Prosíme o podněty k projektu

Ahoj všem, moc prosíme o podněty a nápady k projektu. Jedná se o pasivní dům dle alternativního konceptu, takže je nutné, aby uprostřed byla nosná zeď (není nutné, aby byla po celé délce). Drobné úpravy máme už vymyšlené, nevíme si rady s koupelnou v patře z ložnice - chceme ji zvětšit a udělat samostatné wc. Také si nejsme jisti ohledně obýváku - zda není moc malý / úzký...? Garáž a chodba zůstane nepasivní, přízemní. Díky za připomínky!
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to bude ale krásný dům. :-) Je to obrovský dům, takže i investice bude vysoká, ale to si určitě uvědomujete. Co se týká projektu, osobně bych 1.4 a 1.5 dala jako technickou místnost s prádelnou a saunu orientovala ke koupelně, aby se člověk mohl jít rovnou osprchnout. Pokud by bylo překážkou to, že by to vlastně bylo v té hlavní budově u společenského prostoru a nechtěli byste tam běhat ze sauny, tak bych klidně zaměnila pracovnu za technickou a koupelnu a tak by byla koupelna a sauna více uklizená z dohledu ze společenského prostoru. :-) Abych řekla pravdu, nejdřív jsem nevěděla, co je vlastně myšleno obývákem - jestli to u schodiště nebo to u kuchyně. Asi to bude ale ten prostor u kuchyně, protože tam jsou i skříně. Přijde mi škoda mít takový velký nevyužitý prostor na boku schodiště - je to vlastně skoro třetina celkového společenského prostoru. Tak mi přijde ten obývací prostor opravdu malý v porovnání s celkovým prostorem. V horním patře pro zvětšení koupelny jsou snad jenom dvě možnosti - buď zmenšit o to šatnu a přijít tak o jeden průchod kolem postele nebo zrušit tu šatnu 2.05. Ony obě koupelny jsou malé, takže obou by zvětšení určitě prospělo. :-) Ale samozřejmě šatna je taky dobrá věc. :-)
Odpovědět
Pouze náměty k zamyšlení : 1.01 a 1:03 jsou funkčně shodné místnosti, ve finále to bude 6 metrů dlouhá nudle, nevím, zda bude důvod a chuť ty dveře na půli cesty zavírat. Celý ten mezikus mezi garáží a domem bych udělal mělčí, otázka, zda tam musí být 1.04, když 1.07 je nedaleko. 1.02 bych zvážil průchozí do garáže - nyní nemáte suchou cestu do/z garáže,což je škoda, když je to takto spojené 1.13 - vnitřní šířku dvojgaráže odhaduji na cca 5 metrů, chce to aspoň 6 metrů (aby to bylo pohodlné, nemuselo se každé parkování štelovat na milimetry a x-krát najíždět, abyste na pohodu vystoupili, případně vyndali věci/děti z bočních dvěří, prošli pohodlně kolem auta atd.). Za mě to není vůbec nutné řešit jako uzavřenou garáž, klidně bych to řešil jako z jedné strany otevřené garážového stání.Uzavřený "pokojíček" pro auto je dle mého lehce přežitek, pokud se používá jen na parkování. ekonomicky je to drahý luxus, navíc to autu ani moc nesvědčí (pokud bude vytápěná). Uznávám ale kouzlo vyhřátého auta v zimě. 1.12 - tam vidím největší rezervy, luxusních celkových skoro 50m2, ve finále je sedačka namáčklá na kuchyňské lince. . Opravdu chcete sledovat TV, číst si noviny, prostě nějak relaxovat a zároveň budete mít 1 metr za hlavou ruchy/pachy z kuchyně ? To je řešení alá pidigarsonka :-( V rychlosti mě napadá prohodit kuchyňskou linku a obývákovou stěnu, tu linku tam nějak odstínit. Jídelní stůl zasunout pod schodiště (s tím, že bude využitelný jen ze 3 stran, tudíž ho udělat větší). Celou horní (jakoby severní) část prostoru využiít jako obývací pokoj ... TV a skříňky vpravo, sedačku vlevo, do té prosklené části jak je teď jídelní stůl Prostě zkusil bych i jiné, další varianty uspořádání celého tohoto prostoru, včetně případného přehodnocení toho, která část zdi bude/nebude prosklená, což s tím souvisí. Patro OK, nenapadá mě řešení toho co chcete, aniž byste třeba nezrušili třeba šatnu ... prostě WC extra (což já preferuji) vyžaduje další metry2 navíc ... oproti spojenému řešeni. Nevyčtu tam orientaci vůči světovým stranám, není jasné, zda to sever je nahoře.....což je také velmi podstatné, kam je která místnost orientovaná, kam se více/méně otevřít či prosklít..
