Půdorys bungalovu - názory

Ahoj, chtěla bych Vás poprosit o názor na půdorys. Jedná se o bungalov, kdy jsme chtěli mít všechny obytné místnosti na stranu do zahrady a koupelny na stranu k cestě. S projektem jsme více méně spokojeni, spíš mě zajímá nezaujatý názor nebo jestli jsme třeba něco nepřehlédli. Jediné s čím bojuju je umístění krbu.Nelíbí se mi umístění v části kuchyně/jídelny. Líbil by se mi spíš v obývací části a současné umístění využít na prodloužení kuchyně. Takže pokud byste měli nějaký nápad nebo doporučení, určitě si ho ráda přečtu. Děkuji :)
Odpovědět

Odpovědět
@hlavatka88 Autům dopřejete 50 m2 a vašim dětem 10 m2, jako v králíkárně?
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se projekt moc líbí, jednoduchý, i když osobně bych garáž stavěla odděleně. Za mě zrušit skříně v obýváku, posunout tak příčku a udělat trochu větší dětské pokoje. A moc se mi nezdá praktické mít záchod v prádelně, oddělený od dětských pokojů v podstatě dvěma dveřma. Ty posuvné jsou podle mně zbytečné, nechtěla bych utíkat na záchod v nouzi a muset ještě otvírat dvoje dveře. Určitě bych dala malé okno na větrání (vlhkost z praní atd) do prádelny, to samé do špíze, malé okno na odvětrávání, podobně technická místnost u vchodu.
Odpovědět
Tady by se dalo zase zopakovat to, co je vytýkáno u většiny domů (např. garáž v zateplené obálce budovy, dlouhé rozvody teplé vody od kotle do koupelen.. ), ale v kontextu toho, že tento dům bude jak drahý na postavení, tak bude mít drahý provoz a určitě jste si toho vědomi a tak nějaké ekonomické rady jsou zbytečné, takže je to vcelku OK, auta budou mít pěkné zázemí.. Střecha předpokládám, že bude plochá ne? Nevidím tam jinak nic vyloženě do očí bijící.
Odpovědět
@hlavatka88 Je dobré, že chcete mít obytné místnosti do zahrady ale jaký je to směr?
Odpovědět
Mě napadlo jenom, že bych dveře na WC 1.12 dala z chodby, přijde mi to praktičtější, když někdo bude v koupelně, neblokuje i WC
Odpovědět
@rimmer co se garáže týče, ta momentálně není na pořadu dne a je otázkou kdy a jestli vůbec bude. Střechu plánujeme pultovou. Určitě si ráda přečtu ekonomické rady a taky by mě zajímalo z čeho usuzujete, že to bude drahé na postavení a provoz? @petr13 obytnou plochu máme omezenou na 140m2. Pokoje jsou menší, ale ze začátku plánujeme jeden větší pokoj a až bude potřeba, tak rozdělit na 2. @travas orientace je JZ/Z
Odpovědět
@hlavatka88 Tak to není ideální, již přemýšlejte o kvalitním stínění v létě.
Odpovědět
@hlavatka88 proč máte omezenou obytnou plochu? Mě se nelíbí spousta věcí. Kdyz to vezmu od zádveří. Šatna někde vzadu- budete v botech courat buhvikam. Zádveří obrovské, ale nedáte tam ani židli na sezení a obouvani. Technická hrozně daleko od koupelny. WC v zádveří by bylo fajn, kdyby bylo přístupné ze zahrady. Takto zcela zbytečne. Kuchynlě s malým pracovním prostorem, roztahana, neprakticka. Krb zmiňujete sama. V rodičovské koupelně nevidím žádnou sprchu- opravdu je to jen wc? Více než 6m2? Pokojíky malé. Kde bude pračka? Kde smeták, vysavač....? Nevím jestli lze jednoduše garáž nepostavit. Mate ji v zateplené obálce domu, bude s ní nejspíš souviset střecha, určitě PENB..... Dráhy bude velmi. Je obrovský roztahany a obytná plocha tomu neodpovídá. Zadávali jste projektantovi nějaké finanční omezení?
