Prosím o posouzení projektu rodinného domu

Ráda bych Vás poprosila o krátké posouzení návrhu projektu našeho domu (ještě uvažuji o přidání pár cm na chodbu při vstupu a za garáž přidat místnost pro zahradní náčiní). Převážnou část jsem vymýšlela sama, proto mám trošku obavy, abych něco zásadního neopomenula, něco nevyhodnotila. Za jakoukoliv reakci budu ráda. Moc děkuji
Odpovědět
Ještě přidávám 1. patro. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@nirmala2 otevřené zádveří bych nechtěla ani za nic - tahá se do baráku bordel a v zimě i při každém otevření vchodových dveří chlad. Takže za sebe doporučuji oddělit zádveří od haly (napadá mě např. prohodit současnou koupelnu a prostor vstupu). A co se zbytku týče - kuchyň s jídelnou jsou obrovské (jestli dobře čtu 3,7*cca 8?), já bych asi tolik prostoru nevyužila, ale pokud ho máte, proč ne :-) ještě bych zarovnala ty zuby na spodní straně, aby spodní zeď u ložnice a spodní zeď v jídelně byly v rovině, aby to bylo pohledově souměrné. Nicméně to asi není žádná velká výtka.
Odpovědět
Profilova fotka
@nirmala2 zrovna ja jsem priznivce otevrenych vstupnich prostor. Nesnasim ty panelakove ulicky co tu vetsina lidi propaguje. Jinak mi prijde ze je v prizemi malo uloznych prostor ale zalezi jestli to mate rozmyslene jinak.
Odpovědět
Moc Vám děkuji za názor. Mým původním záměrem bylo mít co nejvíce otevřené prostory v rámci obývacího pokoje, jídelny a kuchyně. Možná jsem to přehnala. Chodba byla původně místo schodů, ale jak byla uzavřená, přišla mi strašně úzká, tak jsem to vyřešila takto. S tím přehozením s koupelnou ještě pouvažuji. Co se týká skladovacích prostor, to je bohužel daň té otevřenosti. Dole vedle koupelny jsem umístila odkladní místnost a další místnost je pod schodama. Pak skříň v chodbě, pokoji a jedna asi v jídelně. Není to asi ideální, ale další prostor jsem v přízemí bohužel nevymyslela, tak jsem naplánovala odkladní místnost alespoň v 1. patře místo pokoje.
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans @nirmala2 otevreny prostor je fajn, ja kdyz vlezu z venku do baraku vidim az na sedacku do obyvaku :-) je pravda ze v zime nejaky chlad do baraku vleze, aspon ma clovek zajisteno pravidelne vetrani :-) nahore mate koukam technickou mistnost na pracku a susicku ale dole nevidim zadny prostor napr. na kotel, ohrev vody a podobne technologicke veci
Odpovědět
@nirmala2 urcite bych uzavrela zadveri. Dole chybi technicka mistnost. Pokud to pod schody bude spizirna dala bych dvere z kuchyne. Okno v garazi bych dala na pravou stenu. Vzniklo by tak ulozne misto podel cele steny. Dole chybi v zadveri ulozne prostory/satna.
Odpovědět
@zmrz_lina naprosty souhlas! Co se tyce otevreneho zadveri- v minulem bydleni jsme ho meli a je to opravdu katastrofa- clovek roztaha vsude spinu, neskutecne tahne, uz nikdy vice. Ted stavime a prvni, na co jsme si dali pozor, bylo oddelit zadveri... ;-)
Odpovědět
@nirmala2 nemáme žádné uzavřené zádveří, dokonce ani dveře z chodby do dalšího obytného prostoru a žádnou špínou ani průvanem netrpíme :-) . Kolikrát za den se ty vchodové dveře otevírají? Ten chvilkový chlad se dá vydržet. Tady na MS všichni preferují to mini zádveří s mini prostorem kde se sotva dva vyhnou (je to snad pozůstatek paneláku?) Nedejte se! :-D Jo a ten obývák bych zkrátila na pět metrů a tím by vznikl prostor pro velkou vestavěnou skříň v hale přes celou šíři obýváku. Technickou máme v patře, nikomu dole nechybí.
Odpovědět
Profilova fotka
@majanax Tak já mám zkušenost teď z bytu kde žádné zádveří není a vstupuje se přímo na chodbu která vede do pokojů a ten bordel se prostě roznese. Dospělí se ještě zvládnou vyzout ve stoje hned u dveří, děti ne. A jak často se dveře otevírají? To asi záleží na režimu rodiny. Tam kde jsou dva dospělí co ráno vypadnou do práce a vrátí se večer to asi moc zajímavé číslo nebude. U nás je to ale několikrát za hodinu. Kluky necháváme samotné hrát si s ostatníma děckama ve vnitrobloku a každou chvíli některý z nich přiletí že něco chce. To vyvolá reakci že ten druhý bude chtít za pět minut něco taky. A tak dokola, že občas uvažuji, jestli má smysl ty dveře vůbec zavírat. Takže za mě uzavřené zádveří určitě ano. Ale ať má minimálně 5m2 (minimum pro čtyřčlennou rodinu) a ideálně i přilehlou šatnu (čtěte sklad na hračky).
