku, hezký den přeji.
Odpovědět
Ložnice 1.12 je na mé přání průchozí přes pracovnu 1.11, ono by se mělo jednat spíše o takovou šatno/pracovnu, tzn. šatní skříň pro mě a manželku, stůl + PC a možná nějaká rozkládací pohovka.
Odpovědět
Přijdou mi úzké oba záchody, jeden bych udělala širší.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně by vadila snad jen ta ložnice přístupná jedině přes šatnu. Plus okno vpravo,co je vedle toho baru, bych posunula víc směrem do obýváku.
Odpovědět
Profilova fotka
Ložnice vedle garáže nic moc. Alespoň by si zasloužila větší zateplení a odhlučnění...
Odpovědět
Děkuji za reakce ;-) Je pravda že "hlavní" záchod vedle koupelky by mohl být širší, místa v koupelně je u dveří ještě vcelku dostatek, takže příčka mezi koupelnou a záchodem by šla krapet posunout. Chtěl jsem mít jeden záchod součástí koupelny, schovaný pouze někde za příčkou, bohužel toto mi u manželky neprošlo :-) . Nouzový záchod u vstupu bych asi nechal tak jak je, spíž se mi moc zmenšovat nechce na úkor záchodu kde se člověk zase až tak moc nezdržuje :-) Nad ložnicí pravda hodně přemýšlím, už jsem to snad 2x předělával, největší problém vidím v tom, že nechci mít v ložnici šatní skříně apod., toto bych právě chtěl umístit do té šatno/pracovny a ložnici si nechat hezky prostornou, přeci jenom těch cca.17,5m není zase až tak moc. Máme to podobně v současném bydlení a nepřijde mi to jako úplně zlá varianta, samozřejmě ideální řešení to není, to je mi jasné. Není problém posunout okno od pracovny, posunout příčku a z chodby udělat samostatný vchod do ložnice. Budu nad tím přemýšlet. Ano, okno od barového pultu ještě není předěláno, bude posunuto více do prostoru obývacího pokoje a bude tam nejspíš větší a dvoukřídlové. Okna jak jsou teď jsou vesměs provizorně, ve finále se budou ještě upravovat jednotlivé umístění. Ano, ložnice vedle garáže nic moc, ale něco tam být musí že, navíc chci mít přehled o dění před barákem kde je příjezdová cesta na úkor toho abych koukal do klidné zahrady. Garáž bude vytápěná, ale vetší zateplení můžeme zvážit, odhlučnění myslím není potřeba, každodenní auto které se používá tak nějak na vše bude stát stejně pořád venku, jen v ojedinělých případech se zaparkují obě auta do garáže. Moje víkendové auto vyjíždí sporadicky a většinou v čas kdy člověk nemá co pohledávat v ložnici :-)
Odpovědět
Co říkáte na tu chodbu 1500cm v kratší části a 1300cm v delší části? Nechtělo by to sejnou šíři a o 20cm posunout spodní příčku a tím si lehce zvětšit koupelku/záchod/zádveří?
Odpovědět
A co říkáte na tento opravdu rychlý nástřel :-D Dveře do ložnice z chodby (označeno žlutou šipkou), v ložnici příčku mezi ložnice x pracovna posunout o cca 600mm na úkor zmenšení pracovny a tím by vznikl za dveřmi ložnice ideální prostor pro vestavnou šatní skříň. Pracovna 3600x3400 se mi i tak zdá dostatečná, vstup do ní bych nechal tak jak je nebo dveře posunul do horní části, velká šatní skříň za dveřmi by tam tedy nejspíš už nebyla.
Odpovědět
@milanor Mně by se nelíbila ložnice na straně vchodu do domu a ještě vedle garáže. WC v předsíni je z praktického hlediska hrozné, ale ve vašem případě jde o druhý záchod. Nicméně - na který budou chodit členové rodiny přes den a návštěvy? Když už máte tak malinkou spížku, dopřála bych jí posuvné dveře, ať ten prostor využijete.
Odpovědět
Děkuji za názor. Jak jsem již psal, přirozenější mi přijde koukat před dům k příjezdové klidné cestě a dětem dopřát klid a výhled na zahradu. Prvoplan byl mít ložnici opravdu na druhé straně s francouzskými okny na zahradu, ale nakonec z tohoto nějak sešlo. Jako hlavní wc je ten vedle koupelny,tedy pro návštěvy a členy rodiny, v akutním případě použít záložní u vchodu který bude sloužit zároveň na odskočení pokud bude člověk zrovna venku a přijde to na něj. Spiž by mohla být větší, ale myslím že i v daných rozměrech poslouží dostatečně, plánujeme kuchyňskou linku až ke stropu, takže uloženého prostoru bude dostatek myslím. Nad kazetovými dveřmi popřemýšlím. Jinak záchody rozšířeny z 900 na 1100 Děkuji.