Odpovědět
Profilova fotka
K čemu je dobrá spíž v zateplené části domu bez okna? Jak tam zajistíte chladnější prostor?
Odpovědět
@bamak šatna v zádveří počítám, že bude sloužit na sezónní věci, případně právě úklidové prostředky. Další prostory, které se pro to dají využít jsou skříně v chodbě. Přístup zádveří ze zahrady byl taky ke zvážení. Kuchyně má malou pracovní plochu, proto bych ráda využila místo kde je krb. Rodičovská koupelna je včetně sprchového koutu. Místo na pračku a sušičku je navrhnuto na WC v dětské koupelně.
Odpovědět
@hlavatka88 máte rozlehlou plochu s poměrně neekonomickým uspořádáním (jak už bylo zmíněno - rozvody se potáhnou daleko, navíc obytné místnosti máte J/JZ, takže se tam doslova upečete (pokud vám nepojede klimatizace) - na nějaké stínění se spoléhat nedá, nepředpokládám, že byste toužili po tom mít od rána do večera zatažené venkovní rolety a mít 2m široké stínění trvale překrývající okna, aby se tam dalo existovat... pokoje pro děti jsou strašlivě malé a úložného prostoru pro ně máte minimum. Chápu, že chcete mít vlastní koupelnu a je hrozně super mít šatnu, ale mít jenom svou místnost 27m2 a dětem dát po 10 mi fakt připadá mimo. I kdyby to mělo být "jen tak pro případ". Kam dáte všechny věci? Máte koupelnu tak velkou jako jejich pokoje... a co vůbec bude v té vaší? Jen záchod a umyvadlo a máte na ní vyhrazeno skoro 7m2... nehledě na to, že budete mít co dělat, abyste to odhlučnili od ložnice a zajistili perfektní odvětrávání, aby vám nic nešlo na oblečení a do ložnice k posteli. Když už rodičovská koupelna u ložnice, tak jsou to většinou čisté relaxační místnosti, ne další záchod... Spíž je taky nelogicky umístěná - bude tam vedro. Kuchyň tak jak je nakreslená nebude ergonomicky nic moc a pokud správně koukám, že tam v rohu máte krb, tak jste rázem limitováni umístěním lednice. A taky upřímně řečeno nevím jak můžete nepostavit garáž, kterou máte v rámci domu... a máte strašně moc vyplýtváno na chodby upřímně řečeno. Ta prostřední je super, ale ten kus kterým se vchází to tak nějak docela zabíjí.
Odpovědět
Článek se načítá
@hlavatka88 pokud do chodby dáte skříně jak jste si navrhli, zbyde vám tam 90 - 100 cm průchod. Kromě toho, že je to strašlivě málo, máte ve výsledku obří užitnou plochu, a při tom všude je to zacpané věcmi. A vy vzadu máte v podstatě vlastní garsonku. Což by nevadilo, kdyby zbytek plochy nebyl takhle rozmístěn. Proč potřebují děti sprchu a vanu v jednom? A jak se budete prostřídávat pokud tam budete 4, to se budete všichni koupat naráz?
Odpovědět
Vaše koupelna mi přijde zbytečně velká, tři záchody v bungalovu je hustý :-D a tu pračku dáte kam, když jste psala do dětské koupelny? nějak se mi tam nevejde, pokud vidím, že děti mají vanu a sprcháč. Tm je daleko!budete řešit kdy vám tam doteče teplá voda, ty pokojíky jsou malé :-| ...Máte už rozpočet? Hodně věcí bych změnila, ale já nejsem vy ;-)
Odpovědět
Mimochodem prádelna se záchodem, ještě takhle blízko a natočená přímo tam je dosti nehygienická. Perete a sušíte tam věci, budete tam mít koš, budete to přendavat a všude po pračce a v ní budete mít stopy po fekáliích... I kartáček se dá snáz schovat před tím když je záchod přímo v koupelně, vy to máte namířeno přímo na pračku a sušičku, metr od toho bez lepšího větrání. Hlavně když to má být dětská koupelna, opravdu naučíte děti aby pokaždé dali dolů poklop než spláchnou?