Odpovědět
Díky za náměty! Umístění 1.05 je kvůli koupacímu jezírku, na které plánujeme vstup z 1.03 (a ten prostor využít i jako odpočívárnu), 1.04 jako koupelnu nejen k sauně, ale i ke garáži jako "špinavou" koupelnu. Šířka je určitě dobrá připomínka, z hlediska pozemku jsme tam však dost limitovaní... ještě promyslíme! Průchod z garáže právě je přes malou šatnu, takže "suchou nohou" :) V 1.12 je jako obývák myšlena ta část vlevo od schodiště (sedačka je u kuchyně špatně, v kuchyni chceme ostrůvek otočit o 180° a prostor nad 1.11 využít ještě jako spíž). Ale prostor má ke schodišti jen 2 metry, pod schodiště 3m, což se nám zdá úzké. Pocitově ani ne (bude přes dvě patra do krovu a prosklený s výhledem na JZ), spíš prostorově... Prohození jídelny a kuchyně s obývákem byl původní návrh a určitě nad tím ještě popřemýšlíme. Orientace vůči světovým stranám: vlevo JZ (prosklená část), vstup z JV. Koupelny nahoře asi zvětšíme zrušením 2.05, jen pořád nevíme, jak u 2.04 logicky vymyslet oddělení záchodu... Dát ho až na konec místnosti a průchozí z koupelny? Nebo vchod z chodby, což je zbytečně daleko..?
Odpovědět
Dobrý den, asi se nazorove rozejdu se zdejsimi komentari, ale maslim, ze vzhledem k faktu, ze dum je mnohamilionova investice, bylo by dobré obětovat pár tisíc a poradit se s někym, kdo tomu aspon trochu rozumí. Nechci rypat, ale treba rozhození koupelen, pradelny a kuchyne by bylo dobre sdruzit. Nyni je to pokoj, koupelna, pokoj, koupelna, .. Nebo chapu to dobre, že ohrejete vodu v místnosti TZB a potahnete ji pres cely barak do kuchyne? Dale ta sílene dlouha chodba u vstupu. Sama citite, ze je to desne dlouhe, proto ty dvere v polovine, ze? Co ta nudle u schodu? Budete tam sedet na sedacce a koukat pod schody na televizi? Nebo je tam ta sedacka namalovana proto, aby nebyl ten prostor tak prazdny?:-) V kcuhyni by me zajimalo, jak se bude realne varit na tom pidiostruvku bez odkladaci plochy.. Vrsek je taky zazivnej. Loznice jak krava je sice fajn, ale v satne bude tma jak v p..ytli, na okno se zapomnelo? Koupelny jsou take znacne naddimenzovane, ale ok, to se da. Horsi je to s jejich odkanalizovanim. Nebo drobnosti typu detail v 2.06 u okna. Dokazete si predstavit, jak nehezky bude vypadat styk vany, sprchace a okna?! Predpokladam, ze nejaky pohled na domek asi nemate. JInak byste si vsimla i takovych lahudek jako ten sloup dole v rohu v obyvaku a nad tim okno do dospele loznice ci okna do detskych pokoju. Pokud tam nechate takto malo "masa" bude to vzdy vypadat blbe.. Zatim to je dům dle alternativního konceptu (a to hodne:-)), pasivni z toho dle me neudelate, ani kdybyste se rozkrajeli..