Odpovědět
Já bych raději vyměnila pracovnu za ložnici. Přece jenom si člověk neuvědomí, jak moc ruší zajíždění, startování auta. A ten, kdo má přece jenom lehčí spánek, bude neustále buzený. Sice máte v zádveří skříně, ale i tak mi přijde prostor hodně úzký. My máme předsíň taky docela malou a je to někdy opravdu rošáda, než se můžou všichni obout/zout, otevřít/zavřít dveře a vyjít ven nebo vejít dovnitř.
Odpovědět
@milanor Já vám po pochválím :-). S těmi radami a připomínkami je to těžké. Já bych třeba taky nechtěla ložnici do ulice-protože mám lehké spaní a budil by mě ruch z ni, ale garáž by mi nevadila, protože všichni vstáváme +- stejně, nikdo nedělá noční a tak když spíme, tak spí i auto :-). Vstup do ložnice přes "šatnu" by mi vadil, kdybych měla malé děti za kterýma musím v noci běhat do pokoje, ale pokud už jsou větší, tak by mi to nevadilo, naopak, při převlékání nebdete rušit partnera.....WC vedle vchodu....no ideální to není, pokud byste netrvali na okně, asi bych ho vyměnila se spižírnou, nebo ho rovnou dala do technické. Takto přímo ve vstupu je trochu "předveřováno"....přidala bych do garáže umyvadlo-abyste mi necoural s rukama od oleje do domu a otočila bych dveře ze zádveří do chdby.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanor mě ještě napadlo, dveře z pracovny přesunout víc k ložnici. Pokud tam míníte mít šatnu, tak jsou to zbytečný 3metry obíhání.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Je tady dost "kutlochú" (malé místnosti) WC je předepsáno na každém podlaží, tok proč na jednom podlaží dva WC? To nevydržíte 5 min? Spížka - tu si přála naposledy má prababička. Potraviny jsou tak nakonzervováné, že vydrží všechno. Raději větší mražák po zrušené spíži. Potravu do kuchyňských stříněk. Jiné kuchyně jsem za posledních 25 let nedělal. To samé v garáží. Dílna musí být co největší, tak proč ji omezovat nějakou stěnou (nebo polostěna? naštěstí už je zrušená). Když dělám v garáži s autem musím mít kolem sebe prostor na demontované nápravy, motor atd. Pokud dělám s jekly nebo prkny, jdou auta ven. Pokud jsi často v garáži musíš mít přímy průchod z bytu suchou nohou. Zádveří je tak úzké, že se tam dva nevyhnou a při svlékání se budou boxovat. Závětří 6,25 m3 po 5 000 Kč = 33 000 Kč. Dost drahý přepych na 10 sek při odemýkaní. Pošťák ať čeká na větru. Raději poloviční částku věnovat na designovou stříšku.
Odpovědět
Tak jsem dorazil ze služebky a je zase chvilka se tomu chvilku věnovat. Ložnice s pracovnou se mi opravdu měnit nechce, už jenom kvůli oknu, jak jsem již psal, chci mít přehled co se děje před barákem a vidět na příjezdovou cestu. Ta cesta není vůbec rušná, jezdí tam okolo pouze sousedé z cca.8 sousedících domů, plus nějací ti procházkáři a pejskaři, přes noc je tam absolutní klid. Auto/a které budou stát v garáži bude jak jsem již psal víkendová záležitost, prostě je mám jenom pro radost a nejezdí se s nimi pravidelně. Auto které bude každodenní bude stát venku, nejspíše v prostoru před garáží nebo za plotem na cestě která je dostatečně široká a je možno tam bez problému parkovat i přes noc. Nad předsíní se zamyslím, ale co jsem si doma vyměřil tak 2,7x1,7 mi přijde celkem dostatečné, když budu brát hloubku vestavěné skříně cca. 60cm tak mi pořád zbývá 1,1m což mi na vymotání se třech lidí najednou přijde vcelku přijatelné. Je mi jasné, že někdo bude chtít na záchod, někdo bude chtít ven, takže dveře zaberou dost místa a bude tam možná i celkem těsno, ale jak často se tomu tak stane? Když přijede někdo v neděli na návštěvu/oběd? Uvidíme, popřemýšlím. Dveře od pracovny jsou již posunuté blíže do spodní části k ložnici ( změny jsem zakreslil a nahrál na základním prvním vyhotovení půdorysu, na druhém již byly dveře do pracovny správně umístěné) nicméně děkuji za upozornění. No a druhý záchod v předsíni, nevěřil jsem že bude mít tolik špatných ohlasů, než ho dát do technické místnosti tak ho raději zruším, problém odvětrání apod. bude stačit okolo hlavního záchodu. Myslel jsem, že v zádveří bude nouzový záchod vhodný, budu něco dělat venku, děti se nebudou chtít zouvat, hlavní záchod bude obsazený, tak se prostě půjde do předsíně, menší okno kvůli odvětrání, hned u vchodu, prostě mi to přišlo jako dobré řešení :-S