Odpovědět
Vaše koupelna mi přijde zbytečně velká, tři záchody v bungalovu je hustý :-D a tu pračku na wc? To je divný, teda chudáci děti. Tm je daleko!budete řešit kdy vám tam doteče teplá voda, ty pokojíky jsou malé :-| ...Máte už rozpočet? Hodně věcí bych změnila, ale já nejsem vy ;-) komentář před mi už nejde smazat, omlouvám se, za oslovení psala 😉 a pračku jsem našla pozdě na wc..
Odpovědět
Mně hlavně vadí ta promenáda přes obývák do intimní části. Dětské pokoje jsou na hranici normy, přitom dům je dost velký. Převážná část připomínek je podle mě relevantní.
Odpovědět
@hlavatka88 garáž máte v zateplené obálce domu, tu nejde postavit až dodatečně.
Odpovědět
@hlavatka88 No jednoduché počty, zastavěnou máte 245 metrů, to je jen deska za cca min. 250 tisíc když si to budete dělat částečně sami, s firmou tak 400 (a to nepočítám zemní práce). Dům bude fakt rozměrný, toho materiálu a práce tam bude o 50% více, než budu mít třeba já na svém přízemním domě, budete tam mít velké okno v obýváku, které bude samo o sobě drahé, nehledě že ten překlad nad oknem už nebude také typovka od výrobce, rozvody vody jsou daleko, budete tam muset udělat cirkulaci, dům bude mít velké tep. ztráty, více protopíte, budete tak muset asi investovat do tepelného čerpadla, jen za povrchy dáte dardu, 3x WC... Za kolik máte představu že to postavíte?
Odpovědět
Profilova fotka
Na to, jak je to velký dům, je tam dost nešťastně řešených věcí. Tři toalety a pračka a sušička nacpaná v koupelně, udělejte si na to extra místnost místo jednoho WC. Krb nacpaný v rohu kuchyně je taky dost divný řešení, tady by se dál dát jinam a vymyslet přikládání z technické místnosti. Malinké dětské pokojíky, v obýváku vestavěná skříň (na co?). Ten průchod vlevo ven je k ničemu, ložnice zbytečně veliká na úkor pidlipokojíků. Technická daleko od koupelen, počítejte s tím, že to bude trvat, než tam poteče teplá voda. To vám dělal projektant? Asi bych mu promluvila trochu do duše ;-) A drahé to bude, jak píše @rimmer, je to obrovský dům
Odpovědět
Je to takový zajímavé trend dávat do 4 členné domácnosti 3 záchody. To já nikdy nepochopím. Ale tady to asi má opodstatnění, kvůli koupelně v ložnici a ať návštěva nechodí do klidové zóny. Popřemýšlejte nad úložnými prostory, já jich tady vidím žalostně málo. Máme to podobně, akorát místo koupelny v ložnici máme celou stranu úložných prostor. Co se týče dětských pokojů, máme 11,2m2 a je to strašně malinké. U vás to je ještě menší, to už si nedokážu představit. U nás bych určitě, kdybych to měnil, dal pokoje na cca 14m2.
Odpovědět
Profilova fotka
Mi se ještě nezdá šířka oken v dětských pokojích, směr otevírání dveří. Zajímavé je okno přes dvě koupelny. Dvoje dveře v pravé části obýváku.