Odpovědět
Tto rozházení místností s odběrem vody není ideální, v podstatě jsou 3 východiska : - nechá se to tak a uživatelé se smíří s velmi dlouhým čekáním na teplou vodu, někde to ale může hraničit už s normou, která na toto je - nechá se to tak a udělá se cirkulace teplé vody. Což stojí něco investičně a pak i provozně .... trvalé obíhání horké vody po celém domě, na takovéto vzdálenosti, nezanedbatelně zvýší náklad na ohřev TUV. Dalo by se to pak o něco ponížit doladit nějakým časovačem , že to poběží jen v nejfrekventovanější hodiny,ale... - přehází se odběrné místnosti tak, aby se zkrátili trasy : prohodí se 1:08 a 1..10, kuchyňská linka se přesune jak jsem uváděl výše. Větší vzdálenost (nad 4 metry) pro teplou zůstane už jen do 1.04, kde se dá o něco delší doba na přitečení teplé vody přežít (nebude asi tak často využíváno), případně se tam dá lokálně umístit minibojler nebo průtokový ohřívač.
Odpovědět
@mp77 Jasne, vše se dá vyresit, ale proc takovehle nesmysly neodchytat hned na začátku? Zakladatelka má dojem, jak super to vymyslela, a jak ušetřila za projekt, ale nedochází ji, že ty prachy do toho domu nacpe, aby vyresila už od počátku vylozenou pitomost.. Někde se šetřit opravdu nevyplatí:-)
Odpovědět
zdravím,k 1.NP-nelíbí se mi roztahana voda po celém baraku,dala bych to k sobe.ten nevyuzitelny ohromny prostor okolo schodiste,co je tam ta sedacka mi prijde zbytecny,naopak chapu rozdelenou chodbu,alespon neunika teplo z celeho baraku,kdyz se treba nosi nakup z auta a jsou otevrene dvere.kuchynsky kout mi prijde zbytecne malý a ostruvek takových to rozmeru naprosto zbytecny,kdyz uz,tak by mel být vetsí,moc malá odkladaci plocha. pruchod z garaze do baraku bych nedelala,kvuli smradu 2.NP v satne chybi okno ale jinak se mi to docela libí
Odpovědět
Profilova fotka
@ppkk mužů mít otázku, proč to schodiště mate takto uprostřed baráku? Neslo by to schodiště dat tam, kde mate nakreslenou tu druhou sedačku podél toho okna? V tom místě zrušit nebo aspoň zmenšit to obrovské okno a dat tam to schodiště. Získáte daleko větší prostor pro obyvak a nahoře prostor pro zvětšení koupelen.
Odpovědět
na první pohled pěkný moderní dům, ale to rozmístění je nešťastné a co mi opravdu vadí, jsou obrovské chodby a pidi pokoje.. na co je dobrá obrovská ložnice v patře, v které vlastně jen spíte a děti mají pokojíčky 11 m2 a přitom ty tam v dospívání tráví nejvíce času, potřebují si rozložit hry, stavebnice,tvoření... a pak obývací pokoj, což je z poloviny průchozí chodba.. a u schodiště je galerie? nesou se tudy všechny zvuky a pachy z kuchyně do patra... nahoře jsou chodba a schodiště nějak osvětlené? chybí mi tam pár oken, některá jsou divně umístěná, kumbály a koupelny jsou fajn, ale tady jsou rozházené po celém domě..
Odpovědět
mne sa to moc nepáči - obrovský dom, ktorý je utopený v chodbách, zbytočných miestnostiach a podobne... Miestnosť 1.11 by som zrušil a namiesto nej dal kuchyňu - schody presnul k obvodovej stene ako to tu už bolo mienené a celý priestor otvoril - kuchyňa by bola čiastočne odčlenená.
