Projekt vlastní nebo již hotový

Dobrý den všem, jdu si pro radu, :-) Chceme stavět dům a máme si sehnat projekt, prosím vás jak to chodí? Vyjde levněji si koupit již hotový projekt nebo si můžeme vytvořit vlastní? Našla jsem v jednom katalogu baráček co by se nám líbil jen bych jej chtěla větší cca o jeden pokoj plus kotelnu. A jak ten náčrt musí vypadat? A kam s ním pak zajít? moc díky ;-)
Odpovědět
V první řadě si najděte projektanta, dejte si schůzku a mluvte spolu, řekněte mu, jaký domek by se vám líbil. Pokud se vám líbí nějaký z internetu, ukažte mu ho a řekněte, co byste kde změnili a on vám udělá návrhy. Společně dotvoříte pro sebe domek na míru podle vašich potřeb. Já jsem pro individuální projekt. Představu jsme měli, já jsem nakreslila půdorys, pak jsme to s projektantem několikrát upravovali a projekt pro stavební úřad (pro stavební povolení) byl na světě.
Odpovědět
Profilova fotka
@petullena Ahoj, my prosli mraky projektu vcetne G-servisu a nic jsme nevybrali... takze nakonec jsme si dum nakreslili sami a projektant to ucesal a doplnil k tomu vsechny zpravy, umisteni na pozemek atd + komunikoval se stavebnim uradem, a nakonec udelal projekt skutecneho provedeni. Vyslo to jako tuctovy projekt bez uprav a je to presne podle nasich predstav Kupovany projekty stoji treba 30 tis, ale pak musite mit dalsi veci jako energeticky stitek, umisteni na pozemku a ja uz nevim, co dalsiho, za upravy si taky neco vezmou, takze pak jste na obdobne castce.
Odpovědět
Profilova fotka
ja jsem rozhodne pro individualni projekt, byt jen upraveny z nejakeho stavajiciho. Podle vasich predstav a pozadavku. U typovky bych vzdycky musela neco menit a presouvat, takhle bylo zadani jasne a projektant zaridil vsechno vcetne uradu a ostatnich veci. A vyjde to nastejno...
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme se v typových projektech inspirovali, ujasnili si představy a pak šli cestou architekt (naštěstí kamarádka) a projektant s projektem na míru. Pokud najdete typový projekt, který Vám bude vícem méně vyhovovat a budete chtít jen mírně upravit dáte ho projektantovi (stačí mu půdorysy a případně pohledy - ale to už můžete ladit spolu) on to zpracuje a zařídí potřebné podklady, měření, povolení atd. v řádu za 50-60 tis a to je srovnatelná cena s běžným typovým projektem a věcmi kolem (počítala jsem si to položku po položce). Nemusíte se v zásadě o nic moc starat. U typového projektu chybí ten osobní přístup. My třeba pozici krbu a komína předělávali asi 5x a projektant stále veselý a radí nám i se zahradním domkem :).
Odpovědět
@petullena O něco levnější bude typový projekt, ale jestli jste si vybrali jen něco "podobného" a budete ho upravovat, tak vás to finančně bude +- nastejno. Určitě je lepší si nechat udělat projekt na míru od architekta, ten by vám měl poradit a nebudete muset dělat tolik kompromisů.
Odpovědět
My oslovili projektanta, typové většinou stejně neřeší osazení do terénu, přípojky, oplocení apod, a každá úprava "na míru" typového projektu se platí navíc vcelku draze. Projektant nám udělal komplet dokumentaci jak ke stavebnímu povolení, tak i realizační včetně statiky, dostali jsme i výkazy výměr komplet včetně všech řemesel. Takže jsme měli dopředu i vše oceněné a nenastalo žádné překvapení, že by na něco třeba chyběly peníze.Dům je přesně podle našich představ, a navíc je to originál, který máme jen my. Šetřit se dá na spoustě věcí, ale na kvalitním projektu by se nemělo.
Odpovědět
Profilova fotka
@patiperra Zdravím, máme to podobně. Jen dotaz - vy jste dostali ten rozpočet (výkaz výměr) i s cenami? Jen abych věděla co mám chtít od našeho projektanta :). díky!
Odpovědět
@tulda27 Vím, že to nebylo na mě, ale počítá se tzv. slepý rozpočet-ten se pak dává firmám k nacenění (pak máte srovnání mezi jednotlivými firmami), kdyby si to každý počítal sám, tak nic nesrovnáte, protože v tom bude děsný chaos. A pak rozpočet s cenami-používají nějaké celorepublikové tabulky, kde je průměrná cena prací a materiálů.
Odpovědět
Profilova fotka
@bamak Super, já právě počítala jen s tím slepým rozpočtem, ale pro první představu by se ten s průměrnými cenami hodil :). tak já se zeptám.
Odpovědět
@tulda27 Zeptej, ale pak se neděs, realita byla naštěstí podstatně lepší/levnější ;-) , ale to bude záležet, odkud jsi, jak jsem psala, je to nějaký celorepublikový průměr. Jo a ještě jedna rada, dá se pak u firem s těmito cenami argumentovat, když se vám nabídka nebude pozdávat. :-)
Odpovědět
@tulda27 Ano, dostali jsme to od projektanta komplet i s cenami, a to včetně elektroinstalace, Zti, deš´tové kanalizace. Pravda je ale, že js Ale ve výsledku nám to peníze ušetřilo. Nebyla jediná komplikace během stavby.me si objednali REALIZAČNÍ dokumentaci, která je dražší než dok. ke stavebnímu povolení.
Odpovědět
Profilova fotka
@patiperra Díky, také máme realizační dokumentaci, začíná na tom pracovat tak uvidíme co dostaneme :). @bamak naštěstí nestavíme v Praze, ale v podstatě na Příbramsku tak uvidíme :). Zatím jsme třeba plot levněji než byl předpoklad nesehnali, ale doufám, že s většími položkami to bude lepší! :) (nepodařilo se mi udržet malý dům, musím udržet malé ceny ;) ).
Odpovědět
Článek se načítá
@teron a nevíte Prosím o kolik se prodrazi projekt, když si ho např. Vyberete z gservisu a s projektantem pak jen upravite nějaké detaily? Prosim odpověď radeji na mail vladka.macku@seznam.cz. Díky Vlaďka
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?