Prosím o váš názor na půdorys

Dobrý den, už jsem sem jednou dotaz vkládala, ale "trefila" jsem se do špatného vlákna, tedy zkouším tentokrát správně, a prosím o rady. Zamýšlíme bungalov 5+kk, kromě obýváku s kuchyní, dvou pokojů pro děti, a ložnice, potřebujeme i pracovnu, protože manžel pracuje často z domu a potřebuje svůj klid. Máme rádi světlo a proto jsme orientovali obývák jihozápadně. S rozměry domu už moc hýbat nejde, spíš vůbec. Já určitě trvám na spíži vedle kuchyně, a to radši větší. Koupelny mají být dvě, jedna menší s vanou, v té druhé koupelně má být sprchový kout a zároveň technická místnost - bojler a tak. Nechceme jen jednu koupelnu s vanou i sprcháčem najednou, a pak wc zvlášť. Vedle vstupní chodby má být něco jako menší šatna. Ten malý prostor mezi ložnicí a pracovnou má být něco jako kumbál na vysavač, kýble atd. Rádi bychom dům částečně podsklepili, ale ještě nevíme jak to dáme finančně, a jestli to tedy opravdu tak bude, proto nechci v domě podcenit ani úložné prostory pro případ že sklep nevyjde. Vchod do sklepa by byl ale každopádně pouze zvenku, proto se do půdorysu nepromítne tak jako tak. Co si o tom myslíte? Napadá vás co udělat jinak apod? Přivítáme všechny postřehy a komentáře! Děkujeme.
Odpovědět
Profilova fotka
Docela pěkné, ale některé rozměry mi přijdou malé - pokoj 2600, jídelna 2500+x, vstupní chodba 1200, chodba 1150. U kuchyně bych já zvolil větší ostrůvek a zrušil tak skříň vedle spíže, vešla by se tam jak varná část, tak i dřez. Ještě bych vyjmul WC z TM a udělal jej samostatné, protože se bude jednat asi o hlavní toaletu.
Odpovědět
Je to moc pěkné. Na chodbu dát světlovody. Ubrala bych toho západního slunce do obýváku. Díky západnímu nízkému slunci neuvidíte na televizi. A chybělo by mi světlo u linky - přece jen má 4,5 m. Dveře ze spíže bych dala zároveň se skříňkami, ne utopené. Pokojíky bych dala stejně velké, 2,6 m je málo. V ložnici je průchod jen 80 cm, to je taky málo. Ubrala bych místo v obýváku posunutím příčky a vznikne dost prostoru pro doplnění chybejícího místa v pokojích. Takže ok. 2,5 m na jídelnu je sice tip ťop, ale v tomto případě je tam prostor ještě k sedačce, takže jen odsunout stůl trochu od okna a je to v pohodě. Jediné, co se mi nelíbí, je úzká chodba.
Odpovědět
Profilova fotka
Pracovnu chcete bez okna? Okna v pokojích a ložnici mi příjdou malé.
Odpovědět
@radim2015 Děkuji, ta skříň vedle spíže je lednice (na plánku to bílé) a vedle ní je zamýšlený nějaký menší okdládací stolek kam se položí tašky s nákupem a odkud se budou potraviny rozdělovat na svoje místa... ted vždycky musím tašky s nákupy dát na zem kde pak překážejí... Na ostrůvku neplánuji varnou desku ani dřez, ostrůvek by měl být jen jako odkládací plocha a úložné prostory.
Odpovědět
@kamilape Děkuji, a kolik by jste nechala na ten obývák? My si už párkrát poměřovali obýváky u známmých a příbuzných, a těch 5m nám přijde tak akorát, 4 m nám přišlo málo...
Odpovědět
@jakuda Děkuji, chybička se vloudila a okno v pracovně chybí nedopatřením :-) Jinak s těmi okny vedeme s manželem docela válku, on by chtěl všude dát francouzská okna, i z dětských pokojů a ložnice... já bych dala přístup ven jen z obýváku, a do pokojů okna normální...
Odpovědět
Každopádně děkuji za všechny podněty a prosím pište dál.
Odpovědět
Profilova fotka
@amy80 Francouzská okna jsou fajn, ale výška okna šířku nenahradí. Co takhle to francouzské okno rozšířit ještě fixní částí?