Odpovědět
Profilova fotka
A jste si jisty, ze Vam vyjde pasivni dum? Okna musi byt hlavne na jih, to je nejdulezitejsi, garaz bude stinit, hlavne v zime, my taky projektujeme pasivni dum, takze o tom neco vim. Na sever nemaji byt zadna nebo mala okenka, na jih nejvic oken, ale presne na jih. Jinak ten vypocet nevyjde, pocitame rovnou pri projektovani, tohle sis vypada na nizkoenergeticky. A co se tyka kuchne, tak spojenou s obyvakem kvuli hluku a pachum bych nechtela, to je vysada malych bytu.
Odpovědět
Profilova fotka
nechtěla bych mít jako dítě pokoj vedle koupelny, kde se budou lidi večer sprchovat nebo ráno vypravovat do práce..
Odpovědět
Článek se načítá
@verulicek88 ??? tohle je právě dobře vyřešené ... děti mají svou koupelnu hned u dětských pokojů, rodiče (dospělí) mají svou "privátní" koupelnu u ložnice
Odpovědět
Díky za náměty. Sdružení vody promýšlíme, nicméně chtěli jsme, aby technická místnost s tepelným čerpadlem byla co nejdál od obytné místnosti a ložnice, aby případný hluk nerušil. Interiér samozřejmě ještě neladíme, je to tam rozmístěné pro naši představu velikostí a vzdáleností (viz okno v koupelně, sedačka naproti schodům apod.). @japona k čemu okno v šatně? Denní světlo tam bude z ložnice, protože šatna nebude plně oddělená a víc denního světla myslím ve "skříni" nepotřebujeme, navíc chceme právě tu severní stranu s co nejméně okny @mandre máme architekta, který se speciálně zabývá pasivními domy, takže mu v tom plně důvěřujeme :) Schodiště je právě velká otázka. Návrh je řešen převážně designově tak, aby schodiště (s vestavěnou knihovnou nad ním) bylo interiérovým prvkem. Nalepit na obvodovou stěnu (na obrázku vlevo, reálně na jihozápad) ho nechceme a nemůžeme, protože stěna bude převážně prosklená jednak z důvodu výhledu a také jako zdroj slunečního světla. Nějaký jiný nápad na umístění schodiště? A co si myslíte o dvou koupelnách v patře? Většina známých to rozmlouvá (jako zbytečnost, moc uklízení, vysoké náklady atd atd.), nicméně několik architektů nám to nezávisle na sobě doporučilo jako velmi komfortní (a asi i nyní moderní) věc.
Odpovědět
@ppkk Okno se do šatny dává proto, aby byly vidět barvy oblečení za denního světla, které tolik nezkresluje barvy. V návrhu jsou nakresleny dveře, z toho usuzuji, že se tam denní světlo z ložnice nedostane.. Dvě koupelny v patře jsou ok. Co však není ok, je jejich umístění na severní stěnu. Dle principu pasivního domu by měly byt v "teplejší zóně", idealne sdružené a ne vedle nejstudenejsi místnosti v baráku (sklad). Ale tohle by měl architekt zabývající se pasivními domy vědět;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ppkk ta stena ze skla na Jz by mela byt na jih, jinak to nebude fungovat, znam nekolik architektu- projektantu, co kresli radoby pasivni dum, u nas ho projektuje manzel, jsme oba stavari, se schodistem bojujeme docela, ale mame ho skoro uprostred dispozice, nicmene ja ho chci viditelne z obyvaku😀,takze to je taky, jeste to nemame dotazene....koupelny- mame 3 poschodi, v suterenu ( polozapusteny dum ve svahu) mame wc s umyvadlem, v prizemi samostatne wc s umyvadlem a koupelnu se sprchovym koutem a v podkrovi samostatne wc s umyvadlem a koupelnu s vanou. Koupelny, wc, komory, satny naopak musi byt na severni strane, jsou tam mala okna, pro pasivni dum je to takhle zaotrebi, .... Mame cely dum na pozemku natoceny presne na svetove strany. Pocitam, ze budeme mit aspon 1 tydne pani na uklid, protoze se 2 detma a praci se to neda, se nestrhám prece.