Odpovědět
Co se týče pokojů... Ano i my máme pro děti pokoje 17 m2 a 14 m2+šatnička. Ale na druhou stranu, nyní žijeme v bytě, naše ložnice má 12m2 - jsme v ní 2 a já tam mám navíc šicí koutek a rozhodně nám to stačí. A děti teď mají 19 m2, ale jsou tam 2 a prostor mi přijde královský. Takže já bych se nad 10,88m2 pokojíky nepohoršovala. Osobně bych v rámci šetření rozpočtu oželela 2 velké koupelny, ale udělala bych jednu malou koupelnu se sprchovým koutem a jednu větší s vanou. 3 wc nepotřebujete. A hlavně bych zapřemýšlela nad vchodem do domu, zda nejde udělat někde uprostřed. Protože takto musí všichni štrádovat přes jídelnu a to mi přijde jako nejslabší místo. Ušetříte několik opravdových m2 na lepší využití. Stejně tak jako šatna 1.04 - proč nemá vstup z toho zádveří,ale zase je tam vytvořená chodba? Zádveří nemá dveře. Takže každý, kdo vejde/vyjde, tak Vám profoukne vítr až do obýváku. Krom komfortu se to i prodraží s topením.
Odpovědět
Nejedná se o finální projekt k žádosti o stavební povolení půjde projekt bez garáže. To zda garáž bude nebo ne nebo v jaké podobě, je pro nás fakt hodně do budoucna, takže uvidíme časem. S tím, že budeme muset tahat vodu a mít cirkulaci s tím počítáme. Skříň v obýváku bude jediný úložný prostor v něm a bude sloužit zároveň jako pracovní a pc kout, knihovna, budou se tam ukládat šanony, projektor. Dokud děti budou malé, chceme, aby byli dohromady a až bude potřeba pokoje se rozdělí příčkou V dětských pokojích plánujeme, že bude jen základní nábytek: postel stůl noční stolek komoda + poličky. šatní skříně budou na chodbě naproti pokojům Pračku a sušičku pravděpodobně přesuneme do koupelny místo sprchového koutu. Chceme stavět svépomocí rozpočet máme cca 2 800 000,-
Odpovědět
@luckavra jenže malý pokojík pro dospělého a malej pokojík (ještě s naprosto šílenou dispozicí - čtverec se zařídí mnohem lépe než nudle) pro dítě, které tam bude mít všechny věci jsou dvě různé věci. Dospělý má oblečení i jinde, věci v koupelně, v obýváku... dítě má všechno v pokoji. Není nutné mu dávat 20m2 pokud na to není prostor, ale tohle je strašný nepoměr a úložné místo tam stejně nemají.
Odpovědět
@hlavatka88 na chodbě se budete zasekávat, ráno si nikdo pro nic nedojde, protože tam není místo a vy tam máte ještě naplánované skříně na každodenní použití. Do rozpočtu si osobně myslím, že se nemáte šanci vejít se vším.
Odpovědět
@hlavatka88 S takovým rozpočtem si budete ale muset udělat fakt všechno sami a zvolit naprostý standard materiálů a i tak to bude s odřenýma ušima, no a kolik z nás je fakt takových, kteří jsou zedníci, pokrývači, instalatéři, obkladači, atd. v jedné osobě?. Jako kdyby jste napsali, že na to máte 7 milionů, tak neřeknu ani popel, ale s tak malou částkou stavět takový southfork je fakt mimo moje dimenze představivosti. Jaj more, tady vidím velký špatný!
Odpovědět
@rimmer jakej southfork? "podělanejch" 138m2 obytný plochy bez garáže to je ve slušném standardu 4,5mil
Odpovědět
@iveta_89 Ale 245m2 zastavěný, už vidím jak to staví na etapy a stejně pokud na to mají jen necelý tři miliony, tak je to hacienda mimo jejich finanční možnosti..
Odpovědět
@iveta_89 asi je otázka co je slušný standard... už jenom ta 5m prosklená plocha bude příšerně drahá, to okno přes dvě koupelny taky masakr. Deska taky bude obří (nebo to teď postaví kus a pak budou dolejvat těsně k tomu?) A jak to udělají se střechou když garáž přistaví později? Obklady, dlažba, hydroizolace do tolika a tak obřích koupelen, rozvody (které se potáhnou skoro 18m, to je šílenost + cirkulačka). Svépomocí člověk ušetří za práci, ale ne za materiál... a i kdyby se vešli do 4,5 je to furt o dost víc než co na to mají.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?