Odpovědět
Tak ja se pridavam k tem, co se jim to zadveri libi! Meli tak stryc a je to krasny a zadne problemy nemeli. My mame sice uzavrene (stavime dum feng shui a tohle jsme museli zmenit v projektu a oddelit od obytnych prostor), ale celkem velike, protoze pak mame zase naopak otevreny obyvak, dalsi chodbu a schody.Obyvak s kuchyni a jidelnou mame otevrenych skoro 60m2 a je to paradni! A s tou dani za ulozne prostory kvuli otevrenosti souhlasim. Mame dum 280m2 uzitne plochy, maximalni jednoduchost, zaveseny nabytek. Ulozne prostory jsme delali tak akorat na to, co potrebujeme, aby nas to nenutilo skladovat 1000 nesmyslu, ktere dum jen zahlcuji a kazi tu "energii" svou nepotrebnosti, veci, ktere se stejne za X let vyhodi, protoze ted je nam to jen lito a "co kdyby nahodou"... Za chvili se mame stehovat a je neskutecne, co clovek nasysli za nesmysly i jen v malem byte. Nechci tento system v dome :-D
Odpovědět
Nejsou uvedeny podstatné věci pro zhodnocení projektu/dispozice (orientace na světové strany, situování příjezdové komunikace, okolní stavby a zastínění, požadovaná energetická náročnost, počet osob a samozřejmě další). Bez těchto znalostí, tady ostatní dávají názory pouze laické. Prosím Vás, když vás bolí zub-jděte k zubaři, když jste nemocní-jdete k doktorovi a když chcete stavět dům-jdete za autorizovaným projektantem/architektem. V opačném případě budete mít dům plný konstrukčních a dispozičních "faulů". A hlavně mi neargumentujte tím, že chcete jenom názor tady místních v diskusi. Nedal jsem vám vlastně žádnou radu k dispozici, ale radu, která je taky cenná, no ne? :-)
Odpovědět
@stabrnak Nu, doba je už taková a není daleko den, kdy budu shánět autorizovaného měniče žárovek, protože se mi jedna spálila a já jí bez faulu potřebuji vyměnit. A když už jste zmínil toho lékaře. Až tam půjdu (a nebudu zrovna v bezvědomí), tak to nebude taky jen s nějakou nemocí, ale asi budu vědět, že mám horečku, že třeba zvracím, že mě bolí břicho.... prostě budu mít o té nemoci představu a čím víc bude ta představa hlubší, tím víc to normální doktor i ocení. No a autorka má stejný problém. Určitě nechce dělat celý projekt, počítat statiku, dělat elektro, vodu, topení, střechu...., ale má detailní představu o svých požadavcích na obytný prostor a tu zhmotnila do studie. Já bych jí, i tu studii pochválil a nesnažil se hned vše hanět a odkazovat na "odborníky".
Odpovědět
Článek se načítá
@jiri_1477 Nejlepší zákazník pro projektanta je ten, který definuje záměr v podobě požadavků na bydlení od počty osob až po koníčky a domácí mazlíčky daných osob (přeháním samozřejmě), ale to pro představu. Ano chválím snahu o zákresu půdorysu, ale to je pro KOMPLEXNÍ posouzení pořád málo. Za doktorem taky jdeš s tím, že tě bolí břicho a ne s tím, že si načteš někde, že to jsou vředy a chtít po doktorovi pouze recept na nějaký lék proti vředům.
Odpovědět
Moc Vám děkuji za mnoho zajímavých tipů, jsem opravdu ráda za jakýkoliv názor. Pro doupřesnění barák je plánovaný pro 4 lidi (já s manželem + 2 děti), vstup je ze severu, velikost pozemku je 30x50m v okolí jsou rodinné domy. Kotel a ohřev vody jsem umístila do technické místnosti v 1. patře kvůli tomu, aby mi vznikly nějaké odkladní prostory v přízemí. Pod schody spižírna nebude (bude odkladní místnost), kuchyň je obrovská, tak zásoby umístím do kuch. linky. Dole v přízemí vedle koupelny bude prázdná místnost, kde bude šatna a věci, které budou třeba (třeba i ty hračky). Nyní čekám první mimčo a celkem nemám představu, co budu potřebovat, budeme to řešit operativně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?