Odpovědět
K čemu je okno v šatně, když ráno je tma a večer je taky tma a přes den tam člověk nejde?
Odpovědět
@mandre a suterén budete mít taky pasivní? My právě taky chceme sklep pod částí domu s využitím svahu pozemku (svažuje se na západ), chtěli jsme ho zcela oddělený od pasivní části se vstupem zvenku. Teď přemýšlím nad tím, že bychom přesunuli saunu tam a garáž dát z druhé strany domu (je pravda, že jižní slunce garáž zastíní), akorát bychom přišli o to Lko, které poskytuje takovou intimní zónu oddělenou od okolí a od cesty. A nevím, jestli by sauna v suterénu byla vhodná...
Odpovědět
Profilova fotka
@ppkk suteren je taky pasivni, vlastne kouka ze zeme cela jizni fasada a cast ze zapadu a vychodu, sever je cely v zemi, ale neni to mysleno jako sklep, mam tam atelier, pradelnu, zachod s umyvadlem, sklad a kancelar s kuchyňkou, vstup je tam taky samostatny. Garaz mame samostatnou, nechci ji soucasti domu, je soucasti oploceni u vchodu na pozemek. Pozemek se nam svazuje na skoro jih, mirne k vychodu asi o 20 stupnu. Tvar domu mame obdelnik, z jedne strany maloucke T.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Milí stavitelé, tak jsme koumali, vymýšleli, předělávali a pomalu se blížíme k naší představě. Proto prosím o připomínky a podněty k aktuální podobě projektu. Hlavní obývaný dvoupatrový dům bude pasivní, dlouhá stěna vlevo je jihozápad, příjezd od jihovýchodu, velká terasa v zadním "Lku" na severozápad. Uprostřed je nosná stěna, která je nezbytná. K domu bude nalepený přízemní domek, kde bude garáž, dílna a sauna s odpočívárnou a sprchou. Přesunuli jsme tedy tuto část na druhou stranu jednak abychom nebránili světlu a výhledu z jihozápadu a také proto, abychom mohli rozšířit samotný dům (jsme limitováni šíří pozemku). Obývací pokoj je rozdělen na dvě zóny - jihovýchodní klidovou s knihovnou a krbem a pak zóna uprostřed, kde bude televize a která bude "rušnější". Nahoře je sice vstup do ložnice přes pracovnu, ale zachovali jsme tak umístění ložnice se vstupem od nohou a horní pracovnu vnímáme jako "rozšíření" ložnice, jen kvůli klidu oddělené příčkou. Šatnu jsme se rozhodli nechat zcela oddělenou od ložnice. Děkujeme všem za nápady a připomínky.
Odpovědět
Profilova fotka
Mi se tento návrh líbí více, protože řeší jak technické věci (rozvod vody), tak orientaci. Já bych se ještě zamyslel nad některými rozměry. Při mém plánování jsem do technické místnosti umístil tolik zařízení, že je jednou z největších místností v domě (bojler s TČ, rekuperace s možností předfiltru, centrální vysavač, filtry na vodu, podpora dešťové vody, rozvaděč, fotovoltaika s místem na baterky). Pračku a sušičku jsem umístil taky do TM z důvodu hluku a dostatečného místa na sušení. Rozměry dvojgaráže mi přijdou malé pro dvě auta - 220+220+40+2xmísto vedle mi vychází tak kolem 30cm kolem aut, ale možná máte užší i kratší vozidla :-) Ještě jsem nepochopil "nalepení" domku - nebude potřeba udělat druhou stěnu ?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?