Odpovědět
@jakuda já to manželovi říkám pořád :-) mně na tom vadí hlavně to, že v těch už tak docela malých pokojích francouzské okno zabere další místo u zdi na které se může něco dát... anebo pokud se tam něco dá, tak francouzské okno dost ztrácí smysl.
Odpovědět
@amy80 pokojíky dát po 3 m a v ložnici ideálně nějakých 40 - 50 cm přidat, ale to by se obýváku ubralo už moc (z těch 5 m tam něco připadá na jídelnu a sedačka se tedy nedá posunout), takže aspoň 30 cm.
Odpovědět
Profilova fotka
@amy80 Okna k lince bych nepřidával, můžete si jí osvětlit a pokud máte v plánu větší počet skříněk jako úložný prostor, tak budete mít podle mě dost přirozeného světla z obýváku. Co bych ale zvětšil jsou pokoje, tedy alespoň ten u obýváku, aby byl stejný jako ten vedle něj.Jinak se mi to líbí a líbí se mi na jakém místě je pracovna, manžel bude mít klid na práci a vy s dětmi se nemusíte nějak omezovat, je tam dobře odříznutá :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@amy80 tak francouzska okna na druhou stranu chapu, ma to sve kouzlo. Ja je mam dokonce v patre (muzete se podivat do alba), ale ten fix k tomu to chce.
Odpovědět
Článek se načítá
@amy80 Rozmístění se mi docela líbí, ale ložnice a hlavně dětské pokoje jsou strašně malinké. Ten jeden nemá ani 10 m2, fakt kamrlík. Asi bych nechtěla, aby návštěvy chodily na záchod z obýváku do technické místnosti - tady je určitě prostor pro zlepšení - oddělit záchod - např. prohodit ho s umyvadlem a dát mu vstup z chodby.
Odpovědět
A sprchovy kout mate? Nejsem si jista, jestli neni v technicke mistnosti ... Mne by v dome chybel. U nas vanu pouzivaji pouze deti. Jinak rozmisteni je moc hezke, jen na me kuchyn spolecne se spizi pusobi moc velka v porovnani s ostatnimi pokoji. My spiz mame taky, ale realne tam vyuzivame jen jeden kovovy regal az ke stropu a mame tam dalsi lednici na leto.
Odpovědět
A jeste k tem oknum v pokoji. V detskem pokoji mame francouzske okno, ktere je zamcene kvuli detem, je v patre.Kdyby tam nebylo, tak bychom nemuseli resit,kam dat skrine.Pred okno dame tedy psaci stul. Mame tam jeste okno s 2 kridly cca 100 x 230 cm (v x š) a to je bezvadny. Nicemu neprekazi, svetla je tam az az a pod okno se vejdou krasne skrinky i radiator. Za me bych radeji volila dost siroke okno nez francouzske
Odpovědět
Já bych rozšířila ten nejmenší dětský pokoj na úkor obýváku o 40 cm. Do pokojíčků bych francouzská okna nedala, ale za mě by měla mít minimální šířku 150 cm. Jinak , jak už zde bylo psáno, oddělit WC od technické místnosti.
Odpovědět
Děkuji všem za Vaše komentáře a rady. Dohodli jsme se srovnat velikost pokojíků, ale ne na úkor obýváku. Máte samozřejmě pravdu že pokojíky nejsou velké, když to srovnáme tak bude 3x3,70 každý, ale třeba já i manžel jsme měli v dětství ještě menší a nevadilo to, je to soukromí každého, kde je většinou sám, málokdy je tam víc lidí pohromadě dlouhodobě, a přijde mi že v dětském pokoji víc místa znamená především víc bordelu :-) Obývák jako centrum domu bychom radši nechali jak je, tedy cca 5x5m. A také podle vašich rad uděláme samostatné WC, máte pravdu že to bude praktičtější. Spíž určitě menší nechci, tam co jsme teď máme ještě větší, je to skvělé a je narvaná, samozřejmě ne jen jídlem, je tam i málo používané nádobí a spotřebiče atd. A taky tam plánujeme dát samostatný mrazák. Děkujeme velmi za všechny komentáře, a samozřejmě pokud vás napadne ještě něco dalšího, budeme rádi.
Odpovědět
Rozměrově budeme mít skoro stejný dům, akorát ještě o chlup užší :) Vnitřní uspořádání ale trochu jiné, máme tři děti, takže pracovna nebude :) Mě se to moc líbí. Kuchyň s obývákem bude hezky prostorná.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?