Projektová dokumentace x prováděcí projektová dokumentace

Ahoj všem! Máme nabídku od architekta na studii a projekt domu. Rozlišuje tam kromě studie (za 30 -35 tisíc korun), projektovou dokumentaci, která je nutná pro stavební řízení (50 000) a prováděcí projektovou dokumentaci, která prý pro normální RD není nutná a je velmi drahá. Kromě toho, že prý je ta prováděcí podrobnější, už se dva dny skrz celou rodinu dohadujeme, co je co a co je nutné nebo není. Manželovi rodiče třeba tvrdí, že tu prováděcí dokumentaci potřebujeme a že za ni zaplatiíme statisíce. Jak to prosím u vás máte? Díky za názory.
Odpovědět
Prováděcí dokumentace řeší jednotlivé detaily stavby, takže předem je dané co a jak by se mělo udělat. Tuto pak dáte řemeslníkovi aby to udělal přesně tak jak má nakresleno v dokumentaci. Když si necháte udělat jen projekt pro stavební povolení, tak jednotlivé detaily se musí řešit až během stavby. Takže pokud stavbám rozumíte nebo máte schopný stavební dozor, tak Vám stačí jednoduchý projekt.
Odpovědět
Já jsem si prováděcí projekt u své projekční kanceláře objednal, včetně položkového rozpočtu .. nevím, jak bych udělal např. výběrové řízení na stavební firmu (myslím srovnatelnost nabídek), nemáte tam daný kvalitativní standard jednotlivých oblastí, či způsob různých řešení ... A i když tu firmu nějak vyberete, budete dnes a denně řešit, že vy to chcete takto, stavební firma bude tvrdit, že to udělá jinak (levněji, snadněji, že to postačuje a že to takto bylo myšleno v jejich cenové nabídce), a že pokud to chcete jinak/lépe, bude to dražší ... Z těchto postupů (šetření na prováděcí dokumentaci a položkovém rozpočtu) pak vzniká pořekadlo, že na začátku uvažovaný rozpočet vynásobte 2 a pak jste na částce, za kterou to postavíte. Stavět jen na základě dokumentace pro stavební povolení jen v případě, že budete stavět převážně svépomocí a budete si ty věci řešit sami za pochodu. Nebo když budete stavět zadáváním zákázek po profesích, ale s vlastním spolehlivým stavbyvedoucím, který s Vámi dokáže při výběru dílčích řemeslníků/firem předem definovat standardy a způsoby provedení
Odpovědět
Zapomněla jsem dodat, že realizaci by dělal stejný ateliér - mají stavební firmu.
Odpovědět
@lindikova to může být výhoda ale i nevýhoda. Výhodou je, že ta jejich spřízněná stavební firma nepůjde do neznámého, zná způsob projektování/myšlení atelieru a mělo by to pak na stavbě relativně běžet jako na drátkách. A případné drobné nejasnosti si vyřeší rychlým telefonátem mezi sebou. V tomto případě není asi prováděčka nutná, ale je velmi nutný co možná nejpodrobnější rozpis (v cenové nabídce, od stavební firmy) co jak bude řešeno, případně v jaké cené (např obvodové zdi Porotherm 30 P+D a EPS 20 cm včetně takové omítky ; plastová okna s Uw max 0,8 s oboustranným dekorem ...až po např. záchodová mísa dle výběru investora v ceně materiálu 2000 Kč/ks, podlahová krytina laminát v cené materiálu 400 Kč/m2). Značnou nevýhodou je pouze 1 nabídka ...
Odpovědět
@mp77 Jsme ve fázi, kdy rozhazujeme sítě... moc díky za zprávy, pomohl jste:)
Odpovědět
@lindikova No tak to vás vyjde potom nastejno - at objednáte nebo ne. Ono se to právě srovná na vícepracích. Na vašem místě bych raději oslovila více firem - a snažila bych se oddělit projekci a výstavbu. A navíc bych si raději připlatila solidní stavební dozor, který vám může ušetřit hezké peníze.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?