Projekt bungalovu, poradíte

Dobrý den, rád bych slyšel váš názor na tento půdorys. Už nějaký ten pátek se snažíme vymyslet vhodný bungalov, který by vyhovovala dispozičně na tento pozemek. Pokud navrhnete jinou variantu domu budu jenom rad. Uvažovali jsme také o tvaru domu ( T ) . jen máme tyto podmínky. z jížní strany od hranice pozemku cesta kolem domu min 4 m - Dvojgaráž min 7 m široká ( nejlépe aby nebyla uvnitř domu) - dětské pokoje do 13 m2 - wc s oknem DĚKUJI ZA NÁPADY ČI RADY.
Odpovědět
Garáž větší než obývací pokoj? To mají auta u vás výsostnější postavení než ostatní obyvatelé domu?
Odpovědět
Profilova fotka
@korodujicividle Náhodou, takhle se mi ten půdorys celkem líbí. Na tom, že je garáž velká (když se vleze na pozemek a jsou na to peníze), nevidím nic špatného. Alespoň se tam vlezou i další věci, které pak nemusí zbytečně strašit v domě. Popřípadě může sloužit i jako dílna. Líbí se mi i východ z garáže, který nevede přímo do domu, ale dá se jednoduše zastřešit průchod mezi domem a garáží. Naopak bych se snažil zrušit (nebo alespoň zmenšit) ten výřez v garáži. Bohužel nepřečtu popisky jednotlivých místností na přiloženém plánku. Ale pokud je ten pokoj, do kterého se jde ze zádveří technická místnost, tak by mi vůbec nevadilo tam okno nemít a tu garáž zvětšit. A navíc bych zvážil, jestli je vůbec tak velká technická místnost potřeba. Část technického vybavení by se dalo přesunout právě do garáže, místnost zmenšit a mezi ní a koupelnu vložit samostatný záchod. Protože to je podle mého největší slabina daného půdorysu. Jeden záchod společný v koupelně (takže když se bude někdo koupat, bude nepřístupný) a druhý je přístupný ze špinavé části domu, zádveří. Vidím, že část chodby chcete využívat jako pracovnu. Potom bych zvážil, jestli na chodbě bude dost světla a jestli okno neroztáhnout přes celou šíři chodby. Dále bych zkusil více prosvětlit obyvák. Přijde mi, že ten roh s gaučem bude dost tmavý, což je třeba na čtení nic moc. Jelikož se jedná o bungalov, líbil by se mi nad konferenčním stolkem světlík nebo světlovod (podle toho jakou plánujete střechu).
Odpovědět
@korodujicividle Čím víc bydlíme, tím víc rozumím tomu, že stačí menší místnosti, ale větší garáž, dílna a vůbec prostory na skladování čehokoli od aut, až po věci k autům, na zahradu, kola, lyže, materiál atd atd.
Odpovědět
@palulo Souhlasím s jakuda, za mě bych dala dveře mezi chodbu a obyvák a zrušila dveře do klidové zóny. Záchod v koupelně mě osobně nevadí.
Odpovědět
Už v životě bych neudělal tu chybu, že bych nenapojil garáž přímo na dům a tím myslím přímo vstup. Není nad to jít přímo z domu do garáže.
Odpovědět
@atilius Tak zřejmě máte pravdu... Pokud má garáž sloužit i jako dílna, úložna lyží, kol, zahradního nábytku apod., tak O.K.
Odpovědět
Profilova fotka
@sabejn Tohle je spor, který se tu vedl už několikrát a každý si ho asi musí vyřešit sám. Na jedné straně je mnoho lidí jako Vy, kterým to tak vyhovuje a nikdy by to nechtěli jinak a na druhé straně je mnoho lidí, kteří s tím mají zkušenosti a už by to tak nikdy více nechtěli. Sám se ale ze zvědavosti zeptám. Chápu co Vám vyhovuje na přímém propojení s domem, ale co Vám konkrétně vadí na řešení venkovního zastřešeného průchodu?
Odpovědět
Zima. ;)
Odpovědět
mě se moc nezdá, že dětské pokoje jsou na východ - dávají se většinou na západ ať mají dlouho přirozené světlo ne? jinak půdorys je pěkný. Když máte trochu užíš pozemek nepřemýšleli jste spíše o patrovém pozemku než bungalovu?