Odpovědět
Radiátor, umyvadlo, voda v garáži je jasná věc. Děkuji. ;-)
Odpovědět
@lancar Díky za připomínky ;-) Proč druhé WC? Abych řekl pravdu tak vlastně ani nevím, přišlo mi to tak nějak přirozené, asi z těch důvodů viz. příspěvek nahoře, budu venku a přijde to na mě, nebude se mi chtít zouvat tak mi záchod v předsíni přijde vhod, děti to stejné. I když představa že tam nebude mi zase tak moc nevadí, jak v tomto případě ale prosto využít? Co tam dát? Se spíží máte jistě pravdu, v současné době nic podobného nemáme a že by nám to nějak scházelo se říct nedá, nicméně jsem nemyslel že když bude spíž budeme kvůli ní muset začít zavařovat ovoce a dělat zabijačku :-D . Kuchyň plánuji se skříňkami až je stropu, takže místa na ukládání bude myslím dostatek. Hmmm... začínám být lehce ztracený, nevím zda je ten prostor kolem předsíně dobře vyřešen :-( Garáž součástí baráku měla podmínku a to že nebude průchozí do obytné části, kdysi jsem to moc chtěl, ale co jsem viděl u známých už to tak nechci. Mám rád silné auta, vlastním auta s motory o objemu pět litrů ve kterým se osmiválec do V. Tyto motory když se za studena nastartují mají hodně bohatou směs, a ta "vůně" nespáleného benzínu se opravdu těžko větrá :-) Od vrat ke vchodu to bude celkem blízko, navíc větší přesahy střechy, cca.asi 1m mi dovolí jít podél baráku relativně suchou nohou, samozřejmě za ideálních povětrnostních podmínek. S tím závětřím máte pravdu, je do drahá blbost, když mě se něco podobného tak moc líbí :-(
Odpovědět
Jak by jste Vy co toto téma čtete vyřešili tu předsíň? Nebráním se žádným návrhům. Opravdu Vám záchod v předsíni a spíž přijde tak nevhodná? Napadá mě třeba tu místnost spojit, příčku mezi spíží a záchodem zrušit, předsíň jako takovou o kousek třeba rozšířit a do propojené místnosti dát onen záchod + umyvadlo a plánovat s tím že tam třeba dáme pračku + sušičku a já nevím co ještě, třeba veteš pro děti na hraní si venku :-) Poraďte prosím ... děkuji.
Odpovědět
@milanor Spíž podle mě není nezbytná, ale je fajn, nemusí se do ni dávat jenom zavařeniny, mám tam např. robota, kerého nepoužívám denně, ale taky ne 2x za rok, abych ro něj šplhala po žebříku. To WC....nevím, 2 WC v domě určitě, ale ze zahrady to stejně raději vezmete obyvákem dovnitř než obýhat dům, hledat klíče....Závětří určitě ano, myslm, že to v dešti oceníte, děti vyběhnou z auta, vy máte v ruce tašku s nákupem, druhou někde hledáte klíče a dětem prší na hlavu....ne že by to nepřežili, ale pak všechno věšet, sušit, vytírat. Jen ještě poznámku, stavte si dům/projekt pro sebe, tisíc lidí, tisíc názorů, ale bydlet v tom budete vy a vy víte, co kde potřebujete.
Odpovědět
Závětří má jak praktické tak estetické využití co se mého názoru týče, prostě se mi to líbí více jak vymýšlet nějaké zastřešení. Je ale pravda že toho "nevyužitého" prostoru je celkem škoda, dát si metry do předsíně tak je to hned o něčem jiném.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanor plánujete psa,který bude bydlet s vámi a využívat i zahradu? Pokud ano, udělala bych takovou maličkou technickou/koupelnu. Bylo by tam WC a menší sprcháč, aby mi zabláceny pes zvenčí zašlapal max tu predsinku. Ja mám spodní koupelnu přístupnou ještě přes chodbu a v tomhle pocasi je to někdy boj (máme dva labradory). Ale mně se líbí i řešení s tou spajzi.