Odpovědět
@jakuda no řešíme to že okno v technické garáži chceme mít k vůli větraní , už k vůli praní prádla či uschování věcí..... jinak řešíme hlavě zádveří a pergolu s východem z obyvacího pokoje, jak ji zastřešit a udělat nějaké závětří....proto uvažujeme i nad nějakým bungalovem do tvaru T 8-(
Odpovědět
@bamak děkuji za poznatek tohle jsou malé věci jako jsou vnitřní dveře či zvetšení nebo zmenšení oken :)
Odpovědět
@rikaroni jelikož chceme garáž a příjezdová cesta je od západu tak to jinak ani nejde. Druhá věc je ta že jsme chtěli "bezbarierový" dum bez schodu, takže patrový dům jsme zavrhli :)
Odpovědět
Článek se načítá
@palulo To jsou :-), aspoň vás může těšit, že nic moc "velkého" nikdo neneašel ;-) ....do Tčkového domu bych nešla, je zbytečně složitý, prodraží se, je rizikovější na "chyby"-třeba střecha, zabere více místa.....ale jestli ho máte vymyšlený, tak ho sem šupněte a uvidíte.
Odpovědět
Profilova fotka
@palulo Tak určitě to závisí od toho co chcete. Mě by asi nevadilo větrání řešit nějakým typem vzduchotechniky. Naopak by mi ale vadily situace, typu manželka odpočívá ve vaně, já nutně potřebuji na wc, a místo toho abych prostě šel, tak se musím rozhodovat jestli a) vytřu zádveří, protože se tam udělala kaluž z mokrých bot b) budu hledat po domě pantofle c) pokusím se tu kaluž přeskočit a smířím se s tím, že se mi to asi nepovede a celou dobu budu na záchodě sedět s mokrýma ponožkama Trochu samozřejmě přeháním, ale mluvím ze zkušeností. Pokud je nějaká možnost vstup na wc přesunout někam jinam než do zádveří hned vedle vstupních dveří (a tu možnost máte, protože dům ještě nestojí), tak bych to udělal. Jinak do tvaru T bych taky nešel. Zbytečně komplikovaný tvar a nemyslím si, že by Vám to přineslo nějaký větší užitek. Co se zastřešení terasy týče (pergolou nebo jiným způsobem), tak si myslím, že u tohoto půdorysu by to neměl být problém a je to potom spíše o tom, co se Vám líbí a jaký máte rozpočet. Mě se třeba líbí protažení střechy až nad terasu (podobně jak je to tady http://www.euroline.cz/Rodinne_domy_E...), ale uznávám, že to je asi nejdražší možné řešení.
Odpovědět
@jakuda v prvé řadě děkuji za názory :-) :-) to wc je problém nějak chceme vyřešit aby bylo na WC okno už co se kvůli větrání či světla týče :) nechceme žádné ventilátory či světlovody . S tím tvarem T máte asi pravdu jen jsem to chtěl k vůli terasy aby byla chráněna strana ze severní strany . Jinak na tohle řešení terasy od euroline jsme se už také dívali a je velmi zajímavé ale podle mě by tam byla tma v pokojích z východní strany po zbytek dne.
Odpovědět
@bamak ještě uvažujeme nad něčím takovým ..
Odpovědět
@palulo Hmmm, taky hezké, sice dlouhé, více chodeb, ale zase jižní slunce v pokojích a rodičovská koupelna+šatna :-D , ale myslím, že ten druhý dům bude výrazně dražší. Takže je to zase o penězích, ale ten výběr vám nezávidím, to Tčko má své kouzlo a větší šmrnc ;-)
Odpovědět
Jeste jsem nejake to T udělal vcera vecer na rychlo ani jsem ale nestihl nedodělat ... Takže bych prosil o pomoc kde rozmistit wc..
Odpovědět
Profilova fotka
@palulo Ten posledni urcite ne, vchod vede rovnou do loznice a ta chodba je zbytecne klikata, to ten prvni pudorys je mnohem logictejsi. Loznice na vychod jsou dle meho pohledu fajn, dobre se v nich vstava. Pokud maji vsak slouzit i jako pracovny, tak je to se svetlem horsi. Druhy pudorys - celkem fajn, je to ale nudle - tj mene spolecenstejsi, nekomu to vyhovuje, nekomu to pripomina instituce typu intr/kolej. Vychazela bych z prvniho pudorysu, s tim, ze bych urcite promyslela i pocet a velikost oken, promyslela napr. francouzska okna, kuchyn soupla tam, kde je zachod, ten bych naopak dala tam, kde je technicka mistnost, tu bych presunula do prostorne garaze - krome pracich veci.
Odpovědět
Profilova fotka
@palulo na takovyhle pozemek se nejlepe hodi pudorys "stodola". Mame neco podobneho - 20x42m. jdete za architektem.
Odpovědět
@maii egg děkuji za radu a nakonec jsme se take zhodli na prvni pudorys, který ještě upravíme ...
Odpovědět
@jumpmans dekuji za tip. Budeme nakonec vycházet z prvního půdorysu.
Odpovědět
@palulo máme stejnou orientaci pozemku a rozměr 18 na 43. A šli jsme do tzv. stodoly s přilípnutou garáží. (Bohužel tedy jen pro jedno auto, to druhé bude venku). Takhle máme pokojíčky alespoň na JV.
Odpovědět
@janess tohle bude taky taková "stodola"...
Odpovědět
Tak jsme to trochu s projektantem upravili tento náčrt ..ale ještě to není konečná verze! Proto budu rád za případné dotazy hlavně ( koupelna a kuchyň) děkuji moc ;-)
Odpovědět
@palulo Mě se to líbí, aby ne, máme to velmi podobně :-). NApadly mě jen nějaké drobnosti- WC bych dala do technické a místo nej dala nějaký úložný prostor v zádveří (a umyvadlo v technické se vždycky hodí). Ještě bych popřemýšlela nad uspořádáním nábytku-nechtěla bych postele pod oknem a sedačka před fr. oknem by mi taky vadila-jednak ten pocit, že mám za hlavou sklo, přece jenom v zimě bude u okna chladněji a hlavně si velkou část toho okna zastíníte. Taky bych zkusila zvětšit okna na jižní straně a třeba dát jídelní stůl do prostoru (otočený o 90st.)....i když místa tam moc nemáte (třeba otočit sedačku o 90st a dát ji do protějšího rohu, fr. okno posunout.....)
Odpovědět
@bamak dekuji moc za napad jeste nad tim pouvazujeme ale Wc a Technickou jsem bez okna nechtel :) takze to budeme muset nechat tak jak to je ten zbytek se musi doladit
Odpovědět
Profilova fotka
Zajeďte si někde načrtnout Váš zámysl na betonovou plochu, nebo asfaltová plocha. Stačí obyčejnou křídou. Po dešti to zmizne. A až si načrtnete ten půdorys, tak si namalujte vybavení které dáte, máte a budete dávat. Skříně, postele, sedačky, stoly atd(barevnou křídou)... a pak si to projděte. Důležité je zakreslit i otevírání dveří. Vždy to doporučuji, je to osvědčené. Popřípadě si kupte barevné křídy...opravdu Vám to pomůže. Pozemek máte velký. Za mě, jdete do přízemní stavby bez patra. Ušetříte. Líbí se mi bezbariérovost chodby ale co pak. K čemu to vlastně, když máte malé pokoje. Když už to máte v konceptu jako bezbariérový, tak přemýšlejte i nad ostatními místnostmi. Polohovací postele, invalidní vozíky (nikomu nic nepřeji) ale ty mají jiné parametry...a byť máte krásnou chodbu, tak se zaseknete na dveřích nebo prostoru. Protože pokoj, ložnice bude malá. Pak prostě obsadíte obývák. Zkuste jít třeba i do kostky, nebo většího obdélníku. Co se týče garáže, k čemu bude sloužit primárně. Jako dílna, kde se zašijete a budete relaxovat a nebo jen na uskladnění aut, sekačky a bordelu? Pokud jako uskladnění aut, tak zkuste popřemýšlet třeba nad přístřeškem pro auto. Autu stejně střídání teplot vadí a doporučuje se garážovat pod větraným přístřeškem s částečným krytím stěn. Jinak pokud chcete pracovat v garáži, mít ji jako zašívárnu, tak doporučuji teplý vstup do garáže (tedy z domu). kanalizace a voda, mějte u sebe. Zbytečně netahejte po baráku x trubek do různých koutů, nejen že se to prodraží ale v budoucnu se vyhnete možným problémům. Záchod samostatný s umyvadlem. Špajz bude se hodit. Snažte se udělat ten barák co nejjednodušeji. Kostka, obdelník. Minimum výklenků a jiných blbostí, které prodražují a dělají problémy. Snažte se mít místnosti rovné, bez výklenků a rohů. Opravdu Vám to usnadní budoucí život. Dobré tipy jsou i na pinterest.com
Odpovědět
@palulo Ale v technické okno máte, já sem myslela, že bych to WC dala přímo do té místnosti :-) .
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?