Odpovědět
Já bych to hlavní wc přehodil od stěny u ložnice ke stěně naproti, prostě bych prohodil umístění dvojumyvadla a WC. Přeci jenom hluk při splachování by to mohlo omezit. Mezi ložnici a wc bude pak stěna navíc.
Odpovědět
@zmrz_lina venkovního hlídacího psa plánujeme/neplánujeme, necháváme tomu tak nějak volný průběh, ono je to o dosti kompromisech, mít hezkou zahradu a moc odjet kdykoliv kamkoliv nebo mít nějakého domácího mazlíčka, psy mám hodně rád a jednou bych si rád pořídil maďarského ohaře ;-) . Myslím že pro něj, ale mini sprchový kout neplánuji, v létě poslouží zahradní hadice a v zimě bych to nechal na přírodě :-D
Odpovědět
@burns Děkuji. Pokud bych to prohodil musel bych kutat do příčky mezi koupelnou a ložnicí a zároveň si myslím že taková vodovodní baterie dokáže taky udělat nepříjemný zvuk, to bych mohl řešit i sprcháč případně vanu která bude ve spodním rohu směrem k ložnici. Popřemýšlím a poradím se se stavaři zda se dá stěna akusticky odizolovat, myslím, že by to vyřešilo řadu problémů. Jinak vnitřní příčky plánuji 15mm.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanor maďarský ohař s ohledem na srst není úplně vhodné plemeno na trvalý pobyt venku... Pokud zvazujete hlídače,co bude venku trvale (a tím pádem nemusíš řešit umývání při přechodu zahrada-dum), tak jiné plemeno bude vhodnější.
Odpovědět
@milanor Ohledně té "technické" koupelny pro umývání psa - je to velmi praktické i třeba na kolo, špinavé boty, poblité autosedačky, vymývání filtru z akvária atd. Prostě všechno, co nechcete dělat v "hlavní" koupelně. My máme menší koupelnu s WC v přízemí, kde se toto vše odehrává. (Je přístupná z předsíně, proto vím přesně, jak nepraktické řešení to je, ale u nás to jinak nešlo. Navíc je to jediné WC v přízemí, takže se používá docela často.) Na vašem místě bych lae zrušila to závětří před dveřmi a zrušila to WC u vchodu a ve vzniklém výklenku udělala hezký přezouvací kout. A záchod u koupelny bych přesunula ke stěně předsíně. :-) Ale vy tam budete bydlet a vy máte jiné představy a potřeby... ;-) PS: Máme maďarského ohaře a pokud neplánujete pořídit aspoň 2 zrzky nebo se denně pár hodin věnovat myslivosti, rozhodně vám ho "zakazuju"!!! Je to smečkové plemeno (jako všichni ohaři) a potřebuje společnost!!! Nemůže být sám venku, naopak je to suchý zip, závislý na pánečkovi. Není to v žádném případě hlídač!
Odpovědět
@milanor S tím WC souhlasím, baterie rozhodně tolik hluku nenadělá. My máme taky koupelnu vedle ložnice a dost jsme řešili jak uspořádání, tak odhlučnění. Nakonec nám jako nejtišší a nejkratší dobu používamé vyšla právě baterie, máme akustické cihly + předezdívku, mezitím 8cm vaty a baterie je slyšet jenom jemně, tak doufám, že nás budet nebude.
Odpovědět
Profilova fotka
-WC a špajzek si v podstatě dejte kolik chcete, mi vadí spousta zdi uvnitř a tím třeba úzká chodbička zádveří (tam mohla být větší předsíň i se skladem nezbytností). -Já mám v garáži veterána s karburátorem se kterého smrdí do garáže benzín . Počítal jsem s tím, proto mám mezi garáži a bytem dvoje dveře, jedny z toho jsou protipožární, druhé francouzké okno (balkonové dveře uvnitř budovy) - to těsní dokonale. -Za deště zajíždím s nákupem do garáže. -40 let navrhuji a realizuji designové interiery a stavby. Právě pro syna piluji jeho půdorys budoucího RD, Každý týden řeším další "geniální" nápady. Syn přijede a šmahem vše zamítne. Marná práce, ale zádveří tam bude :-)
Odpovědět
Tak pár změn proběhlo, nějaké detaily jsem ještě teď pozměnil, postupem času se mi zdá vše špatně a nejraději bych začal znovu ]-( Nějaké připomínky? Děkuji.
Odpovědět

Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?